Támogassa egyesületünket adójának 1%-ával

Hozzászólás a témához  [ 2014 hozzászólás ] 
Keresés ebben a témában:
Oldal Előző  1 ... 83, 84, 85, 86, 87, 88, 89 ... 101  Következő
Szerző Üzenet

Hozzászólás 2008 feb. 19, 14:04 
conure írta: Most olvastam a txt-n, hogy Győrben elkaptak egy férfit enyves pálcával a kezében, valamint csalimadárnak egy sűvöltőt a kalitkájában. További 4 süvöltő "süvöltött" a lakásán, természetesen, hogy ne legyenek egyedül, volt velük 5 tengelic is.
Csodálkozunk, hogy nem nagyon akarják megengedni az európai vadmadár tartást.
:roll:
Valaki árulja már el nekem hogy enyves pálcával hogyan lehet madarat fogni. Az enyv tudtommal egy beszáradó ragasztó ami kivállóan alkalmas bútor ragasztásra de madárfogásra nem. A madarat léppel fogják nem enyvvel!

IDRE díjas
Valódi név: Dr. Dezső Péter

Hozzászólás 2008 feb. 19, 10:55 
2008: a madárgyűrűzés centenáriuma Magyarországon
Kép

"A módszert tudományos alapokon Hans Christian Cornelius Mortensen, dán tanár dolgozta ki és alkalmazta először 1899-ben, seregélyeken. Mortensen első kísérletei után, 1903-ban Németországban a Rossitteni Madármegfigyelő Állomáson kezdődtek meg az első nagyobb arányú, szervezett gyűrűzések. Öt évvel később, 1908-ban a világon harmadikként, az 1893-ban alapított, Hermann Ottó vezette, Királyi Magyar Ornithológiai Központ - a későbbi Madártani Intézet - munkatársai Magyarországon is elkezdték a módszer alkalmazását."

A madárgyűrűzés történetéről itt lehet olvasni:
http://www.mme.hu/cgi-bin/cikk.pl?id=39
meg itt: http://www.mme.hu/cgi-bin/cikk.pl?id=107
és itt: http://www.mme.hu/cgi-bin/cikk.pl?id=108

A hazai madárgyűrűzés centenáriumi évében nyitott napok az MME Madárgyűrűzési Központban:
Minden hónap első keddjén, délelőtt 10-től 11-ig minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Karcza Zsolt a Madárgyűrűzési Központ vezetője,
H-1121 Budapest, Költő u. 21.,
Tel.: +36-1-275-6247, +36-1-391-1772
Fax : +36-1-275-6267
Mobil: +36-20-352-8639
E-mail: ringers@mme.hu, karcza.zsolt@mme.hu

Sent: Monday, February 18, 2008 10:02 PM
To: Madárlista; ringing@zpok.hu
Cc: mmehirek@mme.hu
Subject: [Madar] önkéntes

Kedves Címzett,

Irodai munkára keresek önkéntes segítőt. A Madárgyűrűzési Központ költségvetési gondok miatt 2007. novembere óta sajnos nem tud alkalmazni adminisztrátor munkatársat. Jelenleg egy fő dolgozik a Központban, ami a napi feladatok ellátására nem elegendő. Az elmúlt években, évtizedekben szinte mindig több ember segítette a Központ munkáját, ők vagy polgári szolgálatosok (2004-ig), vagy alkalmazottak voltak. Sajnos, a hazai madárgyűrűzés centenáriumi évében egy főre apadt a Madárgyűrűzési Központ állománya és a jelenlegi finanszírozási rendszerben nincs mód ezt pozitív irányba változtatni.

Ezért keresek egy olyan önkéntes segítőt, aki szabadidejében el tudna tölteni néhány órát a Madárgyűrűzési Központban. Elsősorban napi adminisztrációs feladatokban (gyűrűkiadás, postázás, adatrögzítés, adatellenőrzés, levelezés, háló-fogó értékesítés) kell segítség. A munkához fontos az „adatbázis szemlélet” megléte.

