Támogassa egyesületünket adójának 1%-ával

Hozzászólás a témához  [ 1006 hozzászólás ] 
Keresés ebben a témában:
Oldal Előző  1 ... 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19 ... 51  Következő
Szerző Üzenet
Valódi név: Péter

Hozzászólás 2011 jan. 5, 17:53 
Sziasztok!

Nagy nap a mai! Ma estére 2 tojással lettünk gazdagabbak!

Megragadva az alkalmat kérdeznék is: Van-e valami plusz teendőm a tojásokkal, költéssel kapcsolatosan? (A fészek anyagot már kivettem a kalitból.) Kell-e az étrenden változtatnom? Bármi tanács?

Előre is köszönöm!

Üdv!

Valódi név: Kálmán András

Hozzászólás 2011 jan. 4, 10:12 
Nos, bár ellenkeztem ellene (na jó annyira azért nem ), de én is gyarapítom a rizspinty tartók táborát..... na jó inkább a bátyám aki nagyon egzótás... de én sem zárkózok el előlük :mrgreen:

Szóval ugyan az a helyzet, mint a zebrákkal :D

Valódi név: Marosffy Veronika

Hozzászólás 2011 jan. 1, 21:02 
Sziasztok!

Jó régen sokat foglalkoztam ékfarkúakkal, de aztán több évre madarak nélkül maradtam. Át fogom olvasni az egész fórumot apránként, most csak köszönök nektek. A mai körülményeimhez úgy gondolom a rizspintyek tudnak majd a legjobban alkalmazkodni, nyár közepére tervezem, hogy benépesítem az addigra lassacskán megépülő kalitomat. ( A kalit nálam röpdét jelent:))

Úgyhogy remélem mindenkinél sikeres költések lesznek és gyönyörű egészséges fiókák!

Hozzászólás 2011 jan. 1, 17:20 
eszterolajos írta:
Idézet:
Igen, persze, ez érthető, csak azt gondoltam, hogy a párosodás-fészekrakás-tojás között létezik valamiféle időbeni összefüggés.

Persze, hogy van, de az nem olyan köbevésett dolog, hanem a tenyészérettségen kívűl a tartási körűlmények is sokban befolyásolják és az közrejátszik az időeltérésekhez.

Idézet:
Lehet, hogy én írtam rosszul, de az odú alapterülete 16x25 és 16 cm magas.

Nem Te írtad rosszúl, Én néztem be.

Idézet:
Amennyire én tudom tojásrakásig a szokásos étrend sok lágy eleséggel, tojásrakás után pedig meg kell vonni a lágy eleséget. Ez így igaz?

Hát majnem jó.

A tenyésztési időszak elején párosodásra ösztökéljük a párokat állati fehérje és "E" vitamin adagolással. Ez sokféleképpen történhet... Kalsszikus módszer a lágyeleségben az állati fehérje adagolásának felemelése az első tojás lerakásáig, kiegészítve szintetikus és természetes "E" vitaminnal, majd teljesen megvonjuk azt... egészen a kikelés elötti napig. Ezután újra adagoljuk két napig az előző keveréket. A harmadik naptól Ca-t is keverünk (kifőzőtt porított tojáshéj és nem szépia csont..) hozzá. A nevelési időszakban a fejlődés különböző szakaszaiban a lágyeleség összetételét is változtatjuk, de ez már más téma.

Rendben! Nagyon Köszönöm a tanácsokat! Akkor várjuk a tojásokat!

Szép napot!

Aranykoszorús mestertenyésztő
Valódi név: Eszteró Lajos

Hozzászólás 2011 jan. 1, 17:08 
Idézet:
Igen, persze, ez érthető, csak azt gondoltam, hogy a párosodás-fészekrakás-tojás között létezik valamiféle időbeni összefüggés.

Persze, hogy van, de az nem olyan köbevésett dolog, hanem a tenyészérettségen kívűl a tartási körűlmények is sokban befolyásolják és az közrejátszik az időeltérésekhez.

Idézet:

Nem Te írtad rosszúl, Én néztem be.

Idézet:
Amennyire én tudom tojásrakásig a szokásos étrend sok lágy eleséggel, tojásrakás után pedig meg kell vonni a lágy eleséget. Ez így igaz?

