Támogassa egyesületünket adójának 1%-ával

Hozzászólás a témához  [ 4096 hozzászólás ] 
Keresés ebben a témában:
Oldal Előző  1 ... 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56 ... 205  Következő
Szerző Üzenet
Valódi név: Herczeg Zoltán

Hozzászólás 2010 okt. 3, 18:38 
Szia Timba!
Ez a tojó nem phaeo, hanem barna pofafoltos fehér. Angolul fawn-cheeked: http://efinch.com/species/fczeb.htm legalul jobbra ;)

Valódi név: K.-né T. Tímea

Hozzászólás 2010 okt. 3, 13:54 
Szia Attila!

Ő lenne az:

Kép

Kép

Kép

+3620/503-8303
timba76@freemail.hu

Hozzászólás 2010 okt. 3, 6:32 
Szia Timi!
Képet tudsz felrakni a tojóról?

Valódi név: K.-né T. Tímea

Hozzászólás 2010 okt. 2, 22:15 
Sziasztok!
Azt szeretném kérdezni, hogy egy Pheo tojót milyen hímmel lenne a legcélszerűbb párbaállítani!?

Köszi!

T.

+3620/503-8303
timba76@freemail.hu

Hozzászólás 2010 okt. 1, 12:51 
Sziasztok!

Amaryl! A tőled való leányzó ivarérik. Brutál kis menyecske, hívogatja a hímet, aki még annyira nem érdeklődő, hát átveszi a szerepét és ő ugorja meg a másikat. Hát ilyet sem láttam még. :shock:

Nem gondoltam, hogy "baj" lesz, hogy a hímet még nem láttam udvarolni, erre ma a lányzó elpottantott egy tojást. Ezek szerint mégis volt valami? Vagy csak simán is lehet tojás? Ezt nem tudom, bevallom... :oops:

Viszont most nem tudom mit tegyek, a másik kalitban dúl a lamúr, már fészek is van, ők már elég idősek hozzá. Így viszont nem szívesen szedem szét őket. Máshogy viszont nem tudom elkülöníteni a beindult arát a "párjától". Nincs módomban még egy kalitkát beüzemelni. :(

Elveszem a zöldet, hátha segít. De ha valakinek van ötlete, várom.

Hozzászólás 2010 szept. 26, 12:11 
Szia!

Kösz a tippet, a következő körben bevetem.
Most azzal próbálkozom, hogy három hétig külön voltak (mondjuk a hím utónevelte a piciket, az utolsó két hétben meg amúgy is mindig el kell távolítanom a beindult tojót, hogy ne verekedjen, és ne tojjon le) és csak magot kaptak enni. Most két hete vannak együtt, fészek nincs nekik feltéve, és lekopogom, eddig még hál Isten nem pottyantott el egy tojást sem a lelkem. Kíváncsi leszek, meddig bírja majd heti egy kevéske zöldeleség mellett. (Bár, ha behozom őket a jövő héten a házba, lehet, hogy a kellmesebb hőmérséklet miatt beindulnak.)

Amúgy arra jutottam, hogy kísérletező leszek valószínűleg. Még van három hét vissza, míg teljesen önálló lesz a papagáj (egy hetet még a szülőkkel tölt, meg kettőt a tesókkal külön), aztán meglátjuk, hogyan alakulnak a dolgok miután beköltöztettem. Remélem minden simán fog menni. Aztán, ha minden borul, akkor muszáj lesz még egy kalit. :D :D

Zoli

Hozzászólás 2010 szept. 26, 11:26 
Szerintem megoldás lehet a problémádra, ha elveszed a pintyektől a tojásaikat. No nem akárhogy, ugyanis, ha csak simán kiemeled a fészekből a tojatokat, megeshet, hogy hamar újakkal pótolják őket, s ez hosszútávon megterheli a szervzetüket, ezért tegyél a helyükre mű tojást, méretes fehér gyöngyöket etc. ezen ülhetnek akármeddig, majd ha ráuntak ki veszed a mű tojást és kezdődhet az egész elölről. Így nem zsigereled ki őket s ha úgy tetszik a pinty is jól lakik, a káposzta meg...

Hozzászólás 2010 szept. 26, 11:07 
Szisztok!

