Szia zozimo2!
A "T" jel a fénycső átmérőjére utal.
A T10 a kompakt izzók jele hagyományos zsinórmenetes foglalattal. Most lehet, hogy butaságot írtam, de ezeken a kompakt izzókon láttam ezt a megjelölést. Néha van fénycsöveknél is ez a megjelölés, szerintem tévesen! A T8-asra írnak gyakran T10-est...
A T12 a hagyományos vastag fénycső, átmérője 38mm.
A T8 a hagyományos vékony fénycső, átmérője 26mm.
A T5 az új típusú vékony fénycső, átmérője 16mm.
A T4 az új típusú vékony fénycső, átmérője ennél is kisebb (nem tudom pontosan mennyivel).
Az új típusú (T5) fénycsöveknek gazdaságosabb a használata, mivel 25-ről 35-re emelkedik a fényárama: magyarul, ugyan olyan teljesítmény-felvétel mellet erősebben világítanak. Hátrányuk, hogy ezekhez külön elektronikus fojtó való, ami drágább a T8-as 26mm-es fénycsöveknél használatos elektronikus egységekhez képest.
A 6400 K egy homogén, jó színvisszaadású fényforrásra utalhat. Azért csak utalhat, mert a 6400 K csupán a maximumra utal, arra nem, hogy ez miből épül fel. Lehet, hogy kevés benne egykét színkép... Például az ibolya vagy a narancs... (én itt kék túlsúlyt látok)
Az én privát véleményem a következő:
Négy szempontot veszek figyelembe:
1. megvilágítási idő (szaporodási és vedlési ciklus)
2. számomra esztétikus látvány (abszolút relatív)
3. a madarak szempontjából elegendő (megfelelő) erősségű fény
4. UV A és B hullámhosszú spektrum megléte (madarak és növények élettani hatására)
Az UV sugarak stimulálják egyes fajoknál (amik nem a sűrű bozótosban élnek) a D3 vitamin képződését, ami lehetővé teszi a kálcium beépülését. (a retinahártyán van egy olyan pont, ami "veszi" és D3 vitaminná alakítja az UV fényt)
Szerintem sokkal olcsóbb egy ABD3 vitamin komplex használata.
A növények (sötét természetes körülménynél) nem fejlődnek a 290-400 nm hullámhosszú fény nélkül (ibolya spektrum), hisz a fotoszintézishez elengedhetetlen (akár a narancs).
A domesztikált fajoknál nincs jelentősége a bird-lamp-nak, akár félhomályban is folyamatosan költenek. Más kérdés a kényesebb fajok tartása és tenyésztése...
Szépek a kalitok, ügyes és igényes munka, gratula!
Üdv, Balance