Támogassa egyesületünket adójának 1%-ával

A témát lezárták, nem szerkesztheted a hozzászólásaid, és nem küldhetsz új hozzászólást.  [ 5220 hozzászólás ] 
Keresés ebben a témában:
Oldal Előző  1 ... 165, 166, 167, 168, 169, 170, 171 ... 261  Következő
Szerző Üzenet

Hozzászólás 2008 feb. 9, 17:51 
Bizony Mona már én is sokszor találkoztam ilyen problémával, de szerintem nem zsizsik, hanem moly okozza. Ha jobban megnézed és látsz benn, olyan pókhálószerű valamit és esetleg döglött pici molylepkét is, akkor biztosan... A zsizsik pici sötétszürke, inkább feketés bogár, esetleg babnál láthattál ők jó nagy lyukat rágnak. Vigyázni kell a molyra a lisztnél, rizsnél, buzadaránál is előfordulhat sajnos bontatlan zacskónál is...
Én a vitaminrudaknál tapsztaltam még ilyesmit, azért nekik adtam, bajuk csak nem lesz tőle...
Nekem meg a mostani fénymag gyanús, mert nem csirázik, szerintem már régi és kiszáradt. Eléggé kiszórják és válogatják mostanában a keveréket, pedig már saját kezüleg kevertet is vettem a madarasnál, de abban meg sok a köles, amit nem esznek meg.. Persze nálam lassan fogy ennek a két madárnak, ezért nem tudom túl gyakran váltogani és mindig másik fajtát venni... Egyszerrre csak 1 vagy fél kilót veszek pedig..
Mindenkinek további jó hétvégét!

Aranykoszorús mestertenyésztő
Valódi név: Neubrandt Gábor

Hozzászólás 2008 feb. 9, 17:04 
Csak megerősíteni, és ugyanazt tanácsolni tudom, mint amit Doromboló írt!
Konkrétan: Fürdést nem ajánlok a kotlás alatt! (a tojónak! Ti fürödhettek! :wink: )
A madarat békén hagyni. A várható kotlás kezdete előtt ki kell takarítani, ezután már csak mikor 6-7 naposak a fiókák, majd a kirepülés előtt legközelebb!
Az logikus, hogy 6 tojásnál lámpáz az ember, de ilyen a rollereimnél nem fordult még elő, legfeljebb 5-ös fészekalj, azzal meg megbirkózik minden egészséges tojó!

Moncsikám! Jól sejted, zsizsik lesz a lakód! Feletetheted a magokat, nyavaját nem okoz, csak elég nehéz eltalálni mennyit adj a madaraknak, mekkora mennyiség elég az optimális kondihoz.
Legjobb ha kidobod, és egészséges magokat etetsz, tehát a legjobbat tetted!

http://rollercanary.hupont.hu/

kétszeres Gyémántkoszorús Mestertenyésztő

Hozzászólás 2008 feb. 9, 16:09 
Nagyon érdekes, idáig még elő nem került kérdések merültek fel !...
A jégzsínor elszakadásához az kell hogy leejtsd a tojást és akkor is az fog elszakadni utoljára. Sőt ! Előfordult már, hogy a 12. napon megrepedt tojást segítettem lefejteni az embrióról, mert az ilyenkor fellépő alászáradás biztos halál a bébinek ami egyébként egy nap múlva meg életet ad ! Szóval a lefejtéskor a jégzsínor még annyira tapadt, hogy nem tudtam elválasztani a fióka hasfalától csak úgy hogy az felszakadt....és kampó ! Ez az egész probléma inkább az embrió fejlődésének első szakaszában jelenthetne problémát ha mondjuk felráznád a tojást...
A fürdetővel kapcsolatban nálam többször előfordult, hogy megfürdött a kotló madár s ezzel vége is lett a költésnak !...A vidékiek még emlékezhetnek, hogy öreganyáink a hidegvizes vödörbe szokták megáztatni a kotlós tyúkokat, hogy azok hagyjanak fel a kotlással és tojjanak újra... Ha langyos fürdőt adnál akkor talán biztosabb a helyzet sőt a tojások a kelés utolsó napjaiban felpuhulnának és a bezárt fióka sokkal könnyebben fel tudná törni a héjat...Igen ám de a kotlás vége felé meg még veszélyesebb a helyzet a már megszünőben lévő költési láz miatt....Ott már egy enyhe fürdő is kiviheti a további kötelességet az anyamadárból !...Ezért én nem fürdetek a költés idején és csak az utolsó előtti napon fújom be a fészekaljat egy kis számba vett vízzel.
Ha nagyon nem zavarod vele a tojót akkor cseréljél almot bár nem hiszem, hogy a költés 13-14 napjáig bármi is történne ha békénhagynád ?!...
Azért érdemes meglámpázni a tojásokat, mert mondjuk ahol 5-6 esetleg 7 tojás van a fészekben s ebből 2-3 fias, akkor a záptojások lehengerelhetik a kikelt kicsiket, vagy még tojás korban, a kiszedett záptojások nem foglalják a helyet, azaz jobban tudja forgatni és melegíteni 3 tojást mint hatot. Ha két fias tojás van csupán akkor érdemes + egy üreset is még bennt hagyni, hogy a kikelt kicsiknek legyen azért egy támaszuk....

