Támogassa egyesületünket adójának 1%-ával

A témát lezárták, nem szerkesztheted a hozzászólásaid, és nem küldhetsz új hozzászólást.  [ 5220 hozzászólás ] 
Keresés ebben a témában:
Oldal Előző  1 ... 134, 135, 136, 137, 138, 139, 140 ... 261  Következő
Szerző Üzenet
Bronz fokozatú IDRE díjas
Valódi név: T.G.

Hozzászólás 2008 márc. 17, 22:28 
raina írta:
Az a német azt írta, hogy fog egy tűt és azzal rajzolgat :? , ill. gondolja ezt a vonalat. A mellékelt kép szerint odatartja a tűt a madár fejéhez és így méricskel, vagy hogyishívjákezt...

Hű, mekkora tolongás lesz a Parlament előtt!!! :57:

kétszeres Gyémántkoszorús Mestertenyésztő

Hozzászólás 2008 márc. 17, 22:18 
Necoka ! A Tóth Sanyi nem veszi fel a telefont és az üzenetrögzítője meg azt mondja , megtelt !...Holnap megint próbálom....

Hozzászólás 2008 márc. 17, 22:17 
Az a német azt írta, hogy fog egy tűt és azzal rajzolgat :? , ill. gondolja ezt a vonalat. A mellékelt kép szerint odatartja a tűt a madár fejéhez és így méricskel, vagy hogyishívjákezt...

Aranykoszorús mestertenyésztő
Valódi név: Eszteró Lajos

Hozzászólás 2008 márc. 17, 21:49 
Szia Béla !

Csatlakozom .... :22:

Hozzászólás 2008 márc. 17, 21:25 
Szmolai írta:
Mesélj, honnan lehet megállapítani a pici madaraknál ki a fiú, ki a lány?

Raina írta:
A német googlen olvastam Josef Hluchnik oldalon, hogy a kanárifiút úgy állapítja meg, hogy húzz egy gondolt vonalat a csőr bevágáson át. Ha a szem közepén megy tovább a vonal, akkor fiú, ha a szem alatt folytatódik, akkor lány.

Doromboló írta:
A röppencs hímeknek valahogy már pici korban is más a habitusuk. Kreatívabbak, csóválgatják a farkukat, később pedig ha szájharmónikával muzsikálsz nekik, a hímek felröppennek a röpde eleji dróthálóra, míg a tojók sosem érdeklődnek ennyire !... Sokan vannak akik fejállásból, csőrszögekből, faroktűzésből, szemállásból stb. "csalhatatlan" megállapításokat tesznek, de ezt az általam valaha is ismert legtapasztaltabb negymogul a néhai JANYEK bácsi Pozsonyban azt mondta : Évek óta azt csinálom hogy nálam a tojók mindig tarkák a hímek pedig mindig sárgák így a fiatalok is ilyenek 95 %-ban !

Neco írta:
Tavaly Guszti nézte az én fiókáimról készült képeket, és kapásból megmondta a kirepülés előtt állókról melyik tojó melyik hím. (Úgy is volt ahogy mondta!!!) Asszem a csőrük körül hogyan áll a toll vagy mi a fene volt, sajnos nem emléxem.

Nos, egycsokorba szedve kibővíteném a nemi hovatartozást kiderítő tudományos, vagy türelmes megfigyelésen alapuló, avagy tiszta spekulációból származó módszereket, fortélyokat, praktikákat, amelyek egész biztos ki tudja hogy :lol: tuti biztos eredményt produkálnak :wink: .

Botta R. "Az énekes kanári" c. könyvében ezt írja: "Mikor a fiatal kanárik kiröpültek a fészekből, de még a keltető kalitban vannak, a fiatal hímek néha felfújják torokzacskójukat, halk csirregő hangot hallatnak és farkukat billegetik. Tollruhájuk színe is erőteljesebb míg a fiatal tojóké halványabb."

Én türelmes vagyok, kivárom a féléves kort és akkor kihallgatom őket. 8) Kifütyülik nekem a tiszta igazságot, ugyanis a hímek féléves korban kezdenek el hangolni, aranyosan nyekirgélni :lol: .

