Béla írta:
Több levelet és privát üzenetet is kaptam, köszönöm szépem mindenkinek, aki hozzászólt !
Az általános útbaigazitásokat és tanácsokat megpróbálom alkalmazni, a jelen helyzetben a kis madárral sajnos látszólag túl későn jött a segitő szándék. Alig mozog már, a csőrét sem tátja, etetni sem lehet.
Alighanem az utolsókat rúgja ...
Valamitől nagyon gyenge és nem akar vagy nem tud már enni sem.
Sajnos nem tudok rájönni, hogy mitől. Ugyanazt a kaját kapja, mint a többiek és azok virulnak és erősödnek.
Szia, Béla! Nagyon sajnálom, ami a picikével történik, de attól tartok, ez a szomorú eset újból meg fog ismétlődni, mert nem egyszerre tetted a tojásaikat a kotlók alá... Ezért aztán mindig lesz a fészkekben egy picike legalább, aki hátrányban lesz a többi fiókához képest

. Igen, tudom, kicsit keserű ez a tandíj...ismerem az ízét... De meglásd, a következő fészekaljnál majd odafigyelsz és ögyesebben csinálod majd!
Éredekességképpen hozok egy cikket a főoldalról. Nekem nagyon tetszett ez "trükk vagy csel", hogy minden fióka egyenlő eséllyel indulhasson...
" Dr. Hubert Schwabl, a New York-i Rockefeller Egyetem biológusa nemrég meg/zökkentő felfedezést tett. A vad-kanári tojó minden fiókát egyfajta " hormondoppinggal " indít útjára. Az első tojásban még kevés van belőle, a legtöbb az utolsóban található. Így az összes fióka nagyjából azonos esélyekkel indul.
Az említett doppingszer tulajdonképpen hímivari hormon a tesztoszteron, de ez nem befolyásolja az ivart, erről a kromoszómák gondoskodnak. A hormon a test gyorsabb fejlődését segíti és ellenálló képessé teszi a fiókát. Az agy fejlődését is előmozdítja, így a fióka gyorsabban megtanulja, hogy amikor eleséget kér, a fejét minél magasabbra kell emelnie. Így kiegyenlítődik a lemaradás, illetve a legutolsó tojásból kel ki a legerősebb fióka. A kiegyenlítést még azzal is elősegíti, hogy csak akkor kezdenek folyamatosan kotlani amikor az utolsó tojást is lerakták. A háziasított kanáriknál más a helyzet."
Üdv: Gabesz