Hozzászólás 2008 feb. 9, 15:31 
Gabesz írta:
Az embrió kifejlődésének előrehaladott állapotában már veszélyes a tojást kivenni, forgatgatni megkésett lámpázás végett mondjuk, mert elszakadhat ez a bizonyos jégzsinor... Valóban így van?

Szia Gabesz !

Nem ennyire drámai a helyzet, nyugodtan lehet lámpázni tulajdonképpen bármikor ! A baromfifélék különösen nem érzékenyek erre, a keltetés kezdetén, közepén és végén egyaránt szokták vizsgálni a tojásokat lámpázással, minden gond nélkül. A jégzsinór nem szakad el ilyen egyszerű műveletektől, különben nem tudná betölteni a szerepét. Gondot inkább a költés zaklatása okozhat!

Hozzászólás 2008 feb. 9, 13:22 
Sziasztok!

Gabesz, én is írom a dátumot: nálam 14-15-e lesz a piros betűs nap!
A medvéd akkor most pihen egyet még? :wink:

Lenne három kérdésem:

1. Ma reggel észrevettem, hogy ami magot akartam adni a madaraknak, mintha nem lenne jó. A zabszemek mind lyukasak voltak, és az egész zacsiban fehér por volt szétszóródva, gondolom a kirágott zab belseje. Igen, valamilyen állatra következtettem, csak nem tudom, mi rágja ki a zabot. A zsizsik?
Ami a kérdésem: ezt a Prestige zacskót tegnap hajnalban bontottam meg, és mivel sötét volt, nem láttam amit ma, így a gyógyult tojóm ebből kapott enni. (direkt neki adtam belőle, hogy minőségi kaját kapjon...) Lesz-e tőle baja? Ma az egészet kidobtam a kukába.

2. írjátok, hogy a tojót a költés alatt ne zargassuk. Nekem olyan a kalitkám, hogy a tálcája kihúzható a pucoláshoz. Kihúzhatom-e, tehetek-e be neki friss almot, ezzel nem zavarom meg? A mostani igencsak tele van sz@rva, ahogy Gabesz mondta, hatalmas hegyeket képes a kotló madár produkálni.

3. Akkor most szabad fürdenie a tojónak a kotlás alatt? Mert én úgy emlékszem, azt mondtátok, ne fürödjön. Gabesz meg írja, hogy az övé fürdik. Én nem mertem eddig fürdetőt berakni neki, mióta kotlik.

Bocs, ha hülyeségeket kérdeztem.
Az én másik tojóm megint elkezdett énekelni, szebben fújja, mint a frissen sült hím fiatalom! :D

Valódi név: Neubrandt Gábor

Hozzászólás 2008 feb. 9, 11:32 
Szia Gabesz!

Személy szerint én nem szoktam lámpázni, több okból.(Természetesen ez nem jelenti azt, hogy te se lámpázz!)
Előfordult, hogy a tojó zokon vette a háborgatást. (Hozzáteszem ez a rollernél azért ritkán fordul elő.)
Nagy lapát, esetlen mancsommal elég nehézkesen kezelem az olyan apró, érzékeny dolgokat mint egy madártojás.(A gyűrűzés is szerintem háromszor annyi ideig tart nálam, mint Lajosnál vagy Dorombolónál.)
Előfordult, hogy mikor elvettem a terméketlen tojásokat az inkubációs idő lejárta előtt 8 nappal, olyan gyorsan következett be a következö fészekalj lerakása, hogy tojásvisszamaradás lépett fel. Hozzáteszem ez vagy 10 éve történt még színkanáriknál. Akkoriban lehet hogy más környezeti tényezők is előidézhették ezen problémát, azóta nem lámpáztam még egyszer sem.

