Tavasz végén érkező madárfajok(2012. április 18. – május 20.)
Május 20-ával bezárólag megérkeztek az utolsó vonuló madaraink is négy ritkábbnak mondható faj kivételével. A törpevízicsibének (Porzana pusilla) csak egy 2008-as és egy 2009-es májusi megfigyelése van a birding.hu adatbázisában. Havasi lilék (Charadrius morinellus) 2009-ben voltak utoljára májusban, ők inkább jellemzően az őszi vonulási időszakban (legnagyobb számban szeptemberben) keresik fel kishazánkat. Nagy fülemülének (Luscinia luscinia) ezidáig van ugyan minden évben májusi adata, de leginkább augusztusban kerülnek távcsővégre. Feketeszárnyú székicsérnek (Glareola nordmanni) pedig 2007-óta minden évben vagy egy-egy májusi megfigyelése.
Lássuk az idei tavasz végén regisztráltan megérkezett madárfajok listáját. Rendszertanilag a törpegémmel (Ixobrychus minutus) ildomos kezdeni a sort. Idén, januárban van ugyan adata a fajnak (január 23., egy jobb szárnyán sérült példány gyakorlatilag beesett egy magánház udvarába Hódmezővásárhelyen), de az első tavasszal érkezők csak április 27-én kerültek távcsővégre (két példány, Budapest, XXIII. ker., Soroksári-Duna). Az első üstökösgém (Ardeola ralloides) pár nappal előbb érkezett (április 22., Zala megye, Zalavár, Hídvég).
Az egyetlen íbiszfélénk, a batla (Plegadis falcinellus) is szem elé került már a tárgyalt időszak legelején, április 18-án (Baranya megye, Pellérd, Halastó). A haris (Crex crex) első három példányát május 10-én figyelték meg (Vas megye, Kőszeg, Alsórét). A gyakoribb székicsérfélénk, a székicsér (Glareola pratincola) első adata idén május 1-ére esett (Pest megye, Bugyi, bányató melletti krumpliföldek).
A partimadarak közül az ezüstlilének (Pluvialis squatarola) van ugyan idén három januári megfigyelése, de az első tavaszi példányok csak május 15-én kerültek szem elé (tíz példány, Fejér megye, Pátka, Pátkai-víztározó, középső medence). Az idei első kis godát (Limosa lapponica) május 7-én látták (Fejér megye, Dinnyés, Fertő). Két kései partfutó faj első példányai is távcsővégre kerültek: sarki partfutó (Calidris canutus): május 5-én (négy nászruhás példány, Győr-Moson-Sopron megye, Fertőújlak, Borsodi-dűlő), sarlós partfutó (Calidris ferruginea) pedig április 26-án (Szakmár, Bács-Kiskun megye, Dzsidva-halastó).
Fenyérfutót (Calidris alba) idén először április 24-én láttak (Győr-Moson-Sopron megye, Fertőújlak, Borsodi-dűlő), sárjárót (Limicola falcinellus) május 1-én (Békés megye, Geszt, Begécsi-halastavak), kőforgatót (Arenaria interpres) szintén május 1-én (Békés megye, Geszt, Begécsi-halastavak).
A vékonycsőrű víztaposó (Phalaropus lobatus) idei első adata: április 29., Komárom-Esztergom megye, Naszály, Ferencmajori-halastavak. A ritkábbik víztaposó vendégünk, a laposcsőrű víztaposó (Phalaropus fulicarius) is tiszteletét tette nálunk április 23-án (Győr-Moson-Sopron megye, Fertőújlak, Borsodi-dűlő).
Két kései csérfajunk is befutott május elején: kis csér (Sternula albifrons): május 2., Hajdú-Bihar megye, Hortobágy-halastó, Kondás; kacagócsér (Gelochelidon nilotica): május 9., Fejér megye, Dinnyés, Fertő.
Az éjszakai életmódot folytató lappantyút (Caprimulgus europaeus) idén április 20-án figyeltek meg először (Hajdú-Bihar megye, Balmazújváros, külterület). A színpompás tollazatú méhészmadarunk, a gyurgyalag (Merops apiaster) idén először április 21-én került távcsővégre (egy észak-nyugat irányba repülő harmincöt példányos csapat, Veszprém megye, Királyszentistván, Fűzfői szennyvíztisztító utótisztító tava). A gyönyörű égszínkék tollazatú szalakóta (Coracias garrulus) idei első példányát május 3-én látták (Csongrád megye, Forráskút, Főút mellett).
