Támogassa egyesületünket adójának 1%-ával

Hozzászólás a témához  [ 2958 hozzászólás ] 
Keresés ebben a témában:
Oldal Előző  1 ... 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59 ... 148  Következő
Szerző Üzenet

Hozzászólás 2010 dec. 5, 17:17 
Szép estét mindenkinek !

Lámpával kapcsolatos infókat, Bird lamp téma alatt lehet találni.
Van köztük 1-2 érdekes hozzászólás.

Hozzászólás 2010 dec. 5, 16:54 
molnarl.g írta:
Szerencsére nálam mindig besüt a nap a madarakhoz (ha nem borult az idő), így terveztem a házat.
A halaimnak sem vettem speciális lámpát, mégis szép a növényzet az akváriumban, és a halak is szépek benne...

Igen és az üveg pont a hasznos UV-t szűri ki.
Illetve a növények cseppet különböznek a madaraktól, és fényerőre, CO2-ra meg tápanyagra van szükségük. Ha ügyesen van beállítva az akvárium akkor valóban nem kell szuper fénycső.
Szóval ez 2 teljesen haszontalan hozzászólás volt. (nem bántásból írtam csak, hogy maradjunk a használható infóknál)

Hozzászólás 2010 dec. 5, 16:47 
Warhawk írta:
Tehát a D3 vitamin a természetben UV fény hatására keletkezik (alakul át) a bőrben. De a madarak bőrét vastag tolltakaró védi ami 100% kiszűri az UV sugárzást! Akkor most kell az UV lámpa vagy nem kell az UV lámpa?!? (Mondjuk ártani nem hiszem, hogy ártana, de valójában hasznos is)?

Volna egy költői kérdésem. Ugye látott már mindenki madarat napozni? Felemelik a tollaikat és a szárnyuk fonákját mutatják a napnak ahol nincsen toll egy kis részen. Ennek ellenére lámpában sütkérező madarat még én sem láttam, mivel gondolom nem közvetít annyi hőt h a madár élvezni tudja (most a teljes spektrumú lámpáról beszélek).
Viszont a párválasztásnál is segíthet a madárnak ha még ablakon át sem kap fényt hanem mondjuk pincében él, és mesterséges megvilágítás van akkor jobb a teljes spektrumú.
Ja és tök fölösleges a "bird lamp", mert hazai forgalomban is vannak telesen jó kompakt teljes spektrumú fényforrások, sőt még beépített ionizátor is van benne. Asszem én 3500-ért vettem 2 éve, de még működnek.

Valódi név: Eva

Hozzászólás 2010 dec. 5, 16:19 
Laci, gratulalok a szep hazadhoz es nagyon koszonom a gyonyoru kepeket. Itt Bp-en egyaltalan nincsen ho itt lent a varosban.A kis jako hol lakik? A masik szobaban? Ez a dolgozod gondolom. Jo lehet ilyen kozegben dolgozni. Nagyon otletes jatekokat csinaltal a madarkadnak. latszik, hogy nagyon sok szeretetttel, gondoskodassal veszed korul a tollasokat. :lol: :lol:

Hozzászólás 2010 dec. 5, 16:15 
Nagyon kivancsi vagyok, hogy Mizo, hogyan hasznalja a lampat.
Azt en is megfigyeltem, hogy nem szereti a sotetet, kiveve, mikor le van takarva. Ott biztonsagban erzi magat.
Kulonben nalunk mindig eg egy lampa, es ha elmegyek itthonrol, akkor is egve hagyom a lampat, es a Bartok Radiot, hogy komfortosabban erezze magat.
Ha veletlenul nyaron olyan vilagos van, hogy nem eg lampa, es en a konyhaban nem veszem eszre, hogy sotetedik, be kell jonnom, mert kiabal, hisztizik, nem szereti a felhomalyt. Ilyenkor eleg, ha elhuzom az erkelyajtotol, ahol napkozben van a kalija es meggyujtom a lampat. Teljesen megnyugszik.
Nem regen vettem neki egy jo fenyu kis lampat a konyvespolc tetejere, ami pont kalitkajat vilagitja meg, ugy latom szereti.
Szoval azt, hogy a fenyt szereti Csipuska, azt megfigyeltem, de hogy pont erre a kulonleges lampara lenne szuksege, most hallom eloszor.Mindenesetre kivancsi vagyok, hogy hogyan hasznalod es hol szerzed be.

