Támogassa egyesületünket adójának 1%-ával

Hozzászólás a témához  [ 2958 hozzászólás ] 
Keresés ebben a témában:
Oldal Előző  1 ... 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58 ... 148  Következő
Szerző Üzenet

Hozzászólás 2010 dec. 6, 21:33 
Máthé József írta:
Szerintetek ez jó lenne?
http://www.naplampa.hu

Szerintem nem de mindjárt felhívlak! :)

Merlin - jákó tojó
Zebi -jákó hím

http://mizoblogja.blogspot.com/

Valódi név: Attila

Hozzászólás 2010 dec. 6, 21:11 
Máthé József írta:
Szerintetek ez jó lenne?
http://www.naplampa.hu

Hát nem tudom itt csak arról van szó, hogy a szinhőmérséklete 5800K ami megegyezik a természetes napfényével.
Fotozás miatt használok a normális szobai 2700K eltérő lámpát 4200K -t fehér fénye van nagyon furcsa világitó testben , nekem nem jött be. Hogy a madaraknak jó arról fogalmam sincs, de az emberi szemnek valószinüleg furcsa lesz.

Hozzászólás 2010 dec. 6, 20:35 
Szerintetek ez jó lenne?
www.naplampa.hu

06205243185

IDRE tag
Valódi név: Malmarits Tamás

Hozzászólás 2010 dec. 6, 11:35 
Érdemes még elolvasni ezt is ITTEND. :)

Hozzászólás 2010 dec. 6, 11:32 
Köszi Tom! :)

Merlin - jákó tojó
Zebi -jákó hím

IDRE tag

Hozzászólás 2010 dec. 6, 11:03 
Másolni nem lehet, mozgatni nem akartam (mert akkor eltűnik a másik helyről ugyebár), szóval kézzel beidézve, ímhol vagyon:

Emys írta:

Sziasztok!

Próbálok pár mondatot írni az UV-madárlámpákról, bár nem teljesen a szakterületem.

1. madarak kalciumháztartása

-a csontozat és tojásképzéshez a madárnak a táplálékból kalciumot kell felvennie és beépítenie.
-a bélből a különböző vegyületek eltérő módon szívódnak fel, a glükonát jól, a karbonát kevésbé. Általában persze bőven elég ez is. (A termékre azt írják, hogy 100%-ban hasznosul, az azt jelenti, hogy képes hasznosulni)
-ahhoz, hogy a kalcium felszívódjon, a szervezetben D vitamin kell legyen elegendő. Ezt vagy megeszi takarmánnyal (pl vitaminkészítmény) vagy létrehozza saját maga. A májban az általa előállított koleszterinből D2 vitamin lesz, ez eljut a vérkeringéssel a bőrbe, ahol a nap UV sugárzása hatására D3 vitaminná alakul, ami a vesébe kerül és ott alakul ki a hatékony forma. Ennek hatására egy kalciumkötő fehérje veszi fel a kalciumot a bélből.
-a madarak tollazatán, bőrén áthatol annyi UV-sugárzás amennyi nekik kell.

-átlagos esetben (időnként szabadtéri röpde, megfelelő takarmányozás stb) külön UV-pótlás nélkül is életben marad és szaporodik a madár. (néhány fajnak (pl. jákó) nagyobb az igénye)

Tehát a vitaminháztartás szempontjából az UV fény hasznos, de nem nélkülözhetetlen. (Ha bejut elég a takarmánnyal)

2. Az UV-fény egyéb hatásai

ez egy nem teljesen ismert terület. Az biztos, hogy a madarak szemükkel érzékelik az ultraibolya fényt. A fény erősségének és a megvilágítás időtartamának fontos szerepe van a hormonális háztartásukban. A fény teljes spektruma (tehát nem csak az UV) fontos az élettani folyamataikhoz, az általános ellenállóképesség megőrzéséhez.

pl.ha zebrapinty tojók a költés előtt UV fényt kaptak (napfény v mesterséges) megváltoztatják a kikelő utódaik ivararányát, mint ahogy sok egyéb tényező hatására is (pl. takarmány)

-biztosan van jónéhány olyan eset, ahol csak egy kicsi hiányzik a sikeres szaporításhoz, a díjnyertes madárhoz, betegség elkerüléséhez stb. Itt az ilyen plusz jól jöhet. Nem véletlen, hogy pl. az ilyen fényforrások a világ komoly madártenyésztőinél természetesek. (Elsősorban a trópusi, egész évben bent tartott madaraknál.)

