Kaptok egy filmet, feketesapkás fióka kel rajta, olyan szerencsém volt, hogy pénteken előben is láttam, megkértem Warhawk-ot, mindjárt felrakja. Van itt egy kép a sapisaimról:
_________________ Csibészke és Bubi - feketesapkás pár Sámson - salamon-szigeteki nemes hím Mózes - új-guineai nemes hím Merlin - jákó tojó Zebi -jákó hím
Én mindenkép hímet vennék!!! Ha később párt vennéál mellé jobb ha a Hím idősebb.
Ez mondjuk valóban igaz. És nemcsak a sapisoknál.
_________________ “It is not the strongest of the species that survives, nor the most intelligent that survives. It is the one that is the most adaptable to change.” Charles R. Darwin
Üdv segitséget kérek tőletek. Szeretnék egy feketesapist ,van valakinek tapasztalata h tojó vagy him-et jobb egyedül tartani??
Igazából (hosszú távon) jobb ha nincs egyedül (egyik madár se). Ha úgy gondolod, hogy később párt akarsz majd venni mellé, de most csak egy madárra "futja", akkor viszont mindegy, hogy melyiket veszed meg elsőre.
Köszi
Szia
Én mindenkép hímet vennék!!! Ha később párt vennéál mellé jobb ha a Hím idősebb.
_________________ Máthé József http://www.papagajaim.hu info@papagajaim.hu 06205243185
Köszi a tenyyésztöt megtaláltam ha jol tudom mizo barátnöje .
Szia Ar-chi!
Dobtam egy mélt.
Meg ahogyan igértem, van itt néhány filmecske is:
_________________ Csibészke és Bubi - feketesapkás pár Sámson - salamon-szigeteki nemes hím Mózes - új-guineai nemes hím Merlin - jákó tojó Zebi -jákó hím
Dobj egy Privát Üzenetet "Mizo"-nak. Neki régóta vannak házikedvenc sapisai és ismer is tenyésztőket...
_________________ “It is not the strongest of the species that survives, nor the most intelligent that survives. It is the one that is the most adaptable to change.” Charles R. Darwin
Üdv segitséget kérek tőletek. Szeretnék egy feketesapist ,van valakinek tapasztalata h tojó vagy him-et jobb egyedül tartani??
Igazából (hosszú távon) jobb ha nincs egyedül (egyik madár se). Ha úgy gondolod, hogy később párt akarsz majd venni mellé, de most csak egy madárra "futja", akkor viszont mindegy, hogy melyiket veszed meg elsőre.
Ha valami madár reppen arra azonnal kiereszti a feketesapkás vészkiálltást (nem kispályás) és riassza a boldogtalan gazdát hogy jön az ellenség.
Egyem meg a kis szívét. Biztos édes lehet.
A vészkiáltásuk jobb mint az autóriasztó. Éles, mindenen áthatoló. A nemes üvöltését jobban ki lehet bírni mint azt.
Dehogy most. 2-3 éve amikor még szabad volt a piac.
Szia!
2005 óta él az importstop.
"Az unióban 2005-től ideiglenesen már korlátozták a vadonban befogott madarak importját, hogy megakadályozzák a madárinfluenza-járvány kitörését. Júliustól csak a fogságban kikelt madarak behozatalát engedélyezik, és csak néhány, külön engedéllyel rendelkező országból. Szigorúbban ellenőrzik majd a szárnyasok egészségét, és komolyabban veszik a karanténszabályokat is. Az állatvédők üdvözölték a döntést: szerintük a tiltás madarak millióit, köztük veszélyeztetett fajokat ment majd meg. A zöldek korábban élesen bírálták a közösséget, mert az európai import alaposan megritkított több madárfajt." (Info Rádió)
Na ez jelenleg már nem így mukodik, lehet behozni, de csak az unió által engedélyezett országokból, és kotelezo karanténnel. Amúgy nincs sok ország amely nem volna az engedett listán.
