Támogassa egyesületünket adójának 1%-ával

Hozzászólás a témához  [ 1988 hozzászólás ] 
Keresés ebben a témában:
Oldal Előző  1 ... 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39 ... 100  Következő
Szerző Üzenet
IDRE tag
Valódi név: Darázs Ádám Péter

Hozzászólás 2011 aug. 4, 18:15 
Köszi a választ. Le vannak most eléggé árazva és gondoltam esetleg meglepem magam velük.

IDRE tag
Valódi név: Malmarits Tamás

Hozzászólás 2011 aug. 4, 8:16 
adam92 írta:
Valaki esetleg tud véleményt mondani a Díszmadárkalaúz és a Társunk, a papagáj című könyvekről?

Átlagos könyvek, általános infókkal. Mindkettőben néhány szörnyű fordítási hibával (remélem, hogy csak fordítási hiba és nem alapból írtak hülyeséget). Amúgy szép képek, igényes kivitelezés.

IDRE tag
Valódi név: Darázs Ádám Péter

Hozzászólás 2011 aug. 3, 22:52 
Valaki esetleg tud véleményt mondani a Díszmadárkalaúz és a Társunk, a papagáj című könyvekről?

Valódi név: Ferenc

Hozzászólás 2011 aug. 3, 15:45 
feketemarcsi írta:
(1 generáció)szatiné normál párosításból lesznek szatiné hordozó hímek és normál tojók, a (2 generáció) szatiné hordozó hím x normál párosításból lesznek normál hímek, normál tojók, hordozó hímek és szatiné tojók. :wink:

Kicsit utánanéztem a szatiné színnek. Ez is nemhez kötötten öröklődik. Ha szatiné hímet normál tojóval párosítasz, hordozó hímek és szatiné tojók lesznek, nem normál tojók. Hordozó hímtől normál tojóval, normál és hordozó hímek, normál tojók és szatiné tojók is lesznek. Itt már tudható, hogy minden szatiné fióka tojó.

Hozzászólás 2011 aug. 3, 15:27 
feketemarcsi írta:
(1 generáció)szatiné normál párosításból lesznek szatiné hordozó hímek és normál tojók, a (2 generáció) szatiné hordozó hím x normál párosításból lesznek normál hímek, normál tojók, hordozó hímek és szatiné tojók. :wink:

Szóval szatiné hímtől csak normál tojók lesznek, szatiné hordozó hímtől pedig már lesznek szatiné tojók is??? Normál tojóval? Fura madár a kanári... Ez még mindig nem világos :wink: .

Hozzászólás 2011 aug. 3, 15:12 
feketemarcsi írta:

Szerintem ez ugyanaz az eset, mint a kanáriknál a szatiné szín, első generációban nem jön vissza, ha egy normál és egy szatiné madarat állítasz párba, csak a második generációban, első generációban minden madár normál lesz. Itt is csak egyik madár hordozta a szatiné tulajdonságot, aminek a fiát második generációban ha normállal teszel össze, akkor is kihozhatja a szatinét, persze nem törvényszerűen.
.

Ez így nem egészen stimmel nekem.Ezek alapján a szatiné szín recessziven öröklődik. Ha az első generációból származó madarat ami hordozó normállal teszel össze, abból megintcsak nem lesz szatiné, csak 50 % hordozó, 50 % normál. Ha szintén hordozóval raknád össze, akkor jönne elő a szatiné szín.
A kanárival meg jobb nem példálozni, eleve túltenyésztett madarak, biztos rosszabbul tűrik a rokontenyésztést, mint más kevésbé túltenyésztett fajok, amelyeknek még változatosabb a génkészlete. A testvérpárosításhoz még annyit, hogy azért mondhatják, hogy testvéreket lehet pároztatni, mert ez még genetikailag nem túl "veszélyes", valószínűleg semmi nem fog történni, normális fiókák lesznek. Ezeknek a fiókáit viszont már én se tenném párba egymással, mert valószínűleg emelkedik a kockázata a hibás utódoknak. De ez fajonként is eltérő lehet. Néhány faj amelyiknek a génkészlete kevésbé változatos, egyáltalán nem bírja a rokontenyésztést, ilyen a gepárd és az ember is.