Ja, és még van egy kicsit okkultista de szuperszórakoztató módszer :lol: , az ingázás. Az Idre csicsörke klub topikján találtam (Hegedűs Zsolt): "Egyszer egy madarász fiatal madarakat jött hozzám venni /papagáj, fürj/. Mivel fiatalok voltak, mondtam neki, hogy nem tudom a nemeket megállapítani. Azt mondja semmi gond , ő meg tudja. Előhúzott a zsebéből egy cérnaszálra felkötött zsákvarró tűt. Kézbe fogta a madarat úgy, hogy az hátán feküdt a tenyerén. A másik kezével a madár teste fölé lógatta a tűt , úgy kb. 3-4 cm-re. Azt mondta, hogy a tű kétféle utat járhat be, vagy körköröset, vagy egy irányút, amely egyben az ivarokat is megmutatja. Az a baj, hogy a poénra nem emlékszem biztosan... de azt hiszem a körökörsen mozgónál tojó, a a csak odavissza lengőnél hímet mondott. Megszakértett nálam vagy 10-15 madarat. -Érdemes lenne kipróbálni, bár azt mondta, hogy nagyon kis testű madaraknál nem biztos, hogy van kitérése a tűnek."

Idősebb korban már több módszer is rendelkezésünkre áll a titok kiderítéséhez, hogy "mi van a bugyiban" :shock: .

Olvastam a csicsörkés topikban a Bendigó módszert (én neveztem el annak 8), ami kanárinál is símán alkalmazható és Monával már teszteltük is!), Hegedűs Zsolt fordításában (Szürke csicsörke Clifton finch Aviaries): "El kell ismernem, van egy titkos fegyverem a szürke csicsörke ivarmeghatározásában. Mégpedig egy 1 lábú hím szürke csicsörke alakjában. Ezt a hímet egy madárkereskedő adta nekem Sydneyben, a lábát rágubancolódott vatta miatt veszítette el. Amikor szeretnék új szürke csicsörkét vásárolni, akkor a kiválasztott madarat ezzel a hímmel közös kalitkába helyezem, s ő pár másodpercen belül elmondja nekem, hogy jövevény tojó-e vagy hím. Ha a kiszemelt egyed tojó, azt onnan tudtuk meg, hogy azonnal énekelni kezdett neki, teljes magasságában kinyújtózik, s a tojó mellé lopózik oldalról. A lábhiánya azonban akadályozza, s a nagy hevületben lecsúszik a tojóról és a kalitka alján kötnek ki, egy sikító kupacban. Voltam olyan bolond s betettem egy másik hímet, azonnal ki kellett kapnom szegényt, mielőtt széttépte volna. Ezután Bendigo nevű madarunk, -a nagy ivarmeghatározó- ahogy más hím madár került a közelébe, azonnal elváltoztatta fütyülését, magasabb frekvenciára váltott és összecsapott szárnyakkal futásnak eredt. /na jó, egylábon szökdécselésnek!/ Ha azt hinnéd, hogy ez csak üres fecsegés, akkor elmondanám, hogy elvégeztettük az ivarmeghatározást 4 pár madarunknál, amelyek Bendigónál jártak és 100 %-san pontos volt! Ezek után pluszba bevizsgáltattuk az összes párunkat ugyanezt bizonítandó."

Majd jön a Mona Dorombolótól profin eltanult szexálós módszere, a vonalzós módszer, amihez a madárnak legalább 8 hónaposnak kell lennie: "Kézbe veszed a madarat úgy, hogy a tenyeredben hanyadt feküdjön és a farka elfelé álljon tőled. Felfújod a hasán a tollat és meglátod a gyönyörök varázspálcáját ha hím, olyan formán, hogy ha egy vonalzót, vagy más lapos tárgyat a hasára teszel és elkezded a kloákája felé tolni, ha elakad akkor cerkáról van szó, ha szépen átcsúsztatható, enyhe akadás nélkül akkor p....ról ! Persze ha legalább 8 hónapos a madár, tehát ivarérett. Lehet 8 éves is ha dagadt, nem lehet a nemét megismerni. Egyébbként a hímek fütyülnek vagy ahogy a rollereknél mondjuk énekelnek, a tojók meg csak azt a rövid hívó hangot hallatják, azt is ritkán, bár ritkán előfordul, hogy az öreg tojók egyike másika egész hosszú trillázásra is képes."

Imola rövid rolleros pályafutása latt is igen hasznos megállapítást tett abszolút megfigyelés alapján: Nagyobb korban elég, ha ránéz az emberre! :D így igaz!

Kuviknak is van egy jó meglátása (átdumálva, ahogy szokta :lol: ):"Természtesen vannak olyan fajok, melyeknél az ivar meghatározás csak "megtapasztalás " útján lehetséges.(általában ének, -vagy amelyik felül van????)"

Puszi nektek: Gabesz

Ui: Neco, mondd, hogy becsempészted másik fészkekbe a 4 árván maradt tojást!!! Persze, kérdés, hogy ott is hány naposak a tojások...

A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Gabesz 2008 márc. 17, 21:52-kor.

Hozzászólás 2008 márc. 17, 21:16 
Ezt én is említettem alább de ha ezt a szöget valaki hibátlanul be tudja rajzoni annak délután 2 órakor a Parlament előtt ki.....m a .....t !!!
:shock:

Hozzászólás 2008 márc. 17, 18:56 
A német googlen olvastam Josef Hluchnik oldalon, hogy a kanárifiút úgy állapítja meg, hogy húzz egy gondolt vonalat a csőr bevágáson át. Ha a szem közepén megy tovább a vonal, akkor fiú, ha a szem alatt folytatódik, akkor lány. :roll:

Hozzászólás 2008 márc. 17, 18:51 
Kedves Mátyás! Nagyon drukkolok Lifo-Fifonak! Csak legyen már végre valahol "minden rendben"!!!

Kedves Neco, én szívbajt kaptam volna. Mi lett a tojásokkal?

Kedves Doromboló! Köszönet a "cég" nevében. Mátyás a törvényes örökös, kell, hogy gyűrűs madarakkal viríthasson a versenyen! Megyek ám meghallgatni.

Kedves Gabesz! Új képek nincsenek? Mesélj, honnan lehet megállapítani a pici madaraknál ki a fiú, ki a lány? (Nagyobb korban elég, ha ránéz az emberre)

Kedves Amaryl, Kedves Mona én drukkolgatok szépen csendben.

Kedves Gabe! Új képek? Elragadóak tudnak lenni a babák és naponta változnak.

Hahó Marcsi, hová lettél? Segítséget szeretnék!

Hozzászólás 2008 márc. 17, 12:58 
:57: Legszebb békegalamb a káröröm !!!.....
Csak hülyéskedtem ! Úgyis bőgtem egy jót az előbb.....Szóval nálam ugyanez a helyzet a szó legszorosabb értelmében !....De nekem már van 3 gyűrűzött porontyom !....

Valódi név: Neubrandt Gábor

Hozzászólás 2008 márc. 17, 10:33 
doromboló írta:
Én a nemek meghatározásával mostanában bajban vagyok ! Külső bélyegek szerint oltári meglepetések érhetik az embert ! .

Naja... Én is jártam már úgy - még kezdő "színes" koromban - hogy két hímet raktam párba.... :D
Lehet hogy csak belenyúlt a lecsóba a Guszti...

Egyik reggelre az egyik tojómat végleg elszenderülve találtam a 4db. 8 napos tojásán :shock: :cry: ?! Még csak el se dőlt, az volt gyanús, hogy nem ugrik le pottyantani, kajálni, és csukva van a szeme. Semmi külsérelmi nyom nincs rajta, a kondija jó, sőt enyhén kövér. A jelzőfény égett egész éjjel, az összes madaram nyugodt, tehát a külső stressz kizárva.... :shock:
Hat tojóm ül (már csak öt :cry: ). A többi szarik a fészekre. A hímeim olyan gorombák a csajokkal, hogy szikrázik néha a kalit. Tavaly túl passzívak voltak a legények, idén gondoltam időben elindítom őket....hát sikerült.

Hááát.... nem indul túl simán a szezon nálam :idea: :?: :!:

http://rollercanary.hupont.hu/

Hozzászólás 2008 márc. 17, 9:08 
Ha minden kötél szakad akkor adok az enyéimből és itt a nyilvánosság erejével kijelentem hogy az x számú gyűrűk a Matyié !....Ha szükség lesz rá...?!....

IDRE tag
Valódi név: Küzmös Csaba

Hozzászólás 2008 márc. 17, 8:36 
Hali

sürgetem én a gyűrűket, de azon kívűl hogy telefonálgatok nekik, nem tudok mit tenni...

Hozzászólás 2008 márc. 17, 0:10 
OKÉ ! De a gyűrűk hogy fognak ideérni !?.....
Kuzmi tudsz sürgetni ?!...Segíts ?! A Matyi a törvényes örökös !...

Hozzászólás 2008 márc. 16, 19:46 
halihó Filifó-ék a harmadik tojásnál tartanak.Holnap ha meglesz a 4. akkor tojik vissza, fiú ki. és aztán a várakozás.

Hozzászólás 2008 márc. 16, 13:22 
Nálam újság??? hát az 1szem kicsi eszik,tegnap óta nem látom rajta hogy nőtt volna,csak a haja!! :D :D és továbbra is szépen üli a kis szelíd madárkám! A másik 2 tojás üres volt.A német tojó ma délelőtt szép csinos kis fészket fúrt,a hímet már nem akarja szétverni,nem akarok előre inni a medve bőrére,de talán....