Érdemes ellátogatni a Jókai kertbe, az MME Titkárságra és a Madárgyűrűzési Központ fekete dossziéi között szorgoskodni! Sajnos, amíg a napi feladatok elvégzése kitöltik a teljes munkaidőmet, plusz néhány órát naponta, addig az idei év legfontosabb feladatával nem tudok foglalkozni. Ez a hazai centenáriumi madárvonulási atlasz szerkesztése, amelynek az idei évben kell megjelenni.

Várom a sok-sok lelkes jelentkezőt!
üdvözlettel,
Karcza Zsolt
Madárgyűrűzési Központ / Hungarian Bird Ringing Centre
MME / BirdLife Hungary

IDRE díjas

Hozzászólás 2008 feb. 18, 17:29 
szasztok, képzeljétek pénteken voltszerencsém testközelből szemlélni egy sirálygyűrűzési akciót két madárbarátom jóvoltából! :lol: köszi Dani és Dávid :!:
a Margit hídon kenyérdarabkák dobálásával édesgettük magunkhoz a sirályokat:
Kép

főleg dankasirályok jöttek (Larus ridibundus):
Kép

idővel már le is mertek szállni a közelünkben:
Kép

sőt, a csalival megterített "húrkolt" területre is:
Kép

itt talán látható a vékony, direkt madárfogási célra kifejlesztett barnás-szürkés színű, hurokban végződő zsinor:
Kép

de itt, a sirály lábán már biztosan látszik :shock: ősi módszer, de működik :wink:
Kép

viszonylag békésen türték a gyűrűzési procedúrát:
Kép

mondom, viszonylag! :? nem olyan vészesen erős a csőr-szorításuk, de mivel igen hegyes a csőrvég, ezért a bőrőn vérfakasztó karcolási sebet is ejthet:
Kép

egy gyönyörű tavalyi példány:
Kép

ideális háttér sirályfotózáshoz :D
Kép

IDRE díjas

Hozzászólás 2008 feb. 18, 12:13 
conure írta:
...További 4 süvöltő "süvöltött" a lakásán, természetesen, hogy ne legyenek egyedül, volt velük 5 tengelic is.

alapvetően én sem támogatom a vadmadár befogásokat hobbi tartás céljából, hiszen van már elég díszmadár a piacon, abból bőven lehet válogatni... egyébként nemrég hallottam, hogy az MME-nek például van egy állatkertben kelt macskabaglya, megkapták a tartási engedélyt a minisztériumtól oktatási célokra.

Hozzászólás 2008 feb. 17, 23:50 
Szia Karel,

Én nagyon nehezen találtam meg a képen a lényeget, ezért áttettem színesbe, utólag már látom mit kellene néznem:) így teljesen egyértelmű!!! én az egész képből próbáltam papagájt varázsolni... de nagyon rossz nyomon voltam... és mondom akkor hol a 6 tojás :roll:

Lesznek kérdéseim, csak ma nagyon lefáradtam agyilag...

Egyébként a papagájaid oduban pároznak? Voltak olyan különleges megfigyeléseid amiről eddig nem hallottál? Oduban éjszakáznak??
Jó lenne látni képet fiókák etetéséről!!! Ha megosztják a kotlást és egyszerre bent vannak a hím és a tojó a tojás melengetésén is osztozik??

Kép

Hozzászólás 2008 feb. 17, 20:29 
Most olvastam a txt-n, hogy Győrben elkaptak egy férfit enyves pálcával a kezében, valamint csalimadárnak egy sűvöltőt a kalitkájában. További 4 süvöltő "süvöltött" a lakásán, természetesen, hogy ne legyenek egyedül, volt velük 5 tengelic is.
Csodálkozunk, hogy nem nagyon akarják megengedni az európai vadmadár tartást.

Hozzászólás 2008 feb. 16, 23:50 
Sziasztok!

