Támogassa egyesületünket adójának 1%-ával

Hozzászólás a témához  [ 2174 hozzászólás ] 
Keresés ebben a témában:
Oldal Előző  1 ... 63, 64, 65, 66, 67, 68, 69 ... 109  Következő
Szerző Üzenet
IDRE tag
Valódi név: Malmarits Tamás

Hozzászólás 2011 jún. 3, 9:40 
csiribiri írta:
Tudnátok nekem válaszolni, tegyek fel képet a farktollairól?

Jó lenne valami kép (lehetőleg éles, nagy). De most épp gondok vannak a képfeltöltéssel...

Valódi név: Norbert

Hozzászólás 2011 jún. 2, 23:29 
madaras86 írta:
Köszi, akkor ez is egy szájhagyomány útján terjedő tévhit:)
Ahogy letudtam utolsó vizsgám belevetem magam ebbe az anyagba, ezt is köszönöm! Ha nem gond, majd lehet zaklatlak, ha lesz kérdésem.....

OK

Valódi név: Győző

Hozzászólás 2011 jún. 2, 21:01 
Mokos Richárd írta:
Sziasztok!Olyan kérdésem lenne hogy nyers borsót lehet adni a katiknak szerintetek.Gondolom nagy hülyeséget nemcsinálok vele max nemeszik meg.
Szia Ricsi. Igen lehet,én is próbáltam de nálam rá se néztek. Csíráztatva viszont ették.

Tegyél fel képeket csiribiri. Akkor jön majd a tipp özön. :wink:

Valódi név: Veronika

Hozzászólás 2011 jún. 2, 20:44 
Tudnátok nekem válaszolni, tegyek fel képet a farktollairól?

Hozzászólás 2011 jún. 2, 20:24 
Szia, én adtam nekik éppen tegnap, de nem nagyon ették, inkább a héját rágcsálták meg. A szilvák viszont megették egészen.Ja hát javítok, persze csak a hím, mert anyu a tojásokon csücsült közben.

Hozzászólás 2011 jún. 2, 20:02 
Sziasztok!Olyan kérdésem lenne hogy nyers borsót lehet adni a katiknak szerintetek.Gondolom nagy hülyeséget nemcsinálok vele max nemeszik meg.

Hozzászólás 2011 jún. 2, 10:41 
dino írta:
madaras86 írta:
A hordozót én úgy gondoltam, hogy lutinóXzöld párostól származó....Azt mondják katikban lutinóból több a hím, mint a tojó.
Nagyon meg kéne tanulnom ezt a genetikát, a nyarat rászánom, mit javasolsz, mit érdemes leginkább átböngészni?

Ellenkezőleg az inókból (mint a többi nemhez kötődően öröklődő mutációnál) több a tojó, mint a hím és a nem inó tojók nem lehetnek hordozók.

http://www.idre.hu/oktatas/3-latest/70- ... gyunk.html
http://www.idre.hu/oktatas/3-latest/73- ... gyunk.html
az inokra vonatkozó rész
http://www.idre.hu/oktatas/3-latest/73- ... ml?start=4

Köszi, akkor ez is egy szájhagyomány útján terjedő tévhit:)
Ahogy letudtam utolsó vizsgám belevetem magam ebbe az anyagba, ezt is köszönöm! Ha nem gond, majd lehet zaklatlak, ha lesz kérdésem.....

Hozzászólás 2011 jún. 2, 0:37 
madaras86 írta:
A hordozót én úgy gondoltam, hogy lutinóXzöld párostól származó....Azt mondják katikban lutinóból több a hím, mint a tojó.
Nagyon meg kéne tanulnom ezt a genetikát, a nyarat rászánom, mit javasolsz, mit érdemes leginkább átböngészni?

Ellenkezőleg az inókból (mint a többi nemhez kötődően öröklődő mutációnál) több a tojó, mint a hím és a nem inó tojók nem lehetnek hordozók.

http://www.idre.hu/oktatas/3-latest/70- ... gyunk.html
http://www.idre.hu/oktatas/3-latest/73- ... gyunk.html
az inokra vonatkozó rész
http://www.idre.hu/oktatas/3-latest/73- ... ml?start=4

Valódi név: Veronika

Hozzászólás 2011 jún. 2, 0:12 
Sziasztok!
Hétfőn vettem egy katalin párt, az egyik még kicsit tokos, a másik már szép tollas, de azért még ő is kicsi... Én nevelem őket, és nem volt persze garancia rá, hogy sikerül párt vennem... Az lenne a kérdésem, hogy mikor lehetek biztos a farktoll alapján?
A tollasabbnak még erősödhet, változhat a színe?
Vagy már rögtön látszik, ha fekete a vége? :?:
Ja és még egy érdekes dolog van, hogy a kisebbet rendesen tudom etetni, de a nagyobb nem akarta sehogy sem lenyelni a kaját, végül úgy vagyunk, hogy az ujjamról eszi meg, de onnan hosszasan... Tálkából, máshonnan nem eszik, csak a kezemről. :)
Annyira örülök nekik, és nagyon szeretném, ha tényleg pár is lenne, szóval izgulok is, hisz a tenyésztő is 90 %-ot mondott, de még a fiúnak sem fekete a farka igazán.... :?
Vagy majd, ha már tojást raknak és kikeltek a fiókák, akkor lesz 100% a nemük?

