Támogassa egyesületünket adójának 1%-ával

Hozzászólás a témához  [ 1988 hozzászólás ] 
Keresés ebben a témában:
Oldal Előző  1 ... 57, 58, 59, 60, 61, 62, 63 ... 100  Következő
Szerző Üzenet
Bronz fokozatú IDRE díjas

Hozzászólás 2011 márc. 2, 12:52 
Ámen!!!! :25:

Aranykoszorús mestertenyésztő
Valódi név: Eszteró Lajos

Hozzászólás 2011 márc. 2, 12:35 
és ez amit leírtál Tamás csak a közép és nagytestű papagájokra ( más nagytestű fajokra ) vonatkoztatható, de képzeljetek el egy Gould amandinát hámmal ellátva, télen az udvaron sétáltatni...

De félretéve a tréfát ... tényleg nem szabad az állatokat emberi tulajdonságokkal, igényekkel, érzelmekkel felruházni, mert esetleg mellé nyúlhatunk a dolgoknak... viszont a tartásukhoz mindig a lehetőségeinkhez képest a legjobbat kell nyújtanunk.. és az nem biztos, hogy a csemegékben, símogatásban, szeretgetésben kell, hogy megnyílvánuljon, hanem a természetes élőhelyét minnél jobban megközelítő elhelyezésben, takarmányozásban.
Mondjuk egy házikedvencet legalább 3 - 4 köbméteres "diorámában" lenne célszerű tartani, ahol kap napfényt, megfelelő páratartalmat, fűrdési lehetőséget és nem utolsó sorban más élőlényeket is nemcsak a gazdit.

IDRE tag
Valódi név: Malmarits Tamás

Hozzászólás 2011 márc. 2, 11:40 
Mint már pár helyen és jó párszor kifejtettem, a madarak nem bezárva vannak egy börtönbe, hanem a rácsok védik őket a külső hatásoktól (és néha önmaguktól is). A szabadságot ne mint emberi fogalmat kezeljük jelen esetben, mert nem lehet, nem szabad emberi léptékkel, mércével gondolkodni az állatok esetében. Nem azért, mert "csak" állatok (ez megint egy nagy hiba lenne, ha lenéznénk őket), hanem mert egyszerűen ők mások mint mi emberek.

Ezek a madarak fogságban születtek, ezt a világot ismerik, ez a természetes a számukra. Ha hirtelen a nyakukba kapnák a nagy "szabadságot", akkor nemhogy nem tudnának mit kezdeni vele, de rettegnének tőle (nem azért repül el, mert szabadságra vágyik, hanem mert megrémül). Képzeld el, hogy a számára méretezett, tökéletes világából (amit ismer) hirtelen kikerül valahova ahol semmit sem ért, minden idegen és telis-tele van fura zajokkal és dolgokkal. Halálra rémül.

Teljesen más lenne azonban a helyzet egy vadon befogott madár esetében. Számára ez a világ valóban börtön lenne ahhoz képest amit ismert, amit megszokott.

Ugyanakkor ez nem azt jelenti, hogy nem lehetne még jobb nekik, ha legalább időnként repülhetnének szabadon. Viszont ez megoldható, de elég kockázatos is (ragadozók, emberi-állatok, balesetveszély, stb). Vannak olyan helyek ahol a gazdik szerveznek a madaraknak "repülős hétvégéket". Sajna nálunk ez elég nehezen lehetne megoldható és nem csak a gazdik hozzáállása miatt, de "közegészségügyi" szempontból is (a madárürülék miatt a sportcsarnokba szabadon repkedő madarat nem hiszem, hogy jó szemmel néznének egyesek).

Lehet próbálkozni még a hámmal, de ennek hasznosságáról megoszlanak a vélemények. Ráadásúl a mi éghajlatunkon vannak plusz gondok, lévén télen nem lehet, nem szabad kivinni őket - amit viszont nem értenének meg. Ha elszoknak a hámtól, akkor meg nyaranta lehet visszaszoktatni. Ha gyakorlásképp telente feladjuk rájuk, akkor meg becsapva érzik magukat, mert utána elmarad a "séta". Szóval nem egyszerű a helyzet a hámmal sem.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=AeWThtyiITg[/youtube]

Valódi név: Attila

Hozzászólás 2011 márc. 2, 1:19 
Idézet:
De ha az ember figyeli a madarát akkor megtanulja mikor mit lehet és mit nem. Ők is megtanulják nekik mit szabad és mit nem, akkor igenis tanuljuk meg mi is.

