Támogassa egyesületünket adójának 1%-ával

Hozzászólás a témához  [ 4096 hozzászólás ] 
Keresés ebben a témában:
Oldal Előző  1 ... 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50 ... 205  Következő
Szerző Üzenet

Hozzászólás 2010 dec. 6, 0:11 
Naaa,lassabban írjátok hogy én is megértsem!!!!! :o
Szóval,végigvezetem az én példámon: van 1 pár,ahol a tojó kontyos,a hím simafejű.Fele-fele arányban jöttek ki kontyos én nemkontyos fiókák.Megtartottam belőlük 1 simafejű hímet,és párba raktam 1 simafejű tojóval,ahol a szülők is simafejűek.Tehát akkor itt kontyos nem lesz,ha jól értettem......persze kézenfekvő,már miért is lenne,habááár,azért ha majd ezeknek a fiókáihoz kontyos párt rakok,ott már szerintem kell lenni kontyosnak is,nem????na jó nem göngyölöm tovább,hanem majd kipróbálom! :D :D

IDRE tag
Valódi név: Küzmös Csaba

Hozzászólás 2010 dec. 5, 21:47 
Sziasztok,

legjobb információim szerint a kontyosság autoszomálisan, dominánsan öröklődik!
Tehát olyan hogy hordozó, nincs!
Mint általában a domináns mutáció, ez is letális ha duplán jelentkezik az egyeden, ezért nem célszerű kontyost kontyossal pároztatni. Az egy másik dolog, hogy olyan szép konytos mint a sirálykáknál, nem igzán létezik, zebráknál a legtöbb esetben csak amolyan tollazat "kócosság" figyelhető meg.

Nem baj az ha nem értünk egyet kedves Audivhat, a fontos hogy madarásszunk :D

IDRE tag
Valódi név: Ádám Imre

Hozzászólás 2010 dec. 5, 21:25 
Én gondoltam erre.
De azért köszi.
És a közös fiókok ha nem is lesznek kontyosok attól bennük már bennük van az a vérvonal nem?
Tehát attól h nem kontyosok attól még hordozók lehetnek v örökítők?
Bár nem értem h mi a különbség a hordozó ill. örökítő között?????
És ha nem lesz kontyos a közös fiókok között,de összeteszem egy kontyos párral....akkor ott már nagyobb esély van a kontyos utódokra nem? Remélem érthető.... :D
Előre is köszi a választ :D

Hozzászólás 2010 dec. 5, 20:54 
imi89 írta:
Szia.Köszi szépen.
Remélem én is h lesz benne kontyos.Azt hittem h ahoz vmi külön genetikai mittomén mi kell h legyen kontyos benne.Bár mondjuk a hímem szülei is kontyosak voltak :D
Szia imi89!!!

Egyet értek Csabával de csak egy picit!!!
Sajnos azt kell mondanom,
hogy nem ilyen egyszerű!
Ha a tojód normál és a felmenőiben nincs kontyos
és nem örökítő akkor bizony nagyon kicsi az esélyed!!
2-3 fészekaljból legfeljebb 1-2 kontyosod lehet!!
Genetikában az Eszteró Lajosbá nagyon otthon van,
ő szerintem alá tudja támasztani az általam leírtakat!!
Én csak az eddigi tapasztalataim alapján írtam pár sort!!

IDRE tag

Hozzászólás 2010 dec. 5, 20:03 
Szia.Köszi szépen.
Remélem én is h lesz benne kontyos.Azt hittem h ahoz vmi külön genetikai mittomén mi kell h legyen kontyos benne.Bár mondjuk a hímem szülei is kontyosak voltak :D

IDRE tag

Hozzászólás 2010 dec. 5, 14:25 
Természetesen!
A fiókák egy része kontyos, másik része sima lesz.
Sok ikert hozzájuk.