Hozzászólás 2011 jún. 1, 21:56 
Szia Dino!

Ez vita volt? :shock: Én csak véleménynyilvánításnak akartam, nem állt szándékomban vitatkozni, totál meg tudom érteni a másik fél érveit!

Hozzászólás 2011 jún. 1, 20:54 
madaras86 írta:
Szia Ricsi!
Jövőre még több odút teszek fel és szeretnék beszerezni egy negyedik párt, mert nagyon szeretnék még a csapatba egy lutinót. De szerintem lutinó hím X hordozó páros lesz, mert nem akarok megint évekig kísérletezgetni, hogy összejöjjön a pár.

Tényleg, ha lutinó hímet teszek össze egy sima zöld tojóval, akkor abból mire számíthatok?

Lutino tojók és ino örökítő zöld hímek lesznek. Egyébként mit értesz a lutinó hím x hordozó párosnál hordozó alatt? Egyszerűbb lenne egy lutino tojótól, vagy hímtől származó ino örökítő hímet és egy lutino tojót párba állítani. Ez utóbbit pedig olyan helyről kell beszerezni ahol az anyja nem volt lutino. Mindkét esetben biztosra mehetsz a nemüket illetően.
Ami a gyűrűzést illeti nem állt szándékomban vitát kezdeményezni és csak azért kérdeztem mert nagyon nehéz a katalinokat gyűrűzni. Az én fiókáimról állandóan leestek és kíváncsi voltam más hány napos korukban próbálkozik. Egyébként én is csak kényszerűségből gyűrűzök, elsősorban az azonosítás végett, de az eladásnál sem mindegy. Tetszik vagy sem, de így könnyebb eladni a madarakat.

Hozzászólás 2011 jún. 1, 20:41 
Szia Jani!Nálam igaz csak egy oduval volt több náluk de az újonann vett kobalt hím csak be-be járkált a kicsikhez aminek én nem örültem mert féltem hogy kirámolja őket.Ezért ki is vettem.A lutinoX zöld párosból nemtudom milyen színek jöhetnek ki de nálam majd kiderül mert így álltak pont össze.

IDRE tag

Hozzászólás 2011 jún. 1, 20:37 
Mokos Richárd írta:
A másik meg az hogy mindenki olyan gyűrűt húz a madárra amilyet akar.Börzén volt olyan hogy kb fél éves madáron 3 évvel ezelőtti gyűrű volt.Azthittem csak jelzés szempontjából van rajta de a csávó simán a képembe hazudta hogy aza madár márpedig 3 éves

Azért a gyakoribb, hogy fiatalabbnak akarják mondani a madarat nem idősnek.

madaras86 írta:
Egyébként a "De hát ez jó madár, ezen gyűrű van" kijelentéssel már én is sokszor találkoztam. Díszbaromfiknál meg ez még jellemzőbb. Bármire fel lehet húzni a gyűrűt,de hiába mondom. A gyűrű alapvetően arra jó, hogy megmondd, hogy a madár maximum mennyi idős.

Ha valaki csalni akar természetesen ezzel is lehet, de a gyűrű nélküli verzióhoz képest picit nehezebb. Ha másért nem, de utólag lehet tudni ki volt a tenyésztő (oké, ezzel is lehet csalni, mint mindennel, de, azért ezt már nem tudják "feledékenységre" fogni). Így ha mást nem is de az egyértelmű félrevezető szándékot ki lehet deríteni (az ilyentől meg aztán semmit sem szabad venni többé).

(Lassan az ilyen csalók miatt időszerű lenne egy tenyésztők feketelistája is)...

Hozzászólás 2011 jún. 1, 20:30 
Egyébként a "De hát ez jó madár, ezen gyűrű van" kijelentéssel már én is sokszor találkoztam. Díszbaromfiknál meg ez még jellemzőbb. Bármire fel lehet húzni a gyűrűt,de hiába mondom. A gyűrű alapvetően arra jó, hogy megmondd, hogy a madár maximum mennyi idős.

Hozzászólás 2011 jún. 1, 20:20 
Sziasztok!Én egyrészt a baleset veszély miatt nem gyűrűzök mert már volt rá példa hogy gyémántgalambnak szakadt le lába a beakadó gyűrű miatt.A másik meg az hogy mindenki olyan gyűrűt húz a madárra amilyet akar.Börzén volt olyan hogy kb fél éves madáron 3 évvel ezelőtti gyűrű volt.Azthittem csak jelzés szempontjából van rajta de a csávó simán a képembe hazudta hogy aza madár márpedig 3 éves.Persze tisztelet a kivételnek aki tisztességesen gyűrűzi állományát.
Én nem járok kiállításokra ezért se gyűrűzök.Hobbiból tartom csak őket.Ami van szaporulat azt megkülönrakom és probléma megoldva.

