Támogassa egyesületünket adójának 1%-ával

Hozzászólás a témához  [ 422 hozzászólás ] 
Keresés ebben a témában:
Oldal Előző  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 22  Következő
Szerző Üzenet
Valódi név: Nagy Katalin

Hozzászólás 2011 máj. 16, 15:25 
Sziasztok!
Hát sejtésem beigazolódott, a tojó nem ülte a tojásokat, így kénytelen voltam kivenni alóla őket (4 db) és 2-2 arányban betettem őket egy zebrapárhoz és egy sirálykapárhoz. Én hobbiból tartom őket, így nem madárgyárat tartok fenn.
Ami a lényeg 3 nappal ezelőtt a zebrák alatt levő 2 amandina tojásból kikelt egy kis fióka :lol: én annyira örülök neki,hogy az hihetetlen.Persze jobban örültem volna ha a saját szülei nevelik fel,de gondolom ez lehetett az első költése a tojónak és még tapasztalatlan volt ez ügyben, de a 4.-ik tojás lerakása után 4 nappal még jéghidegek voltak a tojások és nem is láttam hogy a tojó bent lett volna a fészekben.
A zebra szülők nem igen mutattak érdeklődést a kis amandina iránt ők a 4 nappal idősebb kis zebrával voltak elfoglalva,direkt figyeltem őket etetési időben,nem etették,gondolom nem fogadták el a türkizkék pöttyökkel övezett kis csőrét.... Cselhez folyamodtam, szépen kivettem ezt a kis gyönyörűséget és betettem egy sirálykapárhoz, akinek már kirepülés előtt álló fiókája van. Szintén lesben álltam kb 2 méterre tőlük hogy mit lépnek a sirálykaszülők.
Először csak nézegették,nézegették,utána beugrottak a lopótökbe szépen maguk elé forgatták a kis amandinát , az egyik a sirálykafiókát tömte, a másiknak pedig a csőréről lógott lefele a kis 3 színű papagájamandina, annyira rátapadt, mohón evett.
Ma szintén rájuk kukucskáltam szépen fekszik, mocorog, forgolódik a kis amandina az odúban.
Ami még fontos lehet, ő már szabad ég alatt született, a kinti nagy röpdében, ott is fog lenni kb okt végéig,remélem minden rendben lesz a hűvös ídő ellenére.
Megfigyeltem hogy a kinnt született madaraim immunrendszere nagyon ellenálló a hőmérséklet ingadozással szemben, télen sem hullanak el madarak, míg fütött helyen voltak több gond volt velük, huzat stb.
Úgyhogy Zoldikám, nagyon szépen köszönöm,hogy a tojód ilyen nagy örömöt okozott nekem :04: :01: :02: ,remélem az én hímem is állja a sarat......Amint kirepült küldök képeket......Tényleg, mikorra várhat a kirepülés ideje?Köszi és szép napot mindenkinek

Valódi név: Fábri Attila

Hozzászólás 2011 ápr. 30, 8:10 
Szia Kati! Oks.Ha bármi kérdésed van még akkor írj.A receptet hétvégén küldöm. Neked és mindenkinek is kellemes hétvégét kívánok.Üdv:attila

Hozzászólás 2011 ápr. 30, 7:04 
Szia!
Rendben, ez a része menni fog.
Bár ha a tojó nem kotlik, akkor gondolom a tojások maguktól nem lesznek sötéten fénylők. De azt hiszem mától többször bekukkantok a garázsba, ha csak 1 madarat látok kint akkor a másik kotlik :lol:
Szia, köszi és szép hétvégét :Kati
Ha eszedbe jut valami írj , és Attila ......a RECEPT.....

Hozzászólás 2011 ápr. 29, 22:10 
Oké! Tegyük fel,hogy elkezdte a kotlást.10 nap múlva nézz rá a tojásokra és ha sötéten fénylő akkor fias.Megtudod különböztetni a fias tojást a nem fiastól? A profik,már 5-6 naposan ránézésre megbírják állapítani.De ott van a lámpázás is.Az üres tojások színe viszont nem változik.

