Frici írta:
Helló! Nem rokonok a madaraid? Lehet, hogy egy letális (halálos) gént hordoznak, ami a fiókák elhullását okozza. Szerintem szét kellene választani a párt és másik madárral összepárosítani, mert lehet, hogy így sosem lesz egy fióka sem.
Ha egy embrióban kifejeződik egy letális allél, akkor az meg sem születik, ergo vagy a 8-16 sejtes korától kezdve, vagy még tojáson belül embrió korában pusztul el. Ha megszületik, és utána pusztul el, akkor beszélünk degeneratív allélról, ami azt is eredményezheti, amire te gondoltál, hogy egy bizonyos életkorban valamitől elpusztul az egyed.
kiskaja írta:
1szer fordult elő,hogy már a kismadár akkora volt,hogy ki tudott jönni a fészekből,de miután a földre került,nem etették.Elvittem a fiókát dokihoz,de sajna már ő sem tudott rajta segíteni
Ebből látszik, hogy képesek egészséges fiókát kihozni, és nevelni is..... ez persze még nem jelenti azt, hogy valamelyik szülő nem hordoz egy hibás allélt....
Szerintem vagy mindkettő madárral, de inkább a tojóval lesz valami gond. Egy cserét megérne szerintem.
feketemarcsi írta:
Van más madár is abban a röpdében? Hátha valami zavarja a tojót és féltésében agyontapossa, vagy lezavarja a fészekről és kihül a kicsi.
És persze még ott van az is, hogy nem kell túlkomplikálni a dolgokat.... nincs macska a közelben? ha már egyedül vannak a kalitban....