Hozzászólás 2011 jún. 1, 20:04 
Warhawk írta:
madaras86 írta:
Amúgy jó dolog a gyűrű sok szempontból, csak én emiatt a balesetveszély miatt nem csípem.

Meg kell szüntetni a balesetveszélyt és máris mehet a gyűrű .... ;)

ÁÁÁÁÁ, ekkora helyen rosszul álló drót mindig van. Ha én elhajtom akkor jön valamelyik unatkozó erősebb madár és visszahajlítja:)
Amúgy persze, jobb gyűrűzni, kétségtelen, valszeg az is benne van ebbe, hogy nekem eddig nem volt szükségem rá mert fejben tudtam tartani a dolgokat meg el tudom adni így is. Meg hát így tanultam annak idején a Mestertől:)

IDRE tag

Hozzászólás 2011 jún. 1, 19:47 
madaras86 írta:
Amúgy jó dolog a gyűrű sok szempontból, csak én emiatt a balesetveszély miatt nem csípem.

Meg kell szüntetni a balesetveszélyt és máris mehet a gyűrű .... ;)

Hozzászólás 2011 jún. 1, 19:45 
Szia Ricsi!

Nálam kb dupla annyi odú van mint ahány pár, így most nem mennek be a másik pár odúiba. Amíg páratlanul voltak, addig előfordult, hogy feldúlták egymás odúit. Jövőre még több odút teszek fel és szeretnék beszerezni egy negyedik párt, mert nagyon szeretnék még a csapatba egy lutinót. De szerintem lutinó hím X hordozó páros lesz, mert nem akarok megint évekig kísérletezgetni, hogy összejöjjön a pár.

Tényleg, ha lutinó hímet teszek össze egy sima zöld tojóval, akkor abból mire számíthatok?

Gyűrűzni én se gyűrűzök mert akadt már fent dróton gyűrűs madaram. A gyémántgalambokat viszont én is gyűrűzöm, mert ott már nem tudnám megjegyezni, hogy ki kivel van. Azért 20-30 madarat egy fajból még fejben tudok tartani, 100at már nehéz. Amúgy jó dolog a gyűrű sok szempontból, csak én emiatt a balesetveszély miatt nem csípem.

IDRE tag

Hozzászólás 2011 jún. 1, 19:06 
Mokos Richárd írta:
Nem gyűrűzöm őket mert nemigazán szeretem a gyűrűs madarat. Nincsenek jó emlékeim a gyűrűs madarakról így maradnak gyűrű nélkül. De nálam nem a gyűrű teszi a madarat madárrá. Nincs baj azzal hogy valaki gyűrűzik de nekem annékül is ugyanannyit érnek.

Ez igazából nem hit kérdés, persze ha nem akarod, akkor nem kell, senki sem kötelez rá, de ...

• Eladásnál előnyt élveznek a gyűrűs madarak. (Én például a negatív tapasztalataim miatt már csakis és kizárólag gyűrűs madarat vagyok hajlandó venni).
  • Kiállításra, versenyre sem viheted csak ha gyűrűzve van.
  • Ha sok madarad van, neked is jobb ha van nyilvántartásod, az pedig akkor működőképes, ha van gyűrű is a madáron (ez esetben nem feltétlen zárt gyűrű).
  • A gyűrű nem azért kell, hogy madár legyen a madár. Ez az ő egyéni azonosítójuk, a személyi igazolványuk. Nem öncélú a dolog.

De persze ismétlem, senki sem kényszerít téged a gyűrűzésre. ;)

Hozzászólás 2011 jún. 1, 16:07 
Sziasztok!Köszönöm a gratulációkat!

Dino!Nem gyűrűzöm őket mert nemigazán szeretem a gyűrűs madarat.Nincsenek jóemlékeim a gyűrűs madarakról így maradnak gyűrű nélkül.De nálam nem a gyűrű teszi a madarat madárrá.Nincs baj azzal hogy valaki gyűrűzik de nekem annékül is ugyanannyit érnek. De nehogy megsértődjél!Nem bántásból írtam.

Madaras 86!Jövőre párosával akarom majd őket tartani mert most is láttam hogy valamelyik be-be járkál a másik odujába .Ezzel megelőzném a hogy nehogy fészekdúlás legyen.Most csak azért vannak eggyütt hogy kialakuljanak a párok.

Navy!Hát sajna a szülők felmenői nemigazán tudom.Illetve az egyik tojónak az tuti zöld szüleik voltak mert háztól vettem.De majd kiderül, ha az összes zöld lesz se lesz baj nálam az a lényeg szép életerős madarak legyenek.Elsősorban.

Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Hozzászólás a témához  [ 2174 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 63, 64, 65, 66, 67, 68, 69 ... 109  Következő