3. UV fényforrások

-többféle formában léteznek, madaraknál a fénycsövek váltak be a legjobban. Fontos, hogy megfelelő távolságból érje a madarakat, erőssége a távolság négyzetével csökken. Jellemzőjük, hogy élettartamuk folyamatos használat mellett 1/2-1 év, utána megváltozik a spektrumuk. Ilyenkor is világítanak, de hatásuk már nem lesz.

-egy olyan országban ahol valószínűleg több ezerszer annyi madárlámpát adnak el mint nálunk, érthető, hogy az ára sokkal olcsóbb, még akkor is, ha nem számoljuk a hazai kereskedelem sajátosságait.

Szerintem ha nem is nélkülözhetetlenek, de sokszor nagyon hasznosak lehetnek.

emys

ps.: Nem szabad elhinni a reklámszövegeket. Se ilyet, se olyat. Független, ellenőrzött kutatás publikálását kell keresni. Van bőven, (pl a gugli már tudományos cikkeket is keres...) csak legyen ideje olvasgatni az embernek.

Valódi név: Eva

Hozzászólás 2010 dec. 5, 23:28 
Nagyon koszonok minden valaszt. :17:

Hozzászólás 2010 dec. 5, 22:16 
molnarl.g írta:

A sorrendet hogyan gondolod? Mire érted?
Melyiket engedjem ki először?

Arra értem, hogy az a madár az első mindenben, aki régebben van veled, mert ők féltékenyek. Ő kap először enni, ő jöhet ki először a kalitból. A kisebb pedig mindig a második.

Merlin - jákó tojó
Zebi -jákó hím

IDRE tag

Hozzászólás 2010 dec. 5, 21:34 
mizo írta:
A Galambászkuckóban lehet megrendelni Szűcs Józsinál.

Nagyon tudom ajánlani azt a boltot, ritka rendes a tulaj!

Hozzászólás 2010 dec. 5, 21:24 
evanagyi írta:
Koszonom a felhomalyositast a lamparol. Meg azt mondd meg, hogy hol veszed, mert a honlapjukon nincs magyar uzlet. Rendelitek valahonnan?
Meg meg azt is kerdem, hogy mikor hasznalod a lampat? Alladoan, mikor fent van a madar, vagy csak ugy napoztatod vele?

A Galambászkuckóban lehet megrendelni Szűcs Józsinál. Kb. 1 hónap míg beszerzi, akkor lehet elhozni. Én 4 körül kapcsolom be és olyan 8-ig ég, ha nagyon szürke az idő akkor egész nap.
Írtam emysnek priviben, hogy ha megtenné hogy ír ezekről a dolgokról, ő nagyon ott van ebben.

Merlin - jákó tojó
Zebi -jákó hím

IDRE tag

Hozzászólás 2010 dec. 5, 21:23 
mizo írta:
Én a nemeseknek nem is Kalcium Columbát adok, hanem egy Calcyweyxzol nevű szert, ami privátban tehénellető infúzió, de glükonát van benne és Molnár doki azt mondta, hogy nekik ez a legjobb.

Tényleg a legjobb. Amúgy itt az adatlapja: KLIKK IDE.

IDRE tag

Hozzászólás 2010 dec. 5, 21:20 
molnarl.g írta:
Elnézést kérek mindenkitől akit most megbántok a lámpa témával kapcsolatban, de lenne pár kérdésem....

A csevegőbe válaszolok, mert szerintem lassanként már nem "jákó specifikus" lesz a téma :)

Hozzászólás 2010 dec. 5, 21:08 
Betty írta:
Ha jól értelmezem, ez a fénycső a természetes napfényt pótolja, főleg ősztől tavaszig, amikor kevesebb napfény jut be a szobába. Eddig még én sem hallottam róla.
Azt viszont elég furcsának tartom, hogy egy ilyen lámpa vagy kevesebb napfény nélkül, a madárnak adott vitaminok nem hasznosulnak a szervezetben. :? Nem vagyok biológus, de pl a kalcium columbáról azt olvastam, hogy 100%-ban felszívódik "napfény nélkül".
Ez csupán az én véleményem és most lehet támadások fognak érni, de én ebben nem hiszek.

