Mivel azért van időm, körülnézek, olyat próbálok venni amely itteni tenyészetből van, fiatalok és értelemszerűen gyűrűsek, és bevizsgáltak.(megpróbálok olyat venni amelyiken van digitális időkapcsoló és át tudom programozni azt a decembert és márciust...

)
De félre a tréfával, azért alaposan körülnézek.Idő van bőven, még át kell drótozni az "afrikai " jellegű biotóp röpdét(

)erősebb hálóra vagy megvárni amíg a 4. röpde elkészül, de azt alaposan meg kell tervezni mert az is egyedi biótóp (jellegű) lesz.Tehát addig is gyűjtöm a leírásokat és a tapasztalatokat.
A szürkefejű törpével tenyésztési szempontból nem sok jóval kecsegtetett akinek már 2x is sikerült.
Ha be is szerzem őket, még közel sem biztos a siker, elég háklis természete van a nyugalmat illetőleg a tenyésztő elmesélése alapján.
Teljes nyugalom, aránylag takart röpde, csendes környezet.
Nos nálunk a kerti munka alatt szól a rádió, több családi összejövetel, baráti összejövetel, a kis unokaöcsém nyughatatlan focizása, a lányom és barátnőinek vihorászása,és egyéb rokon gyerekek visitozása nem épp idili környezet, a szürkék számára, a házi barkácsolásról már nem is beszélek.No erről lehet, hogy lemondok.
Bár a fénypapagájokról is ezt írták, hogy nyugalmat és a csendet szereti, de talán a nagy védőház(ikó )
hangszigetelése miatt van az, hogy a 4 tojásból tegnap kikelt a 3. fióka is.(

)
Pedig hanghatásilag nem kíméljük őket, hagy szokják...
Tehát most már marad a taranta és a szenegáli, de ugyebár ez sem szentírás.De a tarantáról is értekeztem már, azoknak is lehet egy két dilije,de könnyebb a tenyésztése.
De aprópó, végül is az eredeti kérdésemre ill. a morfondírozásomra senki nem válaszolt.
Olvasataim szerint régebben sokkal több szenegáli volt, és olcsó volt, aztán elsikkadt a tartása.Nem is értem miért, olyan ronda madár?Ha már eleve sokan (ez relatív) tudták tenyészteni és olcsó volt akkor miért hagyták abba a tenyésztést?
Vagy ez is olyan mint anno a boxer, "divatcikk" lett?Aztán elmúlt?
Miért lett annyira divat a sárga (vagy lutino, mit tudom én nem értek hozzá

) kecskepapagáj?
A monori börzén tavaly, v azelőtt (már nem emlékszem) annyi volt belőlük már hajnal 6 órakor, hogy sárgállott tőlük a börze.
Rendben van szép a színezete aláírom.
Bár az az érzésem, de ezt olvastam is, hogy az emberek színvilága, (nem csak) a papagájoknál a színes tarkabarka megjelenésre irányul, és ebben van igazság is.Egy rozella kenterbe veri a vázapapagájt az biztos.
De nem hiszem, hogy a két általam preferált kis törpék csúnyábbak, mint a kecskepapagáj.Legalábbis a taranta színvilágában azért hasonlít rá.
Asszem. én is feladom a canus-ok keresését, de ha valaki megszán 1-2 lelőhellyel akkor felélednek reményeim, 2 párból valami csak sikerülne.De beérném a tarantákkal is.