Hozzászólás 2011 aug. 3, 13:53 
feketemarcsi írta:
madaras86 írta:
Azért abban csatlakoznék Fricihez, hogy ez egy jól bevállt módszer ( még csak nem is amatőröknél, hanem profiknál!) egyes területeken és nem feltétlen okoz görbe ujjat stb és van amikor elkerülhetetlen és nagyonis hasznos lehet.....
Papagájoknál viszont többnyire elkerülhető, illetve felesleges.
Félreértés ne essék nem támogatom a módszert papagájoknál, de ha kiterjesztve nézzük a dolgokat nem lehet ennyire kisarkítva kezelni.

A kanáriknál pl. nem a közvetlen utódokban jön ki a lábujjak és körmök hiánya, hanem egy-két generációval később, aztán aki megveszi a jól kinéző madarat, kapkodja a fejét, hogy miért is nyomorékok a fiókák.

Az szülő-fióka párosításnál meg a tojók nevelési hajlama károsodik már a közvetlen utódokban is. Aztán ilyenkor nem érti az ember, hogy miért is nem nevel az a dög, arra végképp nem gondol, hogy rokontenyésztés eredménye a dolog.

Én általában nem támogatom a rokontenyésztést a madaraknál, sem testvérek, sem generációk között.

Te Marcsi ennek a két állításnak a szakirodalmi alátámasztását küldd már el nekem! Mert nem találom a logikát. Persze van amiben nem kell logikát keresni szimplán csak úgy van és kész, de én még hiteles forrásból ezeket íGY nem olvastam.
Ha egy rokontenyésztésből jön egy normális kölyök és ahhoz teszel egy idegen madarat akkor annak a kölykeiben már miért jönne elő ez az ujjhiba? Gondolom ennek az lehet az eredete, hogy ha a rokontenyésztésből való kölyköket teszed párba egymással abból van már a gáz, de nem ha idegen madárhoz teszed.
Annak mi az alapja, hogy a rokontenyésztett madárból csak a tojó nevel rosszul és a hím nem? Miért?
Azért is érdekel ennyire a téma, mert van olyan madaram, aminél én kénytelen voltam rokontenyésztést is alkalmazni, igaz nem papagájnál, de korábban általad említett fajnál.

IDRE tag

Hozzászólás 2011 aug. 3, 11:12 
Én ha jól értettem senki sem azon akadt ki, hogy egyáltalán ilyesmi megtörténik, hanem azon, hogy csak úgy spontán alapon történik meg, mert "az előző fészekaljal lehet"... ez kb olyan mintha azt mondanánk, hogy ikreket nem szabad, de ha csak simán testvérek akkor lehet.

Hozzászólás 2011 aug. 3, 11:08 
Azért abban csatlakoznék Fricihez, hogy ez egy jól bevállt módszer ( még csak nem is amatőröknél, hanem profiknál!) egyes területeken és nem feltétlen okoz görbe ujjat stb és van amikor elkerülhetetlen és nagyonis hasznos lehet.....
Papagájoknál viszont többnyire elkerülhető, illetve felesleges.
Félreértés ne essék nem támogatom a módszert papagájoknál, de ha kiterjesztve nézzük a dolgokat nem lehet ennyire kisarkítva kezelni.

Hozzászólás 2011 aug. 3, 10:37 
Kár, hogy nincs megfigyelés arról,hogy a természetben ez milyen gyakorisággal fordul elő. Több madárnál vettem már észre, hogy tipikusan jobban szeret a tesójával párba állni, hiába van egy röpdében vele 20 másik madár. Nem szoktam ezt hagyni, közbelépek, de furcsa. Egyébként elsősorban baromfi tartással is foglalkozó tenyésztőknél találkoztam ezzel a felfogással, mivel ott bevett módszer.

