brimston írta:
..... Amit kihámoztam, hogy alapból két enzim és két mutáns gén játszhat szerepet a kék szín kialakításáért (Blue I=b1/b1., Blue II.=b2/b2) A sárgaarcúak első csoportja (Yellowface I. mut.) tulajdonképpen a két kék tipus kombinációja (b1/b2) (úgy hogy itt ismét nem értem az egydózis, két dózis lehetőségét). A másik két sárgaarcú már "valódi" sárgaarcú, Yellowface II. mut. (by2/by2), és a Goldenface (bg/bg). .....
....... egy allélcsoport a b2, by2, bg, és különálló ettől a b1. Az elsők között ha jól értem nincs dominancia sorrend, codominánsak.
Szeretném én is elolvasni ezt a riportot.
Az már biztosan gáz, hogy
HA az ő rendszerében b1 nem allélje a b2-nek akkor nem irható le az hogy:
b1//b2 ugyanis, ha
b1 más lokuszon van mint
b2, akkor az 2x2 allél lehet. pl.:"
b1//b1, +//b2"' és máris lehet mindkét gén dupla vagy szimpla faktoros, továbbá "
b2" nem lehet domináns"
b1"-el szemben, hanem episztatikus.
brimston írta:
.... mondjuk például bg/bg lehetne ezen elv szerint kétfaktoros Goldenface, de by2/bg már egyfaktoros Goldenface, vagy egyfaktoros Typ II. madár? Ennek így mi értelme van az adott esetben.
Ez teljesen rendben van , mert az az értelme, hogy tudjuk hogy milyen alléleket hordoz a kérdéses madár. Én szívesebben használom a pl.: a homo goldenface, vagy hetero goldenface,sárgaarcúIIhordozó formátumot. Ha nem tudom ,hogy az adott golden face mire hetero, akkor nem állítok semmit ,és úgy írom le, hogy b*G//?.
Ez persze csak a formalitás, a valódi kérdés, hogy ezek allélek-e, vagy sem.