Támogassa egyesületünket adójának 1%-ával

Hozzászólás a témához  [ 1988 hozzászólás ] 
Keresés ebben a témában:
Oldal Előző  1 ... 64, 65, 66, 67, 68, 69, 70 ... 100  Következő
Szerző Üzenet
Valódi név: László

Hozzászólás 2010 dec. 7, 18:49 
Én is vettem egy energia takarékos 108 ledes izzót, össz fogyasztása 3w / óra
A fénye kb. 60 wattosénak felel meg, viszont meleget nem ad, csak világít..
E27 foglalatú. Az E14 es az csak 60 ledes kisfoglalatos is van.

Kép

Az izzó itt sem olcsó de lehet vele spórolni rendesen, a hosszú téli estéken. :D :D

Aranykoszorús mestertenyésztő
Valódi név: Eszteró Lajos

Hozzászólás 2010 dec. 7, 18:45 
Végigolvasva a bejegyzéseket két tapasztalatot osztanék meg veletek :

2oo5 február 2o tól használok az egzoták röpdéjében -a téli időszakban- napi 2 -5 órát üzemeltetve egy Arcadia Bird Lamp-ot és ugyanezen év október végétól egy sera tropic sun Poyal fénycsővet. Mind a kettő 15W teljesítmlnyű és 18 " hosszú. Azóta még egyszer sem cseréltem őket.

Tehát :

- egyik tapasztalat : a fénycsővek elég jól bírják a kiképzést.

A röpdében elhelyezett fénycsővek rávilágítanak az ülőrudak egy részére. Azok a madarak amelyek itt foglalnak helyet rendszerint folyamatosan tollászkodnak, illetve egy néhány percre felborzolják a tollazatukat, ugyanúgy mint mikor napfűrdőt vesznek. (a megvilágítatlan részen helyet foglalók, viszont nem, vagy sokkal kevesebbet.) Egy idő után folyamatosan helyet cserélnek és jön a következő csapat tollászkodni. Néhány perc után ujjabb csere és ez megy egészen addig, mig csak le nem kapcsolom a megvílágítást.

Következtetés : biztosan van olyan hatása a fénycsőveknek amit kedvelnek a madarak és igénylik is annak működését.

- másik tapasztalat : az idő teltével a fénycsőveknél valószínű, hogy nem eröteljes az UV fény kibocsátás csökkenése, mivel már több éve lehet a madaraknál tapasztalni ezt a rituálét.
Szerintem, ha egy idő után csak világítana nem "napfűrdőznének" alatta. Vagy talán hő miatt teszik ? Nem hiszem, mert a fénycső alatt mért hömérséklet nem különbözik a környezeti hőmérséklettől.

Egy kapcsolódó megfigyelés : Az egyedeknél évek óta sokkal szebb, rendezettebb a tollazat, mint amilyen a korábbi évek sortán volt, igaz ehhez hozzájárúlhat a rendszeres fűrdés is.

Valódi név: Eva

Hozzászólás 2010 dec. 7, 17:42 
Meggyozodessel csatlakozom Lacihoz, az elottem szolohoz. :P

Valódi név: László

Hozzászólás 2010 dec. 7, 16:47 
Én is végig olvastam egy két cikket és a fórumon írtakat is.

Ezt a lámpát okosan használva napi 2 óra időtartam, a madarak talán egészségesebbek lehetnek.

Ha nem megy tönkre a méregdrága fénycső, egy hét alatt akkor megéri, ha ....

Azt hiszem én nem veszek ilyet. Az UV -B a DNS -t roncsolja, az UV-A a szem lencséjét és a D -vitamint bontja le.

Nem győzött meg a hatékonysága.

IDRE tag
Valódi név: Malmarits Tamás

Hozzászólás 2010 dec. 6, 22:35 
karel írta:
Hi!

Warhawk írta:
.... De egy biztos. Ahol azt írják, hogy a UV-C sugárzást is tudja az égő, azok vagy hülyék vagy hazudnak..... :|

Márpedig léteznek UV-C fénycsövek, és akár milyen fura, még használhatók is. (bizonyos dolgok azonosításától kezdve a sterilizálásig van pár felhasználási területe)

Elnézést, rosszul fogalmaztam akkor bár azt hittem, hogy mivel madárlámpáról van szó így egyértelmű... :) Szóval a madárlámpának szánt világítótesteknél az UV-C kissé feleslegesnek tűnik mivel az UV-C sugárzás normál körülmények között el sem éri el a föld felszínét. Ráadásul igencsak kedvezőtlen a hatása (ismét a madarak illetve egyéb élőlények esetében). Sterilizálás vagy kutatás az persze más téma...

Hozzászólás 2010 dec. 6, 22:24 
Hi!

