kari4312 írta:
szia Árpi amit leírtál az helyes és értjük ,de nem erről van szó amit én feszegetek ,amit én tapasztalok a tenyésztés során pld van egy PHEO hímem és van egy barna tojóm ,a hím az száz százalékos pheo sárga vérvonal , itt kapok a fészekben négy barna sárga madarat, tehát egy pheo-t sem ebből a fészekből hagyok egy tojót és egy hímet , a tojót összerakom egy pheó hímmel , itt kapok a négy madárból , két pheo madarat és két sárga barnát , tehát a tojó pheo hordozó , de ha nem kapok egyetlen párosításból sem akkor a tojó nem pheo hordozó csak az amit mutat , erről beszéltem én és ezt lehet érteni ezt magyarul írtam le ,ha a barna hímet párosítjuk ami ugyebár pheo hordozó vissza párosítjuk ,pheo tojóval ,
ugye a fiatal hímek azok mind pheo hordozók ,mert a hím örökíti a tulajdonságot , itt ebből a párosításból mindég kapok pheo -kat van olyan fészek amiben három pheo is lessz ,tehát elöbb kapok pheo madarakat mintha tojó hordozóval dolgoznák ami amint mondtam csak a tenyésztés során mutatkozik meg hogy hordozó vagy sem , ha két hordozót rakunk párba itt ugyebár mind a két madárnak 50%kos pheo madárnak kellene lenni , ha a tojó hordozza a phaeo tulajdonságot akkor egy fészekben kapok egy pheo madarat a többi mind sárga barna lesz , legjobb esetben kaphatok két pheo madarat de ez ritkább , ha két fheo madarat rakunk össze akkor viszont 100% pheo madarakat kapunk , Tisztelettel kari
Annak tudatában, hogy a pheo autoszomális rec tulajdonság és nem azonos a barna kifejezéssel, valamint két nap gondolkodás és tizenkétszeri elovasás után azt hiszem sikerült megfejteni K ari hozzászólását. Amit itt írt ,lefordítom az én nyelvemre:
1. Kari először párosít egy homozigóta pheo (autoszomális rec mutáció) hímet egy fenotípusosan nem pheo tojóval ( tök mindegy, hogy melyik melanin sorozat és tök mindegy, hogy milyen lipochrom , ez ebben a kérdésben indifferens. ).
2. Kapott először négy nem pheo madarat. Mivel az apa homo pheo volt, tutti hogy mindegyik kölyök pheo hordozó.
3. Aztán , egy hetero pheo (pheo hordozó) tojót összerakott egy homo pheo hímmel és temészetesen az utódok kb fele homo pheo, a másik fele hetero pheo(fenontipusosan nem pheo, jelen példában barna/sárga) lett.
4.
Kari szerint jobb egy pheo hordozó hímet párosítani homo pheo tojóval, mert biztosabban és több homo pheo utódot kap.
Az a bökkenő Kari, hogy a vastagon szedett mondat
alaptalan. Az általad fennt vázolt tenyésztés menetből nem kaphatunk olyan tojót, ami nem pheo hordozó, hiszen a kindulási hím homo pheo volt! ( Természetesen más párosításból származhat olyan tojó, ami homozigóta a nempheo tulajdonságra.)
Az veszem észre hogy Kari nyelvén az "örökítő" = rec.tulajdonságot rejtve hordozó), de akkor ha
tudod, hogy hordozóval dolgozol, akkor nem kell bebizonyitani hogy hordozó vagy sem!!!
Teljesen mindegy , hogy
autoszomális gén esetében melyik nemű madár a hetero- és melyik a homozigóta. Az öröklődés esélyei azonosak.
Ennyi fért a mába. Üdv: