Támogassa egyesületünket adójának 1%-ával

A témát lezárták, nem szerkesztheted a hozzászólásaid, és nem küldhetsz új hozzászólást.  [ 5220 hozzászólás ] 
Keresés ebben a témában:
Oldal Előző  1 ... 140, 141, 142, 143, 144, 145, 146 ... 261  Következő
Szerző Üzenet
IDRE tag
Valódi név: Küzmös Csaba

Hozzászólás 2008 márc. 9, 14:43 
Sziasztok,

A Kanári és Zebrapinty között nem csak a torokfolt a különbség.
Ez véleményme szerint elenyésző dolog a fiókák kérő viselkedéséhez képest.
Teljesen másként kérik a fiókák a kaját a szüleiktől! Míg a zebrapinty enyhén hátracsavart és leszorított fejel tátong pici korában, addig a kanári teljesen kinyújtott nyakkal felfele, a lehető legnagyobb magaságba emeli a fejét.
Ez a különbség annyira megzavarja a zebrát, hogy nem fogja megetetni, nem tud vele mit kezdeni! Még ha meg is lenne a kezdeti ösztöne az etetésre, a magasan tartott fejek látványa elrémiszti, etetés helyet pedig inkább tovább ül rajtuk és melengeti...
Ne legyen igazam, de halvány esélyt sem jósolok nekik mint zebra növendékek.

Egy Kanári hímnek viszont jobb esélyei lennének a nevelésre...

Hozzászólás 2008 márc. 9, 12:00 
Sziasztok!

Asszem nekem is le kell szoknom az állandó figyelésről, bár nem megyek oda a madarakhoz, fél szememmel állandóan sasolom őket.
Aztán most, hogy Gabesz így járt, majd a guta üt meg, ha leszáll a tojóm a fészekről, és 10 percnél több ideig van kint. Főleg, hogy ez a madaram egyszer már elhagyta a fészkét...
Már csak 4 napot kell kibírnia, de az, hogy egyenlőre üli, bíztató, bár még minden lehetséges...

Kelt még ki fióka? Etetik már őket a zebrák?

Hozzászólás 2008 márc. 9, 10:15 
:30: :oops: :oops: :oops:

kétszeres Gyémántkoszorús Mestertenyésztő

Hozzászólás 2008 márc. 9, 9:50 
A magyarországon előforduló (nem csak honos) ragadozómadár nevét már 12 éves koromban tudtam és ez megmaradt a mai napig amiben akkor sem tévedek ha álmomban keltenek fel !....15 évig aktívan solymásztam, bemutatókat tartottunk kiskukori koromban a nagy BUDAPESTI NEMZETKÖZI VÁSÁR-okon...a nagyvázsonyi várünnepélyeken és a MAGASISKOLA című film készítésében is aktívan réztvettem (solymász játékfilm) Kannban aranydíjat kapott !... :shock:

Hozzászólás 2008 márc. 9, 9:30 
Nee, Herr Doromboló, latinul tudok :lol: , csak magyarúl nem! Én a Tinnunculus alandariusra gondolok! :shock:

Hozzászólás 2008 márc. 9, 9:01 
Turmfalke = vörösvércse (falco tinunkulus) :shock:

Hozzászólás 2008 márc. 9, 8:54 
Na végre, Gabeszom! Éljenek a pótszülők! Ha most nem ettetnek a picikéket, nem lehet ezzeket mesterségesen felnevelni? Emlékszem, apám gyakran fészekből potyant vadmadárakat nevelt fel, bagoly, csóka, toronyvércse (van ilyen magyarúl?) szóval Turmfalke. Ez kanarinál nem lehetséges? :?

Bronz fokozatú IDRE díjas
Valódi név: T.G.

Hozzászólás 2008 márc. 9, 8:29 
Szép jó reggelt, rollerosok!

Képzeljétek! Ma reggelre kikelt 1 vagy 2 fióka!!! :D
(Végre valami jó is történik... )

Neco, köszi a jótanácsokat, de most lehetetlen a helyzet. Egyik kanári sem ül már a fészken, pedig a fészekkontroll után visszatettem a bélést, babszemet. Rá se hederítenek.

