Warhawk írta:
Bármely fertőzött táplálékban lehet ilyen gomba, de valamiért a földimogyoró (Arachis hypogaea) esetében ennek sokkal nagyobb a valószínűsége. (Talán a feldolgozás vagy a tárolás miatt, nem tudom).
Feldolgozásnál, ha nem ellenőrzik,hogy jelen van Aflatoxikózis a többi nemfertőzött ételre is átkerülhetne az a fránya gomba, így mind fertőzővé válna a tárolás vagy feldolgozás közben.
Amire a vevőhöz kerülne,már jókora méretben elterjedne csomagoláson belül is.
Mégis a paprikát tiltották be annak idején a fűszer paprikát, mert a megengedett érték 80* -át tartalmazta.
Az aflatoxinok a természetben előforduló, rágcsálókra és emberekre egyaránt veszélyes rákkeltő (karcinogén) mikotoxinok (gombamérgek), amelyeket penészgombák termelnek (Aspergillus flavus és Aspergillus parasiticus).
Az Aspergillus flavus egy gyakran előforduló penészgomba, amely magas páratartalom és magas hőmérséklet mellett terjed leginkább, és főként a mogyorót és bizonyos gabonaféléket támadja meg. A gomba a talajon telepszik le, és ott rothadásnak indítja a gazdanövényt. Legalább 13 különböző aflatoxint találhatunk a természetben, melyek közül a B1 aflatoxin számít a legmérgezőbbnek. Ugyan az Aspergillus flavus jelenlétéből nem minden esetben következik az, hogy az aflatoxin mérgező koncentrációban van jelen, mégis potenciális aflatoxin-termelésről beszélhetünk.
Magyarországon 2004 októberében a fűszerpaprikában találtak aflatoxint, mivel a gyártók egy része ilyen tartalmú dél-amerikai paprikával keverte a magyart, és ez a fűszer forgalmazásának országos méretű felfüggesztéséhez vezetett.Betiltották a paprikátCsütörtök reggeltől tilos minden típusú fűszerpaprika forgalmazása, jelentették be a szerda délutáni kormányülést követő sajtótájékoztatón. A kormány azért döntött a rendkívüli intézkedés mellett, mert több gyártó - köztük a piac meghatározó szereplőinek - termékében aflatoxint találtak, a megengedettnél nyolcvanszor nagyobb mennyiségben.