Támogassa egyesületünket adójának 1%-ával

A témát lezárták, nem szerkesztheted a hozzászólásaid, és nem küldhetsz új hozzászólást.  [ 5220 hozzászólás ] 
Keresés ebben a témában:
Oldal Előző  1 ... 148, 149, 150, 151, 152, 153, 154 ... 261  Következő
Szerző Üzenet
Aranykoszorús mestertenyésztő
Valódi név: Neubrandt Gábor

Hozzászólás 2008 márc. 1, 5:33 
Mona írta:
.... arra próbáltam kilyukadni, hogy a tapasztalataitokat írogassátok le, ha van kedvetek, meg időtök....

Még van egy fél órám, úgyhogy erről is néhány szó.....

Ezalatt a néhány év alatt kiderült számomra, hogy a rollernél szép lehet bárki, de okos nem. Minden évben van valami rázós dolog, nemhiába írtam Kinyónak meg Gabenak, hogy figyeljék a madarakat, és próbáljanak kreatívan megoldani minden problémát ami felmerül, de mindezt minél távolabbról, diszkréten, mert a roller nem szereti a piszkálódást. (Ezért írtuk már többször, hogy még a takarítással is csínján bánjunk a tenyészidőszakban.)
Minden madár külön egyéniség, (szeszélyesek mint a csajok, és ezt komolyan írom :!: ) minden tenyészhelység más, minden tenyésztőnél más vált-, és válik be, és minden évben néhány előzőleg bevált fogás kudarcba fullad.
Ez a szeszélyesség véleményem szerint abból fakad, hogy ezek az énekre tenyésztett madarak fokozottabban reagálnak minden környezeti hatásra, legyen az fény, hőmérséklet, páratartalom, vagy takarmány összetétel változás. Ugyanis minden madárfajnál az intenzívebben éneklő példányok sokkal aktívabbak nemileg (ezáltal érzékenyebben reagálnak minden említett környezeti változásra) , ezek a madarak meg énekre vannak szelektálva több mint 150 éve.
Összességében nincs bevált, biztos recept! Tulajdonképpen itt minden le van írva az első harminc oldalon, a többit mindenkinek a saját állományára kell kialakítania az adott tenyészévre, és ez az eredményes rollerezés titka.
Talán ez a varázsa is!

http://rollercanary.hupont.hu/

Hozzászólás 2008 márc. 1, 2:50 
Mona írta:
Neco, nem írtad, nálad mi a helyzet? Vannak már tojások, esetleg fiókák is?

Ezen viszont tényleg átsiklottam! :shock: :oops:

Semmi! Vagyis majdnem semmi! 2 tojóm a 12-ből döntött a családalapítás mellett, de úgy néz ki csak az egyik gondolta komolyan, ez a komoly hölgy 4 tojáson kotlik, a többi várakozó álláspontot képvisel velem együtt.
Én kényszerből, ők saját elhatározásból.... :wink:

A tojásdugulásos madárkádat meg hagyd békén már az idén. Elpottyantott egy csomó sárgatestet, most a tojásdugulás.... :roll: Örülj ha szegény megmarad egészségben a következő szezonra.... :?

Bronz fokozatú IDRE díjas
Valódi név: T.G.

Hozzászólás 2008 feb. 29, 22:06 
Mona írta:
Még egy kérdés: Gabesznek volt egy jó észrevétele: lehet, hogy ez a madár nem tudja jól hasznosítani a kálciumot.

Te Mona, ha jól emlékszem, ezt akkor mondtam, amikor a héj nélküli tojásról beszéltünk ... De most, hogy ha kínkeservesen is, de meszületett a tegnapi toji, és normális héja volt (mielőtt bele nem tappantasz :lol: ), akkor valahogyan a madár szervezete ezt a problémát megoldotta. Esetleg máshol okozva galibát (csontok).
Kérdés:
Egyáltalán ennek a két dolognak lehet köze egymáshoz: a héj nélküli tojások és a tojásvisszamaradás? :roll: :oops:

Hozzászólás 2008 feb. 29, 21:28 
Szia Csabi!