Doromboló, nagyon köszönöm a válaszod! Több dologra is rávilágítottál. Ötletem nem volt, hogyan nyomhatnám vissza a tojót a fészekre és semmilyen változtatást nem mertem eszközölni, hogy ne az új szitura figyeljen a lüke tojó... Az tény, hogy sokat számít az, hogy el van-e különítve, ha csak egy szimpla kartonnal is, hogy ne láthassák egymást a szomszédos felnőtt madarak. Míg Roland pici béka volt, akkor görcsölt be a mamája párszor, mert látta a szomszédban udvarló Illést. Na akkor jöttem rá, hogy bizony fal kell! A zebráim meg nyitott fészekben költenek. Igen, láttam már azokat a pici jelzőpontocskákat a zebrafiak csőrében, de tudom azt is, hogy nagyon jó nevelő ez a pár. Felváltva járnak enni, hordják a tiszta fészekanyagot- a tojáshéjat sem dobják ki ezek, hanem inkább beépítik a fészekbe!, olykor még a fiókát is túlzott buzgóságukban. Nem tudom, hogy lesz. Ahányszor valami élelmet teszek a dobozukba, mindig kíváncsian minda a ketten kijönnek a fészekből- ekkor tudom lecsekkolni, mi a "harzi" helyzet...

Egyelőre ennyi. Etetést még nem láttam, nem is merem figyelni őket. Mostmár úgyis az ő gondjaikra van bízva...

Puszi nektek:Gabesz

Aranykoszorús mestertenyésztő
Valódi név: Neubrandt Gábor

Hozzászólás 2008 márc. 9, 4:40 
Gabesz írta:
... hogy a zebrapinty képes kikölteni és etetni is hajlandó a kanári fiakat. ...

Halihó!

A költés az oké, de hogy etetik a fiókákat afelől kétségeim vannak!
A díszpintyfélék (Estrildiade) családjába tartozó madarak (sirályka, rizspinty, nyársfarkú, gould amandína stb. és persze a zebra is) fiókáinak csőrén-,csőrében vannak un. szájzugpupillák. A legtöbb esetben ezek a madarak zárt helyen fészkelnek, ezek segítségével könnyen megtalálják sötétben is hova kell tenni a kaját, és ezek ingerlik a szülőket az etetésre.

A pintyfélék (Fringillidae) családjába tartozóknál (mozambiki-, szürke csicsörke, tűzpinty, és pl. a kanári is ide tartozik) ilyen nincs a fiókáknál! Ezek a madarak nyitott helyen fészkelnek, náluk erre nincs szükség.

Ezt figyelembe kell venni a dajkáztatásnál!

Szóval, ha kikelt a zebrák alatt a kanárifióka, valami trükkel vissza kéne tenni a kanárimamához.

http://rollercanary.hupont.hu/

Hozzászólás 2008 márc. 9, 2:27 
Kedves Mona elküldenéd nekem is a kigyüjtöt anyagot ? Előre is köszönöm. kiralymatyas@alfold.net. idre légyszilégyszilégyszi????? :17: olvasom a topikot na .Aki sokat alszik keveset él :72:

Hozzászólás 2008 márc. 8, 21:21 
Ami nem jó az az hogy állandóan a madarakat figyelitek és ezt a madár tudja ! Veletek foglalkozik és nem a feladatával!
Aztán ha a végére disznókodik a tojó és mivel annyira szeretgetve van hogy még külön keresztneve is van akkor már téged akar nem a hülye ücsörgést !....
Ha leszáll ennek több módja van hogy vissza ültessük...
Az első időkben a hímet kell berakni s az majd visszahajtja. Néhány óra után megnyugszik és ki lehet venni a papát.
Vagy később kis homályosságot csinálsz, pl. behúzod a függönyt félig, ha van, ha nincs akkor a kalitkát kell letakarni csak elől nyitvahagyni.
A tojit meg nem szabad ekkora korban vízben tartani mert könnyen megfulladhat a kicsi a végstádiumban...
A következő költésnél lehetőleg ne hagyj annyi bámészkodni, kisérteni való lehetőséget a tojóknak fészkelés alatt... Ha látják a zsivajt körülöttük és kint az ablakon túl is, akkor előfordul hogy megqrvulnak !
Kiváncsian várom a végkifejletet...Most már csak akkor tedd vissza a tojik egy részét ha stabilan ül, mert ha nem ő költi ki akkor nem is eteti később a kölkeit a disznó !....Őszintén szólva nem tudom hogy a két kis zebra azokat a nagy tojásokat hogy tudja betakarni és később győzni kajával...Még ilyent nem csináltam bár ha egy szürke légykapó pár fel tud nevelni egy kakukkot akkor talán ezek is, mivel a legjobb nevelő hírében állnak.....

Hozzászólás 2008 márc. 8, 20:51 
Gabeszkám, tőlem aztán nem kapsz fejmosást, inkább cuppanos puszit, mert egyszerüen csodálatosnak tartom, hogy hogyan harcolsz a kicsikért. Nagyon szurkolok. :15:

Bronz fokozatú IDRE díjas
Valódi név: T.G.

Hozzászólás 2008 márc. 8, 20:06 
Ó, jaj! Le se merem írni, mi történt... Csak nagyon halkan mondom el, mert tudom, Raina (is) nagyon várja a fejleményeket. Vállalom a fejmosást :? .

A délelőtt ugye, Fruzsinám gyönyörűen ülte a tojásokat. Nem is foglalkoztam vele tovább. Dél körül pedig az öt perces kajolás után nem volt hajlandó visszaülni a fészekre! :shock: Csak ott tollászkodott, nyújtózkodott, és énekelt rövid sorokat. Na mondom, itt is befellegzett! Még vártam jó félórát, de akkor sem lett semmi változás. Egyáltalán rá se bagózott a fészekben ücsörgő szegény kis tojásokra. Újabb idegfeszítő félóra után már aludni is akart a fészek szélén ácsingózva! Hú, de dühös voltam!!!! Anyósom is tisztes távolságból már körömrágva figylte az eseményeket, mondja, biztosan már nem is élnek a picik, annyit voltak kihűtve ezek a tojik. Meleg vízbe állítottam őket egyenként, megvártam, míg megáll lebegés, és mind az 5 táncikált :shock: , finom pici mozdulatokkal meg-megbillent a vizen, szemmel láthatóan mocorgott benne a kis lakó :shock: !!! Hát ekkor már a könnyeim potyogtak! Most mi legyen? :cry: Anyunak pattant be akkor, hogy a zebrák is költenek, mi lenne, ha betennénk alájuk? Láttam már szomszédos topikban, hogy a zebrapinty képes kikölteni és etetni is hajlandó a kanári fiakat. Galád módon kicseréltem a tojásokat :oops: , Karcsika rögtön ült is a kellemese hőmérsékletre felmelegedett tojásokra. Pintyőnek volt némi fenntartása, de aztán cuppant ő is a párja mellé be a fészekbe. Ha csak egyikük eszik, másikuk hűségesen ül a fészken, gondosan hordva maguk alá a tiszta fészekanyagot.

Azóta még semmi fejlemény tojásügyben. Ülik szépen a zebrák a kanáritojásokat. Vajon, fogják etetni, ha egyáltalán ki is tudnak kelni? :? Minden bajom van. Doromboló, Ilusom és Fruzsim alatt szédszedtem a fészkeket kontroll céljábó, semmi. És az sem lehetett az ok, hogy zavartuk, mert most sem volt több járkálás előttük, mint máskor, talán most még kevesebbet is zargattuk pont amiatt, nehogy... Megvizsgáltam a tojókat is. Ilusnak semmi háj a hasin, szép rózsaszín. Fruzsim viszont eléggé piros volt... Lágykaját pedig egyáltalán nem kapott, csak a sima mageleséget és néha almát. Lajos, bocsánat, mostmár tényleg pakolásztam a tojásokat, de csak azért, mert más kiútat nem láttam.

Egyedüli jó dolog mára, hogy Roland nemcsak egész nap a fészek szélén álldigállt, de le is repült a mama mellé a kajásdobozra. Aranyos kis csirregő hangja van :) .

