Támogassa egyesületünket adójának 1%-ával

Hozzászólás a témához  [ 2014 hozzászólás ] 
Keresés ebben a témában:
Oldal Előző  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 ... 101  Következő
Szerző Üzenet

Hozzászólás 2012 jún. 19, 22:01 
Szia Zoli!
Ne haragudj de a nagy sietségben még csak nem is köszöntem de a fotók alapján egyértelmű és könnyű volt.
üdv:leho

Valódi név: Cserna Zoltán ifj.

Hozzászólás 2012 jún. 19, 21:58 
Úgy, ahogy mondod.
Ezek szerint jó fotókat csináltam, merhogy felismerhetőek a fiókák...

Hozzászólás 2012 jún. 19, 21:24 
Ciconia nigra (Fekete gólya fiókák)

Valódi név: Cserna Zoltán ifj.

Hozzászólás 2012 jún. 19, 21:16 
Sziasztok!

Millen madarakat gyűrűztünk?

Kép

Kép

Kép

IDRE díjas
Valódi név: Dr. Dezső Péter

Hozzászólás 2012 jún. 19, 16:24 
a Madárkórház Blogján a múlthét madárdala a csicsörke éneke volt :D
http://madarpark.blog.hu/2012/06/12/a_het_madardala_csicsorke

IDRE díjas

Hozzászólás 2012 jún. 19, 16:21 
leho írta:

"Sajnáljuk, az Ön által keresett hirdetés már nem elérhető (törölték, vagy lejárt az érvényessége)."

IDRE tag
Valódi név: Malmarits Tamás

Hozzászólás 2012 jún. 16, 21:42 
leho írta:

Ez vagy nem normális vagy valami átverés... (pl valaki nevében adnak fel egy ilyen rosszindulatú hirdetést, hogy az illetőt utána kellemetlen helyzetbe hozzák). El nem tudom képzelni, hogy ezt komolyan gondolták volna.

Hozzászólás 2012 jún. 16, 20:28 
ÉRDEKES!!! http://www.expressz.hu/allat_noveny/madar/hirdetes-31800087/ :shock: :oops:

IDRE díjas

Hozzászólás 2012 jún. 13, 10:31 
és más állatságok :wink:
Közép-Európa leggazdagabb állatgyűjteményét hozta létre Magyarországon
"Gajdos László, a Nyíregyházi Állatpark igazgatója egy mérnöki végzettséggel rendelkező egykori sportoló, rádiós újságíró, aki csapatával a lehetetlent vitte véghez azzal, hogy tizenöt év alatt egy kicsi, elfeledett vadasparkból az ország, sőt Kelet-Közép-Európa egyik legismertebb és leggazdagabb állatgyűjteményét építette fel.
Érdekességek:
- A Nyíregyházi Állatpark több rangos szakmai szervezet tagja,pl. a MÁSZ-é, az EAZA-é és a WAZA-é.
- A Park Magyarország második legnagyobb állatbemutatója és egyben legnagyobb vidéki állatbemutatója.
- Az Állatparkban található az ország legnagyobb vastagbőrű-és emlősgyűjteménye, itt látható a legtöbb medve faj (örvös, jeges, európai barna, pápaszemes), valamint a legnagyobb állatkerti papagájgyűjteménye.
- Az intézmény területe 32 ha, nagy része beépítetlen, így területi gondok nem állnak a fejlesztések elé.
- 1996 óta páratlan fejlődésen ment végbe az állatkert, hazánk legdinamikusabban fejlődő állatkertje.
- A Hotel Dzsungel Magyarország első és ezidáig egyetlen állatkerti szállodája.
- A bemutatott fajok száma 320 körüli, kb. 3500 állat kerül bemutatásra. Számos, hazánkban csak itt látható állatot tartanak."
http://richpoi.com/cikkek/kultura/kozep-europa-leggazdagabb-allatgyujtemenyet-hozta-letre-magyarorszagon.html
Kép

IDRE díjas

Hozzászólás 2012 jún. 12, 11:08 
Itt az első lombik békászó sas
"A világon elsőként sikerült mesterségesen szaporítani és kikeltetni védett békászó sast egy csehországi állatkertben."
http://www.greenfo.hu/hirek/2012/06/09/itt-az-elso-lombik-bekaszo-sas
Kép

IDRE díjas

Hozzászólás 2012 máj. 30, 10:00 
Tavasz végén érkező madárfajok
(2012. április 18. – május 20.)