Hát majdnem jó.

A tenyésztési időszak elején párosodásra ösztökéljük a párokat állati fehérje és "E" vitamin adagolással. Ez sokféleképpen történhet... Kalsszikus módszer a lágyeleségben az állati fehérje adagolásának felemelése az első tojás lerakásáig, kiegészítve szintetikus és természetes "E" vitaminnal, majd teljesen megvonjuk azt... egészen a kikelés elötti napig. Ezután újra adagoljuk két napig az előző keveréket. A harmadik naptól Ca-t is keverünk (kifőzőtt porított tojáshéj és nem szépia csont..) hozzá. A nevelési időszakban a fejlődés különböző szakaszaiban a lágyeleség összetételét is változtatjuk, de ez már más téma.

A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára eszterolajos 2011 jan. 2, 1:08-kor.

Hozzászólás 2011 jan. 1, 16:20 
eszterolajos írta:
Idézet:
A fészek építéstől kb. hány napra várható az első tojás?

A tojásrakás nem a fészeképítéstől függ, hanem a párosodás megtörténtétől.

A tojásrakás általában a párosodást követő 3 -5 napon belől megkezdődik és általában 5 - 7 tojást rak, ha nem piszkálod a fészket többnyire ki is kelti mind. Ezért kicsi a 16 x 16 -os alapterűletű odú.

Az étrendre valami jó tanácsot kaphatok? Amennyire én tudom tojásrakásig a szokásos étrend sok lágy eleséggel, tojásrakás után pedig meg kell vonni a lágy eleséget. Ez így igaz?

Hozzászólás 2011 jan. 1, 15:36 
Idézet:
A fészek építéstől kb. hány napra várható az első tojás?

A tojásrakás nem a fészeképítéstől függ, hanem a párosodás megtörténtétől.

A tojásrakás általában a párosodást követő 3 -5 napon belől megkezdődik és általában 5 - 7 tojást rak, ha nem piszkálod a fészket többnyire ki is kelti mind. Ezért kicsi a 16 x 16 -os alapterűletű odú.

Hozzászólás 2011 jan. 1, 15:08 
eszterolajos írta:
Az első tojás lerakásáig nem kell kivenni a fészekanyagot, de aztán mindet, ha a kalitka aljára ülne, vagy tojna, akkor szedj el minden szál fűvet, papírt, csak az odút hagyd fenn a behordott fészekanyaggal.
Az odú mérete egy kicsit szűk. A zárt tipusú odú felel meg a rizseknek... a 2o x 2o alapterületű kényelmesebb lenne, de most már hagyd ezt az odút fenn. Majd a következő költésnél cseréld nagyobbra.

Rendben! Köszönöm szépen a tanácsokat! A fészek építéstől kb. hány napra várható az első tojás?

Hozzászólás 2011 jan. 1, 14:55 
Az első tojás lerakásáig nem kell kivenni a fészekanyagot, de aztán mindet, ha a kalitka aljára ülne, vagy tojna, akkor szedj el minden szál fűvet, papírt, csak az odút hagyd fenn a behordott fészekanyaggal.
Az odú mérete egy kicsit szűk. A zárt tipusú odú felel meg a rizseknek... a 2o x 2o alapterületű kényelmesebb lenne, de most már hagyd ezt az odút fenn. Majd a következő költésnél cseréld nagyobbra.

Hozzászólás 2011 jan. 1, 13:51 
eszterolajos írta:
Szia Pumi!

Előszőr is mekkora az odu belső mérete és milyen tipusú ? (zárt, vagy félig nyitott ?)

Az összetevők aránya kb. 2/3 rész széna, 1/3 rész, vagy kevesebb papír és tegyél be nekik 4-5 db. 1o cm. -nél nem hosszabb leveles Thuja ágacskát amit szintén behordanak. (ez majd illatanyag kibocsátásával riasztja a parazitákat)

Ha zárt az odud, akkor kb. egy összemarok legyen az egész, félig nyitott odunál egy kicsivel több is lehet.
Majd ha eljön az ideje megformázzák a fészket. Nem kell aggódni érte. (2-3 nap)
Ha behordták a kalitba berakott mennyiséget, akkor nem kell több széna, vagy papír. Ha letojták az első tojást szedd ki a kalitból az összes szénát/papírt és minden behordható anyagot, mert letakarják a tojást/okat.
Így viszont sosem kelnek ki a fiókiák.
Ha van még kérdésed szívesen válaszolunk.

