Nos, az én első kézzel nevelésem meglehetősen kaotikus volt (főleg így utólag visszagondolva). Akkoriban nagyon nem voltak szakkönyvek (nem mintha most olyan jól el lennénk látva irodalommal), de még internet sem volt.
A szülők kirepülés előtt kb 4-5 nappal egyszerűen ignorálták a fiatalokat (utána a következő költésnél minden rendben volt, lehet tapasztalatlanság vagy ki tudja mi okozhatta ezt náluk). Egy közeli tenyésztőtől kértem segítséget és az ő leírása alapján készült "házkoszttal" próbáltam életben tartani őket. Szerencsém volt velük, bár eleinte nem akartak enni, de aztán győzött az éhség és szépen felnőttek. Azóta szerencsére kiváló tápok vannak én még véletlenül sem javaslom, hogy valaki házi kotyvasztású vacakkal próbálkozzon, mert egyáltalán nem biztos a siker a házi pancsokkal.
Saját tapasztalatom a tápokkal: A Kaytee ha csak vizet mutatunk neki képről, már akkor is feloldódik. Megértem, hogy emiatt kedvelik sokan. Összetevők (és illat) tekintetében a Nutribird
szerintem valamivel jobb, de sokkal nehezebben oldódik fel a vízben (persze ez relatíve, a Kaytee-hoz képest nehezen, amúgy nem vészes).
Legutóbb elfogyott a Kaytee és menet közben váltottam tápot, de eleinte kevertem a kettőt, hogy ne hirtelen legyen a váltás (2 rész Kaytee 1 rész A21). Aztán növeltem etetésenként az A21 arányát, míg a végén amikor már elfogyott a másik táp, csak az A21-et adtam. Semmi problémát nem okozott ez a váltás.
Az A19-ből kétfajta van az egyik egy "indító táp" a 7 napnál fiatalabb madaraknak a másik pedig inkább a nagy energiaigényű madaraknak javasolt (ara, nemes, kakadufélék, stb). Az A21 egy általános táp ami mindenféle fiókának jó (gyakorlatilag az Orlux Hand Mix megfelelője).