Valódi név: Molnár László Gábor

Hozzászólás 2010 dec. 5, 16:13 
Ma előkerestem a padlásról a régi Delonghi levegőtisztítómat, ami ionizál is.
Írtátok hogy a Jákónak sok a tollpora, most mivel együtt van a 4madár egy kb. 8nm-es szobában szerintem nem árt a szűrés.
Nővérem Karácsonyra jön haza Londonból, lehet hogy megnézetem vele ezt a csodalámpát, csak kérdés hogy hogyan tudja elhozni a repülőn...
Szerencsére nálam mindig besüt a nap a madarakhoz (ha nem borult az idő), így terveztem a házat.
A halaimnak sem vettem speciális lámpát, mégis szép a növényzet az akváriumban, és a halak is szépek benne...

"Az emberek elfelejtették ezt az igazságot-mondta a róka-Neked azonban nem szabad elfelejtened.Te egyszer s mindenkorra felelős lettél azért, amit megszelidítettél!" (Antoine de Saint-Exupéry-A Kis herceg)

Hozzászólás 2010 dec. 5, 16:08 
mizo írta:
molnarl.g írta:
Sziasztok!

Ma is kiengedtem együtt Zénót, és Totyit, ma már más volt a kép...
Totyi közelít lassan Zénóhoz, aztán támad...
Megint bejött hogy a nagyobb fél a kissebbtől...
Talán azért össze szoknak, végül is nem vészes a támadás, csak van utána egy kis repülős üldözés...

Én 9 hónap alatt szoktattam össze őket, úgy, hogy most egy kalitban élnek. Villongások nálunk is vannak, de tudnod kell, hogy Mózes nyomorék, bár már most is jóval nagyobb Sámsonnál, mivel ő egy nagyobb alfaj. Mózes időnként utálja, ha valaki belép az aurájába, azonnal morog és tátott csőrrel fordul a betolakodó felé. Többnyire megtartja a többi madárral a 20-30 centi távolságot. Sámson és a többiek pedig tiszteletben tartják és békén hagyják. A nemesek néha kardozni is szoktak a csőrükkel, Mózes mindig helyből vív, mert a testi hibája miatt fél, hogy elveszti az egyensúlyát, de mindig ő jön ki jól a balhéból, Sámson sosem tudja meghátrálásra kényszeríteni, többnyire megsértődik, odébb cuccol aztán 1/4 óra múlva már egymás mellett tollászkodnak. Este is mindegyik felül a saját alvórúdjára, de ha 5 perc múlva arra mész, már látod, hogy egy rúdon horpasztanak.
A barátnőmnek van két jákója, mindkettő sérült, felnőttként vette őket nagyon rossz körülmények közül, kb 1 éve költöztek be egy kalitba. A sérültebb az agresszívebb, a másik pedig kitér előle, komolyabb balhé nincs köztük, szépen eléldegélnek együtt.
Lehet hogy Totyi ezért agresszívebb, mert fél Zénótól. Az is lehet, hogy féltékeny. Látni kéne a szitut. Mindig betartod a sorrendet???????

A sorrendet hogyan gondolod? Mire érted?
Melyiket engedjem ki először?

"Az emberek elfelejtették ezt az igazságot-mondta a róka-Neked azonban nem szabad elfelejtened.Te egyszer s mindenkorra felelős lettél azért, amit megszelidítettél!" (Antoine de Saint-Exupéry-A Kis herceg)

IDRE tag
Valódi név: Malmarits Tamás

Hozzászólás 2010 dec. 5, 15:02 
Betty írta:
Nem vagyok biológus, de pl a kalcium columbáról azt olvastam, hogy 100%-ban felszívódik "napfény nélkül".
Ez csupán az én véleményem és most lehet támadások fognak érni, de én ebben nem hiszek.

"A kalciferol gyűjtőnév. Több azonos biológiai hatású, de kémiailag egymástól különböző anyagot jelölnek vele. Először a csukamájolajról állapították meg, hogy gyógyítja az angolkórt, majd a napfénnyel besugárzott táplálékról is megállapították ugyanezt. Az utóbbiból kristály formájában előállított anyagot D1-vitaminnak nevezték el, amely kalciferolt és lumiszterint tartalmaz. Az erősebb hatású kalciferol a D2-vitamin nevet kapta. A további kutatások még egy anyagot fedeztek fel, a 7-dehidrokoleszterint, amely a bőrben ultraibolya sugárzás hatására, D3-vitaminná alakul. Az állati eredetű élelmiszerek D3- és D2-vitamint, a növényi eredetűek D2-vitamint tartalmaznak."

Tehát a D3 vitamin a természetben UV fény hatására keletkezik (alakul át) a bőrben. De a madarak bőrét vastag tolltakaró védi ami 100% kiszűri az UV sugárzást! Akkor most kell az UV lámpa vagy nem kell az UV lámpa?!? (Mondjuk ártani nem hiszem, hogy ártana, de valójában hasznos is)?