Az ígért technikai adatok a kamerámról:

Kód:

MODEL                                  KPC-S20(KPC-EX20)   KPC-S500(KPC-EX500)
Image Device         SONY 1/3” SUPER HAD TM    CCD (SONY1/3” EXVIEW CCD) or 1/3” B/W CCD
Signal System                                     EIA: 60 Hz, CCIR: 50 Hz
Effective Pixels                         EIA. 510(H)X492(V),  CCIR:500(H)X582(V)
Sync. System                                         Internal
H. Resolution                       420 TV Lines  (High reolution version: 600 Tv Lines)
Sensitivity          0,02 lux  @  F2.0/30 IRE(0,0003LUX  @  F1.2/30 IRE) or 0.05 lux  @ F2.0/30  IRE
S/N Ratio                                     More than 50 dB  (AGC off)
Gamma correction                      y = 0.45    (nem y hanem gamma)
Video output                                Composite 1[Vp-p]   75[omega jel] unbalanced
Electronic Shutter   CCIR : 1/50 ~ 1/100,000 sec Automatic / EIA : 1/60 ~ 1/100.000 sec Automatic
Current Consumption                               120 mA or less
Power Supply                                          DC 12V(+-10%)
Operating Temperature                                 -10°C ~ +50°C
Storage Temperature                                  -30°C ~ +60°C
Audio Option   -   YES
Dimensions                              22(H)X22(V)mm               25(H)X25(V) mm
Connection                                     3 or 4 Pin W/200mm wire
Lens options                Board   Lenses : f 2.45,  2.97,  3.6,  6,  8,  12 mm
                             Pinhole    Lenses : f 3.7,  4.3,  5.0 mm

Próbáltam úgy írni ahogy a papíron szerepelt.

Ezek szerint mégis jelez pixelszámot is, nemcsak TV sort.

Azokon a képeken amik alább láthatók az odú tetejére van szerelve belülről a kamera.
Az odú egy nyírfarönkből készült, aminek a belseje már egész jól kikorhadt, de ezt még azért meg kellett tágítani, ezt pedig motorfűrésszel csináltam, a rönk két vége felől szúróvágással. A rönk magassága egyébként 70-80 cm körül van, külső átmérője sacc/kb átlagosan 40 cm körüli, belső átmérője teljesen változó. Ja, és van benne egy enyhe kanyar, azért van az hogy van mikor a dolgok (madár és tojások) egy része részben takarásban van.

Ez a kép azért ilyen sötét mert anyuci az odú nyílásában van és azt teljesen kitölti. Az odú alján halványan 5 db tojás látszódik. Az a fénykör ami látszódik az az infra led fénye. A led a kamera mellé van szerelve oly módon hogy a fény iránya az odú tetejének síkjára merőleges legyen. Viszont mivel a led fénye részben az odú falát világítja meg és nem teljesen az alját ebből látszódik - amit feljebb írtam – hogy az odú nem egyenes hanem van benne egy kanyar. (enyhén KIF LEE alakú) Led nélkül egyáltalán semmit nem lehetne látni ilyenkor mikor egyik szülő az odú nyílásában van. Ha viszont több led is üzemelne – (6-ból 5 ki lett iktatva) - akkor már nagyon erős lenne a fény olyankor mikor a nyílás teljesen szabad.

Azt hiszem ezen a képen látszódik a kamera elhelyezésének minden hátránya.
A kamera ugyebár a tetőre van rögzítve. Az odú bejárati nyílása a tető – és így a kamera – alatt van. Innen jön a fény. Tehát a fényforrás közvetlenül a kamera előtt - a kamera és a „tárgy” között - van, ami a kisebbik baj, a nagyobbik baj hogy a fény merőlegesen érkezik az objektívet és a tárgyat képzeletben összekötő vonalra, szinte belevilágít az objektívbe. Asszem ennek a hátrányait nem kell ecsetelnem, aki életében legalább egy fényképet készített az úgyis tudja. Mivel led nélkül alig lehetett látni az odú alján lévő dolgokat ezért szereltem be (találomra) 6 ledet. Viszont ezek olyan fényt csináltak hogy vakító fehér volt minden a képen. Emiatt kiiktattunk egyesével négyet. (vezeték elvág, fény ellenőriz, következő vezeték elvág…..). Miután kettő maradt és még így is vakító volt a fény, az egyik led előtt a plexire ragasztószalagot helyeztem el, ez látszódik a jobb felső sarokban. Azt azért nem iktattam ki véglegesen hogy ha esetleg a másik beadja kulcsot akkor azt egyszerű megoldással használatba lehessen venni.
A képen látszódik egy torkos - (99% hogy a tojó) - és 6db tojása.