Május 20-ával bezárólag megérkeztek az utolsó vonuló madaraink is négy ritkábbnak mondható faj kivételével. A törpevízicsibének (Porzana pusilla) csak egy 2008-as és egy 2009-es májusi megfigyelése van a birding.hu adatbázisában. Havasi lilék (Charadrius morinellus) 2009-ben voltak utoljára májusban, ők inkább jellemzően az őszi vonulási időszakban (legnagyobb számban szeptemberben) keresik fel kishazánkat. Nagy fülemülének (Luscinia luscinia) ezidáig van ugyan minden évben májusi adata, de leginkább augusztusban kerülnek távcsővégre. Feketeszárnyú székicsérnek (Glareola nordmanni) pedig 2007-óta minden évben vagy egy-egy májusi megfigyelése.
Lássuk az idei tavasz végén regisztráltan megérkezett madárfajok listáját. Rendszertanilag a törpegémmel (Ixobrychus minutus) ildomos kezdeni a sort. Idén, januárban van ugyan adata a fajnak (január 23., egy jobb szárnyán sérült példány gyakorlatilag beesett egy magánház udvarába Hódmezővásárhelyen), de az első tavasszal érkezők csak április 27-én kerültek távcsővégre (két példány, Budapest, XXIII. ker., Soroksári-Duna). Az első üstökösgém (Ardeola ralloides) pár nappal előbb érkezett (április 22., Zala megye, Zalavár, Hídvég).
Az egyetlen íbiszfélénk, a batla (Plegadis falcinellus) is szem elé került már a tárgyalt időszak legelején, április 18-án (Baranya megye, Pellérd, Halastó). A haris (Crex crex) első három példányát május 10-én figyelték meg (Vas megye, Kőszeg, Alsórét). A gyakoribb székicsérfélénk, a székicsér (Glareola pratincola) első adata idén május 1-ére esett (Pest megye, Bugyi, bányató melletti krumpliföldek).
A partimadarak közül az ezüstlilének (Pluvialis squatarola) van ugyan idén három januári megfigyelése, de az első tavaszi példányok csak május 15-én kerültek szem elé (tíz példány, Fejér megye, Pátka, Pátkai-víztározó, középső medence). Az idei első kis godát (Limosa lapponica) május 7-én látták (Fejér megye, Dinnyés, Fertő). Két kései partfutó faj első példányai is távcsővégre kerültek: sarki partfutó (Calidris canutus): május 5-én (négy nászruhás példány, Győr-Moson-Sopron megye, Fertőújlak, Borsodi-dűlő), sarlós partfutó (Calidris ferruginea) pedig április 26-án (Szakmár, Bács-Kiskun megye, Dzsidva-halastó).
Fenyérfutót (Calidris alba) idén először április 24-én láttak (Győr-Moson-Sopron megye, Fertőújlak, Borsodi-dűlő), sárjárót (Limicola falcinellus) május 1-én (Békés megye, Geszt, Begécsi-halastavak), kőforgatót (Arenaria interpres) szintén május 1-én (Békés megye, Geszt, Begécsi-halastavak).
A vékonycsőrű víztaposó (Phalaropus lobatus) idei első adata: április 29., Komárom-Esztergom megye, Naszály, Ferencmajori-halastavak. A ritkábbik víztaposó vendégünk, a laposcsőrű víztaposó (Phalaropus fulicarius) is tiszteletét tette nálunk április 23-án (Győr-Moson-Sopron megye, Fertőújlak, Borsodi-dűlő).
Két kései csérfajunk is befutott május elején: kis csér (Sternula albifrons): május 2., Hajdú-Bihar megye, Hortobágy-halastó, Kondás; kacagócsér (Gelochelidon nilotica): május 9., Fejér megye, Dinnyés, Fertő.
Az éjszakai életmódot folytató lappantyút (Caprimulgus europaeus) idén április 20-án figyeltek meg először (Hajdú-Bihar megye, Balmazújváros, külterület). A színpompás tollazatú méhészmadarunk, a gyurgyalag (Merops apiaster) idén először április 21-én került távcsővégre (egy észak-nyugat irányba repülő harmincöt példányos csapat, Veszprém megye, Királyszentistván, Fűzfői szennyvíztisztító utótisztító tava). A gyönyörű égszínkék tollazatú szalakóta (Coracias garrulus) idei első példányát május 3-én látták (Csongrád megye, Forráskút, Főút mellett).