Hozzászólás 2010 dec. 5, 14:20 
Koszonom a felhomalyositast a lamparol. Meg azt mondd meg, hogy hol veszed, mert a honlapjukon nincs magyar uzlet. Rendelitek valahonnan?
Meg meg azt is kerdem, hogy mikor hasznalod a lampat? Alladoan, mikor fent van a madar, vagy csak ugy napoztatod vele?

IDRE tag
Valódi név: Dajka Bernadett

Hozzászólás 2010 dec. 5, 13:26 
Ha jól értelmezem, ez a fénycső a természetes napfényt pótolja, főleg ősztől tavaszig, amikor kevesebb napfény jut be a szobába. Eddig még én sem hallottam róla.
Azt viszont elég furcsának tartom, hogy egy ilyen lámpa vagy kevesebb napfény nélkül, a madárnak adott vitaminok nem hasznosulnak a szervezetben. :? Nem vagyok biológus, de pl a kalcium columbáról azt olvastam, hogy 100%-ban felszívódik "napfény nélkül".
Ez csupán az én véleményem és most lehet támadások fognak érni, de én ebben nem hiszek.

Valódi név: László

Hozzászólás 2010 dec. 5, 13:00 
Én ezt találtam róla a net-en, google fordítóval fordítva.

Az Arcadia Bird Lamp hozták létre annak érdekében, hogy egy mesterséges forrás ultraibolya (UV) fény, amely alapvető fontosságú, hogy fogságban tartott madarak tagadta közvetlen napfény.

Tilos a fényforrás, amely utánozza a természetes UV tartalmát napfény elismerte az egészségügyi ellátások, és biztosítja madarak egy természetes környezetük érdekében, ösztönözve természetes viselkedését, és sok esetben jobb tenyésztési eredmények.

Ellentétben a normál fénycsövek, a Arcadia Bird Lamp használ speciális UV sugárzó foszfor nem megismételni a spektrális mintát a napfény 12%-a az összes fényt a kibocsátott UV-A és 2,4%-os UV-B.

• Kompakt lámpa használatra tervezett több mint madárketrecek az otthoni
• termel kiváló természetes színek és a színjátszás
• 2,4% UVB és UVA 12% az optimális madárinfluenza használatra
• Javítja a takarmányozási és tenyésztési viselkedés
• Kompakt lámpa használatra tervezett több mint madárketrecek az otthoni

További jellemzői a kompakt lámpa a következők:

• Bajonett vagy csavaros a könnyű használat érdekében a hazai
• Illeszkedik egyenesen a háztartási fény aljzat - nincs szükség a ballaszt
• Elektronikus - nulla villogás, még a szemét a madár
• Energiatakarékos 20W izzó
• kimenet egyenértékű 100W izzó

Valódi név: Győző

Hozzászólás 2010 dec. 5, 12:12 
Warhawk írta:
mizo írta:
Figyelj, te értesz ehhez igazán, írj már valamit kicsit bővebben, hogy mért is jó a lámpa, had tanuljunk valamit! :)

Ez engem is érdekelne, mert már mindkét tábor meggyőzött a maga igazáról oda - vissza... :)

Engem is! :59:

IDRE tag
Valódi név: Malmarits Tamás

Hozzászólás 2010 dec. 5, 10:09 
mizo írta:
Figyelj, te értesz ehhez igazán, írj már valamit kicsit bővebben, hogy mért is jó a lámpa, had tanuljunk valamit! :)

Ez engem is érdekelne, mert már mindkét tábor meggyőzött a maga igazáról oda - vissza... :)

Hozzászólás 2010 dec. 5, 7:29 
Szia emys!
Emlékszel még rám? Én kerestelek veréb ügyben, aztán András befogadta a kis verebet de sajnos a stressz, hogy ide-oda hurcibáltuk, már sok volt neki és elment. :( András egész éjszaka próbálta megmenteni, de hiába. Pityu ott halt meg a kezei között, szegény ő is nagyon ki volt akadva. :(
Hát sajnos ennyi az ára. Viszont kell. Néha a férjemmel azon röhögünk, hogy többet költünk a madarainkra mint magunkra! (ez nem panasz :) A barátnőmnél, aki már 20 éve tenyészt is jákót és feketesapkást, az egész madárház ezzel van megvilágítva, de meg is lehet nézni a madarait. http://www.papagajkert.hu

Merlin - jákó tojó
Zebi -jákó hím

http://mizoblogja.blogspot.com/

IDRE tag
Valódi név: Dr Sátorhelyi tamás

Hozzászólás 2010 dec. 5, 0:32 
mizo írta:
[ Nem olcsó, mert 9000.- ft, de én úgy vagyok ezzel, hogy ha kell akkor kell, ősz végén ilyenkor van a szülinapom és kétévente Arcadia égőt kérek. :D

Szia!