Olvastam a cikket már, azért is kérdeztem, mert ebben az étkezéssel felvehető kálciumról ír az Attila. Nálam ez úgy tűnik, nem elég, ezért kérdeztem rá más lehetőségre.
Vagy ne aggódjak, előbb-utóbb hasznosítja a kálciumot?

IDRE tag
Valódi név: Küzmös Csaba

Hozzászólás 2008 feb. 29, 21:14 
Szia Mona,

ezt a cikket olvastad már?
http://www.idre.hu/oktatas/a-kalcium.html

Hozzászólás 2008 feb. 29, 20:51 
Sziasztok!

Drága Neco, én csak általánosságban kérdeztem, konkrét kérdésem a költési időszakról nem volt, arra próbáltam kilyukadni, hogy a tapasztalataitokat írogassátok le, ha van kedvetek, meg időtök:
Mit mikor hogyan és miért csináltok, van-e valami spéci feladat a madarakkal kapcsolatban, amit meg kell tenni, hiszen ezek a fiatalok vesznek majd részt az énekversenyen, és ti olyan ügyik vagytok már, hogy évről évre jobb helyezést értek el a versenyen. :D

A tojásvisszamaradós tojómnak ma nem sikerült kitojni a tojását, remélem holnap sikeresebb lesz. De ahogy a Főkukori tanácsolta, már fiút nem kap, meglátjuk, lesz-e még tojása.
A másik tojókám viszont szépen beindult, ma meg is etették egymást a fiúval párzás után. Nagyon aranyosak voltak. Egy héten belül várhatóan letojik ő is.

Még egy kérdés: Gabesznek volt egy jó észrevétele: lehet, hogy ez a madár nem tudja jól hasznosítani a kálciumot. Mit tudnék érte tenni, hiszen láthatóan a táplálékkal pluszban adott tojáshéjjal és kagylóhéjjal nem tudja fedezni a szükségletét kálciumból. Próbálkozhatnék-e nála injekciós kúrával, vagy hagyjam békén? A jövőre nézve kérdezem, mert ő volt az a tojóm, aki már egy héj nélküli tojást kipottyantott ("kifosott") és meg is betegedett tőle, most meg szenved a tojásvisszamaradásoktól. Ha ilyen, nem nagyon tudok rá a tenyésztésben számítani, hacsak nem segítek rajta valahogyan.

Hozzászólás 2008 feb. 29, 19:40 
doromboló írta:
Lepke ! Ne izélj !... Most már van kislepkénk, nem hagyom elszállni !...
:17:

kétszeres Gyémántkoszorús Mestertenyésztő

Hozzászólás 2008 feb. 29, 17:57 
Nálatok ?...Jaaa a kanáriknál !...Óóóóóó ! Bocs ! :24:

Hozzászólás 2008 feb. 29, 16:58 
Mona írta:
Bocsi, hogy így noszogatlak benneteket, de szeretném, ha akik tapasztaltak már ezen a téren, írnátok nekünk jótanácsokat, akiknek most van először kotló madara. Köszi! :wink:

Drága Monacsillagvirágtubicám!

Mást sem csinálok, mint Gabet és Kinyót okítom, bár Gabenak nincs is igazán szüksége rá....Te nem kérdeztél semmit mostanság(vagy csak én nem vettem észre :?: :shock: :oops: ), ami meg reggel felmerült, azt meg Doromboló privátba lerendezte ahogy látom mire újra idre kukkantottam.

Kinyó! Amelyik nem veri a hímet annál hagyd bennt állandóra a legényt, a harmadik tojásig. Amelyik veri annál cserélgesd, hátha valamelyiket elfogadja. Amelyik meg mindet útálja, ahhoz tedd be a legtökösebbet napi2-3x negyed órára, és hagyd őket magukra. Napközben meg lássa ezt a hímet, tehát a tenyészkalitra akaszd a hím kalitját, vagy tedd mellé, vagy...vagy mittudomén... csak old meg, hogy így legyen :lol: Néha sajnos nincs más megoldás, de az vígasztaljon, hogy nekem a legjobb madaraim ilyen "erőszakolásból" keltek.
A reggeli órák a legeredményesebbek!!!