Kösz a gyors reagálásokat! Ettől tartottam, ezért is írtam, hogy csak költői a kérdés. Bár pont fordítva gondoltam, mármint, hogy a zebrák eszik meg reggelire a hullámost. :D
Az az igazság, hogy nagyon szeretem a zebráimat, csak nem szeretnék szaporulatot, mert sajnos nem tudok mit kezdeni velük, mármint nincs lehetőségem megtartani őket, gazdát keresni nekik meg errefelé szinte lehetetlen, és negyedévente az átlag 5 pici mire felnő elég sok fejfájást tud okozni, hogy mi legyen velük.
Ezért jött az ötlet, hogy legyen-e inkább két hímem (de olyan jól összeszokott a pár, hogy nincs szívem elvenni a hím mellől a tojót), vagy valami más fajta, ami egyedül is bírja (viszont rádöbbentem, hogy nagyon nehezen tudnék csak megválni Palikától és Valikától).
Két kalitka meg már nem fér el a szobában, szóval együtt kellene lenniük. Huhh, nem terhelek senkit sem tovább ezzel a dilemmával. Majd megálmodom, hogy mi legyen.
Még annyit, hogy a hullámos úgy jött képbe, hogy ismerősömnél kelt most egy nagyon szép lila, pont olyan, mint amilyen kiskoromban volt, és mint sokunkra jellemző én is elég mohó vagyok, lennék, hogy magamhoz vegyem. (Ez régi álomom volt, hogy legyen egy ugyanolyan papeszem, plusz megszűnnének a fiókás problémáim, viszont a zebráktól meg nem szívesen válnék meg, főleg, hogy tavasszal, amíg bent voltak már 10 cm-re is megközelítettek szabadon.)
Azért tényleg köszi a válaszokat.

Zoli

Hozzászólás 2010 szept. 26, 10:02 
Hát Zoli
Idézet:
én nem tenném össze
Idézet:
Szóval, ha szaporulatot is akarsz, akkor semmi képen ne rakd össze őket!
ez kettő null. Szerintem ez már lehet irányadó.

Valódi név: Nagy Tamás

Hozzászólás 2010 szept. 26, 9:49 
Sziasztok!

Próbálkoztam nimfát-hullámost-zebra pintyet közös (10köbméteres) röpdében tartani. A papagájok egymással el voltak/vannak a mai napig is. De a zebrák fészkét állandóan szétszedték, egyszerűen nem tudtam olyan odút csinálni a zebráknak, hogy a hullámosok ne menjenek bele és ne szedjék szét, pedig nagyon sok lehetőséget kipróbáltam, elhiheted :wink: !
Szóval, ha szaporulatot is akarsz, akkor semmi képen ne rakd össze őket!

Hozzászólás 2010 szept. 26, 9:41 
Idézet:
Sziasztok!

Van egy költői kérdésem, miszerint megfér-e egy hullámos két zebrapinty mellett, vagy mindenképp kikezdenék. (A kalitka 1 köbméteres.)

Zoli

Szia Zoli

Siroki több madárfajnál emleget egy klasszikus összeállítást, ami annak aki elég sokszor olvasta a könyvét már biztos ismerősen cseng "hullámos papagáj, zebrapinty, szövő madarak". Nálam is voltak már együtt zebrák hullámosokkal minden gond nélkül, de ez csak ideiglenes volt és alig vártam, hogy szétszedhessem őket (bár nem volt semmi gond sem). Szerintem túl nagy a méretbeli eltérés a madarak között és ha csak egy kicsit is ingerült a papagáj könnyen kárt tehet a pintyben. Summa summarum, én nem tenném össze. Másnak azonban lehet hogy vannak hosszabb távú tapasztalatai (ekkora helyen tartott madarakkal), azt én is kíváncsian várom.

Hozzászólás 2010 szept. 26, 9:10 
Sziasztok!

Van egy költői kérdésem, miszerint megfér-e egy hullámos két zebrapinty mellett, vagy mindenképp kikezdenék. (A kalitka 1 köbméteres.)

Zoli

Valódi név: Heiling Tamás

Hozzászólás 2010 szept. 16, 9:50 
Köszönjuk Lajos bá! Meg Zottan!

Íme a madárka:

Kép

Aranykoszorús mestertenyésztő
Valódi név: Eszteró Lajos

Hozzászólás 2010 szept. 16, 7:15 
Sziasztok !

Néhány gondolat az utobbi témával kapcsolatban. :

- az elnevezés mindkét esetben helyes "búbos, kontyos". Igazán egyik sem fedi a valóságot, de ezeket a kifejezéseket használjuk a magyar nyelvben a zebráknál. Saját meghatátrozásom a "kócos" de szerintem csak Én hívom így a fejtetőn lévő összevisszaságot. Ritkán látni rendezett körkörös tollazatú egyedet.

- testfelépítésnél a "vékonyabb, meg jól fejlett" mindkettő igaz, csak ismerni szükséges a szaporítási "tenyésztési" előzményeket... mindenkinek igaza lehet, hiszen ezekből az egyedekből olyan ritkán lehet látni, hogy valódi összehasonlítási alap szinte nincs.
Mivel Mo.-n nincs e változatból tenyészet nem is beszélhetünk igazán rögzített kontyosságról. Ami meg a külföldi tenyészetekből beérkezik - legtöbbszőr a hasonló változat hiányában - hamarosan leromlik a kócos szintre.

