Támogassa egyesületünket adójának 1%-ával

Hozzászólás a témához  [ 2014 hozzászólás ] 
Keresés ebben a témában:
Oldal Előző  1 ... 82, 83, 84, 85, 86, 87, 88 ... 101  Következő
Szerző Üzenet
Aranykoszorús mestertenyésztő
Valódi név: Eszteró Lajos

Hozzászólás 2008 feb. 27, 9:25 
Szia Sanyi !

A házunk előtt lévő buszmegállónál lévő ecetfa odujában évek óta zavartalanul költenek a feketerigók és évente több fészekaljat is, ezért gondolom, hogy akkor itt is elfogadnák az odut, de kisérletnek jónak tartom..

Hozzászólás 2008 feb. 27, 9:06 
Üdv

Félek tőle, hogy a feketerigóid sosem fognak beleköltözni egy odúba, mivel ahogy írtad, nyitott fészket készítenek lombos fákra, fenyőkre. Ha valakinek van információja arról, hogy odóban költött volna feketerigó, az jelezze

Aranykoszorús mestertenyésztő
Valódi név: Eszteró Lajos

Hozzászólás 2008 feb. 27, 8:08 
Nálunk a kertben sok feketerigó szokott lenni. Az elmult idényben az öreg körtefára egy ágvillába fészket is raktak és 2 fiókát neveltek, sajnos csak félideig, mivel a kobór macskák levadászták a fiókákat.
Az idén odut rakok fel nekik:
- a méreteire lenne szükségem az elkészítéséhez, röpnyílás átmérőt is kérem megadni.
Köszönöm a segítséget....

Bronz fokozatú IDRE díjas
Valódi név: T.G.

Hozzászólás 2008 feb. 27, 7:48 
:D :D :D MEGÉRKEZTEK A SEREGÉLYEK!!!!!!!!!!!!!!!!! :D :D :D

Hozzászólás 2008 feb. 26, 20:11 
Sziasztok!

http://www.mme.hu/cgi-bin/mmehir.pl?sorszam=430
http://www.mme.hu/cgi-bin/mmehir.pl?sorszam=432

Lenne ötletem ezek ellen, csak azt nem hangoztathatom......

.

Hozzászólás 2008 feb. 25, 23:48 
Sziasztok!

Bizonyára nem ismeretlen számotokra az alábbi könyv, akik esetleg nem ismerik, azoknak ajánlom figyelmébe ! A polcon kutakodva akadt a kezembe, még a nyáron vettem valamikor, gondoltam ide is elhozom. Hát mit mondjak, iszonyatosan jó könyvnek tartom. Hihetetlen részletességgel tárgyalja a Hortobágyon fészkelő és előforduló fajokat. A fotók minősége kiváló. Igazi profi munka.
A könyv csaknem 600 oldalas, Ecsedi Zoltán szerkesztésében jelent meg 2004-ben. Kis utánajárással (szerintem) még beszerezhető.
Fajonként részletezi a hortobágyi előfordulásokat (nagyon részletesen), vonulási mozgalmakat, a fészkelést, az állománynagyságot és védelmet.
Igazi ornitológiai csemege!

Kép

IDRE díjas
Valódi név: Dr. Dezső Péter

Hozzászólás 2008 feb. 25, 16:22 
sziasztok, namégegykis érdekesség :wink:
"A zsírfecske vagy szuszók (Steatornis caripensis) a lappantyúalakúak (Caprimulgiformes) rendjébe tartozó madár, a szuszókfélék (Steatornithidae) családjának egyetlen faja. Dél-Amerika északi részének hegyvidéki területein, a trópusi őserdők barlangjaiban él. Madaraktól szokatlan módon a barlangokban kibocsátott ultrahang visszhangjai alapján tájékozódik. Éjszaka aktív, az olajpálma gyümölcsének fogyasztására specializálódott (angol neve: Oilbird). Ő az egyetlen éjjeli gyümölcsevő madár."
http://hu.wikipedia.org/wiki/Zs%C3%ADrfecske
Kép

u.i.: vasárnap meghallottam az idei első csilpcsalpfüzikém énekét :lol:
ITT A TAVASZ :!:

IDRE díjas

Hozzászólás 2008 feb. 22, 11:46 
Hegedűs Zsolt írta:

köszi, van még a tarsolyomban 1-2 téma :lol:
A minap kedves feleségem meglepett az alábbi még friss, madárlátta :D 2008-as kiadású madaras könyvvel. Madarász-szemet-gyönyörködtető érdekes fotókkal tarkított ismeretterjesztő könyv igényes kiadásban.

MADARAK - Képes enciklopédia
Szerző: JOANNA BURGER (megjegyzem, hogy egy hölgy írta, szerintem ez is unikumnak számít :wink:
Illusztráció: SZÍNES KÉPEK
Oldalak száma: 304
Borító: CÉRNAFŰZÖTT, KEMÉNYTÁBLÁS
ISBN: 9789639701335
Nyelv: MAGYAR
Kiadás éve: 2008
Fordító: FARKAS BALÁZS
Internetes ár: 4 792 Ft
http://bookline.hu/control/producthome?id=66806&type=22
Kép

Ebben a könyvben figyeltem fel egy vámpír madárra:
Hegyescsőrű földipinty (Geospiza difficilis septentrionalis) vagy másnéven vámpír pinty a Galapagosz-szigeteken őshonos. Kizárólag ez az alfaj szokatlan táplálkozási szokásáról híresült el, ugyanis alkalomadtán a nagyobb tengeri madárak - leginkább a szulák - vérét szó szerint megcsapolja. Addig csipkedi a hegyes csőrével azok bőrét a tollak tövénél, mígnem a vér kifakad (Bowman & Billeb 1965). Furcsa módon a szulák nem mutatnak különösebb ellenállást ez ellen. Azt feltételezik, hogy ez a vérszívó viselkedési forma abból a csipkedési magatartásból alakult ki, ahogy a pintyek a parazitáktól tisztogatták meg a szulák tollazatát. Továbbá az is szokatlan, hogy nektárt valamint a szulák tojását feltörve azok beltartalmát is elfogyasztják.
http://scienceblogs.com/tetrapodzoology/2007/02/vampire_finches_and_the_path_t.php
Kép

IDRE díjas

Hozzászólás 2008 feb. 22, 11:39 
Szuper a tudósítás!

További infók a fajról:
http://www.nesztorpapagaj.lap.hu

IDRE díjas

Hozzászólás 2008 feb. 22, 11:26 
Tudtátok, hogy:
Új-Zéland egyik legkülönlegesebb madara a Kea (Nestor notabilis).
A hegyvidéki lakóknak feltűnt, hogy juhaikon addig ismeretlen és teljesen megmagyarázhatatlan betegség lépett föl. A bőr különböző helyein tenyérnagyságú sebek keletkeztek, melyek egész az izomzatig értek; a kifolyó vér tönkretette a gyapjút, sőt a birka néha bele is pusztult a sebbe. Végre az egyik juhász rájött, hogy ezeket a sebeket a hegyi papagájok, a keák idézik elő. Az egyik kea rászállott a kiválasztott birkára s a nélkül, hogy a szerencsétlen buta állat szabadulni tudott volna kínzójától, a szó szoros értelmében lyukat vájt a testébe! Minthogy a keának ez a szokása érzékenyen károsította a juhtenyésztőket, azért az újzélandi kormány díjat tűzött ki az irtásukra, úgyhogy előbb-utóbb valószínűleg ezt a madárfajt is törölhetjük az élő madárfajok sorából. (Brehm: Az állatok világa, 1927)
http://mek.oszk.hu/03400/03408/html/1294.html
Kép
Kép

