Támogassa egyesületünket adójának 1%-ával

Hozzászólás a témához  [ 422 hozzászólás ] 
Keresés ebben a témában:
Oldal Előző  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 22  Következő
Szerző Üzenet
IDRE tag
Valódi név: Darázs Ádám Péter

Hozzászólás 2011 szept. 23, 21:37 
Szerintem teljesen madárfüggő ez is. Nálam például egymás mellett vannak sápadtfejű rozellák és sima rozellák közös hálóval és nem zavartatták magukat egyáltalán. Sőt egyik röpdében 2 pár rozi volt eddig ugye és ott se voltak bajok, pedig a roziknál főleg fent áll ez a veszély. Aztán ezt a témát máshol folytassuk ha akarod, mert itt nagyon off lesz már. :D

IDRE tag
Valódi név: Dajka Bernadett

Hozzászólás 2011 szept. 23, 20:09 
Érdekes mert nálam más madárfajnál is tapasztalható, ha egymás melletti röpdében (melynek elválasztó hálói érintkeznek egymással) két azonos faj található, egyből balhézni kezd a hálón keresztül. Pár hete a világ legnyugodtabb madara a rózsabourk csinált valami őrületes balhét mikor egy másik bourk pár került melléjük. 3 perc után kaptak is más szomszédot :eye:
A kecskéim meg nem voltak hajlandóak költeni, csak akkor amikor a másik kecske pár szintén elhagyta a szomszéd helyiséget. A tojásokat kidobálta a tojó az odúból és a legtöbbet pedig a földre, etetőtálba tojta. Ezek szerint csak van valami az azonos faj egymás mellett élésének, nem? :?

IDRE tag

Hozzászólás 2011 szept. 23, 15:45 
Nálam a költésben sem. :P :)

IDRE tag

Hozzászólás 2011 szept. 22, 22:03 
A többi madár jelenléte csupán a költésben zavarja őket :alien: Egyébként jól elvannak az enyémek is.

IDRE tag

Hozzászólás 2011 szept. 22, 21:06 
Nálam csak egy pár törpe van most és bent vannak rozellákkal, kecskékkel, hullámosokkal, stb-vel egy helyen (persze külön röpdékben), de egyáltalán nem zavarja őket a többi madár. Szóval ez is erősen madárfüggő sztem.

IDRE tag

Hozzászólás 2011 szept. 22, 18:51 
Én azt vettem észre, hogy a törpök ha nem kolóniában tartjuk őket hanem költőpáronként külön, zavarhatja őket akár egy nimfa jelenléte is. Nekem a rózsásak ugyan költöttek és szépen nevelik jelenleg is a két kicsit. A hét elején bevittem hozzájuk a szobába 3 nimfát mert a jákóimmal voltak egy szobában és nem akartam, hogy a tollpor miatt betegek legyenek így átkerültek hozzájuk. Azt vettem észre, hogy a két szülő abszolút nem foglalkozott a kicsikkel, nem etették meg őket, csak az új lakótársakkal foglalkoztak. 10 órakor kihoztam a nimfákat a szobából mert féltem zavarják a törpéket és láss csodát, 10 percen belül kapott enni a két fióka.

Van egy feketefejű és egy fisher párom is, akik külön röpdében vannak, és csupán egy drótháló választja el őket egymástól. Mindkét pár ivarérett, de nem költött az idén egyik sem. Mindkét párnak két odú van feltéve. Mindkét odúba gyönyörű fészket épített mindkét pár és ennyi. Ma jöttem rá, hogy valószínű zavarja őket egymás jelenléte így a hétvégén a feketefejűek elköltöznek más helyre.

Lehet nálad is valami hasonló zavar lehet, nem?

Valódi név: Bíró József

Hozzászólás 2011 szept. 22, 15:46 
brimston írta:
Szia

Így láttatlanban nehéz megtalálni a baj okát. Amik nekem eszembe jutottak:

Köszönöm a kimerítő válaszod,nos amire gondolok az a zavarászás miatt lehet, igen bele néztem egy két alkalommal és az odú minden részében volt tojás, a melegségét nem néztem de egész nap kint vannak gondolom hogy nem kotlik a drága, meddig jók vagy felhasználhatók a tojások,??vagy ezeket már buktam?

A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Warhawk 2011 szept. 22, 15:52-kor.
Idézet szöveg beillesztésének javítása

Hozzászólás 2011 szept. 22, 12:10 
Szia

Így láttatlanban nehéz megtalálni a baj okát. Amik nekem eszembe jutottak:
1. Csak te látod úgy, hogy nem gondoskodnak a tojásokról, de valójában üllnek rajta
2. Tényleg elhagyják a fészket, és nem kotlanak.

Az első esetben érdemes megnézni, az öt tojás egy kupacban van, vagy szétszórva, ha napközben vagy este megnézed, langyosak vagy melegek esetleg? Mert ebben az esetben kotlanak, csak a zavarástól hamar kijönnek az odúból.

A második esetben lehet a már említett 2 tojó, habár ilyenkor gyakran együtt kotlanak. Nem tudjuk hol tartod őket. A zavarást valahogy küszöböld ki, rakj lapokat a ketrec röpde azon oldalába, ahol látványos a zavarás. Esetleg egy másik odú szóba jöhet. Ha ezek sem vezetnek sikerre, nem marad más, vagy a madarat kicserélni, vagy még inkább kettő másikat venni, hátha új párok alakulnak ki.