Az elmúlt szezonban másik odúba helyeztem a kamerát. Ez az odú eléggé monyákolt valami. Alapja az előzőekben emlegetett nyírfarönk folytatása lefele. Hossza ennek is kb 70-80 cm, átlagos átmérője kívülről 50 cm feletti, belülről 35-40 cm. Viszont az alsó részen meg van toldva egy deszkából készült dobozzal - (a deszkák több rétegben vannak, van ahol 3 réteg) – tehát nagyjából L alakot formáz az odú.
Azért nagyjából mert ebben még nagyobb kifli van mint az előzőben, de itt jelen esetben nem probléma mert a kamera a rönkhöz monyákolt doboz végébe lett felerősítve. Magyarul itt nem felülről nézek az odú aljára, hanem vízszintesen. Hiba itt is van, mert ugyebár a fény felülről érkezik az odú aljára az „L” függőleges szárán, a kamera pedig az „L” vízszintes szárának végébe van telepítve (magyarul szemből érkezik a fény). Ennek ellenére ledek nélkül is messze jobb a kép mint a másik odúban volt ledekkel.(lehet h azért mert kevés fény érkezik oda és az a fénymennyiség nem veri ki az ember szemét a képernyőn keresztül)(még a madárból kihullott tollakat is lehet látni az odú alján)
Sajnos erről nincs képem.

A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára karel 2008 máj. 7, 17:00-kor.

Hozzászólás 2008 feb. 16, 13:14 
Szia!

Nem kell semmit állítani a fókuszon. Fix fókuszos, de ezt már írtam.("fix fókuszú")

Fókusz távolság a papírján nem szerepel. Túlságosan már nem emlékszem a vásárlásra, csak annyi hogy katalógusból lett rendelve. Az eladónak elsírtam a bánatomat, ő pedig elővett egy katalógust, majd ajánlott 1-2-őt ami szerinte megfelelő lehet számomra, én azok közül választottam ezt. A katalógusban volt írva fókusztávolság, most pontosan nem emlékszem hogy mennyi, de ha minden igaz akkor valami olyasmi hogy pár cm-től - nem is tudom talán - 80-90 cm-ig ad éles képet. Ehhez képest gyakorlatilag 1-2 cm-től több méterig tartó távolságon belül is jó képet produkál. Ezalatt azt értem hogy nincs beállítva mondjuk 80 cm-re és ami közelebb van vagy távolabb az már elmosódott, hanem olyan mintha nagy mélységélességgel fényképeznél, tehát a közvetlenül előtted lévő dolgok ugyan olyan élesek mint a tőled 10 méterre lévők.

Ha lesz kis időm bemásolom majd a technikai paramétereit is az enyémnek. Mióta itt szóba került azóta neten keresgéltem, még most is forgalmazzák, 16 körül megy most az ára. 4-et esett kb ahhoz képest mint mikor vettem. Viszont továbbra is azt mondom, - SENKIT NEM AKAROK RÁBESZÉLNI – hogy én mini csőkamerában gondolkodnék. Most így látatlanban véleményem szerint lényegesen egyszerűbb a telepítése mint az olyan típusoknak ami nekem is van. Ezek ilyen 2-4 cm körüli mérettel rendelkeznek. (Enyém konrétan 22X22 mm). Ezeknek az oly módon történő rögzítése ami védelmet is nyújt a külső hatásoktól nem egyszerű. (kisebb csavarok vannak hozzá mint pl egy szemüveg száránál) Pl rönk odúba felszerelni olyan helyre hogy a fényt is jó irányból kapja és a madaraktól is megfelelő védelemmel ellátni az tiszta művészet. Nekem pl emiatt vannak vele gondjaim, egyébként nem is panaszkodnék rá, mert reálisan gondolkodva ennyi pénzért és megfelelő szaktudás nélkül nem várhatok hiper-szuper- színes csodatechnikát. Viszont a csőkamerának csak lyukat kell fúrni az odú falába a megfelelő helyre, esetleg még egy vascsőbe beletenni ha keményebb fajok filmezéséről van szó.