Warhawk írta:
.... De egy biztos. Ahol azt írják, hogy a UV-C sugárzást is tudja az égő, azok vagy hülyék vagy hazudnak..... :|

Márpedig léteznek UV-C fénycsövek, és akár milyen fura, még használhatók is. (bizonyos dolgok azonosításától kezdve a sterilizálásig van pár felhasználási területe)

Hozzászólás 2010 dec. 6, 22:05 
Warhawk írta:
Három helyen háromféleképp írták :)

conure írta:
Na hát azért ez nem olyan egyértelmű!

Akkor most legyünk okosak :shock:

IDRE tag

Hozzászólás 2010 dec. 6, 21:28 
conure írta:
Warhawk írta:
Ha lehetséges, akkor a látható fényen kívül az UV tartományból a hasznos UV-A sugárzást kibocsátó világító testeket kell előnyben részesíteni.

Na hát azért ez nem olyan egyértelmű! Gondolom a Wikipedia-n olvastad, az tényleg ezt írja, de ha rákeresel akkor több száz már mást ír.

Három helyen háromféleképp írták :) Végül (mivel utoljára a Wikipédián néztem) azt írtam be. De egy biztos. Ahol azt írják, hogy a UV-C sugárzást is tudja az égő, azok vagy hülyék vagy hazudnak. A többiben már nem tudom mi az igazság. :|

Hozzászólás 2010 dec. 6, 19:44 
Warhawk írta:
Ha lehetséges, akkor a látható fényen kívül az UV tartományból a hasznos UV-A sugárzást kibocsátó világító testeket kell előnyben részesíteni.

Na hát azért ez nem olyan egyértelmű! Gondolom a Wikipedia-n olvastad, az tényleg ezt írja, de ha rákeresel akkor több száz már mást ír.
Erről már jó pár cikket elolvastam, az UV-A (ez áthatol az ablaküvegen is, míg az UV-B-t megszűri az üveg) roncsolja a szemet, lebontja a D vitamint. Az UV-B segít előállítani az A és a D vitamint, de öli a DNS-t.
A lényeg az, hogy mindkettő áldás kis mennyiségben, és átok nagy mennyiségben. Most nem találtam meg azt a linket amit múltkor olvastam, de itt egy hasonló, és érdemes utánanézni több helyen is.
http://index.hu/tudomany/kornyezet/2009 ... ugaraktol/

IDRE tag

Hozzászólás 2010 dec. 6, 18:18 
molnarl.g írta:
A kérdésem végül is az, hogy a madaraknak hány Kelvines égőt érdemes venni?

Nem is inkább a fényforrás színével (fehér egyensúlyával) kell törődni, hanem a sugárzott fény spektrumával. Ha lehetséges, akkor a látható fényen kívül az UV tartományból a hasznos UV-A sugárzást kibocsátó világító testeket kell előnyben részesíteni.

Valódi név: Molnár László Gábor

Hozzászólás 2010 dec. 6, 17:56 
Köszönöm Emys információit a madárlámpa ügyében.
Most már meg vagyok győzve, hogy venni fogok a Jákómnak.
Mikor a halaknak kerestem lámpát (még Ausztriában is körülnéztem), azt mondták hogy azt kell nézni hogy hány Lumen a fényereje, és hogy hány Kelvines...
A kereskedelmi forgalomban kaphatóak általában 2700-3500K-esek, a napfény 6-8000K.
Ha jól tudom a Philips, és talán az Osram gyárt a napfényt megközelítő Kelvines fénycsöveket.
A Praktikerben, és az Obi-ban körülnéztem kb. 2000,- körül van az áruk, és állítólag ugyan azt tudják mint a speciális drága lámpák.
Csak arra kell figyelni, hogy milyen foglalatot veszünk hozzá, először érdemes a neoncsövet, és utána a foglalatot megvenni.
Én úgy volt hogy készítek egy lámpát a halaknak ezért néztem utána.
A kérdésem végül is az, hogy a madaraknak hány Kelvines égőt érdemes venni?

"Az emberek elfelejtették ezt az igazságot-mondta a róka-Neked azonban nem szabad elfelejtened.Te egyszer s mindenkorra felelős lettél azért, amit megszelidítettél!" (Antoine de Saint-Exupéry-A Kis herceg)

Valódi név: Győző

Hozzászólás 2010 dec. 6, 14:05 
Ok köszi Tamás csak az én gépem volt megszédülve. :)

IDRE tag

Hozzászólás 2010 dec. 6, 13:57 
Kanike írta:
Warhawk írta:

Sziasztok. Másnak sem nyit meg semmit ez a link, vagy csak én vagyok ilyen nyominger. :roll: :)

Nekem a "Google Tudós" jön be.

