Sziasztok!
Az ígért technikai adatok a kamerámról:
Kód:
MODEL KPC-S20(KPC-EX20) KPC-S500(KPC-EX500)
Image Device SONY 1/3” SUPER HAD TM CCD (SONY1/3” EXVIEW CCD) or 1/3” B/W CCD
Signal System EIA: 60 Hz, CCIR: 50 Hz
Effective Pixels EIA. 510(H)X492(V), CCIR:500(H)X582(V)
Sync. System Internal
H. Resolution 420 TV Lines (High reolution version: 600 Tv Lines)
Sensitivity 0,02 lux @ F2.0/30 IRE(0,0003LUX @ F1.2/30 IRE) or 0.05 lux @ F2.0/30 IRE
S/N Ratio More than 50 dB (AGC off)
Gamma correction y = 0.45 (nem y hanem gamma)
Video output Composite 1[Vp-p] 75[omega jel] unbalanced
Electronic Shutter CCIR : 1/50 ~ 1/100,000 sec Automatic / EIA : 1/60 ~ 1/100.000 sec Automatic
Current Consumption 120 mA or less
Power Supply DC 12V(+-10%)
Operating Temperature -10°C ~ +50°C
Storage Temperature -30°C ~ +60°C
Audio Option - YES
Dimensions 22(H)X22(V)mm 25(H)X25(V) mm
Connection 3 or 4 Pin W/200mm wire
Lens options Board Lenses : f 2.45, 2.97, 3.6, 6, 8, 12 mm
Pinhole Lenses : f 3.7, 4.3, 5.0 mm
Próbáltam úgy írni ahogy a papíron szerepelt.
Ezek szerint mégis jelez pixelszámot is, nemcsak TV sort.
Azokon a képeken amik alább láthatók az odú tetejére van szerelve belülről a kamera.
Az odú egy nyírfarönkből készült, aminek a belseje már egész jól kikorhadt, de ezt még azért meg kellett tágítani, ezt pedig motorfűrésszel csináltam, a rönk két vége felől szúróvágással. A rönk magassága egyébként 70-80 cm körül van, külső átmérője sacc/kb átlagosan 40 cm körüli, belső átmérője teljesen változó. Ja, és van benne egy enyhe kanyar, azért van az hogy van mikor a dolgok (madár és tojások) egy része részben takarásban van.
Ez a kép azért ilyen sötét mert anyuci az odú nyílásában van és azt teljesen kitölti. Az odú alján halványan 5 db tojás látszódik. Az a fénykör ami látszódik az az infra led fénye. A led a kamera mellé van szerelve oly módon hogy a fény iránya az odú tetejének síkjára merőleges legyen. Viszont mivel a led fénye részben az odú falát világítja meg és nem teljesen az alját ebből látszódik - amit feljebb írtam – hogy az odú nem egyenes hanem van benne egy kanyar. (enyhén KIF LEE alakú) Led nélkül egyáltalán semmit nem lehetne látni ilyenkor mikor egyik szülő az odú nyílásában van. Ha viszont több led is üzemelne – (6-ból 5 ki lett iktatva) - akkor már nagyon erős lenne a fény olyankor mikor a nyílás teljesen szabad.
Azt hiszem ezen a képen látszódik a kamera elhelyezésének minden hátránya.
A kamera ugyebár a tetőre van rögzítve. Az odú bejárati nyílása a tető – és így a kamera – alatt van. Innen jön a fény. Tehát a fényforrás közvetlenül a kamera előtt - a kamera és a „tárgy” között - van, ami a kisebbik baj, a nagyobbik baj hogy a fény merőlegesen érkezik az objektívet és a tárgyat képzeletben összekötő vonalra, szinte belevilágít az objektívbe. Asszem ennek a hátrányait nem kell ecsetelnem, aki életében legalább egy fényképet készített az úgyis tudja. Mivel led nélkül alig lehetett látni az odú alján lévő dolgokat ezért szereltem be (találomra) 6 ledet. Viszont ezek olyan fényt csináltak hogy vakító fehér volt minden a képen. Emiatt kiiktattunk egyesével négyet. (vezeték elvág, fény ellenőriz, következő vezeték elvág…..). Miután kettő maradt és még így is vakító volt a fény, az egyik led előtt a plexire ragasztószalagot helyeztem el, ez látszódik a jobb felső sarokban. Azt azért nem iktattam ki véglegesen hogy ha esetleg a másik beadja kulcsot akkor azt egyszerű megoldással használatba lehessen venni.
A képen látszódik egy torkos - (99% hogy a tojó) - és 6db tojása.
Az elmúlt szezonban másik odúba helyeztem a kamerát. Ez az odú eléggé monyákolt valami. Alapja az előzőekben emlegetett nyírfarönk folytatása lefele. Hossza ennek is kb 70-80 cm, átlagos átmérője kívülről 50 cm feletti, belülről 35-40 cm. Viszont az alsó részen meg van toldva egy deszkából készült dobozzal - (a deszkák több rétegben vannak, van ahol 3 réteg) – tehát nagyjából L alakot formáz az odú.
Azért nagyjából mert ebben még nagyobb kifli van mint az előzőben, de itt jelen esetben nem probléma mert a kamera a rönkhöz monyákolt doboz végébe lett felerősítve. Magyarul itt nem felülről nézek az odú aljára, hanem vízszintesen. Hiba itt is van, mert ugyebár a fény felülről érkezik az odú aljára az „L” függőleges szárán, a kamera pedig az „L” vízszintes szárának végébe van telepítve (magyarul szemből érkezik a fény). Ennek ellenére ledek nélkül is messze jobb a kép mint a másik odúban volt ledekkel.(lehet h azért mert kevés fény érkezik oda és az a fénymennyiség nem veri ki az ember szemét a képernyőn keresztül)(még a madárból kihullott tollakat is lehet látni az odú alján)
Sajnos erről nincs képem.