Valódi név: Sándor

Hozzászólás 2011 aug. 2, 23:58 
Engem azért döbbentett meg, mert barabandok révén jött elő a téma.
Itt aztán abszolúte de semmi értelme a rokontenyésztésnek.
A hitetlenkedésemre pedig azt felelte az úriember, hogy persze, hogy lehet az első generációs tesókat párba állítani, "...tudom én ezt, nem ma kezdtem, ötven (50) éve tenyésztek madarakat..."
Azért az alatt az ötven év alatt senki nem mondta neki, hogy nem nagyon kellene ezt erőltetni...?

Hozzászólás 2011 aug. 2, 19:13 
Warhawk írta:
Frici írta:
Persze az esély növekszik ilyesmire, ez nem vitás. De azért ne tartsuk már annyira borzasztó dolognak. Odafigyeléssel ez egy hasznos módszer.

Átfogalmazom magamat. :) Ha értelmes céllal csinálják nem gáz (hisz nincs más lehetőség). Akkor gáz ha csak úgy "ad hoc" mert épp nem volt másik madár vagy "hát végül is nem mindegy" alapon...

Ez így igaz, én az értelmes cél mellett "kampányolok". A csak úgy-nak persze nincs sok értelme.

IDRE tag

Hozzászólás 2011 aug. 2, 19:08 
Frici írta:
Persze az esély növekszik ilyesmire, ez nem vitás. De azért ne tartsuk már annyira borzasztó dolognak. Odafigyeléssel ez egy hasznos módszer.

Átfogalmazom magamat. :) Ha értelmes céllal csinálják nem gáz (hisz nincs más lehetőség). Akkor gáz ha csak úgy "ad hoc" mert épp nem volt másik madár vagy "hát végül is nem mindegy" alapon...

Hozzászólás 2011 aug. 2, 19:01 
Warhawk írta:
Frici írta:
Persze, hogy nem jó, de "szükségszerű".

Ép ezt írtam. HA... olyan esetben.. akkor.... de nem ötletszerűen, mert hátha lesz belőle valami. Nem ettől lesznek ritka mutációid. Hacsak nem terméketlen, rosszul nevelő, deformált madár kitenyésztése a cél.

Tudom, hogy nem ettől lesznek ritka mutációim. Ez nem hoz új mutációkat, csak "megtart". Sokat olvastam erről, érdekelt mindig ez a téma. Csak zavar ez a szörnyülködés egy kicsit. Voltak ilyen galambjaim, egyikről se mondta volna meg senki, hogy rokontenyésztett, deformáltak se voltak és nem neveltek rosszul. Nem rokontenyésztett madaram több is rosszul nevelt. Nem lesz minden esetben szörnyecske a végeredmény, ilyesmi rokontenyésztés nélkül is előfordul. Persze az esély növekszik ilyesmire, ez nem vitás. De azért ne tartsuk már annyira borzasztó dolognak. Odafigyeléssel ez egy hasznos módszer.

IDRE tag

Hozzászólás 2011 aug. 2, 18:41 
Frici írta:
Persze, hogy nem jó, de "szükségszerű".

Ép ezt írtam. HA... olyan esetben.. akkor.... de nem ötletszerűen, mert hátha lesz belőle valami. Nem ettől lesznek ritka mutációid. Hacsak nem terméketlen, rosszul nevelő, deformált madár kitenyésztése a cél.

Frici írta:
Aki épp a kis kedvencét simogatja, gondoljon arra, hogy egy sor rokontenyésztés eredménye, amit persze elítél.

Nem csak rokontenyésztés okozhat mutációt (bár növeli az esélyét). A fura színű egyedek a természetben kiszelektálódnak (ragadozók), de a tenyésztőnél ha megjelennek, akkor a fenti módszerrel meg tudja próbálni rögzíteni. Az ilyen testvérpárosítás próbálkozás olyan mint vaksötétben söréttel lőni egy zárt helységben és reménykedni, hogy a célt is eltaláljuk. Nagyobb a kárt amit okozhatsz vele.

