Igaz, már régen illett volna reagálnom, de arra sem volt időm, hogy elolvassam a véleményeket. Mint kavicsdobáló, fel lettem szólítva a válaszra, amit egyébként is megtettem volna, de annyi minden elhangzott az elmúlt napokban, hogy csak kapkodtam a fejem. A nélkül, hogy tételesen venném sorba (Háború és béke 2011. kiadására nem vállalkozok), pár gondolatom van a témáról, amit anno nem részleteztem ki, mivel nem gondoltam, hogy ekkora érzelmi vihart kavarok pár sorral. Szóval sorrend nélkül:
1. A befogás, az befogás. Azt minden országnak magának kell lerendeznie, hogy otthon mit lehet és mit nem. A kereskedés határokon át meg egy másik szint. Ha nálunk nem lehet valamit tenni, akkor az nem is importálható. Pl. ha valahol legális a kannibalizmus, nem hozhatok haza a nyaralásból az adott országból pár fület, vagy pisze orrocskát, mert a határt átlépve az itteni törvények szerint kell viselkednem. Ugyan ez a logikája annak, hogy az egyes országok a kábítószer kérdést máshogy ítélik meg és máshogy szankcionálják. Van, ahol lehet, van ahol pihentetik az ürgét, ha elkapják, és van, ahol kivégzik.
2. A múlt században vagy még előbb befogott, általában strapabíró, kevésbé stresszérzékeny, könnyen tenyészthető stb. (pl. papagájok, kanári, egzóták sora) fajokból van már tenyészetben annyi, hogy nem szükséges újak befogása, kellő kevergetéssel nem lesz belterjes. Ha valakinek ez a paletta nem elég széles, és feszegeti, hát javaslom, menjen pszichológushoz. Nem végeztem becslést, hány madárfajt hány színváltozatban tartanak, de messze nagyobb a kínálat, mint ami igényelné, hogy újabb és újabb fajokat vonjunk be ebbe a körbe. A telhetetlenség gyarló emberi tulajdonság. Van aki pénzt gyűjt,van, aki bélyeget, van aki skalpokat, én a féktelen madárgyűjtőket (egyesek tenyésztőnek tartják magukat - általában nekik van legkevesebb közük a tenyésztéshez, még tartónak is nehéz nevezni) is ide sorolom. "Ilyenem még nincs, meg a Józsinak se" - és reszketve leperkál egy vagyont érte, aztán lehet vele dicsekedni a szomszédéknak. Szerintem nem indok ilyesmit egy másik élőlény sérelmére elkövetni, még ha az egy szarka, szajkó, vagy az emlegetett jákó, süvöltő vagy tengelic.
3. Nem keverendő össze a 100 évvel, de még a 20-30 évvel ezelőtti lépes vesszős madárbefogás és egy mostani befogás. Ne tudják, milyen technikai csodákra képes egy illegális befogó! Míg régen néha pár madarat fogott a léppel az ürge, most egy jól felszerelt olasz ezreket fog be egy akcióban. (A pálmát nálam a robot-madaras eszköz vitte el. Kitömött pacsirták, aminek a szárnyai a madár testén át egy tengelyen forognak, egy kis villanymotor hajtja a hasában. Akuról megy, a damilon lógó madaraknak teker a szárnya körbe-körbe, kellemes madárdal aláfestéssel. A vadak úgy érzékelik, ott a Kánaán, és már jönnek is közelebb - aztán csapódik a csapda.) Ezt csak azért írtam le, mert ha enged a jogszabály a gyeplőn, lavina zúdul be a lyukon.