IDRE tag

Hozzászólás 2010 dec. 5, 13:33 
Sziasztok.
Van 1 kontyos hímem.Szeptemberben összetettem egy normál tojóval.Tavasszal kapnak fészkelési lehetőséget (odut).Mindketten elmúlnak addigra 1 évesek.
A kérdésem az lenne h sztetek költhetnek kontyos kis zebrákat?

Hozzászólás 2010 dec. 2, 18:38 
Sziasztok!

Írtam a nyársfarkú amandinás oldalra is, viszont látom, hogy ez látogatottabb. Olyan kérdésem lenne, hogy nekem van zebrapintyem, sirálykám, rizspintyem, ezek 14-15 fokon vannak a lakás hidegebb részében. Milyen madarat (papagáj kivételével) lehetne még tartani ilyen hőmérsékleten?
Előre is köszönöm.
Üdv.: Vassif

Valódi név: Jacsó Gábor János

Hozzászólás 2010 dec. 1, 12:55 
opel501 írta:
köszi a választ,de én még kezdő vagyok,és erre gyanakodtam.akkor szerinted rakjam vissza,és lágyeleség meg minden aztán őrájuk bízzuk.?

Bocs, hogy nem írtam. Nem akarom megmondani, h mit csinálj, mert lehet h neked nem válik be az, ami nálam igen. És nem akarok rossz tanácsod adni, de én ezt tenném. Vagy ha sokáig nem történik semmi, akkor próbáld meg külön tenni őket, a hímnek odút aztán néhány nap múlva tedd be a hímhez a tojót.
Remélem valamelyik bejön, mert nálam mindig beváltak ezek a módszerek.
.....hátha tudtam segíteni......

IDRE tag

Hozzászólás 2010 dec. 1, 11:24 
Sziasztok,

elég sok probléma felmerült mostanában, nem tudom mindegyikre megfelelő választ kaptatok e, ezért megpróbálok összességében válaszolni a dolgokra.
Ha még ezután sem tiszta, vagy kihagynék valamit, kéredzetek :)

Szóval az a tény hogy a zebrapinty nem érzékeny a fészek kontrollra, csak általános! Ettől még bizonyos egyedek eltérhetnek, illetve érzékenyebben reagálhatnak a piszkálásra, ami miatt abba is hagyhatják a költést. Bizonyos szinten minden madár egyedi, a tenyésztőjének/tartójának kell felmérni mit lehet és mit nem megtennie a költés alatt, mi csak tanácsokat és irányelveket tudunk adni. A kontrollt célszerű akkor megejteni, amikor a pár egyik tagja sincs az odúban, valamint a ténykedés alatt a lehető legkevesebb dolgon valóztassunk (értem itt azt hogy ne csináljunk neki új fészket). Ezt a legcélszerűbb akkor szem előtt tartanunk, amikor még nem ismerjük a pár reakcióját kellőképpen, első költés stb.
Ha a költés abba maradt, és nem ül vissza a fészekre a pár egyik egyede sem, akkor sajnos a tojásoknak annyi. Vállalkozó kedvűek keltetővel sikeresen befejezhetik a költést és fel is nevelhetik, de ehhez jóval nagyobb felkészülés és eszközigény szükséges.
Egy évben 2, max 3 költést az ajánlatos, ennél több még bizony ezt a fajt is megviseli. Költések közti időszakot több tényező is befolyásolhatja. Ha sikertelen az első költés, mondjuk mert nem szemesek a tojások, nem ülték végig stb, nyugodtan vegyük ki a tojásokat, tisztítsuk ki az odút ha nagyon koszos és engedjük nekik a második kanyart. Ha a második fészekalj is sikertelen, ott akkor már bizony többet célszerű várni, illetve megvizsgálni miért van ez a sikertelenség!
Ha sikeres volt a költés, a fiókák kirepülése után célszerű elvenni az odút, ugyanis gyakran újabb tojásrakásba kezd a tojó, még a fiókák önállósodása előtt. Emiatt a hím gyakran zavarhatja a fiókákat, illetve egyéb agresszió jelenhet meg.
Elválasztás után célszerű visszarakni az odút az újabb költéshez.

