Sziasztok!
Két nimfapáromnál már a második fészekalj ment tönkre. Az egyiknél elsőre terméketlen tojások, másodikra két kikelt fióka, közülük az egyik másnapra elpusztult, ill. egy befulladt és egy terméketlen tojás volt. A másik párnál ötből kettőben a fejlődés különböző stádiumában elhat embriók voltak, a többi tojás pedig terméketlennek bizonyult.
A többi madaram még nem kapott odút, most hétvégén terveztem felrakni nekik. Mivel korábban már felmerült a szalmonella, mint a fiókák pusztulásának lehetséges okozója, arra gondoltam, hogy lekezelem az egész állományt, nimfákat és hullámosokat egyaránt. Sikerült hozzájutnom egy eredetileg galamboknak (remélem ettől még adható papagájoknak is) szánt "4 in 1 Mix" nevű belga szalmonella elleni készítményhez. Hatásos E. Coli ellen is. 5 gr., 2 liter vízzel elkeverve kell adni.
Tudtommal a szalmonella elleni kezelést 10-14 napig kell folytatni, míg megelőzés céljából 6 nap is elég. Ezt követően probiotikum adása 5 napon át. Erre Laktiferm M+C-t szereztem be.
Nem tudom, talán túlreagálom a dolgot, csak nem szeretném ha az egész év kudarcba fulladjon. Érdemes kezelni a madarakat csak feltételezés alapján? Egyébként egészségesnek tűnnek, betegségnek nincs látható jele. Szalmonella fertőzéssel még nem volt dolgom.
A nevelő párnál is alkalmazható a kezelés vagy ez árt a fiókának? Ebben az esetben a gyógyszerezés idejére el kell távolítanom a röpdéből a másik problémás párt.
Köszönettel fogadok minden használható tanácsot és ötletet.