Hozzászólás 2011 ápr. 29, 21:45 
Szia Attila!
Tényleg jól félre értettem...........én úgy gondoltam,hogy az utolsó tojás lerakása után kotlik , ezért a kotlás első napjától számolva 14 nap múlva kelnek ki a fiókák, már ha a tojó tényleg rendesen üli a tojásokat.Tudod, az a gond,hogy mivel nem akartam őket egyáltalán zavarni, olyan helyre tettem őket, ahol egy nap csak egyszer , max 2 x megyek be. Így fogalmam sincs,hogy mikortól kotlik a tojó. Nem látom hogy most éppen bent van, vagy éppen eszik. stb
Amikor a tojó lerakja az utolsó tojást, elkezd kotlani 14 napon keresztül,és utána kelnek ki a fiókák,így van?
Kicsit tartok attól,hogy nem fiasak a tojások, vagy a tojó nem üli őket rendesen.
Remélem nem lesz semmi gond.
Azon filózom,hogy hogy tudnám meg hogy üli a tojásokat vagy sem?
Van ötleted?
Köszi:Kati

Hozzászólás 2011 ápr. 29, 20:30 
Szia Kati! Valamit nagyon félre értettél:Kelési idő az utolsó tojástól számítva...??? Kelési idő számítása:Mikor a tojó elkezdi a kotlást (egész nap a fészekben tartózkodik,csak enni és inni jár ki)az első éjszakától számoljuk,tehát az első éjszaka 1nap.A kotlás megkezdése egyedi dolog,de általában a 3-4 tojásnál szokták megkezdeni.De vannak egyedek,melyek már az első tojásnál elkezdik.

Hozzászólás 2011 ápr. 29, 19:56 
Szia Attila!
Most olvastam a leveled......Hát a receptet nagyon megköszönném, mert hozzá sem nyúlnak a gyárihoz.
Mostantól csak magot kapnak , se kukac , se lágy.
A kelési idő az utolsó tojástól számítva a kotlás első napjától 13-14 napra várható?
Tehát akkor adjam nekik majd a recepted által készített lágyeleséget, ha eltelt 10 nap a kotlás első napjától számítva?
Köszi és várom a receptet......

Hozzászólás 2011 ápr. 29, 19:25 
Szia Kati!Nem olvastad a levelem? Mostantól ne adj nekik,se lágykaját se kukacot.Kelés előtt 1-3 nappal ismét mehet a lágykaja és a kukac ahogy neked le írtam.Az én volt tojóm az eszi a lágykaját,ha kiváncsi vagy a receptre szívesen elküldöm.Üdv:Attila

Hozzászólás 2011 ápr. 29, 14:25 
Sziasztok!
Már megvan a 3.tojás is , akkor mostantól ne adjak nekik se lágyat,se kukacot?
A csíráztatott magra rá sem bagóznak, a kukac, a mag, a kígyóuborka, ez az amit töméntelen mennyiségben felfalnának.
Még a lágyeleség sem jön be nekik, igaz én gyári Orluxot adok + Insect pateet.
Mit tegyek, mire figyeljek? Gondolom, a fióka neveléshez csak kellene a lágy eledel, nem?

Valódi név: Mózsi Attila

Hozzászólás 2011 ápr. 26, 20:56 
Szia Kati!
1: 14 napra a kotlástól számítva.
2: Én a 3.-4.tojásig adom a lágyat és a kukacot utánna csak mag.Majd a z 1.kicsi kelése után újra lágyeleség,zöld, (kukac óvatosan).

