brimston írta:
A teleltetés kérdése szabadég alatt mindig is vitatott kérdés volt a madarászoknál. Tény, hogy több százas állománynál egyszerűen képtelenség megoldani a fűtött teleltetést, akinek megadatik, az nagyon szerencsés. Minden madarásznak törekedni kell azonban arra, hogy semmilyen körülmények között ne szenvedjenek a madarai. Sok elrettentő dolgot láttam és látok e téren. Minden oldalról nyitott röpdék, ahol a madárnak még az a luxus sem adott, hogy legalább a teste körül képződő melegebb levegő megmaradjon. Tény, hogy úgy szabadna csak madarat tartsunk, ha tudjuk, hogyan oldjuk meg az elhelyezésüket a téli hónapokban is. Az elmúlét húsz év alatt mindig voltak madaraim, és mivel magamnak sem voltak adottak mindig a jó körülmények, a madaraimnak sem mindig. De az igazi madárbarát törekszik arra, hogy a madarai ne szenvedjenek. Szóval a kinti teleltetés, vagy inkább a fűtetlen teleltetés gyakran szükséges rosz. Törpéket kint teleltetni valóban nem ajánlott, meg még sok fajt sem. A vastag ülőrudak, az oduk nagyon sokat jelentenek. Nálam decemberben mindig van egy-két pár ami éppen akkor röpteti az utolsó fiókákat. Nem tulzok, hogy fagyos reggeleken velük együtt szenvedek, csak aztán a meleg szobában könnyebben elfelejtkezem róluk. Ahogy tethetem, a már kirepült, de még nem önálló családokat rögtön behozom. Januárban tehát már nincs kint egyetlen madaram sem, de a teleltető helyük nem fűtött. Tavaly decemberben öt fióka volt kint két szülővel. Négy kicsi állandóan bent éjszakázott, a két öreg meg másik oduban. Egy kicsi azonban az odu tetején. Sok mindent nem tudtam kezdeni vele. 5 napon át a hőmérséklet -15 körül járt. Amikor elmultak a nagyobb fagyok, látom, hogy véres az ülőrúd, amiből tudtam, hogy baj van. A kint éjszakázó kicsit azonnal behoztam, sajnos 2 lábujja lefagyott. Az idén ennek ellenére párba ált, és fiókát is nevelt. De az odúban éjszakázóknak semmi baja nem lett. Hosszú évek tapasztalata nálam, hogy az odúban éjszakázó madarak lába nem sérül. Ha a törpék a maguk által évközben behordott fészekben éjszakáznak, ráadásul többen, kizárt, hogy a lábuk megfagyna. A cél mégis az, hogy ne teleltessünk semmilyen madarat a szabad ég alatt, mert az hetekig tartó komoly fagyok még a hazai sokat látott fajokat is igénybe veszik, nemhogy a trópusi fajokat.
Ez gyönyörű. 20 év tenyésztői munka, egy könyv, és lefagyott lábujj.