Szóval én amondó vagyok: hagy békén a tojódat 16 napig ülni, oszt meglátod mi lesz. Nem vesztessz sok időt egy héttel, egy jó kondíciójú tojót meg nem vág földhöz a kotlás. A roller nem igazán szereti a háborgatást. Ráadásul jobban működik náluk ösztönösen minden, mint más kanárifajták.

Természetesen Te döntessz, és az is lehet, hogy más szaki mást tapasztal és mást tanácsol.

http://rollercanary.hupont.hu/

A hozzászólást 2 alkalommal szerkesztették, utoljára neco 2008 feb. 9, 17:07-kor.

Bronz fokozatú IDRE díjas
Valódi név: T.G.

Hozzászólás 2008 feb. 9, 10:34 
Úúúú... A medve feszegeti a ketrecajtót, de nyugi! Nem engedem ki :lol: .

Icám már negyedik napja kotol hűségesen a 4 tojáson :D . Ritkán leszáll a tojásokról enni-inni, aztán mikor visszaül, gondosan megforgatja a tojásokat. Néha a frászt hozza rám, mikor megmosakszik- de tudom már, hogy ez nem ok aggodalomra, ettől nem lesz bajuk a tojásoknak. A Roller Bibliámba február 19. pirossal van bejelölve :wink: . Még két nap, és lámpázva megtudom, hogy... Drukkolok nagyon :? !

És akkor apropó jégzsinór: "A sárgája rögzítése nem statikus, mert kitéréseket is enged és forgást is lehetővé tesz. Ez biológiai szempontból igen előnyös, mert ezáltal a csírakorong a keltetés során mindig a meleg – a kotló tojó teste – felé fordulhat..." -olvasom a baromfisoknál. Az embrió kifejlődésének előrehaladott állapotában már veszélyes a tojást kivenni, forgatgatni megkésett lámpázás végett mondjuk, mert elszakadhat ez a bizonyos jégzsinor... Valóban így van?

És mi van a páratartalommal? Icám ösztönösen tudja és érzi, hogy mikor és mennyi nedvességet kell vigyen a pofiján vagy a tollán a fészekben melegedő tojásokra? Idebent a mérőszerkentyűm 60 százalékos páratartalmat mutat... A műszer szerint ez felső normál érték.

Ilusom pedig :41: ... A törzslapja szerint tavaly két fészekalja fiókának adott életet. Hogy ő nevelte-e fel, arről nem szól a fáma.
Odakint hétágra süt a nap... A cinke és a fenyőrigó már a tavasznak ficsereg. Illésem pedig idebent fújja a roller szerenádot. Csak ez a csaj nem veszi a lapot :shock: !

Ja, és jut eszembe, megvan a virtuális rollersuli tanoncainak névsora :wink: ! Persze, ez még bővíthető... Mert ugye, vannak olyanok is, akik csak incselkedtek a rollerezés gondolatával...

Na, puszillak titeket: Gabesz

Ui: még kicsi tojás-irodalom :study: http://www.mkk.szie.hu/dep/aeet/tanweb/ ... pzodes.htm

Valódi név: Eszteró Lajos

Hozzászólás 2008 feb. 9, 6:46 
Szia Rollerbird !

Csak most tekertem vissza a " világ legkissebb kanári tojásához ".

Nálam is előfordult néha a kisméretű tojás rakása zebráknál, az egyébként még tenyészéretlen egyedeknél, és főleg a korai tojásrakásnál.
Felbontva mindig hiányzott belőle a kocsonyás állagú fehérje és a jégzsinor is. A sárgáját egészen vékony rétegben csak a belső, vagy külsö folyadék fedte, de azt sem teljes felületen.
Így ha a Te általad bemutatott tojás is ilyen károsodás után keletkezett, nem várható az embrió kifejlődése.

Hozzászólás 2008 feb. 8, 21:21 
Gratula Traubi ! Apuci lettél újfent ?!.... Sok sikert , egészséget és örömöt kívánok nektek !!!!!!!!!!!!!!!!
Más....Van egy ismerősömnek egy 4 éves erdélyi kopója CORVUS KESZI - nek hívják egy szép kan és szeretnék elajándékozni mivel a fiúk kiment külföldre és nekik nagy teher már a kutyuli....Ha tudnál valakit.
A Tenyésztő kaposvári : Mikó Diána
Ahol a kutya van : Baski Bálint T : 20/5716189 Balatonfüred

Hozzászólás 2008 feb. 8, 20:01 
:22: Gabesz, ez nagyon jó volt!!!!

Trubadúr, én is gratulálok a picurkához, vigyázzatok nagyon rá!