Hozzászólás 2011 ápr. 26, 17:48 
Sziasztok!!!
Régen jártam már itt a fórumon,de most jó lenne egy kis infó tapasztaltabb papagájamandina tartóktól.
Szóval,sikerült ugyebár elcserélnem a párnak vett 2 hím közül az egyiket tuti tojóra,hála Zoldi67 nek.
Hogy nyugalmas helyük legyen,mivel beköszöntött a tavasz is szépen kitettem őket a világos garázsunkba egy 150x80x90-es kalitba,van előttük minden: mag , fürtös , insect patee , lisztkukac , kígyóubi , tojáshéj , zoolit , grit , lágyeleség.
Tettem fel nekik odút is, friss füvet. Szépen megépítették a fészket,tényleg nem zavargatom őket, ma reggelre meg is lett az első tojás.
Kérdéseim:
1: Mivel nem sűrűn nézek be hozzájuk nem láttam hogy párzottak-e , a tojásnak mikor kellene kikelnie ha termékeny?
2:Mire kell fokozottan odafigyelnem,ha kikelnek a fiókák?
Köszi a válaszokat előre is:Kati

Hozzászólás 2011 ápr. 16, 23:54 
Sziasztok!
Keresek Háromszínű és Pirosfejű Amandina tojót! Ha lehet 2010-s kellene! Tud valaki segíteni?

Valódi név: Botta Attila

Hozzászólás 2011 feb. 24, 9:47 
Köszönöm a választ!
Március végére készül el egy röpdém, ahol majd összerakom őket kákával, ringellel, goulddal, meg amivel addig kitalálom. A hím érdekelne, de sajna D.újváros felé egyáltalán nem járok. A tojót (2009-es gyűrű van rajta) azért vettem meg, mert tudom, hogy hímet könnyebb szerezni. Most gyűjtögetem róla az infókat.
A háromszínűvel ezek szerint ne tegyem össze...
Privátban légyszíves írd meg, mennyit kóstál nálad egy hím!
attobalitta@freemail.hu

Hozzászólás 2011 feb. 23, 17:05 
Nos szaporítani kicsit nehezebb, nekem páronként vannak, 4 pár. Ha kell hím, megoldható, van még 3 db kiadó, bár szívesebben cseréltem volna, hogy az egyetlen kis tojóhnak ne tesó legyen a párja. Nos megmondom őszintén, én is próbáltam sirályka alá tenni, de nekem nem nevelte fel őket, amint kibomlott a tolluk, kidobták, otthagyták. Sajna nem költenek nálam sokat, de legalább maguk csinálják, két három pici szokott lenni fészekaljanként, KÉT párnál, a másik kettő csak van...
Nem agresszív madár, nyugodtan lehet a közösbe, a háromszínű sokkal harciasabb, de egyede válogatja...

Attila írta:
Cs.Misi írta:
Semmi extra, szinte ugyan az, mint a többi papagájamandína. Csak itt könnyebb a nemeket meghatározni.

Köszi!
Vettem egy tojót, amihez hímet keresek.
Azt hallottam, hogy nagyon nehéz őket saját költésre bírni, ezért leginkább sirálykázzák őket, ha sikerül a szétszórt tojásokat összeszedni.
Érdekelne a társíthatóságuk röpdében, ill. hogy jobb őket külön tartani párban, kalitban?

Attila írta:
Üdv mindenkinek!
Kérdésem: Van e valaki közületek, aki a forbes amandina tartásával, tenyésztésével kapcsolatban bír olyan tapasztalattal, amit meg is osztana a többiekkel?
Sajna a neten található információk eléggé hézagosak....

Hozzászólás 2011 feb. 23, 14:06 
Cs.Misi írta:
Semmi extra, szinte ugyan az, mint a többi papagájamandína. Csak itt könnyebb a nemeket meghatározni.

Köszi!
Vettem egy tojót, amihez hímet keresek.
Azt hallottam, hogy nagyon nehéz őket saját költésre bírni, ezért leginkább sirálykázzák őket, ha sikerül a szétszórt tojásokat összeszedni.
Érdekelne a társíthatóságuk röpdében, ill. hogy jobb őket külön tartani párban, kalitban?

A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Warhawk 2011 feb. 23, 17:10-kor.
Idézet szöveg beillesztésének javítása

Hozzászólás 2011 feb. 23, 13:57 

Attila írta:
Üdv mindenkinek!
Kérdésem: Van e valaki közületek, aki a forbes amandina tartásával, tenyésztésével kapcsolatban bír olyan tapasztalattal, amit meg is osztana a többiekkel?

