Támogassa egyesületünket adójának 1%-ával

Hozzászólás a témához  [ 581 hozzászólás ] 
Keresés ebben a témában:
Oldal Előző  1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17 ... 30  Következő
Szerző Üzenet
Valódi név: László

Hozzászólás 2010 nov. 22, 2:56 
madaras86 írta:
Szia Laci!

Tudom eleged van már belőlem:)
A tied tuti pár? Nem sok sötétkék van a fejükben azért kérdem. Szárnyélben, farktőben ott a liláskék szín a hímnél?

Szia Jancsi !

Nincs ..

Az üzit nem én írtam fel hanem asszony , szerintem két tojó, de nem rég kerültek hozzám és mind a kettő nagyon viharvert, mint látható is a képen.

Most arra várok ,hogy kicsit rendbe jöjjenek, ennyire félős madarat én még nem is láttam.

Hozzászólás 2010 nov. 22, 0:43 
Szia Laci!

Tudom eleged van már belőlem:)
A tied tuti pár? Nem sok sötétkék van a fejükben azért kérdem. Szárnyélben, farktőben ott a liláskék szín a hímnél?

Hozzászólás 2010 nov. 22, 0:38 
Az én párom-ők már egy évesek......
Kép
A nejem kék párja-ők még fiatalok....
Kép

Valódi név: Bővíz Marcell

Hozzászólás 2010 nov. 20, 22:49 
Grat nektek! Biztos sok örömötöket fogjátok lelni bennük, imádnivaló madarak! :)
Ha kell szívesen segítek is.

Marci
http:verebpapagaj.hu

Valódi név: Czingiszer Tamás

Hozzászólás 2010 nov. 20, 18:56 
Tompe nagyon grat. :D
képeket várok. :D

Hozzászólás 2010 nov. 20, 18:05 
Sziasztok!!!
Mi is verébpapagáj tulajdonosok lettünk...

Feleségemnek kék,nekem kék-zöld pár van.
Szívesen olvasom kinél hogyan fejlődnek ezek a szép kis madarak.
És szívesen fogadok jó tanácsokat tartásukkal kapcsolatba.
üdv-Laci

Hozzászólás 2010 nov. 2, 19:58 
Szia!
Ezek szürkehátú verébpapagájok (forpus coelestis), ez a legelterjedtebb verébpapagáj faj.
Nekem éppen vannak eladó fiatal hímeim, de nem tudom hogy olyan-e amilyet te keresel.

Valódi név: Szűcs Zoltán

Hozzászólás 2010 nov. 1, 22:44 
Sziasztok!
A verebek terén kezdő vagyok. Szert tettem néhány madárra és a fajtájukra lennék kiváncsi. Vannak elképzeléseim, de gondoltam megkérdezek hozzáértőket is.
És szükségem lenne egy hímre is.

A két pár:

Kép

Kép

Hozzászólás 2010 okt. 25, 14:30 
Én most a fiókákról írtam, ők még nem tudnak beszélni :)
Bizonyára a tied is nagyon aranyos.

Hozzászólás 2010 okt. 24, 17:42 
Sziasztok!

Az én verébpapagájom nem csak szelid de még a nevét is mondja.
De nem tudom megörökíteni ugyanis mint jellemző valami szokatlan azt meg kell figyelni és nem beszél akkor mikor kellene.K.Ildikó

Hozzászólás 2010 okt. 23, 20:43 
Hali mindenki!
Látom jól inaktiválódott ez a topic. Na csak annyi hogy a verebeim sikeresen felnőttek és ötből egyet már eladtam.
Minden nap kiveszem őket szelídíteni, játszani és egyre ügyesebbek. Lassan már a repülési parancsaim is tudni fogják :)
Szóval ha valakit érdekel egy fiatal szelíd verébpapagáj az írjon nyugodtan.

Verebpapagaj.hu / marcell@verebpapagaj.hu

Hozzászólás 2010 szept. 16, 15:39 
Dehogy nem bántottál meg!
Neked is sok sikert :)

Hozzászólás 2010 szept. 15, 22:26 
madaras86 írta:
hanem attól, hogy tudatosan csinálsz valamit

Magamat, pont ezért nem mondom tenyésztőnek.
Nagyobb százalékban "érzésből" csinálom a verebezést, ha ezek a dolgok tudatossá válnak, talán magamat is elismerem tenyésztőnek. (lehet én gondolkodom rosszul)

Tényleg nem akartam senkit megbántani!
Egy számomra teljesen ártatlan kérdést tettem fel, mert érdekelt a válasz.