Hozzászólás 2008 feb. 29, 15:18 
Emberek ! Katonák !...Tyúkok, Jércék és Libák !
Mindig számon kérik rajtam hogy nem válaszolok a "pü"-re....Nehéz úgy válaszolni hogy meg sem kapom !...
Ha valaki ír és elfelejti a "téma"-t beírni és az üresen marad akkor nem jön át a "pü" !!! Vagy válaszként kell írni, akkor biztos átjön....
3 napja nem kaptam pü-t...úgy hogy elnézést...

Hozzászólás 2008 feb. 29, 15:18 
Üdv Mindenkinek!

Ma próbálkoztunk egyet beraktuk a hímeket a tojókhoz de semmi nem történt! :scratch:
Még ki kell fundálnom mi hogyan legyen! A fészkeket megcsinálták a tojók de lehet hogy az apucik még nincsenek kész!
Amaryl
Megkaptam a tojikat!
Köszí

Hozzászólás 2008 feb. 29, 14:26 
A Monának már elmondtam telefonon hogy mit tegyen....
Jól van báránykáim itt tényleg egyformák vagyunk... :37:
:13:

Bronz fokozatú IDRE díjas
Valódi név: T.G.

Hozzászólás 2008 feb. 29, 14:15 
Sziasztok, rollerosok!

neco írta:
"Igen, apa ilyen, a madarak az első, ha kell mesterséges légzést is ad nekik, leszar mindent minket és anyát is, és ezzel bizony néha anyának is tele van a töke, de végül is elviseljük, elvégre ő az apa."

Nekem is már :12: és még azt is, hogy :12: s :12: ! Bizony!

neco írta:
Egy darabka, kb 1mm.széles szigetelőszalag a lábra, hosszába bevágott szívószálkarika szintén a lábra, a fejtetőn 5-6 szál pihe felébe vágva, dolgozzon a fantáziád! Ez is az eredményes rollerezés titka :wink: )

:57: :85: :72:

Nagygabe, nagy gratula a kicsikhez! És drukkolok, hogy a többi is sikeresen kikeljen a tojásból!!! Amikor kibontottam a már egy napja meglékelt tojást és megpillantottam benne a tökéletes kismadarat elpusztulva, majd a szívem szakadt meg! És ha a szülők dobják ki valami oknál fogva a picit, hát az sem egy leányálom, mert vagy kihűl, mire észrevesszük a bajt, vagy már nem fogadja vissza a mamája... Szóval nem tudunk elég okosak lenni, csak trükkösek és ha bevált a csel, nyertünk! :wink:

Moncsi írta:
Tetszik, hogy elnevezitek a madárkákat! Ez is mutatja milyen nagy becsben vannak tartva!

Moncsi, míg csak pár fióka kuksol a fészekben, addig nem nehéz néven nevezni őket, -igen, nagyon nagy szeretettel foglalkozom velük :wink: , és majd ha a Neco megállapítása nálam is beigazolódik, csak nézitek, hogy milyen eredményes rolleres leszek :lol: ,- szóval ha már sok fióka van, már a becézés számozásra fog redukálódni... Egyeske, ketteske 8) ...

Balance írta:
...annál jobban fogjuk majd értékelni egy roller elegáns dallamait!
...Nem is kínzom, sőt -mint már írtam, hangszigetelt kalitokat és röpdét kapnak. Akkor pedig (attól függően, hogy milyen lesz a hatásfoka a szigetelésnek) jöhet a rollerfüttymadár!

Tuttam, hi-hi-hi, tuttam, tuttam!!!!! :92:

Szia, Mona! Te is előkerültél végre!!! Amaryl is nagyon hiányzik, de az ő idegeit most a netszolgáltató cincálja... Figyu, már diskuráltunk mi erről... Én a helyedben hagynám ezt a tojót még pihenni... Egyszer csak abbahagyja a tojást, és mint mesélted, sikeresen párzott, akkor érdemes megmenteni a tojást is, ha van kotlód, ki befogadja :roll: De a másik tojó alatt hány tojás van? Az az egy nap különbség pedig nem a világ... Azért hallgass a nagyokra, én csak elmondtam, mit tennék.