Hozzászólás 2011 aug. 2, 17:59 
Persze, hogy nem jó, de "szükségszerű". Enélkül senkinek se lenne "tündi-bündi" csivavája, meg tarka hullámosa, meg gülüszemű aranyhala. Ezeket persze kedveljük. Csak ez a téma mindig kicsit világvége hangulatú hozzászólásokat generál. Aki épp a kis kedvencét simogatja, gondoljon arra, hogy egy sor rokontenyésztés eredménye, amit persze elítél. Csak annyit akarok kinyögni, hogy azért ne kerüljön pokolra aki esetleg alkalmazza a testvérpárosítást és egyéb rokontenyésztést.

IDRE tag

Hozzászólás 2011 aug. 2, 16:56 
Frici írta:
Nem értem miért kap mindenki a szívéhez, ha meghallja a testvérpárosítás szót.

Mert az egy olyan rossz amit csak igen ritka esetben szabad (és érdemes) alkalmazni. "Csak úgy", miért is ne alapon ilyet tenni szerintem eléggé kockázatos. Persze egész más a helyzet ha valami új színváltozatot vagy mutációt akar valaki rögzíteni. Igaz, még ekkor is érdemesebb a szülő/utód párosítással kísérletezni inkább.

Persze ezt igazából nem a tenyésztő, hanem a vásárló szívhatja meg, de ő nagyon.

Hozzászólás 2011 aug. 2, 15:32 
Nem értem miért kap mindenki a szívéhez, ha meghallja a testvérpárosítás szót. A rokontenyésztés bevett tenyésztői módszer, egész irodalma van, akár több generáción keresztül is történhet, nem csak egyszeri testvérpárosítással. Meg merem kockáztatni, hogy nincs az a háziállat fajta amelyet ne valamilyen rokontenyésztéssel hoztak volna létre. A tulajdonságok rögzítésének és az egységes állomány kialakításának nem nagyon van jobb módszere. Olvassátok el pl. Anker Alfonz Repülő keresztrejtvény című könyvét. Abban bőven van szó a rokontenyésztésről. De bármely háziállatról lehet találni ilyen információt, madarakról, kutyákról, baromfikról, bármiről.

IDRE tag
Valódi név: Dajka Bernadett

Hozzászólás 2011 aug. 2, 9:42 
tasi írta:
Sziasztok!

Nem hagy nyugodni egy dolog.
Már a második embertől hallok egy számomra elég vadnak tűnő állítást.
Ha a költő párom nem egy fészekaljból való (már ez kivágja a biztosítékot, naná, hogy nem azok) akkor a fiókáit párba állíthatom!!!! :shock: , csak majd ennek a párnak a fiókáit már nem (második generációt nem, elsőt igen)!

Mi vaaaan??? :shock: :shock: :shock:

Mivel a szüleim nem testvérek akkor én a tesómmal.... Na neeeeee....

Mondjátok, hogy ez nem igaz!!!

Én ugyanezen voltam felháborodva a múltkor. Hihetetlen, hogy emberek miket ki nem találnak. Ha már csak olvasom a hasonló sorokat, kiver a víz. Lényeg, hogy testvéreket sosem szabad összeállítani. A baj az, hogy sokan ezt nem veszik figyelembe mert csak az anyagiak hajtják őket és ebből születnek a beteg madarak :(

IDRE tag

Hozzászólás 2011 aug. 2, 9:39 
tasi írta:
Mondjátok, hogy ez nem igaz!!!

Nem igaz. Illetve nem fogja senki sem megakadályozni, de a mögöttes logika hibás, téves. Tehát nem szabad. :)

Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Hozzászólás a témához  [ 1988 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39 ... 100  Következő