Hozzászólás 2008 feb. 8, 19:31 
Sziasztok, rollerosok!

raina írta:
Most már izgatottan várok, hogy mit fogtok kikelteni, ha jól figyeltem, minden csaj kotlik... :wink:

... :57: , még nem kotlunk... de nem sok híja :lol:
Rainácska, ezt neked hozom: így születhetett a Rollerbird irinyó-pirinyó tojáskája :77: . A kotlás majd odébb lesz :lol:

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=vHClJsmJ4nY[/youtube]
Trubadúr, gratulálok az újdonsült apukának! Nőjetek nagyot!
Azért ne felejtsd, időben kell a gyerek fülét roller-dalhoz szoktatni :wink: !

Puszi nektek: Gabesz

Hozzászólás 2008 feb. 8, 17:57 
Szia Doromboló!

Köszönöm az érdeklődést, nem akarom megvárni az érettségijét, csak a másik gépről nem tudtam beírni. Most reagálok:
Január 14-én született Ármin fiam, 58 cm-rel, négy kiló harmincegy dekával. Hatalmas mellkasa van, széles válla, erős hangja, bőre az első percektől kezdve telt, rózsás fehér, és nagyon szép minden tekintetben. Most négy kiló hetven. Képet nem tudok küldeni, csak e-mailben tudnék, de ez nem a gépem, hanem a "szaktudásom" hiánya.

Hozzászólás 2008 feb. 8, 15:54 
Abból aztán semmi nem kel ki az tuti, bár meg sem néztem de ha a rendes tojás feléből nem kel ki semmi a kkor az ettől (valószínű) kisebből biztos nem !
Már csak a Te madárkáid kelnének Raina !...Meglátod, ha majd résztveszel mint tenyésztő az új kis életek keltetésében akkor az jó alkalom lesz arra, hogy végleg visszatalálj a napsugarak közé !!! :wink:

Hozzászólás 2008 feb. 8, 11:12 
Huuu, néztem rollerbird képét, ill. a minitojást. Kikelhet egy ilyen pici tojásból madár? Van talán egy norma? Ckuzmostól aztán lehet tanulni, nagyon örülök ílyen tipeknek! Most már izgatottan várok, hogy mit fogtok kikelteni, ha jól figyeltem, minden csaj kotlik... :wink:

Hozzászólás 2008 feb. 8, 9:04 
Nem ! Az utolsó mondatod ez volt : " ...szakik ? "...Erre válaszoltam !
Burikáááám ! :15:

Hozzászólás 2008 feb. 8, 7:26 
Én egyáltalán nem diliskedem, nem tudom, most mi a bajod.
Éppen azt írtam, hogy várok, de örülök, hogy ilyen javulást mutat a madár.
Érteni tetszik???

Hozzászólás 2008 feb. 7, 21:44 
Ne diliskedj már megint Teeee ! Hányszor mondjam - mondjuk, hogy várj míg megerősödik és ezt egy hét múlva ha :23: újra kézbeveszed akkor fog látszani a kondició javulás és kb 2 hét múlva a piros p...i gyűrű !!!...

Hozzászólás 2008 feb. 7, 21:18 
Sziasztok!

:85: Látom Lajos nagyon elemedben vagy! (láttam ám az előző képet is!!!)
Egy kicsit elfoglaltabb vagyok, máris elszabadulnak a kakasok! Ejnye-bejnye, nektek nem kellene a madarakat felkészítenetek a költésre? Mindenkinek a Gabesz jár a fejében? Szegény meg azt se tudja, mit írhat már be idre. Segítsetek neki, kotlik egy tojója, a másik meg nem akar, a harmadik meg beteg. Náluk egy hónappal előbb van a verseny! Ugye nem tetszettek elfelejteni???

Gabesz, drága, köszönöm szépen, a madárkám jól van, már hívó hangja is van, amikor a fiú énekel, ő egyből megszólal! De nem engedem neki látni, csak hallgassa, egyenlőre pihenjen. Vagy mi a szakik véleménye???

Valódi név: Eszteró Lajos

Hozzászólás 2008 feb. 7, 20:26 
van még.... :41:

Kép

Hozzászólás 2008 feb. 7, 20:11 
Jesszusom!!! De ronda... Szedd ki innen gyorsan... :68:
És én még azt gondoltam, hogy sikeresen hárítottam :roll: ...

Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
A témát lezárták, nem szerkesztheted a hozzászólásaid, és nem küldhetsz új hozzászólást.  [ 5220 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 165, 166, 167, 168, 169, 170, 171 ... 261  Következő