Eleinte szét volt harapva a szám és gyakran volt véres a kézfejem , nem adtam fel továbbra is próbáltam mindent megtenni érte amit szeretett , szájból enni , harciasan játszani stb. Most már soha nincs egyik sem , tökéletesen megtanulta, hogy vigyázni kell rám. Fantasztikus kaland vele élni az biztos és kiválasztott párnak lenni .

Idézet:
Igen ez igaz. Itt mindannyian bezárva tartunk madarakat, de nem mindegy hogy hogy. Itt azért sokan vagyunk akik ezzel tisztába vagyunk és foglalkozunk velük.

A foglalkozás csak enyhiti a börtönt a rabokkal is foglalkoznak , de attól nekik még nem jó. Vannak olyan kis állatok akiknek az igényei könnyen kielégithetőek pl. tengeri malac és van akinek nem. Malackánk sincs bezárva szabadon él egy nagy törölközön ritkán megy le róla , eszik, iszik aranyos, bújos azt hiszem ő teljesen boldog.

Valódi név: Szilvi

Hozzászólás 2011 márc. 1, 23:39 
africz írta:
Igazság szerint az állatbarátok 90% sincs tisztában mi kell egy állatnak, pl csak itt a tagok közül hányan tartanak madarat bezárva kalitkában egy életre, millió akváriumról, terráriumról nem is beszélve.

Igen ez igaz. Itt mindannyian bezárva tartunk madarakat, de nem mindegy hogy hogy. Itt azért sokan vagyunk akik ezzel tisztába vagyunk és foglalkozunk velük.

africz írta:
Sokat kellene még fejlődni az embereknek, hogy túl lépjenek az Önös érdekükön és méltó módón testvérként , családtagként kezeljék az állatokat.

Teljes mértékben egyet értek.
Erről az jutott az eszembe, hogy sokan nem akarnak amazont, mert harciasabb a viselkedésük. Ez igaz. De ha az ember figyeli a madarát akkor megtanulja mikor mit lehet és mit nem. Ők is megtanulják nekik mit szabad és mit nem, akkor igenis tanuljuk meg mi is. Sokan elvárják, hogy teljes mértékben Ők (az állatok) alkalmazkodjanak hozzánk. Ez már önzőség szerintem.

africz írta:
Egyszerüen nem tudunk megfelelő körülményeket biztosítani nekik, Kakapo a jákó papagájom mindent megkap ami emberileg lehetséges, de nem elég a szabadságot a szabad repülést az erdőben (erre nagyon vágyik) azt nem tudom megadni neki. Luxus börtönben, de börtönben fogja leélni az életét velem.

De nálad luxus börtön van. Sok helyen viszont hiába van nagy terük, ha nincs társuk.

Hozzászólás 2011 márc. 1, 18:39 
Sziszi írta:
africz írta:
Érdekes dolog ez az állatkinzás, szoval ez nem az ?!

Az a baj, hogy sokan nem tudják vagy nem akarják tudomásul venni mennyire értelmesek a papagájok. Főleg a törvény. Ha kicsi kúp alakú kalitkába lenne akkor már állatkínzásnak minösűlne. De mivel a kalitka mérete és tipusa megfelelő ezért nem minősül állatkínzásnak. Mekkora hülyeség.

Igazság szerint az állatbarátok 90% sincs tisztában mi kell egy állatnak, pl csak itt a tagok közül hányan tartanak madarat bezárva kalitkában egy életre, millió akváriumról, terráriumról nem is beszélve.

Sokat kellene még fejlődni az embereknek, hogy túl lépjenek az Önös érdekükön és méltó módón testvérként , családtagként kezeljék az állatokat. Törvényi szabályozás ennek lenne a legfontosabb kezdő lépése, nagyon sok állatfajtát pl az összes madarat ha rajtam múlna nem engednék otthon tartani. Egyszerüen nem tudunk megfelelő körülményeket biztosítani nekik, Kakapo a jákó papagájom mindent megkap ami emberileg lehetséges, de nem elég a szabadságot a szabad repülést az erdőben (erre nagyon vágyik) azt nem tudom megadni neki. Luxus börtönben, de börtönben fogja leélni az életét velem.