A testtömeg azért is lehet változó, mert van olyan egyed, melynek felmenöi Standardok voltak, ill. volt köztük standard egyed, ezeknél az utódoknál jólfejlett az utód is.

A másik testtömeg növelési mód ha a kikeléstől számított első 4o- 5o napban nagyon jól lett táplálva és ezért a genetikai kódoltságot jól kihasználva lett a szülőknél nagyobb testtömegü az utód.

Ha meg a vékonyabb testalkatról beszélünk, ott meg a felmenők valószínűleg "normál" egyedek voltak, vagy átlagos kaját kaptak az első fejlődési időszakban, ezért aztán a testtömeg kissé fejletlenebb lesz.
Ezért gondolom, hogy mindkettőtőknek igaza van, csak más - más alapokról indultak a madarak.

Van még egy köztes nagyság is, melyet Én "fél"-standardnak hívok és évekig kisérleteztem a zebrák testtömeg növelésével, ami többbé kevésbé tartalmazza mindkét változat tulajdonságait. Erről könyvet is lehetne írni...
Az is sokat befolyásol a nagyság kialakuéásában, hogy kalitban, vagy volierben nevelődnek - e a fiókák, vagy a szülők. Ha a madárnak meg van adva a repülés lehetősége az csodákra is képes...

A zebra egy kitűnő "kisérleti nyuszi" annak megismerésére, hogy hogyan változtathatjuk meg a madarak kódolt, vagy bevésődött tulajdonságait a tudatos tenyésztés során.

Valódi név: Nagy Katalin

Hozzászólás 2010 szept. 16, 6:33 
Sziasztok!
Na igen. Én is elég sokáig kutattam utánuk,de sikerült egy párra szert tennem (búbos tojó+ sima fehér hím)akiknél tegnap kelt ki 4 tojásból 2 kis madár,nem tudni még persze,hogy milyenek lesznek,remélem reggelre kikelnek a többiek is.Ja,és vettem még 2 kontyos hímet,bár szerintem búbos jobban illik rájuk,mint a kontyos.
Na mindegy,és tényleg búbost csak simával szabad párba tenni.Ami a vékony testalkatot illeti,hát nem tudom.Nálam a zebrák kint vannak a kerti röpdében,és aki látta őket mind azt mondja,hogy: Jó nagy testű zebrák?!?
Egyébként tényleg,a kint született és felnevelkedett madarak immunrendszere nyilván erősebb, mint a benti társaiké,mert nem is hullt el még belőlük,és rengeteget esznek,főleg este alvás előtt.
Egész nap kapirgálnak,csipegetnek,repkednek,fiókát etetnek,nagyon édik.
Kicsit elkalandoztam a témától,bocsi.....Szép napot mindenkinek.

Hozzászólás 2010 szept. 15, 17:19 
Szívesen. Flyeer nem biztos, hogy viccelődni akart, sokan nem tudják - sajnos - hogy nem szabad két kontyost összerakni.
Ja és a másik kérdésre válaszolva, annyira nem ritka a kontyos zebra, bár igazán szépet nehéz belőlük találni, és az én tapasztalatom szerint az ilyen madarak meglehetősen vékony testalkatúak. Talán emiatt nem olyan népszerűek nálunk.

Aranykoszorús mestertenyésztő
Valódi név: Eszteró Lajos

Hozzászólás 2010 szept. 15, 17:17 
Flyeer írta:
odus írta:
Köszi Zacsi!

Milyen tojóval tegyem párba ha kontyos kicsiket szeretnék?

Köszi a válaszokat!

kontyossal :mrgreen:

Híbás a válasz !!!!! Zottánnak van igaza !

Hozzászólás 2010 szept. 15, 17:15 
Köszi Zottan! Flyer! Valami ilyesmi válaszokat várunk itt többen!

Hozzászólás 2010 szept. 15, 17:13 
Nagyon vicces kiscsávó vagy! Azt hiszem ez szakfórum?! Nem tréfa-répa oldal! De köszi! Ez meg sem fordult a fejemben!

Hozzászólás 2010 szept. 15, 17:07 
Flyeer írta:
kontyossal...

...semmiképp ne, egyébként bármilyennel. A kontyos mutáció domináns, nagyjából az utódok fele lesz kontyos, a többi sima. Két kontyos pároztatásakor viszont a fiókák nagy része ki sem kel (letális faktor!), ami kikel, az meg valószínűleg kopasz lesz, vagy más defekt várható...

Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Hozzászólás a témához  [ 4096 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56 ... 205  Következő