A felbontását pedig nem pixelekben adják meg hanem TV line-ban (TV sorokban) Az enyém 420 TV soros. Majd küldök képeket is.
Ahhoz hogy PC-n tudd nézni ne csak tv-n ahhoz venni kell TV tuner kártyát. (Az én ismereteim szerint). Nálam is így működik. Viszont utána a felvételt tudod szerkeszteni is, képeket is tudsz kivágni, stb.
De lehet hogy ahhoz hogy jó minőségű filmet rakj össze nem lesz elég még a kamerára sem a 30 000 Ft. Ez arra jó hogy a madarak zavarása nélkül tudj odúkontrollt végezni, (naponta többször hosszú ideig stb) és ha gond van be tudj avatkozni.

Hozzászólás 2008 feb. 15, 23:18 
Sziasztok,

Felmerült még egy kérdés. A kemárát fix. fókuszra kell állítani vagy ez távvezérelhető...

Ezért módosult a követelményhalmaz (szívesen venném a kiegészítést):

- teljes sötétben is lásson (0 lux)
- vezeték nélküli
- távezérelhető fókusz
- látószög: min 60 fok
- távezérelhető mozgatás
- színes kép
- 1024x768 színes képfelbontás
- kültérben használható ( pl: madáretetőre )
- kb: 100 m-es hatótáv
- mikrofon
- max 5 x 5 cm es méret
- ???? az a baj hogy csak TV re videóra köthetőt találtam elfogadható árban) max 30 000 Ft ig, pedig jó lenne átjátszani PC re.
- unicum: mozgásérzékelő bekapcsolás

Eddigi legjobb bolt számomra (kettőben voltam:)))) a KÉM TECH

Minden infó jól jön!!!
Sajnos web kameráról hamar kiderült hogy túl sok mindenre nem jó, csak egy példa: a fókuszt nem lehet az oduban élesre állítani, kicsit homályra kell, hogy a belépő madár képe legyen éles... de ez a nagy többségnél manuálisan módosítható..szóval macera.

Karel, te a fókuszt hogy oldod meg a pinhole-s technikával. Bejátszod élesre ,és rögzíted fixre???

Aranykoszorús mestertenyésztő
Valódi név: Neubrandt Gábor

Hozzászólás 2008 feb. 15, 13:28 
Csicsörke írta:
szörfözgettem a neten és a madaras videók között találtam egy szegedi fülesbaglyosat is,..........

:61:

http://rollercanary.hupont.hu/

IDRE díjas

Hozzászólás 2008 feb. 15, 11:53 
guvat írta:
Erdei fülesbagoly (Asio otus)

szörfözgettem a neten és a madaras videók között találtam egy szegedi fülesbaglyosat is, nagyon aranyos a narrátor hangja :D
http://www.indavideo.hu/video/8x80_Szeged_korul_I_Baglyok_a_lakotelepen

Hozzászólás 2008 feb. 14, 22:33 
Sziasztok,

Tegnap este nehezen aludtam el "filmezett" az agyam...

A témával kapcsolatban a H. Zsolt által összegyűjtött oldalakat olvasgattam el.....