Elmo írta:
Nagyon várom már hogy nap mint nap hallgathassam ezt a csodás éneket

Elmo, biztosan van zene órátok a suliban. Csak figyelj nagyon, hegyezd a füled, élezd a hallásod, mert ha nagy rolleros leszel, igencsak szükség lesz vájt fülekre! :wink: Mondom neked.

Puszi nektek: Gabesz

Hozzászólás 2008 feb. 29, 13:17 
Sziasztok Rollerosok!

Szakmai kérdésem lenne:
Van egy 2007-es tojóm, aki annak rendje s módja szerint megfúrta a fészket, kapott fiút, 2 napja tojt egy tojást. Tegnap nem sikerült neki a tojásrakás, egész nap kínlódott vele, aztán délután 5 körül megszületett a tojás, de nem a fészekben landolt, hanem az ülőrúd alatt ott, ahol a nagydolga is szokott. Ma reggel nincs tojás, de megint szakadtul néz ki.
Kérdésem: most mit csináljak vele? Ez a tojás sem lesz a fészekben, a tegnapit sikeresen össze is törtem, mert beletapadt a macskaalomba...A fészekre nem ül, bent a műtojás. Szerintetek érdemes kínoznom, vagy vegyem el tőle a fészket, vagy mit tegyek? Az tojását betegyem a kotló alá? Nem lesz baj, ha az egy nap múlva fog csak kikelni?
Lécci valaki adjon okos ötletet!!!
Köszi!

Neco, nem írtad, nálad mi a helyzet? Vannak már tojások, esetleg fiókák is? Iker feri, nálad?
Bocsi, hogy így noszogatlak benneteket, de szeretném, ha akik tapasztaltak már ezen a téren, írnátok nekünk jótanácsokat, akiknek most van először kotló madara. Köszi! :wink:

Hozzászólás 2008 feb. 29, 10:45 
doromboló írta:
Szalvéta ?...Kihagytad a szalvétát ....kukac után szájtörlés !... :57:

Ne hülyéskedj Béla! Itt most (roller)életekről van szó! Ráadásul ezt az életmentést a TB. sem támogatja! :96: ( :85: )

Különben van erre egy sztorim.
A 2006-os szezonban gyűrűzés után egy rendmániás tojóm kipaterolt egy fiókát a fészekből. (A szerinte nem a fészekbe való gyűrűt akarta gondolom kidobni, de a kölök is ment a gyűrűvel a fészken kívülre.) Ezt akkor vettem észre, mielőtt a srácaimért mentem volna a suliba. A jéghideg fiókát bedobtam a szemétbe és mentem volna a dolgomra, mikor észrevettem hogy a rollerkölök megmozdult. Lepucoltam a madarat a ráragadt pelyvától, majd elindultam a srácokért egy kézzel vezetve, egy kézzel meg a madarat melengetve. A fiaim mellé beült az autómba az egyik osztálytársuk és az anyukája is, és persze a srácaim rögtön kiszúrták hogy van valami a kezemben. Mikor fény derült a tenyerem tartalmára a kilenc éves srácaim hosszasan elemezték a szitut aminek a lényege az volt, hogy: "Igen, apa ilyen, a madarak az első, ha kell mesterséges légzést is ad nekik, leszar mindent minket és anyát is, és ezzel bizony néha anyának is tele van a töke, de végül is elviseljük, elvégre ő az apa." Kicsit persze finomabban fogalmazva, de a lényeg ez volt.
Égtem mint a Reistag, de néhány perc múlva hál'istennek kiszált az anyuka gyerekestül. Rákérdeztem a srácaimnál, hogy mi volt ez a cikizés, erre megkérdezték, hogy: "Miért, nem így van?" Hát ekkor szembesültem vele, hogy tulképpen van ebben valami.....bár az életbe nem gondoltam volna, hogy a srácok ilyennek látnak engem.
Hát ez az anyuka többet nem ült az autómba, messziről vissza köszön, de ennél közelebbi kontaktust nem mer vállalni úgy látom.
A madár mire hazaértünk felmelegedett, kapott egy óriáskígyónyi gilisztát, majd ment vissza a mamához. Fel is cseperedett, azóta is a madárház lakója, egy "német fehér" azaz dom. fehér hím lett belőle.