Látszik milyen drága országban élünk. A brit http://www.amazon.co.uk -n 4,39 fontba (kb. 1500 Ft) kerül egy 36W-os.
Bár az amazon nem küld Magyarországra fénycsövet. (Én könyvet-ruhát-kerékpáralkatrészt rendeltem jópárszor tőlük, sokkal olcsóbb mint itthon)

emys

http://www.exopet.hu/

Hozzászólás 2010 dec. 5, 0:06 
molnarl.g írta:
Sziasztok!

Talán azért össze szoknak, végül is nem vészes a támadás, csak van utána egy kis repülős üldözés...

Én 9 hónap alatt szoktattam össze őket, úgy, hogy most egy kalitban élnek. Villongások nálunk is vannak, de tudnod kell, hogy Mózes nyomorék, bár már most is jóval nagyobb Sámsonnál, mivel ő egy nagyobb alfaj. Mózes időnként utálja, ha valaki belép az aurájába, azonnal morog és tátott csőrrel fordul a betolakodó felé. Többnyire megtartja a többi madárral a 20-30 centi távolságot. Sámson és a többiek pedig tiszteletben tartják és békén hagyják. A nemesek néha kardozni is szoktak a csőrükkel, Mózes mindig helyből vív, mert a testi hibája miatt fél, hogy elveszti az egyensúlyát, de mindig ő jön ki jól a balhéból, Sámson sosem tudja meghátrálásra kényszeríteni, többnyire megsértődik, odébb cuccol aztán 1/4 óra múlva már egymás mellett tollászkodnak. Este is mindegyik felül a saját alvórúdjára, de ha 5 perc múlva arra mész, már látod, hogy egy rúdon horpasztanak.
A barátnőmnek van két jákója, mindkettő sérült, felnőttként vette őket nagyon rossz körülmények közül, kb 1 éve költöztek be egy kalitba. A sérültebb az agresszívebb, a másik pedig kitér előle, komolyabb balhé nincs köztük, szépen eléldegélnek együtt.
Lehet hogy Totyi ezért agresszívebb, mert fél Zénótól. Az is lehet, hogy féltékeny. Látni kéne a szitut. Mindig betartod a sorrendet???????

Merlin - jákó tojó
Zebi -jákó hím

Hozzászólás 2010 dec. 4, 23:52 
evanagyi írta:
Mi az az Arcadia lampa? :?:
En ugy tunik teljes tudatlansagban tartom a madaramat. Azert jol erzi magat. :lol:

Ez az Arcadia Bird lamp http://www.arcadia-uk.info/product.php? ... &sub=&id=4

A Mesterem, akitől madarászni tanultam, azt mondta, hogy az egyik legfontosabb dolog a lámpa. A madarak szeménél van egy mirígy, ami érzékeli az UV fényt. Az UV fény segítségével állítja elő a szervezete a létfontosságú vitaminokat és pl. ennek segítségével ismerik a nemek is fel egymást. Adhatsz te neki télen bármilyen drága és finom gyümölcsöt és zöldséget, UV fény nélkül lósz@r se lesz belőle, nemhogy vitamin.
A lámpa hiánya nem okoz látható tüneteket, a madarad életkorát növelheted vagy csökkentheted vele. Én nyáron nem használom, mert akkor kinn vannak sokat a teraszon, ősztől tavaszig szoktam használni, így két évig jó egy égő. Nem olcsó, mert 9000.- ft, de én úgy vagyok ezzel, hogy ha kell akkor kell, ősz végén ilyenkor van a szülinapom és kétévente Arcadia égőt kérek. :D

Merlin - jákó tojó
Zebi -jákó hím

Valódi név: Attila

Hozzászólás 2010 dec. 4, 23:39 
molnarl.g írta:
Sziasztok!

Jákóval az lehet veszélyes, hogy elég durva lehet kisebb madárral ha vetélytársnak véli. 5 év után is időnként durván , agresszivan belecsíp a feleségembe akkor is ha egyébként szereti. Ha Totyi most az elején értésére adja Zénonak , hogy nem könnyű préda talán később sem lesz gond velük.

Hozzászólás 2010 dec. 4, 22:43 
Sziasztok!

Hozzászólás 2010 dec. 4, 14:24 
Sziasztok!

Gondoltam mutatok nektek néhány új képet a "madárházról" most itt vannak együtt a madarak.
Ezen kívül egy kis ízelítő a "zalai" hóból...

Laci
Kép

Kép

Kép

Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Hozzászólás a témához  [ 2958 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59 ... 148  Következő