Jó madarászást kívánok neked.

Köszönöm szépen a gyors választ!

Az odú mérete: 16x16x25 cm (szxmxh) zárt, felhajtható tetővel.

Jelen pillanatban kb 2 maroknyi "anyag" van benne a leírt 1/3 - 2/3 arányban, az alján elterítve és egy helyen mintha ki lenne mélyítve.
Maradjon benne ennyi, vagy vegyek ki belőle?

Hozzászólás 2011 jan. 1, 13:43 
pumukli írta:
Sziasztok!

Először is Boldog Új Évet szeretnék kívánni mindenkinek!

Másodsorban pedig lenne egy kérdésem: A rizspintyeink most kezdtek el bejárni az odujukba. Kaptak szénát és csíkokra vágott papírt. Ezeket szorgalmasan hordják is befelé az odúba, viszont egyelőre csak hordják befelé és nem formázzák. Jól van ez így?
Kb. milyen arányban adjunk nekik papírt és szénát? Mennyit adjunk? Amennyit behordanak?

Ha tudnátok tanácsot adni, nagyon hálás lennék érte!

Segítségeteket előre is köszönöm!
Üdv!
pumi

Szia Pumi!

Előszőr is mekkora az odu belső mérete és milyen tipusú ? (zárt, vagy félig nyitott ?)

Az összetevők aránya kb. 2/3 rész széna, 1/3 rész, vagy kevesebb papír és tegyél be nekik 4-5 db. 1o cm. -nél nem hosszabb leveles Thuja ágacskát amit szintén behordanak. (ez majd illatanyag kibocsátásával riasztja a parazitákat)

Ha zárt az odud, akkor kb. egy összemarok legyen az egész, félig nyitott odunál egy kicsivel több is lehet.
Majd ha eljön az ideje megformázzák a fészket. Nem kell aggódni érte. (2-3 nap)
Ha behordták a kalitba berakott mennyiséget, akkor nem kell több széna, vagy papír. Ha letojták az első tojást szedd ki a kalitból az összes szénát/papírt és minden behordható anyagot, mert letakarják a tojást/okat.
Így viszont sosem kelnek ki a fiókiák.
Ha van még kérdésed szívesen válaszolunk.

Jó madarászást kívánok neked.

Hozzászólás 2011 jan. 1, 13:13 
Sziasztok!

Először is Boldog Új Évet szeretnék kívánni mindenkinek!

Másodsorban pedig lenne egy kérdésem: A rizspintyeink most kezdtek el bejárni az odujukba. Kaptak szénát és csíkokra vágott papírt. Ezeket szorgalmasan hordják is befelé az odúba, viszont egyelőre csak hordják befelé és nem formázzák. Jól van ez így?
Kb. milyen arányban adjunk nekik papírt és szénát? Mennyit adjunk? Amennyit behordanak?

Ha tudnátok tanácsot adni, nagyon hálás lennék érte!

Segítségeteket előre is köszönöm!
Üdv!
pumi

Hozzászólás 2010 dec. 5, 0:42 
Holnap még világosban le fogom őket fotózni,kíváncsi leszek,az mit mutat.....mert ráadásul ez teljesen vakuval volt,mivel elég sötét volt.Az biztos,hogy ránézésre nem mutatnak fahéj színt.

IDRE tag
Valódi név: Küzmös Csaba

Hozzászólás 2010 dec. 4, 22:36 
Szia,

a képek valóban becsapósak lehetnek, de van amikor épp azok mutatnak meg dolgokat.
Minél többet nézegetem, annál több eltérést látok fiókák közt. A két barnásnak ráadásul vörös is a szeme, míg az ezüstöknek fekete. Szóval kíváncsi leszek vedlés után mik lesznek belőlük...
Elméletileg két ezüstnek nem lehet fahéj fiókájuk, hanem ezüst-fahéj ha hordozóak a szülők...

