Lányos fiú, fiús lány mozaikvonal! Szia Feri, szép napot mindenkinek! A kezdők érdekében kotyogok bele ismételten a felvetett témába. A kezdőknek mondom, de az sem baj, ha a nagy öregek is összeszedik gondolataikat! Szóval tisztelt kezdők, a Feri írása és az általam elmondottak között nincs ellentmondás. Feri azt mondta el, hogy milyen következmények lehetségesek akkor, amikor mozaikot párosítanak mozaikkal, én pedig avval egészítettem ki, hogy normál párosítása mozaikkal is eredményezhet mozaik utódot. Mielőtt bárki hasra esne az olaszok előtt, egyszerűen fogalmazok, ők sem találták fel a „spanyolviaszt.” Feri által elmondott olasz gyakorlatban nincs semmi új. A genetikában egy kicsit is jártasak a módszert ismerik, máshol is alkalmazzák, a MAGYAR KANÁRISOK IS, legfeljebb ők az ösztönösnél megmaradtak. A genetika a módszert úgy nevezi közérthetően, hogy DOMINANCIA! Bizony bizony, minden élőlényben hasonlóan, vannak olyan tulajdonságok, melyek dominánsabban megjelennek egy azon restrészen is. Konkrétabban: a sötét szem, a sötét-erős haj, szőr, toll dominánsabb a világossal szemben. Hasonlóan a nagyobb test, nagyobb fej, tűzött nyak, hosszú láb stb., Persze, ezt egy tenyésztő, ha ismeri, akkor könnyebben kiküszöbölheti a COM szerint is hibás tulajdonságokat. Tudom, hogy a gyakorlat egy kicsit bonyolultabb az elmélettől, mert ha értitek a leírtakat, akkor megértitek, hogy a hosszú lábú madár párosítva rövidlábúval miért nem lesz ideálisan középhosszú lábú. Az utód valószínűen a dominánsan hosszú lábat örökli. Tehát a genetika megfelelő alkalmazása esetén is szükséges a tenyésztői szelekció. A legsikeresebb kiállítóknak ezért van sok madaruk, mert van miből válogatniuk. Visszatérve a fiús lány és a lányos fiú mozaikok párosításának következményeit egyszerűbben megértik azok, akik a válaszra először a bronzoknál keresnek feleletet! Tehát mikor kapunk kiállításra optimális intenzív-nem intenzív piros-fekete madarat? Melyik a hím, melyik a tojó? Ez az intenzív hatás, hogyan jelentkezik a mozaikok tenyésztésénél? A fehér madaraknál van e intenzív? Kérdéseimet kezdőknek szántam, de válaszolhatnak a mesterek is. A közös gondolkozáshoz további hozzászólót kívánok. Üdv. Lakó Antal
|