4. A múlt felemlegetése azért sem mérvadó, mert az előzőben is említett okból a nagyságrendje más a károkozásnak. Amit tovább súlyosbít a relatív mennyiségi viszonyok. A sokból párat levadásztak, az az egész populációt nem érintette érzékenyen. (etikáról most ne essék szó) Ma más a helyzet. A kevésből semennyit nem lehet elherdálni. Én nem szeretném megvárni, hogy a feketerigókból is már csak annyi legyen, hogy név szerint ismerjük, és mindnek legyen pedigréje. Sajnos pár évvel ezelőtt megtapasztalhattam, milyen felébredni egy francia kis faluban egy májusi reggel a saját szívverésemre. Olyan csend volt, hogy a régen hallott szívverésemtől meglepődtem. Előző nap itthon még verébzsinatolásra, feketerigó füttyre ébredtem és aludtam el, ott meg mintha kriptában ébredtem volna. Aztán autóztunk órákat, gyalogoltunk ugyanennyit, és ragyogó szemmel mutatták nekünk egy nemzeti park közepén az erdei pintyet, és bizonygatták, hogy van tengelicük is. Ez nem vicc, és akkor ott végképp nem tudtam rajta nevetni. Amíg van valamink, észre se vesszük, nem becsüljük, tenni érte meg végképp felesleges. (Nem tudom, ki mennyi idős, de az egészségünk megítélése is erre a kaptafára húzható.) Bár évtizedek óta tudtam, tanítottam a természetvédelmet, ismertem a statisztikákat, hallgattam és megértettem a vészharangot kongatókat, de mindezt megélni kb. akkora sokk volt, mint amikor valaki a lábtörésről sokat tud, vagy neki törik el a lábát, de úgy rendesen. A másik megrázó helyzet szintén itt ért, amikor megtapasztalhattam, milyen az, ha valaki a természethez közel nő fel (jelen szituációban ez voltam én), vagy tanul róla. A másik védett területükön a francia kolléga egy drótkerítéssel körülvett (a legelő marháktól, és nem az emberektől védendő!) vízfolyást mutatott, mint egy hatalmas projekt egyik eredményét: gőte élőhelyet. Kérdeztem, milyen gőte? Mondta: gőte. De melyik faj? Hát gőte. Mondtam, nézzük meg, az európaiakat ismerem, majdcsak kitaláljuk, mi lehet. Próbálkozott a zöld ruhás házigazdám a drága gumicsizmájával (nekem ilyenem soha nem lesz) a vízbe lábolva. Kotorászott, kotorászott, semmi. Hogy zavarát oldjam, tőle jóval távolabb lehajoltam a víz széléhez, lenyúltam és fogtam neki egyet. Nagyon meglepődött, mert állítólag ő már évek óta nem látott, csak remélték, hogy még van belőlük. Kérdezte, hogy tán herpetológus vagyok? Természetesen nem, csak egy paradicsomi természeti környezetben (Kárpát-medence) nőttem fel, ahol a csatornaparton szocializálódtunk, és kisiskolás korunkban megtanultuk, hogyan kell gőtét fogni. Elmondani nem tudom, mint ahogyan legtöbben a légzés mechanikáját vagy a járáskor az izomcsoportok használatát - csak úgy ösztönből, zsigerből csináljuk. És észre sem vesszük, természetesnek tartjuk, hogy van mindaz, ami körül vesz bennünket. Arról beszélünk, milyen jogi keretek között "használjuk" ezeket, fogjuk, adjuk, vesszük, pusztítjuk. Hát itt van nekem gondom ezekkel a kérdésekkel. Egészen a mélyén.
5. Ha legalizáljuk a tartást, tenyésztést bizonyos feltételrendszerrel, kiszabadítjuk a palackból a szellemet. Másnap vége a vad populációknak, mivel ezzel egy időben kiépül a teljes rendszer kijátszása. Még be se fogják a madarat, már készen várja a papír, miszerint ő 40 évre visszamenőleg igazoltan tenyészetből származik. Mit nem lehet ma már hamisítani? A kereskedők régi trükkje, hogy vesz valamiből (legyen káposzta) mondjuk kettőt számlára normál áron. Kiszámolja, mennyiért adhatja tovább. Aztán vesz még 100-at, lehetőleg leárazva, aztán ezt is ugyan annyiért adja. Csakhogy itt kétszer is nyert, mert nem 2-t, hanem 100-at adott el, a 98 db haszna után nem adózik. + az akció különbözete. Csak arra kell vigyázni, egyszerre ne legyen 2-nél több káposzta a polcon. Hogy ez a kettő folyamatosan elkel és a pult alól pótlom, azt csak én tudom, bizonyítani nem lehet, mert a káposztának nincs egyedi azonosítója. Na ez a helyzet a madarakkal is. Fogja - adja - veszi, csak arra kell figyelni, egyszerre annyi legyen a röpdében, amennyi a papíron van. Egyetlen megoldás a chip lenne, csak úgy meg már nem érné meg. Egyszer ezt már próbálta a KVVM, hogy a védett hüllők azonosítására (az előző példa megakadályozására) bechipelnék a varánuszokat, védett kígyókat és a többieket. Persze hallani sem akartak róla a tenyésztők (nyilván, mert akkor vége a nagy biznisznek). Kiderülne, hogy a tegnap bemutatott állat mára már egy másik. Beszélni nem tud, személyije meg TAJ-kártyája nincs, a papír meg csak fajnevet ír, az egyed nem azonosítható.