Találkoztam a Karel által említett Pinhole kameratípussal:
Erről egy picit írnék. ( KPC-S20P típus csak oroszul volt elérhető számomra, az angol egyszerűbb lenne....)
A pinhole kamera egy lencse nélküli fényképezőgép, hagyományos üveglencse nélkül. Egy rendkívül kis rést (lyukat) vágnak egy megfeleően vékony anyagba, mely anyag lezár egy fekete dobozt. A kis lyukon keresztül beáramlik a látószög fénysugara, majd ezt fényrajzot bebörtönzi a camera zárt dobozába. Ahhoz, hogy megfeleően tiszta legyen a képvisszaadás a nyílásnak körülbelül 100 x vagy még kissebnek kell lennie, mint az fotózott objektum távolsága. Alencse nélküli fényképezőgép redőnye, egy kis kézi vezérlésű egységgel működik, hajtólapja befedi vagy felfedi a szeglyukat!
A hagyományos fényképezőgépeknél sokkal hosszabb expozícióidőt igényelnek, az exozíció 5 sec től órákat vagy akár napokat is ígénybe vehet. Fekete plasztik műanyaggal érdemes körbetekerni, hogy az esetlegesen fellépő fényszivárgások miatt ne romoljon a kép minősége.
Általában a kisebb szeglyuk határozottab élesebb kontrsztosabb képet produkál ( ez az egyik legfőbb műszaki paramétere a lyukátmérő) egy mindazonáltal egy extrém kicsi rés olyan jelentős fényelhajlásokat eredményez, ami a fény hullámelmélete miatt, egy kisé görbült elliptikus képet eredményez, tehát ezáltal is torzul (torzul és nem homályosodik) a kép. A legjobb szeglyuk, tökéletesen kerek ( ez a lelke a gépnek, nem szabad rongálódnia ) ezáltal minimalizálja a fényelhajlásokat. Ma már lézerrel "karcolják" - a másik fontos tényező, a szeglyukat közrefogó anyag vastagsága...

Nagyon röviden ennyi.........

Ez egy külön fényképészeti technika teljesen más - más mint a lencsés gépek.....

Rendkívül érdekes... megérne egykülön topicot!!!

A foszforeszkáló bevonatról mi a véleményetek, ami az éjszakai képekhez kellene????
Állítólag azért előnyös, mert az infra sugárzást mi nem tudjuk látásra konvertálni, azért célszerű becsempészni az oduba 380 és 780 nm között
emittáló fényforrást (ami nem zavaró a madarknak ) hogy azt a kamera színes jellé tudja lakítani... erre állítólag a sápadt színű foszforeszkáló anyag a felső részhez tapasztva nagyon hatásos

Megj: mivel max csak lefordítani tudom a dolgokat, minden műszaki jellegű javítást szívesen fogadnék, mert totál nulla vagyok a témához....

IDRE díjas

Hozzászólás 2008 feb. 14, 22:19 
Á dehogy...
ha hazavinnék néhányat a 'zasszony kicsontozna...
(rengeteg köpet van a fa alatt. alább írtam, hogy az egyik nap 38db-ot
számoltam meg 1 fán! Az az érdekes, hogy 2 iskola és egy bölcsőde van a környéken és egyáltalán nem zavarja a madarakat. Az alsóbb ágon ülők 2-3 méterre vannak. amikor a fotó készült asszen' 34db-ot számoltam.)

Hozzászólás 2008 feb. 14, 22:11 
Üdv!

Köpetek gyűjtése és analizálása?

IDRE díjas

Hozzászólás 2008 feb. 14, 21:48 
Erdei fülesbagoly (Asio otus)

Kép

Kép

Kép

Hozzászólás 2008 feb. 14, 20:32 
Sziasztok!

Előszedtem a cuccom papírját.
A dobozában még van pár darab led amit később vettem.

Egyébként ha jól emlékszem 2003. májusában lett először beszerelve és beüzemelve.

Magyar nyelvű leírás nincs róla, én meg nem beszélek külföldiül úgyhogy felét (inkább az egészet) nem is értem mit jelent, de ha valakit érdekel bemásolom a műszaki paramétereit eredeti ánglius nyelven.

Most röviden csak annyit hogy ez elvileg KPC-S20P ultra mini kamera.
méretei: 22x22 mm alapú, a magassága pedig ha minden igaz 18,5 mm.
fix fókuszú
pinhole-os - (nem tudom jól fogalmaztam-e?, ha valaki szakember hibát talál az irományban akkor kérem javítsa, írja le a helyes fogalmakat és kamera részek neveit!) - ami asszem azt jelenti hogy elvileg a monitoron látott kép sarkai enyhén összenyomottak. Ha értitek mire gondolok. Valójában azonban ezt nem érzékeltem. Bár az sincs kizárva hogy olyan minimális hogy csak nekem nem tűnt fel.