A két kései tücsökmadarunk is rendre megérkezett: réti tücsökmadár (Locustella naevia): április 18., Szakmár, Bács-Kiskun megye, Dzsidva-halastó; berki tücsökmadár (Locustella fluviatilis): május 2., Vas megye, Sárvár, Csónakázó-tó. A nádiposzáták közül utolsóként az énekes nádiposzáta (Acrocephalus palustris) futott be május 3-án (Pest megye, Ócsa, Öregturján).
Mindkét nálunk költő geze faj visszatért a tárgyalt időszakban: kerti geze (Hippolais icterina): április 30., Szakmár, Bács-Kiskun megye, Dzsidva-halastó; halvány geze (Iduna pallida): május 10., Csongrád megye, Szeged, Sárga-üdülő. Kései poszátáink is megjöttek: karvalyposzáta (Sylvia nisoria): április 24., Jász-Nagykun-Szolnok megye, Karcag, Nagyvénkert; kerti poszáta (Sylvia borin): április 19., Pest megye, Szigetújfalu, Zsellér erdő. A légykapóink sorát a kis légykapó (Ficedula parva) május 2-i megérkezése zárta (Pest megye, Szokolya, Börzsöny – Bagolybükk).
A sárgarigó (Oriolus oriolus) kellemesen fuvolázó hangját először április 19-én lehetett hallani a terepen (Fejér megye, Sárkeszi, Sárrét). A kis őrgébics (Lanius minor) idei első példányát május 4-én figyelték meg (Pest megye, Apaj, Puszta). A hazánkban csak alkalmi fészkelő ritkábbik seregélyféle, a pásztormadár (Pastor roseus) idei első megfigyelése az adott időszak legvégén, május 20-án volt (Békés megye, Biharugra, belterület). Tavalyról is van adata a fajnak, azonban 2010-ben és 2009-ben egyáltalán nem került szem elé pásztormadár. 2008-ban viszont nagyobb inváziós éve volt, amikoris például Hajdú-Bihar megyében többszázas pásztormadár csapatokat is megfigyeltek.
Ami a ritkaságokat illeti, az április közepétől kishazánkat megtisztelő rózsás gödény (Pelecanus onocrotalus) május 10-ig maradt, bár időközben az első megfigyelési helyétől, a szegedi Fehér-tóról átköltözött a Hortobágyi halastavakra.
Május 4-10. között egy sárgalábú cankó (Tringa flavipes) pihent meg a Dinnyési-Fertőn (Fejér megye). Ez a negyedik magyarországi megfigyelési adata ennek az Észak-Amerikában költő fajnak.
A tárgyalt időszakban kétszer is szem elé került a mediterrán térségben költőfajként számontartott havasi sarlósfecske (Apus melba): április 21., Pest megye, Apaj, Halastavak; május 4., Veszprém megye, Pápa, Kishegy. Továbbá egy szintén dél-európai elterjedésű vörhenyes fecskét (Cecropis daurica) is megfigyeltek május 6-án (Borsod-Abaúj-Zemplén megye, Komlóska, Sólyomvár Panzió).
Vándorpartfutó (Calidris melanotos) is két helyszínen került távcsővégre: április 21., Békés megye, Geszt, Begécs 4-es tó; április 20-24., Hajdú-Bihar megye, Debrecen, Regionális Hulladékkezelő telep melletti tó. Május 13-án egy Terekcankók (Xenus cinereus) figyeltek meg Kardoskút külterületén (Békés megye, Pocoktelep).
Dunabogdány térségében (Pest megye) két ritkaságot is megfigyeltek: egy szélesfarkú halfarkast (Stercorarius pomarinus): május 1-én és egy fakó keselyűt (Gyps fulvus) április 27-én. Biharugra felett Békés megye) pedig egy pusztai sas (Aquila nipalensis) vitorlázott el május 19-én.
Végül két városi környezetben mutatkozó énekes ritkasággal zárnám a sort: április 28-án egy kerti sármány (Emberiza hortulana) Szegeden (Csongrád megye), egy napra rá, április 29-én pedig egy karmazsinpirók (Carpodacus erythrinus) Balmazújvárosban (Hajdú-Bihar megye).
Összeállította:
Dr. Dezső Péter
Források:
http://www.birding.huhttp://www.rarebirds.hu