Egy hazai szomorú hír kea-témában:
2007. augusztus 17. Budapest
"A héten több örömteli bejelentést is tett a Budapesti Állatkert (szaporodtak a perzsa leopárdok, és átadták a Xantus János Házat), most azonban egy tragikus esemény híre terjed a médiában. Kedd reggelre ugyanis egy tigrispiton megfojtotta az állatkert keáit. A tigrispiton (Python molurus) nem az állatkert gyűjteményéből szökött meg, így feltehetően egy felelőtlen, avagy rosszindulatú látogató eresztette szabadon a két méteres kígyót a kertben. A kea (Nestor notabilis) Új-Zélandon honos papagájfaj, melynek fennmaradása veszélyben van, így a három elpusztult madár igen nagy természetvédelmi értéket képviselt. Az állatkert ismeretlen tettes ellen tett feljelentést."

IDRE díjas

Hozzászólás 2008 feb. 21, 12:52 
Gabesz írta:
Szuper a fakopáncsról készített fotód...Van még

szia Gabesz :D
köszi, sajnos már kifogytam a fotókból, a sirályosak és ez a középfakopi voltak a legfrissebb felvételek.
egyébként a szombati Tata és Vértesszőlős közti madarásztúrán, ahol a középfakopit is fotóztam voltszerencsém teleszkópon át megszemlélni egy adult szteppi sirályt, ezért gondoltam utánanézek pár dolognak a témában, például tudtátok-é, hogy:
Pár évvel ezelőttig a Larus cachinnans-t neveztük sárgalábú sirálynak, ellenben ma már sztyeppi sirály a magyar neve! A taxonómusok többször megkeverték ezt a csoportot napjainkban, ugyanis ma már ennek egyik alfaja (Larus cachinnans michahellis) különálló faj rangjára emelkedett visszakapva magyarul a sárgalábú sirály nevet (Larus michahellis). Azonban még korábban az ezüstsirály (Larus argentatus) alfajaként tartották nyilván a sárgalábú sirályt Larus argentatus cachinnans néven.
" Vitathatatlan, hogy ezek a sirályok elég közel állnak rendszertanilag egymáshoz, és olykor még szakembereknek sem könnyű megállapítani egy-egy megfigyelt példány hovatartozását. Tovább bonyolítja a képet, hogy az elterjedési terület peremén az ezüstsirályok kereszteződhetnek a sárgalábú sirályokkal, de még a heringsirályokkal és a jeges sirályokkal is."
http://www.wiederbier.szm.sk/htm/sargalabusiraly.htm

Ezüstsirály (Larus argentatus):
Kép

Sztyeppi sirály (Larus cachinnans):
Kép

Sárgalábú sirály (Larus michahellis):
Kép

és egymás mellett:
Kép
http://www.ornithomedia.com/pratique/identif/ident_art58_1.htm

Hozzászólás 2008 feb. 20, 22:15 
Csicsörke írta:
jók a fotóid, a februári DM-ben is :wink:
én is hoztam egy madarat a szombati terepmadarász túránkról, a felvételt úgy készítettem, hogy egy teleszkóp szemlencséjéhez tartottam a digifotóaparátomat :wink:

Szia, Csicsörke!

Köszönöm, de a dicséret igazából a férjemet illeti, átadom neki :wink: , mert ő a profi fotós. Én csak lopom a mesterséget, próbálkozom :D . Nem láttam még a februári lapszámot, de tudom, hogy ő készítette azokat (vagy azt?) a képeket a Lajos madarairól, mikor még augusztusban nála jártunk madárlesben 8) .

Szuper a fakopáncsról készített fotód :D ! Igen, vannak esetek, mikor cselhez kell folyamodni, hogy jobb képet nyerhessünk. Van még???