6. A madárgyűrűzésnek híve vagyok, de csak a tervszerűen, fontos céllal, máshogy meg nem oldható feladatra, szakszerűen elvégzett módon (azt hiszem minden fontosat összeszedtem), és a szükséges - elégséges mennyiségben. Ebben az esetben nincs végzetes sokkhatás, olyan pusztulás, mely felróható az ügynek. Én dolgoztam olyan gyűrűzésvezetővel, akinek a keze is eljárt, ha valaki fél perccel később indult hálót ellenőrizni, akinél egy szezont előbb végig kellett dolgozni úgy, hogy madarat a kezébe önállóan nem vehetett az ember, stb. De olyanról is tudok, hogy nyáron délidőben nem mentek ki az egyik ellenőrzésre. Hadd ne mondjam meg, mi lett az eredmény. Ez olyan, mint a műtét. Van, aki agyat ültet át

eredményesen, van aki meg a vakbélműtéttel túlvilágra küldi a mamát. Ettől még nem tiltjuk be a műtéteket, csak jobban a körmére kell nézni a fehérköpenyeseknek. Erre szolgálnak a szakértő kormány szakértő hivatalaiban dolgozó szakértő hatóság emberei. (Ugye nem voltam cinikus? Hiszen mi választottuk vezetőinket, tehát ők a legalkalmasabbak.) Egyébként a Felügyelőségek végzik a hatósági munkák zömét, nem a Természetvédelmi Hivatal. Ők engedélyeznek, büntetnek, ellenőriznek, stb. Hogy ez bizonyos területeken tisztán és törvénytisztelő módon történik, egy példát: a nemzeti park dolgozója ha talál egy elütött védett állatot az út szélén, akkor megfelelő jegyzőkönyvezés után beteszi az Igazgatóság mélyhűtőjébe. Aztán levelet ír az Igazgatóság a területileg illetékes "zöld hatóságnak", Felügyelőségnek, hogy kéri az engedély megadását a preparáltatásra és a tartásra. Változó, hogy kell fizetni eljárási költséget, vagy nem (régen kellett, aztán kitalálták, hogy családon belül ne kelljen már fizetni az eljárásért, hiszen egy zsebben kotorászunk mindketten - most nem tudom, mi a helyzet). Aztán ha megjön az engedély, ezzel a kísérő papírral mehet a tetem a preparátorhoz, aztán bekerül az aktuálisan felújítás alatt álló valamelyik kiállításba. Az engedély meg az irattárba, ellenőrzés esetén elővehető. Egyébként azért nem tapasztalt egyik hozzászóló még büntetést, mert a zöld hatóság, az ellenőrzésekben közreműködő természetvédelmi őrök, stb. nem arról híresek, hogy elbújnak az út szélén egy fűzfa alá, vagy egy teherautó árnyékába, és onnan lesipuskáznak. Az egy másik színű ruhás csapat. A mieink tájékoztatnak, felvilágosítanak, megszidnak, megfenyegetnek, és ha még mindig nagyon nagy a mellénye az ürgének, akkor eljárnak. Bár ezért a hivatalukkal játszanak, de az eredmény nem hivatalosan szólva sokkal jobb, csak ezt nem szabad hangoztatni. Egy távolabbi nemzeti parkunkban - miután a tőzikegyűjtést a büntetésekkel nem tudták visszaszorítani, - tőzikenéző őrjáratot szervezetek. Egyenruhás és nem egyenruhás kollégák folyamatosan kint sétáltak, ha jött egy gyűjtő, leszólították azzal a szöveggel, hogy ugye milyen szép ez a tőzikemező? Magának is tetszik? Kijöttem gyönyörködni benne, nézzük együtt. Persze úgy nem lehet gyűjteni, hogy egy egyenruhás sétál az ember jobbján, és áradozik a virágokról. Abban az évben sokkal kevesebb virágot árultak a piacon, büntetni is kevesebbet kellett. Ezt csak azért írtam mert a hatósági munka nem mindig a büntetések számával mérhető, nem az egyetlen eszköz a belátásra bírásban. Továbbá az is köztudott, hogy hamarabb büntethető meg Kovács István, mint a multi, a bánya hatékonyabban lobbizik, mint egy civil szervezet. A demokráciának a kiteljesedését majd az a generáció érné meg, aki sajnos meg sem fog születni, mert addigra mindent feléltünk és elpusztítottunk magunk körül, mint a sáskák, meg a baktériumok.
Úgyhogy én maradok a hullámos papagájaimnál, az átmeneti vad gondozottaimnál, és várom a golyózáport.
Jó éjszakát a még ébren levőknek
Lendvai Mária