Sikerekben gazdag tenyésztést mindenkinek!

Hozzászólás 2010 szept. 14, 22:08 
Szerintem is mindkét megfogalmazás helyes, igaz a görényesben van pár dolog amin lehetne vitatkozni, főleg a madarak esetében. De az imént említett is teljesen megállja a helyét, és összefoglalva talán ez fejezi ki a legjobban.
Én viszont még mindig azon a véleményen vagyok hogy mindenkinek jelenthet mást a tenyésztés. Lehet csak egy-két párral csinálni hobbi szinten, vagy nagy állománnyal és akár ebből élni, vagy ennek szentelni az életét. Ezek elég szélsőséges példák, de én mindkettőt tenyésztőnek nevezném, ha a madarak számára is megfelelő körülmények mellett csinálja. Mert mégiscsak ők a legfontosabbak.

IDRE tag
Valódi név: Malmarits Tamás

Hozzászólás 2010 szept. 14, 21:33 
Nehéz megfogalmazni a tenyésztő "fogalmát", de még az a görényes cikk is vitatható (már ha 1:1 próbáljuk madarakra érteni). Valahogy nagyon leegyszerűsítve talán (miközben valójában mindenkinek igaza van) így lehetne (már nem tudom hol olvastam):

"Tenyésztő az aki egyazon állatfajt éveken át tudatosan megtervezve, egy bizonyos cél érdekében szaporít."

Ezen felül a többi már csak "hab a tortán" :)

Hozzászólás 2010 szept. 14, 21:08 
Soma, ez alapján szerintem ennyi párral, ennyi év munkával és a madaraidat elnézve, simán tenyésztőnek számítasz. Az meg hogy nem mindig úgy sikerül ahogy gondolod....Hát a tenyésztéssel együtt jár a kísérletezés;) Nem attól leszel tenyésztő, hogy 1000 utódod lesz, hanem attól, hogy tudatosan csinálsz valamit, vannak céljaid és az nem elsősorban a pénzszerzés. Bár szerintem nem elítélendő az sem, ha valaki pénzt is akar csinálni a hobbijából, feltéve ha nem ezt helyezi előtérbe a madarak rovására.

Hozzászólás 2010 szept. 14, 21:04 
Sziasztok!

Ugyen nem kifejezetten a verebekhez kapcsolódik, de érdekesnek tartottam ezt a tenyésztő témát. Próbáltam rákeresni a neten, egy görényekkel foglalkozó oldalon találtam egy érdekesebb szöveget, amit szerintem érdemes megfontolni:

"Egy tévhitet szeretnék eloszlatni, mely igen erősen él ma a köztudatban. Sokak fejében a tenyésztő, a tenyésztés fogalma nem teljesen van helyén. Lehet ez félreértésből, tájékozatlanságból, vagy bármely más okból. De kezdjük mindjárt az elején. A tenyésztéshez nyílvánvaló módon kell egy nőstény és egy hím. Könnyen belátható, hogy ennek a minimális feltételnek teljesülnie kell, hogy létre jöjjön bármiféle tenyésztés. De azért a tenyésztéshez ennél jóval több kell. Nem árt, ha van a tenyésztendő fajtával kapcsolatban némi felelősségtudat, fajtaismeret, a standard ismerete és némi genetikai ismeret. A standard határozza meg nagy vonalakban, milyen kritériumok szerint kell tenyészteni, illetve az adott fajta milyen tulajdonságokkal kell rendelkezzen ahhoz, hogy a fajta megfelelő minőségű egyede lehessen. A tenyésztőnek pedig a feladata nem más, mint a fajta nemesítése és nem szaporítása. A fajta nemesítése fogalom pedig a minél jobban a standardban foglaltakhoz közelítő, minél egységesebb, jobb minőségű görények létrehozása mind küllemben, mind egészségileg és viselkedésformákat tekintve. Ettől nemesedik egy fajta. Ez nagy körültekintést és odafigyelést igényel az utódokra ahhoz, hogy tudja a tenyésztő, jó úton jár-e, vagy a párosítás nem hozott megfelelő eredményt a fajta szempontjából. Egy párosításról csak akkor derülhet ki, hogy jó, vagy sem, ha kipróbáltuk. Ez a komoly tenyésztők körében alapszabály. Hiába tökéletes az adott egyed, egy hím, vagy egy nőstény, nagyon függ a származásától, vonalától, hogy milyen utódokat fog örökíteni, mennyire lesznek egységesek, jó típusos kisgörények. Minél hasonlóbb a szülők vonala, és minél jobban közelít a standerdhez, annál tökéletesebb utódokra lehet számítani. Ez persze igen komoly körültekintést igényel. Ezért fontos a görények rokonságának, felmenőinek, testvéreinek megismerése is, azok betegségei, hibái, hogy tudjuk, mire számítsunk, mit örökíthet majd az adott vadászgörény, és ez alapján eldönthessük, létrehozzuk-e a párosítást, vagy sem.