Gizmóéknak sok szépet!!! :flower:

Hozzászólás 2008 márc. 16, 11:25 
Én a nemek meghatározásával mostanában bajban vagyok ! Külső bélyegek szerint oltári meglepetések érhetik az embert ! A legjobb belenyúlni a bugyikába és ha van fogantyú :shock: akkor futás !...
Más a helyzet a madaraknál :lol: ! A röppencs hímeknek valahogy már pici korban is más a habitusuk. Kreatívabbak, csóválgatják a farkukat, később pedig ha szájharmónikával muzsikálsz nekik, a hímek felröppennek a röpde eleji dróthálóra, míg a tojók sosem érdeklődnek ennyire !... Sokan vannak akik fejállásból, csőrszögekből, faroktűzésből, szemállásból stb. "csalhatatlan" megállapításokat tesznek, de ezt az általam valaha is ismert legtapasztaltabb negymogul a néhai JANYEK bácsi Pozsonyban azt mondta : Évek óta azt csinálom hogy nálam a tojók mindig tarkák a hímek pedig mindig sárgák így a fiatalok is ilyenek 95 %-ban !... Erről ennyit...

Hozzászólás 2008 márc. 16, 11:02 
Mona írta:
A többiek egyenlőre szépen fejlődnek, ma már látszik az egy napos kelési különbség...

Akkor mégsem egyenlőre (=) fejlődnek, ha van különbség... :28:
Egyelőre inkább, ugye? És ha már gyűrűzésre kerül a sor, megtartjuk a névadót is :wink: !

Neco, Doromboló, kíváncsi vagyok én is, hogy a nemeknek nagyon fiatal korban való meghatározására milyen cselek, trükkök vannak forgalomban. Olvastam egy-két fortélyról :lol: , spekulációról én is, de majd csak utánatok...

És míg itt pötyögtem, az elveszett Gizmó hívott telefonon. Sajnos, jelenleg nincsen otthon internetjük, ezért is nem jött mostanában. A kanárikat külön tette, hogy pihenjenek. A zebrapintyei ismét 5 tojáson kotolnak, előző fészekaljból felnőtt két fióka. És még azt is üzeni, hogy "Sámuelt, az ajándékot várjuk júliusra, boldog házaséletet élünk, s üdvözlünk titeket!" Áldott napot kíván mindenkinek!

Puszi nektek: Gabesz

Hozzászólás 2008 márc. 16, 9:47 
Sziasztok!

Köszi Neco, akkor így is fogok tenni majd. (te már megint milyen korán keltél, vagy talán le se feküdtél??? :D )
Ma kivettem a tojásokat és egy műtojást tettem be helyettük támasztéknak. Azt mondta Doromboló, hogy törjem fel és nézzem meg, miért nem kelt ki a madár, mert ebből is sokat lehet tanulni. Nos megnéztem, az egyik toji tényleg fias volt, de szegény madárka nem bírt kikelni, pedig meg is lett neki repesztve a burok, biztos az anyukája segített neki, vagy ő maga, ezt már nem tudom meg. A kismadár teljesen ki volt fejlődve...
A másik üres volt.

A többiek egyenlőre szépen fejlődnek, ma már látszik az egy napos kelési különbség, majd azért figyelem, nehogy a kisebbiket elveszítsem. De mind a kettő kéri az ételt szépen, ügyesen.

Amaryl, nálad mi újság?

Valódi név: Neubrandt Gábor

Hozzászólás 2008 márc. 16, 5:02 
Szia Mona, ne adj neki fürdőt csak ha leválasztottad a fiókákat. Az etetéssel foglalkozzon a mama ne a toalettel. A frissen kirepült fiókának se tesz jót ha esetleg beleesik egy medencébe.

Gabesz, csodás a picike! Gyönyörű, egészséges! Gratula, ügyesek vagytok!

Gabe, ahogy Gabesz írta 4 hetesen. Essenek bele a kajába, mert elég balf@...k ilyenkor.

Néztem Gabe fiókáit, és eszembe jutott valami. Tavaly Guszti nézte az én fiókáimról készült képeket, és kapásból megmondta a kirepülés előtt állókról melyik tojó melyik hím. (Úgy is volt ahogy mondta!!!) Asszem a csőrük körül hogyan áll a toll vagy mi a fene volt, sajnos nem emléxem.
Doromboló, erről van valami okosság a kobakodban?

http://rollercanary.hupont.hu/

Hozzászólás 2008 márc. 15, 16:06 
Szép napot kívánok Mindenkinek!
Gabesz! Gyönyörű a kis Roland:) Gratulálok hozzá!

Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
A témát lezárták, nem szerkesztheted a hozzászólásaid, és nem küldhetsz új hozzászólást.  [ 5220 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 134, 135, 136, 137, 138, 139, 140 ... 261  Következő