Sziasztok!
Uniobol lehet hozni, vinni, (persze Cites nagyon ritka fajok más kategoria!) hogy milyen papirok kellenek vagy sem nem tudom pontosan, de nem vészes.
Utazni lehet saját madárral EU-n belül, maximum 5-el egyszerre, ha több akkor szintén engedélyek kellenek, 6-tol már állatorvosi vizsgálatot kérnek/kérhetnek ki-beutazáskor, törzskönyvet és adásvételit vinni (kopia). Norvégokhoz pl Svédországbol álltorvosi igazolással, azt hiszem fél évig érvényes 1-1 ilyen, az az nem közvetlen ki(és)be utazáskor kell kontrol. (Összel fél kontinensünket átutaztam 2x papagájjal a vállamon, sehol senki nem kért semmit, nem is volt senki, söt egyszer ugy eltereltek, hogy valahol az erdöben léptük át a határt )) )
Karantén kell pl Afrikábol hozott madárnál + néhány ország ahonnan lehet, karantén van ugy tudom Németeknél, Osztrákoknál az az EU-karantén.
Szaporodás: Akitöl vettük sapisunkat, annak a barátai mesélték, hogy sokévesen vették a sapisaikat, ahol elötte laktak sose akartak szaporodni, nálunk viszont pár honap után igen s a titok, hogy táplálékuk 50-60%-a zöldség-gyümölcs-csirák, többi nagypapagájoknak valo mag. Nekem saját tapasztalatom nincs, ha... ha.... összejött a nász, hamarosan lesz néhány tojáska, egyikben a mi kicsi tojonk fog növekedni. Saját kicsi sapisunk most 9 honapos.
Hogy megy az idő! Nem is baj hogy korlátozták, én nem szeretem a vadon befogottat, nincs egy sem. Talán a ritkább fajokhoz vér frissítésre jó de egyébként van annyi tenyésztett amire szükség van. B.T.
Több százat hoztak be vadon fogottat , sőt... Abból ez nem jó arány, én tartottam, de csak azt írtam le amit az angol tenyésztők tapasztaltak. B.T.
Egyértelmű, hogy nem jó arány. De ez így van a többivel is, pl A. mitrata-t a Szegfű már nem is darabra, hanem tucatjával hirdette, és most hol van az a sok madár? Az egyik ismerősöm is hozott belőlük, szépen egyesével lepotyogtak. Ahol meg megmaradtak, ott meg legnagyobbrészt nem költenek.
"Lentebb írtam, hogy valószínű a szaporulat felfutása." Lehet, hogy több lesz a szaporulat, de mivel a legnagyobb részt házi kedvencnek adják el a fiatalokat, meg még külföldre is kerül belőlük, ezért nem valószínű, hogy a tenyészállomány egyhamar megsokszorozódna.
De nem is vadonfogottak, a tenyésztettek minden pionitesből ilyenek, van egy pár fajtám, fantasztikus kedves madarak. B.T.
Hát azért a szülők által nevelt sapisokkal nekem vannak fenntartásaim, ha valaki családban akarja tartani őket!!!! Láttam már ilyet és hallottam a hangjukat is, nem kispályás! A rozsdássapkás viszont gyárilag békésebb természetű.
Hogy megy az idő! Nem is baj hogy korlátozták, én nem szeretem a vadon befogottat, nincs egy sem. Talán a ritkább fajokhoz vér frissítésre jó de egyébként van annyi tenyésztett amire szükség van. De ez csak egy vélemény.
B.T.
Az enyémek nagyon szelidek és igazi családi madarak:
Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég
Nem nyithatsz témákat ebben a fórumban. Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban. Nem szerkesztheted a hozzászólásaidat ebben a fórumban. Nem törölheted a hozzászólásaidat ebben a fórumban. Nem küldhetsz csatolmányokat ebben a fórumban.