Szia,
tudom mi az a pasztell mutáció, csak nem értettem miért rakod elé a vad kifejezést, de rájöttem hogy ez nálad a normál pasztellt jelenti
Szóval rakjuk egy picit rendbe a dolgokat, no meg hogy a többiek is értsék.
Van a három alap mutáció, vagyis ezüst, izabell és pasztell.
A te esetedben elméletileg csak akkor lehetnek már a fiókák közt is pasztellek (persze ha egyik sem hordozó), ha a hím a pasztell, mivel a mutáció nemhez kötötten, receszíven öröklődik. Ekkor a hím utódok normál színűek de pasztell hordozóak lesznek, a tojók pedig pasztellek. Fordított esetben, ha a tojó a pasztell, akkor mindegyik fióka normál lesz, de a hímek hordozóak. (ez az egyik legjobb mód a tuti hordozók létrehozására).
Nekem még nem volt alkalmam tenyészteni a pasztell mutációt, tudom hogy Gyulának jó minőségű madarai vannak. A normál de valamilyen hordozó madarak esetében rendszeresen megfigyeltem a színhibákat, melyeket a normál színben való tenyésztés esetén szelektálással kiszűrünk.
Az említett 3 alap mutációt lehet kombinálni, így lesz például a ezüst-pasztell és a izabell-pasztell.
Azonban normál pasztell x ezüst keresztezéséből sosem lesznek ezüstök és ezüst-pasztellek, hacsak nem hordozóak is!
Vagyis:
pasztell hím x ezüst tojó = valamennyi hím normál de ezüst és pasztell hordozó lesz, valamennyi tojó pedig pasztell de ezüst hordozó lesz.
ezüst hím x pasztell tojó = valamennyi utód normál lesz, de a hímek ezüst és pasztell hordozóak, a tojók pedig csak ezüst hordozóak lesznek.
Az alap színekből kiindulva, csak az F2-ben tudunk kombinált mutációkat kihozni...