Valódi név: Győző

Hozzászólás 2010 dec. 6, 13:27 
Warhawk írta:

Sziasztok. Másnak sem nyit meg semmit ez a link, vagy csak én vagyok ilyen nyominger. :roll: :)
Mindenesetre emys írása tiszta,és érthető KÖSZÖNET érte. :wink:

IDRE tag

Hozzászólás 2010 dec. 6, 11:32 
Nos, egy érdekesség, hogy hogyan is jut be a madarak szervezetébe az a fránya D3 vitamin. Ugyanis az a fránya tollazat csak nem engedi át, de valahogy mégis be kell jutnia. Tényleg érdemes a gugli tudományos keresőjét használni (http://scholar.google.hu/). ;)

A madarak bőre egy olajos váladékot választ ki, ami a tollakon szétkenődik. Ez az anyag a napfény hatására D3 vitaminban igen gazdag lesz. Ezután a madarak a tollazat tisztítása közben lenyalogatják róla. Egyszerű, de hatékony módja az UV szűrő tollazat "megkerülésének". :D

Könyv: ISBN 0-306-47767-X. (Bone loss and osteoporosis: an anthropological perspective) 145. oldal alsó bekezdés :)

Hozzászólás 2010 dec. 6, 10:19 
Köszi szépen emys, nagyon rendes vagy!
Tom, tedd át légyszi a jákósokhoz is, hadd tanuljon belőle mindenki. :wink:

Merlin - jákó tojó
Zebi -jákó hím

http://mizoblogja.blogspot.com/

IDRE tag

Hozzászólás 2010 dec. 6, 8:07 
emys írta:
Próbálok pár mondatot írni az UV-madárlámpákról, bár nem teljesen a szakterületem.

Köszönjük a részletes magyarázatot! :)

IDRE tag
Valódi név: Dr Sátorhelyi tamás

Hozzászólás 2010 dec. 6, 0:44 
Sziasztok!

Próbálok pár mondatot írni az UV-madárlámpákról, bár nem teljesen a szakterületem.

1. madarak kalciumháztartása

-a csontozat és tojásképzéshez a madárnak a táplálékból kalciumot kell felvennie és beépítenie.
-a bélből a különböző vegyületek eltérő módon szívódnak fel, a glükonát jól, a karbonát kevésbé. Általában persze bőven elég ez is. (A termékre azt írják, hogy 100%-ban hasznosul, az azt jelenti, hogy képes hasznosulni)
-ahhoz, hogy a kalcium felszívódjon, a szervezetben D vitamin kell legyen elegendő. Ezt vagy megeszi takarmánnyal (pl vitaminkészítmény) vagy létrehozza saját maga. A májban az általa előállított koleszterinből D2 vitamin lesz, ez eljut a vérkeringéssel a bőrbe, ahol a nap UV sugárzása hatására D3 vitaminná alakul, ami a vesébe kerül és ott alakul ki a hatékony forma. Ennek hatására egy kalciumkötő fehérje veszi fel a kalciumot a bélből.
-a madarak tollazatán, bőrén áthatol annyi UV-sugárzás amennyi nekik kell.

-átlagos esetben (időnként szabadtéri röpde, megfelelő takarmányozás stb) külön UV-pótlás nélkül is életben marad és szaporodik a madár. (néhány fajnak (pl. jákó) nagyobb az igénye)

Tehát a vitaminháztartás szempontjából az UV fény hasznos, de nem nélkülözhetetlen. (Ha bejut elég a takarmánnyal)

2. Az UV-fény egyéb hatásai

ez egy nem teljesen ismert terület. Az biztos, hogy a madarak szemükkel érzékelik az ultraibolya fényt. A fény erősségének és a megvilágítás időtartamának fontos szerepe van a hormonális háztartásukban. A fény teljes spektruma (tehát nem csak az UV) fontos az élettani folyamataikhoz, az általános ellenállóképesség megőrzéséhez.

pl.ha zebrapinty tojók a költés előtt UV fényt kaptak (napfény v mesterséges) megváltoztatják a kikelő utódaik ivararányát, mint ahogy sok egyéb tényező hatására is (pl. takarmány)

-biztosan van jónéhány olyan eset, ahol csak egy kicsi hiányzik a sikeres szaporításhoz, a díjnyertes madárhoz, betegség elkerüléséhez stb. Itt az ilyen plusz jól jöhet. Nem véletlen, hogy pl. az ilyen fényforrások a világ komoly madártenyésztőinél természetesek. (Elsősorban a trópusi, egész évben bent tartott madaraknál.)

