Hali!
Jelentés!!!!!!!!!
Tegnap:magellán-tűz 1-1kölök,ma reggel még minden rendben volt meg voltak tömve kb 1 óra körül értém haza állás 2-2,de a magellánnál 1 a földön(visszatettem)
Aztán elkellett mennem meló ügyben,7 körül értem haza 2 magellán a földön.
Most az állás 4-0 tűz javára,nem mertem a magellán alatt hagyni nehogy estére megint kipotyogjanak oszt reggelre annyi nekik 1 óra őrködés után szépen megis etete őket.
Magellán hímet lehalásztam remélem ő volt a bűnös
Holnap kiderül ha kel még esetleg több is
Ja és kelés ídő magellán 13. nap, tűz 12 .nap.
Tűzek máshogy viselkednek mint 1-esék itt a hím ahogy megnyikkan a tojó már rohan és eteti

Remélem végig így lessz!!!!!!!!!!!(bár magellánék is ezt a szisztémát folytatták,sőt nálluk a hím állandoan a fészek szélén ült amikor éppen nem evett)
VladTepes írta:
Nézve a képeket a madarakról 2 dolog jutott eszembe, az egyik, hogy én tennék be egy csomó-csomó tujaágat, mert egyrészt eszik is, mint a fene a friss hajtásokat, ami jót tesz a madár kondijának, tollazatának, másrészt kellő búvóhelyet biztosít egymás elől. Lásd a tűzcsízeknél a 3 fészekhelyből az kellett a tojónak végül, ami csak egy irányból közelíthető meg, s ahonnan ő lát mindent, de ő alig látszik.... s az első 1 hétben ő sem engedte hímet a kicsik közelébe..., ha csak arra jött, elkergette. Viszont a sok növény miatt, nem kellett hosszan kergetőzniük, 2 másodperc alatt elbújt a hím, a tojó nyugiban visszaült a kicskre, vagy etetett. Aztán mikor már keményen tokosodtak a kicsik, engedte a hímet IS etetni, mára (most jó 3 hetesek, főleg a hím etet, s már eszik a magot, önállóan is).
A másik, ami eszembe jutott > én most vettem nyáron ezt a tűzcsíz párt. Nem párnak, hanem két külön madárként > összeraktam őket egy kalitba, és augusztustól most januárig csak etettem, napoztattam, pihentettem őket. Meg így volt módjuk össze is szokni. Kapták a fene-prémium csízes kaját, heti egyszer lágyat; meg almát.... Ja, és mézet, szintén heti egyszer. Ez a pár így összeszokva, kipihenve, túl a teljes vedlésen, erőtől telve állt neki a költési időnek.
A magellánokkal is ugyanezt csináltam, annyi különbséggel (amire utólag azt mondom, lehet, hogy hiba volt), hogy ők külön-külön volta. Azaz az 5 tojó egy kalitban, az 5 hím meg egyesével.
Kondijuk jó is lett, csak a harmónia nem az igazi, ahogy az eredmények (hiánya) mutatja.
Jirzsi barátom pl a hagyományos, mezei csízeket összerakta egy nagy kalitba, és lesi, ki kezd kit etetni > az megy ki külön tenyészkalitba, és marad is úgy, mint pár. Ma azt mondom, az ő módszere lenne jó a több csízfélénél is > had válasszanak maguknak párt. Sajnos anno hallgattam másra > hogy nem szabad a hímeket egybe engedni. Ma azt mondom, de, csak kellően nagy tér kell, sok ág, búvóhely.
Hát igen!
Nállam ez úgy volt,hogy volt az 1-es megözvegyült hímem aztán nagynehezen vettem szeptemberben 1 párt plussz egy tojót igy már nem volt vállasztási lehetőség aztán megözvegyült 2-es hím is decemberben kapot egy új asszonyt egy havertól.Februárban próbálkoztak a fészkeléssel nagy volt a szerelem aztán abba maradt,ettől a havertól hoztam mégeggy párt 3-as most nekik vannak a kicsik ők bevált pár idén már neveltek 3-at remélem nállam is megtartják ezt a jó szokásukat
A tuja ág jó ötlet csak én úgy gondolom hogy igy marad egy kis mozgás terük bár megfontolom az érveidet,a röpdékben amúgy használom.
Na mára ennyi,majd írok ha lessz új fejlemény!