Hozzászólás 2011 márc. 1, 11:58 
africz írta:

Az a baj, hogy sokan nem tudják vagy nem akarják tudomásul venni mennyire értelmesek a papagájok. Főleg a törvény. Ha kicsi kúp alakú kalitkába lenne akkor már állatkínzásnak minösűlne. De mivel a kalitka mérete és tipusa megfelelő ezért nem minősül állatkínzásnak. Mekkora hülyeség.

Hozzászólás 2011 márc. 1, 2:15 
Sziszi írta:
Az arával kapcsolatba.

Megkaptam a választ a Budapesti állatmentőktől. Bemásoltam a levelet.

"Voltunk kint a helyszínen. Sajnos kobozásra nincs lehetőségünk, ugyanis valóban nincs túl fényes körülmények között szegény, de az állatkínzást nem merítették ki. Egyébként már befogadót is találtunk volna Neki....! "

Hát ennyit tudtak tenni. :S

Erre visszakérdeztem, hogy de valamit azért tudtak tenni az ügyben? De nem kaptam rá válazt. Még.

Hozzászólás 2011 feb. 28, 21:24 
Az arával kapcsolatba.

Megkaptam a választ a Budapesti állatmentőktől. Bemásoltam a levelet.

"Voltunk kint a helyszínen. Sajnos kobozásra nincs lehetőségünk, ugyanis valóban nincs túl fényes körülmények között szegény, de az állatkínzást nem merítették ki. Egyébként már befogadót is találtunk volna Neki....! "

Hát ennyit tudtak tenni. :S

Erre visszakérdeztem, hogy de valamit azért tudtak tenni az ügyben? De nem kaptam rá válazt. Még.

Hozzászólás 2011 feb. 27, 18:01 
Warhawk írta:
africz írta:
jó lenne ha lenne vmi komoly nem csak az , hogy begyujtjuk a lovét az emeberektől akik szivből adakoznak jó célra aztán vesszük belőle az Audit meg a villát ahogy ez történik sok alapitványnál.

Olvastam egy felmérést, ahol véletlenszerűen kiválasztott alapítványok költségvetését nézték meg. Döbbenetes volt, hogy tízből tízben (ez persze nem azt jelenti, hogy ténylegesen minden alapítvány ilyen, csak azt, hogy nagyon sok) a bevétel 90%-át visszaforgatták az alapítvány "fenntartása". Na, most egy nagyon alacsony bevételnél ez akár jogos is lehetne, de amikor a begyűjtött 20 misiből 19 a fenntartásra megy el és mindössze csak 1-et költenek arra amire begyűjtötték azt.... akkor ott komoly gondok vannak. :evil:

Sajnos a fenti felmérés valószinüleg 100% igaz. Jó üzlet kihasználni az embereket , csak hazudni kell.

Én a Tescoban a kocsiban szoktam hagyni a százast a hajléktalanoknak az biztosan oda megy ahova szánom.

Alapítványnak csak akkor adom ha ismerem a hátterét, pl az állatorvosnak akit látom mennyit dolgozik, hogy életeket mentsen. Mindenki mást elzavarok, különösen utálom az állatkert bejáratánál zaklató 'baba mentős" gyereket. Az állatkertnek sem adok pénzt oda inkább hátizsákszem a kaját :lol: egyidőben amikor etettem a vizilovat kijött elém a vizből ha meglátott.
Most már nem merem etetni, mert félek, hogy a barátságnak nagy ára lesz vmi hülye olyat ad neki amitől elpusztul, igy maradnak a kacsák a nagy tavon.

IDRE tag

Hozzászólás 2011 feb. 26, 19:16 
africz írta:
jó lenne ha lenne vmi komoly nem csak az , hogy begyujtjuk a lovét az emeberektől akik szivből adakoznak jó célra aztán vesszük belőle az Audit meg a villát ahogy ez történik sok alapitványnál.