A tálkába, egyéb helyre elpottyantott tojások felhasználását nem tartom célszerűnek. Egyáltalán nem biztos hogy ezek a tojások szemesek, elfogadják vagy sem később vagy más párok, összekeverednek a fészekaljak egyedei ami a tervszerű tenyésztésnél és dokumentálásnál bonyodalmakat okozhatnak. Én biztos hogy nem tartogatnám őket. Amint megfelelő feltételeket biztosítunk a madarainknak a sikeres költéshez, úgy is új tojásokat fognak rakni.

Felhívnám a figyelmet azonban a hiperszexualitásra! Ez a jelenség amikor a tojó túl sok tojást rak, (9-10db), nem áll le a tojással, fiókák még a fészekben de már új tojás is stb. Ezt a túlzott fehérje táplálék okozza legtöbb esetben, mely a tenyészmadárra és a fiókák nem megfelelő növekedésére is kihatással van.

Valódi név: kovács imre

Hozzászólás 2010 dec. 1, 9:46 
sziasztok! menyi időnként pihentessem a pintyeket a tojásrakások közt?
vagy lehetséges két szaporulatot engedni?

Aranykoszorús mestertenyésztő
Valódi név: Eszteró Lajos

Hozzászólás 2010 nov. 30, 9:25 
Birdboy írta:
A közös kalitban tartott zebra tojóm már 4 tojást tojt az etetőtálba. A tojásokat a letojás napjén mindig kivettem, egy vattával bélelt, zárt tetejű műanyag dobozban vannak. Meddig lehet így a tojásokat tárolni? Megfelelő a tárolási módszerem? A későbbiekben be szeretném majd tenni ezen tojásokat egy kotló pár alá. Vagy inkább tegyek fel a közös kalitba (2 pár van bent) egy fészekodút és fészekanyagot, hogy megépíthesse a tojóm valamelyik hímmel a fészket? Aztán tegyem nekik vissza a tojásokat? Melyik koncepciót válasszam? Vajon fiasak lehetnek?

Előre is köszönöm!
Birdboy

Szia Birdboy !

Legegyszerűbb, ha a szaporodási időszakban szétválasztod a két pár Zebrát. A leválasztás után meg odu és fészekanyag nélkül újra összeteheted őket.

Minden amit felsoroltál az inkubációs és nevelési idöszakban csak problémát fog okozni és a revier védés miatt sorozatban tönkre mennek a fészekaljak.

Az elszedett tojásokat Én 6 napnál tovább nem tárolom , de hallottam már 8 - 1o napos tárolásról is, de ekkorra már erősen csökken a bekötési mutató.

Legoptimálisabb, ha a párokat külön tartod és a tojásrakás után az odut nem piszkálgatod.

Hozzászólás 2010 nov. 30, 0:23 
A közös kalitban tartott zebra tojóm már 4 tojást tojt az etetőtálba. A tojásokat a letojás napjén mindig kivettem, egy vattával bélelt, zárt tetejű műanyag dobozban vannak. Meddig lehet így a tojásokat tárolni? Megfelelő a tárolási módszerem? A későbbiekben be szeretném majd tenni ezen tojásokat egy kotló pár alá. Vagy inkább tegyek fel a közös kalitba (2 pár van bent) egy fészekodút és fészekanyagot, hogy megépíthesse a tojóm valamelyik hímmel a fészket? Aztán tegyem nekik vissza a tojásokat? Melyik koncepciót válasszam? Vajon fiasak lehetnek?

Előre is köszönöm!
Birdboy

IDRE tag
Valódi név: Pető Zsolt

Hozzászólás 2010 nov. 29, 17:04 
Sziasztok!

Ne haragudjatok, hogy ide írok és nem a keres-kínál rovatba.
Szeretnék Standard zebra pintyekkel foglalkozni és szeretném első páromat megbízható helyről beszerezni. Akinek van fiatal eladó madara párban, azt kérem jelezze akár privát üzenet formájában is.