3. UV fényforrások

-többféle formában léteznek, madaraknál a fénycsövek váltak be a legjobban. Fontos, hogy megfelelő távolságból érje a madarakat, erőssége a távolság négyzetével csökken. Jellemzőjük, hogy élettartamuk folyamatos használat mellett 1/2-1 év, utána megváltozik a spektrumuk. Ilyenkor is világítanak, de hatásuk már nem lesz.

-egy olyan országban ahol valószínűleg több ezerszer annyi madárlámpát adnak el mint nálunk, érthető, hogy az ára sokkal olcsóbb, még akkor is, ha nem számoljuk a hazai kereskedelem sajátosságait.

Szerintem ha nem is nélkülözhetetlenek, de sokszor nagyon hasznosak lehetnek.

emys

ps.: Nem szabad elhinni a reklámszövegeket. Se ilyet, se olyat. Független, ellenőrzött kutatás publikálását kell keresni. Van bőven, (pl a gugli már tudományos cikkeket is keres...)csak legyen ideje olvasgatni az embernek.

http://www.exopet.hu/

Valódi név: Molnár László Gábor

Hozzászólás 2010 dec. 5, 23:04 
Próbálom én is a legjobbat nyújtani állataimnak, én is szinte többet költök rájuk mint magamra.
A halaknak azért nem vettem ilyen speciális neoncsövet, ami a természetes napfény színképét adja vissza, mert mikor már fizettem volna a kereskedő ezt mondta:
-ugye tudod hogy ezeket az égőket évente cserélni kell? Mire én: miért?

Mert egy év után nagyrészt elveszti előnyös tulajdonságait...

Azt is mondta hogy egy év múlva pár százasért beszámítja az új égőbe...mert neki ott az üzletben még jó az akváriumokhoz...

Na! Ezért nem vettem meg!

"Az emberek elfelejtették ezt az igazságot-mondta a róka-Neked azonban nem szabad elfelejtened.Te egyszer s mindenkorra felelős lettél azért, amit megszelidítettél!" (Antoine de Saint-Exupéry-A Kis herceg)

IDRE tag

Hozzászólás 2010 dec. 5, 21:33 
(A madárlámpáról).

molnarl.g írta:
Vajon miért kerül nálunk többszörösébe mint Londonban?

Nem csak ez sajnos. Sok minden más is. Ez a kereskedők miatt van akik vagy nem tudnak jól kereskedni és felmegy az ára itt nálunk mire a boltokba kerül vagy nagyon is "jól kereskednek" és ezért drága még itt nálunk.

molnarl.g írta:
-- Esetleg mert ennyiért is megveszik, a mohó kereskedőktől?

Igen, mert megveszik. A kereskedők nem csak piackutatást végeznek, hanem pszichológusokat is (!) alkalmaznak. Pl a kutyáknak szánt játékot 300 Ft -ért vettem meg. Ez 99% megegyezett a madaraknak árult hintával, az egyetlen különbség az volt, hogy a kutyás "verzión" nem volt karabiner a rögzítéshez. Max 50 Ft-os alkatrész. Ugyanakkor a madaras verzió nem 350 Ft hanem 2800 .- Miért is? Mert a kereskedők szerint kutyát ócsóért is lehet venni nagy papagájt viszont csak drágán. Ergo a nagypapagáj tulajdonosnak több a pénze, tehát drágábbért is megveszi ugyanazt.

molnarl.g írta:
---Esetleg ott már nem veszi senki?

Ezt nem tudom. Gyanítom a piac ott már telítődött. És tudod egy elhibázott elmélet szerint nem elég évente haszonnal zárni, hanem évről évre növekvő hasznot kell a cégeknek produkálni, különben lehúzhatják a rolót. És (bár logikailag is és matematikailag is hibás ez a képlet) minden kereskedő ehhez tartja magát. Emiatt dőlnek be amúgy jó cégek, emiatt nem foglalkozik már senki a minőséggel.

molnarl.g írta:
--Mondjuk 20-30éve hogyan élték túl a telet a kalitkás madarak csodalámpa nélkül, amikor még nem volt ilyen lámpa...?
A szolárium is hasznos volt...egy darabig, most már mégsem...

Túlélik most is, de persze ha jobbá tehetném egy ilyen lámpával a tartásukat én is beruháznék. De sajnos még nem vagyok meggyőzve róla, hogy tényleg jobb lesz neki(k). Viszont vitaminokból pl a drágábbat veszem meg, mert mások tapasztalata is azt mutatja, hogy az a jobb. Érdemes mások tapasztalatára alapozni vásárláskor, mert a marketinges duma és a reklám köszönő viszonyban nincs a valósággal...

Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Hozzászólás a témához  [ 1988 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 64, 65, 66, 67, 68, 69, 70 ... 100  Következő