Hozzászólás 2011 feb. 23, 13:44 
Üdv mindenkinek!

IDRE tag

Hozzászólás 2011 feb. 10, 23:03 
Köszi Kuvik!!!
A 3színüeket biztosan tudom,hogy párban vannak!Láttam őket...
A vörös fejűek érdekeltek inkább.Egyébként nem vettem,hanem kaptam őket.Ha esetleg még arról tudnál írni,hogy mivel etessem őket azt szívesen venném.Olvastam,hogy hangyatojás meg lisztkukac.Azt lehet?

Hozzászólás 2011 feb. 4, 20:12 
Köszi kuvik....... :D
Amúgy én szívesen fogadom az ,,építő" kritikát, mert bizony van mit tanulnunk még.....Szép estét mindenkinek.

Bronz fokozatú IDRE díjas

Hozzászólás 2011 feb. 4, 19:51 
Hali!!!

Messze áll tőlem, hogy komolyan megbántsak valakit, legyen az bármilyen "szintű" madárkedvelő. Én csak azért írtam, amit írtam, mert szerintem tíz év a madarászatban már jelent valamit. (Szerintem ennyi idő alatt jelentős tapasztalatokra lehet szert tenni. Természetesen nem mindegy, hogy milyen szinten madarászunk.) Tehát: elnézést, amiért "félre" értettelek.
Akkor komolyan: Ha tenyészteni akarod a háromszínűeket, akkor érdemes külön tartani a párokat. Ez minden papgájamandina fajra vonatkozik. Aki akar keresztezéseket, ott az általad említett fajok esetében megoldható, sőt még termékenyek is lehetnek a hybridek.(?!) De szerintem ez nem feltétlenül kell, hogy cél legyen, mert kősőbb még sok gondot okozhat másnak. (Későbbi generációnál.) Ha viszont csak kedvtelésből tartod, akkor minden szempont figyelmen kivűl hagyható.
Attól meg ne félj, hogy kihullik a hajam, mert már nem nagyon van minek. Sokan sokszor úgy gondolják, hogy erőssen "beszólok", pedig csak "féltő" gondoskodásból teszem, hogy ne rossz irányba menjen a "delikvens".
A háromszínűek nemét, pedig elsősorban a fejen lévő kék szín kiterjedéséből tudod a legkönyebben megállapítani, de ahhoz legalább néhány évnek el kell telnie, hogy biztosan meg tudd állapítani. (Már mint a tenyésztésük néhány évének.)Ahol ugyan is nem egyértelmű az ivari "elkülönültség" jegye, ott bizony fontos a tapasztalat.(!!!) De tanulható.(!!!)
Sokszor látom Monoron is, hogy bizony még nekem is azt mondja a "tenyésztő"(????), hogy egy pár a madár, közben két hímet árul, és aki bizony nem ért hozzá, -ez nem sértés, mert mint mondtam az időtényező fontos,- azt ezek a "mestertenyésztők" sajnos lekiisemeretlenül becsapják.
Kivánom, hogy legyen sikered a két fajjal, hiszen én úgy gondolom, ha megfelelő madarakat vettél,(!!!) akkor a tenyésztésük nem fog különösebb gondot okozni, még akkor sem, ha eddig egzótáid nem voltak, hiszen legtöbb esetben a tapasztalat,- még ha más madárfajnál szerezted, akkor is- sokat segít. A vörösfejűeknél sajnos nincs ivari dimorfizmus,- még annyi sem mint a háromszínűnél,-így azt csak az énekéből tudhatod meg, vagy amikor fészekrakáshoz készülődnek a hím "hajtja" a tojót. Nagyon sok évnek kell eltelnie ahhoz, hogy valaki ránézésre megmondja a nemét a madárnak, akkor is csak "lehet" hogy eltalálja. Vagy nem.
Mégegyszer: Mind kettőtöknek BOCS.
:60: :65:

Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Hozzászólás a témához  [ 422 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 22  Következő