Képen egyébként meg tudjátok nézni ha a típus nevet beírjátok valamelyik keresőbe.

Mikor ezt vettem akkor kb 20 ezer jó minőségű magyar pízt adtam érte, + 5000-et a jel átalakítóért.

Tavaly tavasszal nézegettem ilyen cuccokat a neten utoljára, akkor én találtam csőkamerát ami színes képet produkál, és az volt kb ugyan ennyi pénz mint 5 évvel ezelőtt ez a fekete fehér.

Aranykoszorús mestertenyésztő
Valódi név: Neubrandt Gábor

Hozzászólás 2008 feb. 14, 13:04 
Sziasztok!

Megint [cenzúrázva] a gépem, úgyhogy kicsit ritkábban nézek be idre, de azért figyelem az eseményeket.

A most folyamatban levő témát tárgyaljátok csak nyugodtan, a "bird lamp" topik is nagyon aktuális lett hirtelen nálam, a fene se tudja az itt leírtakat mikor, és ki fogja tudni hasznosítani most, vagy a későbbiekben :idea: .

Az énekes gezerigót -jobban utánanézve a gógliban meg a jutubon- helyesbítem mimus gilvus-ra, bár Guvat már az elején erről írt ha jól emléxem. Tangara ügyben meg nem merek állást foglalni :roll: .

A web cam-ok szuperek! Némelyiknél kis szerencsével csodákat lehet meglesni :shock: .

Köszönöm az elismerést Csicsörke!

http://rollercanary.hupont.hu/

IDRE díjas

Hozzászólás 2008 feb. 14, 12:29 
Egy igen segítőkész hozzászólás a birding-ről:
"Amúgy minden szakirodalomra vágyó madarásznak ajánlom a Természetvédelmi Hivatal könyvtárát, amely a volt Madártani Intézet könyvtárával azonos. Nagyon gazdag anyaga van, bátran meg lehet keresni mindenfajta kéréssel, kérdéssel: buki@mail.kvvm.hu. (Ez az én munkahelyi címem.) Ha elég kezdetleges is, de van már honlapja: http://www.termeszetvedelem.hu/konyvtar
Üdv,
Büki József"

IDRE díjas

Hozzászólás 2008 feb. 14, 12:20 
Zsolt79 írta:
...Talán ez most a "más állatságok" kategória...

sziasztok, persze, nyomjátok csak nyugodtan :D érdekes téma, én sajnos nem tudok érdemben hozzászólni, de szeretek informálódni az ilyen madaras-technikai jellegű dolgokról is, amelyekhez én sem értek... :roll:

Hozzászólás 2008 feb. 13, 23:26 
Hello,

Talán ez most a "más állatságok" kategória.
Nézegetttem "kém csőkamerákat" mozgatható fejjel, az ár a duplája!

Olvasgattam, és láttam hogy léteznek olyan foszforeszkáló bevonatok
melyet egy csíkban az odu tetejére és a felső oldalához felvisznek, ez este "sápadt fehér holdfényben világít" javítja a képvisszaadást.
Egy harkályodu belsejébe vitték fel "folyadékként" (ez volt szó jelentése, remélem nem fordítottam félre) az odu oldalába befurtak és egy kis csőkamerát helyztek el... ???nagylátószögű ????volt ! A bevonattal jelentősen javult a képvisszaadás, életszerűbbé vált a kép. Optimális képfelbontással dolgoztak: 1024x768 pixel ...

Felevetődött egy érdekes kérdés a madarak az elektromágneses sugárzást mettől meddig érzékelik??
Az ember ha jól tudom 380 nm és 780 nm között... az infra e fölött az UV ez alatt van.....

a youtubon is találtam egy prókálkozást kamerával gouldokrol:

http://www.youtube.com/watch?v=PIosyakX ... re=related

Még vagy 1,5 hónap a vedlés végéig aztán belevágok...

Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Hozzászólás a témához  [ 2014 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 83, 84, 85, 86, 87, 88, 89 ... 101  Következő