Lajos! Milyen madarakat adtál te ennek a jóasszonynak? :)

Hozzászólás 2010 dec. 4, 22:06 
Igen,Lajostól valók a szülők.Egyébként lehet,a kép csal,mert élőben én ezüstnek látom mindegyit.Majd Lajos megmondja,hogy lehet-e netán 2 ezüstnek fahéj színű fiókája,de mondom,életben ők is ezüstök,csak sötétebbek,mint a másik 3.

IDRE tag

Hozzászólás 2010 dec. 4, 21:04 
Szia,

tudom mi az a pasztell mutáció, csak nem értettem miért rakod elé a vad kifejezést, de rájöttem hogy ez nálad a normál pasztellt jelenti :wink:

Szóval rakjuk egy picit rendbe a dolgokat, no meg hogy a többiek is értsék.
Van a három alap mutáció, vagyis ezüst, izabell és pasztell.
A te esetedben elméletileg csak akkor lehetnek már a fiókák közt is pasztellek (persze ha egyik sem hordozó), ha a hím a pasztell, mivel a mutáció nemhez kötötten, receszíven öröklődik. Ekkor a hím utódok normál színűek de pasztell hordozóak lesznek, a tojók pedig pasztellek. Fordított esetben, ha a tojó a pasztell, akkor mindegyik fióka normál lesz, de a hímek hordozóak. (ez az egyik legjobb mód a tuti hordozók létrehozására).
Nekem még nem volt alkalmam tenyészteni a pasztell mutációt, tudom hogy Gyulának jó minőségű madarai vannak. A normál de valamilyen hordozó madarak esetében rendszeresen megfigyeltem a színhibákat, melyeket a normál színben való tenyésztés esetén szelektálással kiszűrünk.
Az említett 3 alap mutációt lehet kombinálni, így lesz például a ezüst-pasztell és a izabell-pasztell.

Azonban normál pasztell x ezüst keresztezéséből sosem lesznek ezüstök és ezüst-pasztellek, hacsak nem hordozóak is!
Vagyis:
pasztell hím x ezüst tojó = valamennyi hím normál de ezüst és pasztell hordozó lesz, valamennyi tojó pedig pasztell de ezüst hordozó lesz.
ezüst hím x pasztell tojó = valamennyi utód normál lesz, de a hímek ezüst és pasztell hordozóak, a tojók pedig csak ezüst hordozóak lesznek.

Az alap színekből kiindulva, csak az F2-ben tudunk kombinált mutációkat kihozni...

Valódi név: Timár Tamás

Hozzászólás 2010 dec. 4, 19:51 
A pasztell szín Magyarországon még nem igen elterjedt szín. A madár színe a normál színektől egy árnyalattal világosabb. Pasztell változat van ezüstből és izabellából is. A vad pasztell színből lehet ezüst pasztell kihozni. pl.: vad pasztell X ezüst színből lenne, vad pasztell, ezüst és ezüst pasztell is.
A pasztell színt ha jól tudom, akkor dr. Csertő Gyula hozta be Magyarországra. Egyébként 5000 Ft körül van az ára.

Kép

Bal oldalt van a pasztell madár. A képet a http://www.padda.mlap.hu oldalról vettem.

Valószínű, hogy nekem két tojóm van, mert még nem hallottam énekelni a pasztellt. Elvileg neki kellene lennie a hímnek. :|

IDRE tag

Hozzászólás 2010 dec. 4, 19:29 
Szia,

elnézésedet, a képen én ezüstnek (opálnak) néztem, nem volt számomra egyértelmű. De mit értesz az alatt hogy vad pasztell?
Ennél a párnál melyik a hím és melyik a tojó?

Valódi név: Timár Tamás

Hozzászólás 2010 dec. 4, 19:10 
Szia Csaba!

Miért lennének színhibásak? Ezek a madarak teljesen színhibamentesek. A másik egyébként nem ezüst, hanem pasztell! A madarak Dr. Csertő Gyulától vannak. Azt mondta, hogy így az utódok fele pasztell és a másik fele normál lesz.

IDRE tag

Hozzászólás 2010 dec. 4, 19:00 
Szia Tom,

ugye tudod hogy az ezüst/normál pár utódai nagy valószínűséggel színhibásak lesznek? Mint "műhelymadarak" hasznosak lehetnek majd, de kiállításra gyatrák.

Üdv:
Csaba

Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Hozzászólás a témához  [ 1006 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19 ... 51  Következő