Hozzászólás 2011 szept. 22, 11:32 
Warhawk írta:
József írta:
de a viselkedésük rendben is van ehhez méltóan! :oops:

Amikor "ál-párba" állnak akkor az egyik hímként fog viselkedni. Természetesen lehet, hogy tényleg párban vannak, valóban egy pár, de valami más miatt (zavarás? nem megfelelő odú?) nem kezdik el a költést. Ha van lehetőséged rá a tojásokat keltetőbe vagy valami dajkamadár alá kellene betenni. Ha beindul bennük a fejlődés, akkor 100%, hogy az egyik hím. :D

Hogy néz ki az odújuk? Mekkora helyen vannak?

Nos a zavarásban lehet valami mert emberek közelében vannak, valamint az odú mérete 15x15x25 hullámosét örökölték meg,
lehet buta kérdést teszek fel de nem lehet vissza hozni a kotlási érdeklődését? ha pár nap múlva vissza teszem a tojásokat!

IDRE tag
Valódi név: Malmarits Tamás

Hozzászólás 2011 szept. 22, 10:49 
József írta:
de a viselkedésük rendben is van ehhez méltóan! :oops:

Amikor "ál-párba" állnak akkor az egyik hímként fog viselkedni. Természetesen lehet, hogy tényleg párban vannak, valóban egy pár, de valami más miatt (zavarás? nem megfelelő odú?) nem kezdik el a költést. Ha van lehetőséged rá a tojásokat keltetőbe vagy valami dajkamadár alá kellene betenni. Ha beindul bennük a fejlődés, akkor 100%, hogy az egyik hím. :D

Hogy néz ki az odújuk? Mekkora helyen vannak?

Hozzászólás 2011 szept. 22, 10:03 
szerintem párban vannak,...úgy gondolom a rózsa színű homlokú a tojó,a vörös homlokú pedig a hím,...de a viselkedésük rendben is van ehhez méltóan! :oops:

IDRE tag

Hozzászólás 2011 szept. 22, 9:47 
Biztos, hogy egy párod van? Előfordul, hogy két tojó is párba áll.

Hozzászólás 2011 szept. 22, 7:12 
Betty írta:
Szia!

Ha az első költésük, előfordulhat olyan, hogy nem üli őket. Általában a 2. tojás lerakása után elkezd kotlani a tojó, a hím pedig eteti. Ha továbbra sem megy be az odúba, szerintem vedd el tőlük a tojásokat.
Tapasztaltabbak biztos okosabbat írnak.

Köszi a választ...ami tény már nem az első tojás rakása hanem nálam a második alkalom ,de az elsőnél szintén ezt tapasztaltam,akkor én is azt gondoltam,hogy na majd a másodiknál na de nem mert nem foglakozik a tojásokkal most sem,
vegyem el tőlük..és akkor ezek a tojik már nem fel használhatók lesznek?
Valószínű tojót kell cserélnem?

IDRE tag

Hozzászólás 2011 szept. 21, 20:44 
Szia!

Ha az első költésük, előfordulhat olyan, hogy nem üli őket. Általában a 2. tojás lerakása után elkezd kotlani a tojó, a hím pedig eteti. Ha továbbra sem megy be az odúba, szerintem vedd el tőlük a tojásokat.
Tapasztaltabbak biztos okosabbat írnak.

Hozzászólás 2011 szept. 21, 19:54 
végülis ide is bemásolom ha nem gond hisz ez a törpé fóruma nos.....Jó estét mindenkinek..szeretném tőletek meg kérdezni mi a baj ha 5 tojás rakott le a törpém és nem hajlandó rajta ülni,vagyis nem gondolnám mert sürün kint van az ülő rúdon ebböl gondolom hogy nem foglakozik az 5 tojással, vagy talán még ezek után csücsül rá? választ előre is köszönöm...üdv...

IDRE tag

Hozzászólás 2011 szept. 18, 20:21 
Köszi. Hát én is nagyon reménykedek. :)

IDRE tag

Hozzászólás 2011 szept. 18, 19:52 
Frici, azt hittem kisebbek a tieid, de így érthető a ki-be járkálásuk :) Én minden nap kicsit kiveszem az enyémeket de náluk is látom napról-napra, hogy húzódnak, félnek...hát még azok hogy félnek akik nincsenek hozzászokva az emberhez. Kép? Frici... Kép? :mrgreen:

Ádám sajnálom az utolsó kis fiókát :( A megmaradt 4. remélhetőleg szépen felnő.

IDRE tag

Hozzászólás 2011 szept. 18, 19:24 
Nálam kikelt mind az 5 tojás a törpék alatt, de sajnos az egyik fióka elpusztult ma (ha jól láttam a legkissebb ami pénteken kelt). Tojó is kirepült a helyéről, ahogy a döglött fiókát vettem ki, úgyhogy őt is meg kellett fognom és visszarakni. Szerencsére a madárházban repült kis és nem a szabadban. Nem kellett nagyon hajkurászni, 2. próbálkozásomra meg is fogtam. Remélem a 4 ami most van már megmarad mind.

Valódi név: Ferenc

Hozzászólás 2011 szept. 18, 19:12 
Már röpképes, csak meg van kopasztva kicsit, de jól repül már. Maguktól járnak még ilyenkor vissza az odúba, nem kell noszogatni őket, nagyon vadak kirepüléskor. Ahogy közel megyek menekül befelé.

IDRE tag

Hozzászólás 2011 szept. 18, 19:06 
Köszi Frici :) A piros felirat a védjegyem akar lenni :mrgreen: Nem a legjobb de kezdetnek nem olyan gáz :alien: Az enyémek még nem filóztak ki a fészekből és remélem még maradnak kicsit nyugton. Nem félsz, hogy kiesik a kicsi a fészekből? Vagy a szülők visszaküldik ilyenkor őket?

Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Hozzászólás a témához  [ 422 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 22  Következő