Tanulság: Legalább néha éreztetni kell a gyermekeinkkel: azért mert nem férnek bele egy füttykalitba, azért fontosak ők is nekünk.

(Szeva Gabe! Egy darabka, kb 1mm.széles szigetelőszalag a lábra, hosszába bevágott szívószálkarika szintén a lábra, a fejtetőn 5-6 szál pihe felébe vágva, dolgozzon a fantáziád! Ez is az eredményes rollerezés titka :wink: )

Bronzkoszorús mestertenyésztő

Hozzászólás 2008 feb. 29, 10:21 
neco írta:
Sziasztok, szeva Gabe!

A negyedik, elpusztult kicsinek talán több esélye lett volna, ha az egyke mellé tetted volna vissza. (Bár innen q..a könnyű okoskodni :wink: ...)
A kiesett (kidobott?!) fiókát különben célszerű felmelegítve, és megetetve visszarakni a fészekbe! A melegítéshez elég, ha a tenyeredbe veszed (természetesen nem átfagyott kézzel!!magyarán a testmeleged elég erre a célra), majd a másik tenyereddel lefeded. Tíz perc és felélénkül, de érezni ha már nem "hideg" a madár. Ezután az etetésnél jó szolgálatot tesz ilyenkor néhány darab apróra vágott földigiliszta, vagy a tojásos eleségből is lehet csipesszel etetni.
Vagy egy tucat fiókát mentettem meg már így, és volt köztük olyan, amelyikben már alig pislákolt az élet.

Különben gratulálok! Ügyesek vagytok! Csak így tovább! :31:

Én is gondoltam arra, hogy a másik madár alá rakom vissza. De akkor hogy lehet megkülönböztetni a saját kicsinyétől? Elég egyformák... Fehér pihések...

Ma reggelre már három kicsi kikelt a harmadik fészekaljból, még két tojás maradt mellettük.

Hozzászólás 2008 feb. 29, 9:56 
doromboló írta:
:41:
:37:
Na most aztán Grrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr ! :shock:
Vegyük sorra !...Balu barátom jól megleptél a hátizsáknyi hullámosoddal !..A víz kivert !.... Hogy lehet azt a ricsajt elviselni kis lakásban ? He ?...És ezzel kínozni egy aranyos kis pillangót is ! Teeeeeeeee !.... :23:

Szia! :lol:
Igen, én sem tudtam megállni egy tucat előtt, ez is közös bennünk! 8)
Hogy miként lehet elviselni? Úgy, hogy szeretjük őket. Ez épp elég indok! ;) Egyébként mindegyiknek külön hangja, füttye és szótára van. Sőt, még a repkedésük hangja is egyéni. :)
Nem is kínzom, sőt -mint már írtam, hangszigetelt kalitokat és röpdét kapnak. 8) :arrow: Akkor pedig (attól függően, hogy milyen lesz a hatásfoka a szigetelésnek) jöhet a rollerfüttymadár! :72:

doromboló írta:
Nekem is volt hullámosom nem is egy ...a legutolsó több mondatot beszélt, még a TV is lejött ezért és egy jó műsort csináltak vele-lünk.. De voltak nagypapijaim is szintén beszéd virtuózok voltak szintén TV-k stb...
De ha belépek a műrepülők klubjába, akkor nem beszélek a könnyübúváros múltamról...?!

Nekem ez jelen, és nem zárja ki azt, hogy szeressem a rollereket, főleg, hogy itt mennyire igényesen teszitek mind ezt! :D Nagyon tetszik a hozzáállásotok, a szakértelem, az összefogás és a rangsor nérküli tisztelet, szeretet. Egyébként ez az egész IDRE-re jellemző! :wink:

doromboló írta:
Hidd el Balu, hogy a papagájok egyedül a csodák, a fészekből még időben kivettek melyek még nem tanulták meg a saját ricsajukat igazán az acsoda, a többi gyötrelem a zsivaj miatt...