Ezért aztán aggasztó az az elterjedt igen téves nézet, miszerint ha valaki tenyészteni akar, elég, ha vesz egy szép nőstényt és egy szép hímet. Majd amíg azok ki nem öregszenek, ezt az egyetlen párosítást ismételgeti. Gondoljuk csak végig: mi van, ha a két vonal, amit vásároltunk, nem passzol? Nem születnek szép, egészséges utódok, vagy egy alomban csak 1-1 kölyök lesz elfogadható minőségű? Akkor a többi gyengébb minőségű, beteg, vagy betegséget hordozó kisgörénnyel évekig elárasztjuk a piacot? Majd mások ugyanilyen elképzelések szerint vezérelve ezekkel a kölykökkel tenyésztenek tovább? Ugye belátható, mennyire káros folyamat ez a fajta szempontjából hosszú távon? De tegyük fel, szuper párt sikerült vásárolnunk. Tökéletes kölykök, nagy siker. Ebből a párosításból kb. 4-6 éven keresztül ontjuk az egyforma genetikájú, egyforma származású kölyköket. Ez sem szerencsés, hiszen a fajta szempontjából túl sok egyed lesz egymás rendkívül közeli rokona, magas lesz a fajta beltenyésztettsége. Ez pedig mindig egészségi, immunrendszeri leromlással jár.

..................

Kell hozzá a fajtával szembeni rajongás, hogy fajta szempontjából tudja döntéseit meghozni. Tehát a fentiek alapján könnyen belátható, hogy a tenyésztőt a szaporítótól egy alapvető dolog különbözteti meg, mégpedig a MOTIVÁCIÓ. A tenyésztő a fajta szempontjait tartja szem előtt, elsősorban a fajta érdekeit mérlegelve hozza meg döntéseit, míg a szaporító saját anyagi, egzisztenciális, illetve érvényesülésvágyból fakadó érdekeit helyezi mindig előtérbe. Nála nem számít, mi lesz a görényekkel 10 év múlva. Nem fontos, hová kerülnek a kölykök és milyenek lettek. Ez az irányultság aztán meghozza gyümölcsét és sajnos nagyon erősen rányomja bélyegét az állományra.
"

Hozzászólás 2010 szept. 14, 17:19 
Ez tényleg jó megfogalmazás.

Valódi név: Mátyás Gábor

Hozzászólás 2010 szept. 14, 17:09 
Véleményem szerint a legtöbbünk itt a fórumon hobbi madártartó illetve szaporító.
Tenyésztő az aki teljes mértékben tisztában van az általa tartott faj(ok) genetikai hátterével. Aki tudatosan tenyészt ki színeket, nem sajnálja megfizetni a horror magas pénzt egy-egy igazán jó minőségű madárért. Aki folyamatosan tanul és soha nem áll le az új információk beszerzésével.
Aki kitartóan átvészeli a kudarcokat és tanul abból, nem pedig véget vet a madarászatnak.
Aki nem rest rászentelni az életét egy-egy madár fajtára.
Az is nagyon fontos amit már olvastam pár sorral korábban, hogy mások is elismerjék a tenyésztő munkáját.

"Amíg meg nem tapasztaltuk milyen érzés szeretni egy állatot, lelkünk egy része mélyen alszik"

Hozzászólás 2010 szept. 14, 16:21 
Akkor bocsi. Igazából én sem vagyok tenyésztő, sőt messze nem, de ez a fogalom nem éppen meghatározható szerintem.
Sok értelemben lehet venni, de én úgy értettem magamra, mint aki verébpapagájt tenyészt (mert ezt próbálom, egyenlőre sikerrel hál' istennek)
Természetesen nem vagyok hivatásos, aki ebből keresi a kenyerét és ennek szenteli az életét, de ki tudja még az is lehet egyszer...

És köszi az érdeklődést!

Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Hozzászólás a témához  [ 581 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17 ... 30  Következő