Üdv: Gabesz

IDRE díjas

Hozzászólás 2008 feb. 20, 11:49 
Gabesz írta:
Míg az Urak itt minden állatságot összeenyveznek :lol: , addig elhozom nektek a legújabb kerti vendégemet, egy aranyos kis vadmadarat, az őszapót.

jók a fotóid, a februári DM-ben is :wink:
én is hoztam egy madarat a szombati terepmadarász túránkról, a felvételt úgy készítettem, hogy egy teleszkóp szemlencséjéhez tartottam a digifotóaparátomat :wink: Közép fakopáncs (Dendrocopos medius):
Kép

Kép

Hozzászólás 2008 feb. 20, 9:58 
SZia Ottó! Én még mindig azon csodálkozok hogy nemtudtok különbséget tenni rapsic ,engedéjel rendelkező vadmadár tartó (sérült madár) és tenyésztett európai kulturmadarak között, és én azon csodálkozok ,hogy ez utóbbi tartását értlmetlenül miért gátolják. üdvKL.

IDRE díjas

Hozzászólás 2008 feb. 20, 9:00 
"Lépes madárfogás

Meg kell említeni még a lép alkalmazását is. Ezt a ragadós anyagot fehér és sárga fagyöngyből (Viscum sp., illetve Loranthus europaeus) főzik, és vékony pálcikákra kenik. A pálcikákat bokrokra helyezik. A léppel bekent pálcára ráragad a madár. A lép szlovák eredetű szó a magyar nyelvben. Valószínű, hogy a léppel az északi szlávok révén ismerkedett meg a magyarság. Figyelemre méltó, hogy a 20. század elejéig az Északi-Kárpátokban lakó szlovák madarászok nagy számban keresték fel a magyar városokat (sőt Bécset is), és az utcákon árulták a lépvesszővel vagy hurokkal fogott fenyves rigókat (Turdus pilaris), amelyek húsát a városi lakosság fogyasztotta. A léppel fogott énekes madarakkal, rigókkal kereskedtek az Alsó-Őrség madarászai is. Itt karácsony éjszakáján a harangkötélből, az oltárterítőből, a temetői fejfákról lopva levág a madarász egy darabot, s azzal füstöli meg a lépvesszőket, hogy minél több madarat foghasson. "

forrás: http://www.middleages.hu/presentation/vadaszat.htm

Hozzászólás 2008 feb. 19, 23:31 
Hali, hali :D !

Míg az Urak itt minden állatságot összeenyveznek :lol: , addig elhozom nektek a legújabb kerti vendégemet, egy aranyos kis vadmadarat, az őszapót.

December óta figyelem ezt a kis tüneményt, aki nem túl barátkozó típus az emberekkel és érthető... Minden kis apró mozdulatot észlelnek és szirrrrr!!! már el is repültek!

Kép

Jól sejtettem, rákaptak a fagyott almákra, de a madárkalácsot még mindig nem kóstolták... Öten-hatan, de van, hogy többen is rászállnak a fa tetejére, röptükben csipkednek kicsit az elemózsiából, aztán egy rezzenetre már tovább is álltak. Ma szerencsémre, elkaptam egy ilyen pillanatot, míg a girbe-gurba ágak között pihentek, és az ablak mögül sikerült pár képet készítenem róluk :D .

Kép

Üdv: Gabesz

Hozzászólás 2008 feb. 19, 22:42 
Szia Ottó!
Köszi, hogy hívtál délután, de nekem is pont olyan párom van!
Így hoztam már el őket, majd kikupálom a tojót. Sajna ahhoz messze vagy, hogy megérje, még egy leamortizált madárért 300-400km-t menni.
Majd a következő talán összejön (Tűzcsíz).
Üdv.

Hozzászólás 2008 feb. 19, 22:22 
Végül is, az egeret is ragasztóval fogják már!

Hozzászólás 2008 feb. 19, 22:12 
Valóban a híradóban is enyvet emlegettek de a híradókban mondanak még sok hülyeséget és még több hazugságot. :54:

Hozzászólás 2008 feb. 19, 21:29 
Lehetséges, hogy van több féle enyv is, vagy ragasztók közül ez jutott csak eszükbe és azért írták ezt. Ha jól emlékszem a híradóban is enyvet emlegettek.

Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Hozzászólás a témához  [ 2014 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 82, 83, 84, 85, 86, 87, 88 ... 101  Következő