A papeszoknál is működik, hogy a nyelvet a szülőktől tanulják. Persze, vannak olyan renegátok, akik nem egyszerűen képesek rikácsolni!
Nekem az tetszik, mikor a saját nyelvén is széphalkan gurgulázik! :D
Eccer úgyis meghallgatod nálam! :97:

doromboló írta:
Még a színkanári, csapper hangjától is óvom az ittenieket, általában a kis lakásban élőket akik nem tudják hová vinni a csappert ha már dobhártyát rezegtetően fütyül mint ha felhúzták volna. De hol van ez egy kazal hullámoshoz ?...Jézusom ?! :lol:

:61: Edzett emberek vagyunk, mitagadás! Látod, annál jobban fogjuk majd értékelni egy roller elegáns dallamait! :93:

doromboló írta:
Tehát ennek a topiknak az lenne a hivatása, hogy a világ összes táján nagy becsben tartott és nálunk mostohán eltüntetett speciálisan
szobaénekesnek otthont adjunk és megerősítsük azok táborát akik segítenek abban hogy a magyar nemes kanári (ez valójában a harzer roller) visszakerüljön méltó vezető kanárifajta helyére. Azért írok fajtát mert ez az alak már régen a domesztikált változata az eredeti cerynusnak....

De hát ragyogó munkát végeztek! Sőt, én is azt mondom, hogy ha színek varázsát szeretné valaki, arra ott a többi madár. Viszont ha a dallam a lényeg, akkor a rollernek tényleg az van. Szerintem is a kanári lényege a dallamos szép éneke! :D

doromboló írta:
Szóval az lenne a tiszteletteljes kérésem hogy ebben a tyúkudvarban rollerek körül forog a világ és szeretném ha ez így is maradna persze a megszokott pajzán vonalvezetésemmel nem felhagyva !...Mellékzöngék azért lehetnek de a fő és meghatározó profil a ROLLER kell hogy maradjon... Maradok tisztelettel : :13:

:64: Jóvanna, nem Huligánkodom. :12:

Hozzászólás 2008 feb. 29, 9:26 
Szalvéta ?...Kihagytad a szalvétát ....kukac után szájtörlés !... :57:

Hozzászólás 2008 feb. 29, 8:58 
Jaj, neco! Teljesen elérzékenyültem, ahogy elképzeltem, hogy a nagy mackó-tenyeredbe veszed a kis árvát, felmelengeted, csipesszel megeteted... Ez olyan megható! :47:

(Látod, rollerbird! Így kell elbűvölni a pipiket! Figyelj, és tanulj!!)

Hozzászólás 2008 feb. 29, 4:27 
Sziasztok, szeva Gabe!

A negyedik, elpusztult kicsinek talán több esélye lett volna, ha az egyke mellé tetted volna vissza. (Bár innen q..a könnyű okoskodni :wink: ...)
A kiesett (kidobott?!) fiókát különben célszerű felmelegítve, és megetetve visszarakni a fészekbe! A melegítéshez elég, ha a tenyeredbe veszed (természetesen nem átfagyott kézzel!!magyarán a testmeleged elég erre a célra), majd a másik tenyereddel lefeded. Tíz perc és felélénkül, de érezni ha már nem "hideg" a madár. Ezután az etetésnél jó szolgálatot tesz ilyenkor néhány darab apróra vágott földigiliszta, vagy a tojásos eleségből is lehet csipesszel etetni.
Vagy egy tucat fiókát mentettem meg már így, és volt köztük olyan, amelyikben már alig pislákolt az élet.

Különben gratulálok! Ügyesek vagytok! Csak így tovább! :31:

Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
A témát lezárták, nem szerkesztheted a hozzászólásaid, és nem küldhetsz új hozzászólást.  [ 5220 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 148, 149, 150, 151, 152, 153, 154 ... 261  Következő