A calcium Columba azért szívódik fel 100 %-ban mert calcium glükonátot tartalmaz és ez szívódik fel a legjobban. Az a kalcium amiben foszfor is van kevésbé szívódik fel mert a foszfor semlegesíti a kalcium egy részét. Azok a madarak, akik gyümölcsevők (lóri, nemes) olyan kalciumot kell kapjanak, ami jól felszívódik, mert egyes gyümölcsökben sok a foszfor. A calcium hiánya izom görcsöt okozhat náluk.Én a nemeseknek nem is Kalcium Columbát adok, hanem egy Calcyweyxzol nevű szert, ami privátban tehénellető infúzió, de glükonát van benne és Molnár doki azt mondta, hogy nekik ez a legjobb. Majd megkérem emyst, hogy legyen szíves szóljon ehhez a témához, ő végképp nagyon otthon van benne.

Merlin - jákó tojó
Zebi -jákó hím

Valódi név: Molnár László Gábor

Hozzászólás 2010 dec. 5, 20:39 
Elnézést kérek mindenkitől akit most megbántok a lámpa témával kapcsolatban, de lenne pár kérdésem....

Vajon miért kerül nálunk többszörösébe mint Londonban?
-- Esetleg mert ennyiért is megveszik, a mohó kereskedőktől?
---Esetleg ott már nem veszi senki?
--Mondjuk 20-30éve hogyan élték túl a telet a kalitkás madarak csodalámpa nélkül, amikor még nem volt ilyen lámpa...?
A szolárium is hasznos volt...egy darabig, most már mégsem...

Vigyázni kell mert akinek bizonyosfajta madara van, arról azt hiszik hogy a végletekig "fejhető" ilyen-olyan kütyükkel...
Közben az ember lelkiismeretére hatnak...ha nem veszed meg ezt, vagy azt akkor majd te leszel a hibás ha elpusztul...

Én csak abból indulok ki, hogy télen a szabadon élő madarak is talán kevesebb napfényhez jutnak, esetleg kevesebbet tárják szét a szárnyukat hogy napoztassák, nekik még ott a hideg is, a táplálékhiány, stb.

"Az emberek elfelejtették ezt az igazságot-mondta a róka-Neked azonban nem szabad elfelejtened.Te egyszer s mindenkorra felelős lettél azért, amit megszelidítettél!" (Antoine de Saint-Exupéry-A Kis herceg)

Hozzászólás 2010 dec. 5, 18:55 
Koszi, itt aztan koruljarhatom a temat. Ugy gondolom, nagyjaboli olvasas utan, hogy az en kis kedvencem, akit egyaltalan nem szandekozok tenyeszteni nem igenyel kulonosebb lampat. :idea: :P

Hozzászólás 2010 dec. 5, 18:03 
Kanike írta:
evanagyi írta:
Es hol van ez a tema? En csak kellekeket talaltam, ahol leginkabb az itatok, akvariumok melegiteserol van szo.

Katt.viewtopic.php?t=69

Kösz, Te ügyesebb vagy ....

Hozzászólás 2010 dec. 5, 18:02 
Hozzászólások megjelenítése: Összes találat
1 nap
7 nap
2 hét1 hónap3 hónap6 hónap1 év

Bird lamp
[ Oldal: 1, 2, 3, 4 ]

Fórum: Kellékek
waxbill
76
12604
2009 okt. 6, 8:53

lax20

Valódi név: Győző

Hozzászólás 2010 dec. 5, 18:02 
evanagyi írta:
Es hol van ez a tema? En csak kellekeket talaltam, ahol leginkabb az itatok, akvariumok melegiteserol van szo.

Katt.viewtopic.php?t=69

Hozzászólás 2010 dec. 5, 17:59 
Rákantintunk az aktív témára és lemegyünk a lap aljára, ott kiválasszuk
hogy az összes témát mutassa.
Valahol a 4 lap környékén találod meg.

Hozzászólás 2010 dec. 5, 17:40 

Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Hozzászólás a témához  [ 2958 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58 ... 148  Következő