Várom a válaszaitokat.

Tisztelettel P.Zsolt

Hozzászólás 2010 nov. 29, 14:48 
köszi a választ,de én még kezdő vagyok,és erre gyanakodtam.akkor szerinted rakjam vissza,és lágyeleség meg minden aztán őrájuk bízzuk.?

Valódi név: Jacsó Gábor János

Hozzászólás 2010 nov. 29, 14:41 
Én mindig feltettem nekik, aztán majd fészkelnek, mikor úgy érzik. Megpróbálhatod különvenni őket úgy hogy lássák egymást, a hímnek meg tegyél fel odút. Aztán pár nap elteltével össze lehet tenni őket, mikor már látszódik, hogy aktívabbak. Nekem ez már vált be. De az az igazság, hogy most minden madaram együtt van kb 15 párnak 20fészek, szóval ez csak korábbi tapasztalat.
Nekem nagyon furcsa, hogy azért ott hagyná: én van hogy a tojásokat ki is cserélem alattuk pl. ha az egyik párnak csak 1-2 van a másiknak, meg 4-5 akkor összeteszem. Vagy ha túl nagy a méreti különbség a fiókák között akkor a fiókákat megcserélem, hogy ne nyomják el a nagyok a legkisebbet. Nekem ilyen még nem volt...

Hozzászólás 2010 nov. 29, 10:35 
elvettem az odút mert a tojó nem üli a tojásokat.egy darabig szépen ülte,de szerintem az óta hogy megnéztem,megfogtam a tojásokat azóta nem ülte.pedig a 6db-ból ötbe volt fióka.
a kérdésem.az odú kitakarítása után ismét felrakhatnám,vagy szüneteltessem.ez volt az első tojásrakásuk.
köszönöm.

Hozzászólás 2010 nov. 28, 21:44 
Sziasztok!

Van pár, számomra tisztázatlan dolog zebrapinty tartás/tenyésztés terén, ebben kérem a segítségeteket.
Az alapfelállás: Van egy 8 fakkos tenyészkalitom, ebből 2 fakkban van egy-egy ivarérett zebrapinty pár. Az 1-es számú pár kb. 2 hete lakja a tenyészkalitot, a 2-es számú tenyészpár ma költözött be. Mindegyik fakkhoz van egy kívülről felakasztható fészekodú. Ha szaporítani szeretném a zebrákat, akkor az odú már a madarak behelyezésekor fent legyen? Vagy csak a behelyezés után kell feltenni? Az 1-es párnak már tettem be fészekanyagot is (réti széna, csíkokra vágott papírtörlőkendő), de ennek ellenére nem épített fészket (a fészekanyag 2 napig volt bent, nagyon szétszórták, így kivettem, de jelét sem mutatták a fészeképítésnek). Annak ellenére, hogy nem építettek fészket, minden éjszaka az odúban éjszakáznak. Lágyeleséget kb. már 2 hete kapnak. Vajon miért nem akarnak fészket építeni? Hogyan szokás a fészekanyagot betenni nekik? Én facsipesszel csíptettem be nekik. Mindkét madár épít?
Írtam, hogy a 2-es párt ma tettem be. Fent legyen már nekik ma az odú vagy csak később kapják meg? Fészekanyagot már most tegyek be nekik vagy csak később?
Előre is köszönöm a válaszokat!

Üdv.: Birdboy

Hozzászólás 2010 nov. 28, 16:57 
sziasztok! idáig a tojó rendesen ülte a tojásokat,de tegnap elött megnéztem a tojásokat és azután már nem jár vissza a fészekbe.félek hogy ez miatt nem lesznek kicsik.esetleg ha van tanácsotok szivesen meghallgatom.

Valódi név: Császár Andrea

Hozzászólás 2010 nov. 26, 16:41 
Sziasztok!
Köszi a segítséget!
Üdv!

Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Hozzászólás a témához  [ 4096 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50 ... 205  Következő