columba írta:
brimston írta:
Columba: azt hiszem nagyon rossz úton jársz. A hibridekról szóló írásod inkább filozófiálás. Nem, a hibridek fogalma nem az amit te használsz. Természetesen az adott példányok legnagyobb része nem hibrid. Hibrid fajok között és fajták közötti keresztezésekkel keletkezik. Olasz tenyésztők még azért is lehurrogtak, mert alfajok közötti hibridekről kérdeztem. Szerintük már azok sem hibridek. És természetesen az is tévút, hogy csak a teljesen azonos genotipusú példányok a nem hibridek. Te hívhatod hibridnek az azonos fajokhoz tartozó szülők utódját, de ne csodálkozz, ha ezt más nem érti, vagy nem fogadja el, mert ennek a szónak a jelentése nem ez.
Üdv (egyébként a többi genetikai hozzászólásod helyes, ezért is csodálkozom ezen az értelmezéseden)
Lehet hogy filozofikus(nak látszik), de nem tévút. Kettőnk között CSAK annyi a különbség, hogy Te csak egy szűk viszonylatban tudod értelmezni a keresztezést és az abból származó hibrideket, én pedig nem látom azt a legkissebb genetikai különbözőséget , pontot , ahonna már nem használhatnánk a hibrid kifejezést.
Nézzetek körül!
Warhawk citált egy idézetet, mely szerint csak és kizárólag a fajok közötti keresztezés eredményez hibridet. Brimston és mások minden teketória nélkül még ide veszi a fajtát is , ami ugye nem egy természetes rendszertani fogalom! Mi van a kisebb rendszetani egységekkel? Ami ma egy faj, az holnap már egy faj alfaja lehet az éppen aktuális besorolás szerint . Ami tegnap hibrid volt, akkor mától nem az?
Még rázósabb terület fajta kérdése. Hogy mi számít önálló fajtának arra vonatkozóan semmiféle egyetemleges szabály nincsen . Szerintetek ha valamit két fajtának neveznek akkor hibrid, ha két változatnak nevezik akkor nem hibrid?
Ismerem a szokásjogot és értem a gyakorlatias problémátokat (ezért is húztam alá az ad abszuldum kifejezést), de nem árt, ha egy kicsit önállóan is megpróbáltok gondolkodni, és az egészet látni ,nem csak a részletét.
hogy ne legyek off: A standard hullámos az fajta? A standard x nemstandard az hibrid?
Sziasztok! Elég érdekes ez a téma. Én egyet értek columbával. Amennyire én tudom, a hibrid két genetikailag eltérő egyed utódja. Ebből kiindulva mindannyian hibridek vagyunk, és minden ivaros úton szaporodó élőlény is az, hiszen genetikailag egyik sem teljesen egyforma. A fajta meg valóban teljesen mesterséges dolog, hiszen nem más, minthogy megnézek egy fajt, kiszedek belőle x db. egyedet, melyek valamiben hasonlítanak,mondjuk egy rakat galamb közül a hosszúlábú vörösöket, adok neki egy nevet, pl. kecskeméti hosszúlábú vörös

, és elkezdem egymás között szaporítani. Mivel mind hasonló az utódok is hasonlóak lesznek, és kész is a fajta. Persze kicsit leegyszerűsítve. És a hibridekre visszatérve, ott vannak a tojóhibridek, húshibrid csirkék, sertések, egyik sem fajhibrid, mégis hibridek. Különböző vonalak hibridjei. A növényekről nem is beszélve. Szóval szerintem se csak fajok keresztezése jelenti a hibridizációt.