Gabesz

Hozzászólás 2008 márc. 8, 19:45 
Kedves királymátyás !
Még nekem sem rollerim vannak, de már most arra törekszek és egyszer majd nekem is az lesz, de arra már előre fel akarok készülni ...
Még egy kérdés: jó-e az, hogy én az üres tojásos költés után bent hagytam a himeket a párjaiknál ? Jelzem, nagyon szépen fütyülnek, etetik a másikat, párolnak, együtt rakják a fészket a következő menethez és csak nagyon ritkán és nagyon keveset verekednek.

Hozzászólás 2008 márc. 8, 19:35 
Kedves szakik!
Ti hol tartjátok a madaraitokat ?
Van mindenkinek fűtetlen madárháza télire? Tényleg az a legjobb tartási mód? Nekem úgy is mutatták, hogy a 22-23 fokos szobahőmérsékleten tömbházba átteleltetett madarakat már december-januárban is lehet költetni, mert megváltozik a biológiai órájuk. Jó dolog ez vagy inkább ki kellene várni velük is a március közepét?
Nekem már decemberben nagyon kérték a himet és azonnal pároltak és le is tojtak, de volt amelyik mindet üresnek tojta (állitólag már rég meg volt bennük a tojás csak nem kaptak himet és akkorra már a sperma nem tudott termékenyiteni), sőt volt is januárban 3 kis fiókám, de lassacskák meghalt mind a három, pedig már tollasak voltak, sőt a legnagyobb már a fészeből is kiszállt :03:

Hozzászólás 2008 márc. 8, 19:31 
Béla én békés megyébe medgyesegyházán lakom, Gyula városátol 30 km-re. Ez a település a görögdinnye termesztéséről híres . 2007 ben a ti vidéketekre is szállítottak töllem dinnyét jó pár kamionnal a biznicárok.Illetve hírhedtek is vagyunk mert Magyarországon első alkalommal szavaztak 72% nemmel hellyi kezdeményezésű népszavazáson, egy SZEMÉTÉGETŐ ellen. Még sokat tudnék írni de ez roller topik. A távolság tölletek 332km. :08: szerintem engem le dorongolnak :90: vagy elzavarnak :14:

Hozzászólás 2008 márc. 8, 19:04 
Az a baj,hogy én a csapperekből indulok ki. Ott is van jó és rossz fiú .egy tiszta füzetet kellene nyitnom ezeknek a ujdonsült madárkáknak . Találtam egy lágy héjjú tojást ma du. :cry:

Hozzászólás 2008 márc. 8, 14:39 
Minden kedves csibének, jércének, tyúkocskának, tyúkanyónak és kotlósnak KÍVÁNOK
A KAKASOK
NEVÉBEN !!!
NAGYON SOK
BOLDOGSÁGOT !!! :13:

Hozzászólás 2008 márc. 8, 14:36 
Dehogynem ! Csak legtöbbször kora reggel és lefekvés előtt csinálják..
Nagyon merész vagy hogy benn hagyod a hímet a tojónál, mert általában dugás után olyant verekednek hogy a tollak röpködnek s ha ezt megt
anulják akkor legközelebb azzal kezdik hogy bunyó és a tosziból meg már nem lesz semmi !...
Bélusom ha Herend felé jársz szívesen látlak.
Gabesz te végig fürdésről beszéltél...a csőrős itatóban legfeljebb a fejét tudja bevizezni ez nem fürdés. Én a fürdésre hívtam fel a figyelmet ami tehát nem is volt.....Akkor meg azt kell megnézni, hogy nincs e a fészekanyagban atka, mert attól is keresheti a vizet és azért nem bír ülni nyugodtan. Általában az első költést meg lehet úszni ezeknek a dögöknek a látogatása nélkül de a másodikra már szépen beköltöznek a fészekanyag közé !...Kontrolálni ! Fészket cserélni ha kell....

Hozzászólás 2008 márc. 8, 13:45 
Ha hangosan elkezdek fütyülni akkor a kis tojó lelapul a fiú zsupsz rá. Ezt maguktol nem teszik meg.Ez a fiú még téliálmot alszik ,pedig Imolánál melegbe voltak. :27:

Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
A témát lezárták, nem szerkesztheted a hozzászólásaid, és nem küldhetsz új hozzászólást.  [ 5220 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 140, 141, 142, 143, 144, 145, 146 ... 261  Következő