Olvastam egy felmérést, ahol véletlenszerűen kiválasztott alapítványok költségvetését nézték meg. Döbbenetes volt, hogy tízből tízben (ez persze nem azt jelenti, hogy ténylegesen minden alapítvány ilyen, csak azt, hogy nagyon sok) a bevétel 90%-át visszaforgatták az alapítvány "fenntartása". Na, most egy nagyon alacsony bevételnél ez akár jogos is lehetne, de amikor a begyűjtött 20 misiből 19 a fenntartásra megy el és mindössze csak 1-et költenek arra amire begyűjtötték azt.... akkor ott komoly gondok vannak. :evil:

Hozzászólás 2011 feb. 26, 19:05 
Warhawk írta:
africz írta:
http://index.hu/belfold/2011/02/24/ezentul_garda_vigyazna_az_allatokra/
Talán ez vamivel komolyabb, ha tényleg ugy fognak müködni mint az USA-ban.

Pozitív, különösen abban az esetben, ha elvonatkoztatnak attól, hogy az állatok = kutyák, macskák.

Hát igen... az még egy külön menet lesz, de jó lenne ha lenne vmi komoly nem csak az , hogy begyujtjuk a lovét az emeberektől akik szivből adakoznak jó célra aztán vesszük belőle az Audit meg a villát ahogy ez történik sok alapitványnál.

IDRE tag

Hozzászólás 2011 feb. 25, 10:24 
africz írta:
http://index.hu/belfold/2011/02/24/ezentul_garda_vigyazna_az_allatokra/

Pozitív, különösen abban az esetben, ha elvonatkoztatnak attól, hogy az állatok = kutyák, macskák.

Hozzászólás 2011 feb. 25, 1:09 
Sziszi írta:
Warhawk írta:
Sziszi írta:
Mit tudunk tenni szegény madárért?

Ha a tulaj nem segít rajta (valószínűleg) akkor a helyi önkormányzatnál is lehet próbálkozni (a jegyzőnél lehet bejelentést tenni).

Írtam a Budapesti állatmentőknek. Nem tudom hogy tesznek e valamit.
Kezdem teljesen reménytelennek érezni a dolgot.

http://index.hu/belfold/2011/02/24/ezen ... allatokra/

Valódi név: Norbert

Hozzászólás 2011 feb. 24, 21:05 
Sziasztok!
Lenne egy kérdésem. Féreghajtásra az Ascapilla kapszula adható papagájoknak is?

Valódi név: Szabó Péter

Hozzászólás 2011 feb. 24, 19:21 
Warhawk-nak köszönöm a segítséget.
H4-019 Peti.

Hozzászólás 2011 feb. 24, 18:31 
pneandi73 írta:
Én ültettem a kis konyhaablakomba répát,petrezselymet,sőt salátát is.egészen szépen fejlődnek.Hát répa nem lesz belőle,de a zöldje lesz a lényeg.

Ez jó ötlet. Én még nem próbáltam, de kipróbálom akkor. Talán nekem is menni fog :D
Azért jellemző rám hogy a leg egyszerűbb dolog nem jutott az eszembe :oops: :lol:

IDRE tag

Hozzászólás 2011 feb. 24, 17:04 
madaras91 írta:
Valaki tud abban segíteni hogy milyen papaírokat kel pontosan beszerezni a madár áruláshoz? Vagy menyire kel ezt komolyan venni ?

Itt lett kitárgyalva ez a dolog: >>>KLIKK IDE<<<

Valódi név: Szabó Péter

Hozzászólás 2011 feb. 24, 16:44 
Sziasztok!
Ti mit tudtok arról hogy Szentest meglepte az APEH????
Valaki tud abban segíteni hogy milyen papaírokat kel pontosan beszerezni a madár áruláshoz? Vagy menyire kel ezt komolyan venni ?
Előre is köszi!
H4-019 Peti.

Valódi név: Andi

Hozzászólás 2011 feb. 24, 16:35 
Én ültettem a kis konyhaablakomba répát,petrezselymet,sőt salátát is.egészen szépen fejlődnek.Hát répa nem lesz belőle,de a zöldje lesz a lényeg.

Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Hozzászólás a témához  [ 1988 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 57, 58, 59, 60, 61, 62, 63 ... 100  Következő