A két kései tücsökmadarunk is rendre megérkezett: réti tücsökmadár (Locustella naevia): április 18., Szakmár, Bács-Kiskun megye, Dzsidva-halastó; berki tücsökmadár (Locustella fluviatilis): május 2., Vas megye, Sárvár, Csónakázó-tó. A nádiposzáták közül utolsóként az énekes nádiposzáta (Acrocephalus palustris) futott be május 3-án (Pest megye, Ócsa, Öregturján).
Mindkét nálunk költő geze faj visszatért a tárgyalt időszakban: kerti geze (Hippolais icterina): április 30., Szakmár, Bács-Kiskun megye, Dzsidva-halastó; halvány geze (Iduna pallida): május 10., Csongrád megye, Szeged, Sárga-üdülő. Kései poszátáink is megjöttek: karvalyposzáta (Sylvia nisoria): április 24., Jász-Nagykun-Szolnok megye, Karcag, Nagyvénkert; kerti poszáta (Sylvia borin): április 19., Pest megye, Szigetújfalu, Zsellér erdő. A légykapóink sorát a kis légykapó (Ficedula parva) május 2-i megérkezése zárta (Pest megye, Szokolya, Börzsöny – Bagolybükk).
A sárgarigó (Oriolus oriolus) kellemesen fuvolázó hangját először április 19-én lehetett hallani a terepen (Fejér megye, Sárkeszi, Sárrét). A kis őrgébics (Lanius minor) idei első példányát május 4-én figyelték meg (Pest megye, Apaj, Puszta). A hazánkban csak alkalmi fészkelő ritkábbik seregélyféle, a pásztormadár (Pastor roseus) idei első megfigyelése az adott időszak legvégén, május 20-án volt (Békés megye, Biharugra, belterület). Tavalyról is van adata a fajnak, azonban 2010-ben és 2009-ben egyáltalán nem került szem elé pásztormadár. 2008-ban viszont nagyobb inváziós éve volt, amikoris például Hajdú-Bihar megyében többszázas pásztormadár csapatokat is megfigyeltek.
Ami a ritkaságokat illeti, az április közepétől kishazánkat megtisztelő rózsás gödény (Pelecanus onocrotalus) május 10-ig maradt, bár időközben az első megfigyelési helyétől, a szegedi Fehér-tóról átköltözött a Hortobágyi halastavakra.
Május 4-10. között egy sárgalábú cankó (Tringa flavipes) pihent meg a Dinnyési-Fertőn (Fejér megye). Ez a negyedik magyarországi megfigyelési adata ennek az Észak-Amerikában költő fajnak.
A tárgyalt időszakban kétszer is szem elé került a mediterrán térségben költőfajként számontartott havasi sarlósfecske (Apus melba): április 21., Pest megye, Apaj, Halastavak; május 4., Veszprém megye, Pápa, Kishegy. Továbbá egy szintén dél-európai elterjedésű vörhenyes fecskét (Cecropis daurica) is megfigyeltek május 6-án (Borsod-Abaúj-Zemplén megye, Komlóska, Sólyomvár Panzió).
Vándorpartfutó (Calidris melanotos) is két helyszínen került távcsővégre: április 21., Békés megye, Geszt, Begécs 4-es tó; április 20-24., Hajdú-Bihar megye, Debrecen, Regionális Hulladékkezelő telep melletti tó. Május 13-án egy Terekcankók (Xenus cinereus) figyeltek meg Kardoskút külterületén (Békés megye, Pocoktelep).
Dunabogdány térségében (Pest megye) két ritkaságot is megfigyeltek: egy szélesfarkú halfarkast (Stercorarius pomarinus): május 1-én és egy fakó keselyűt (Gyps fulvus) április 27-én. Biharugra felett Békés megye) pedig egy pusztai sas (Aquila nipalensis) vitorlázott el május 19-én.
Végül két városi környezetben mutatkozó énekes ritkasággal zárnám a sort: április 28-án egy kerti sármány (Emberiza hortulana) Szegeden (Csongrád megye), egy napra rá, április 29-én pedig egy karmazsinpirók (Carpodacus erythrinus) Balmazújvárosban (Hajdú-Bihar megye).

Összeállította:
Dr. Dezső Péter

Források:
http://www.birding.hu
http://www.rarebirds.hu

IDRE díjas

Hozzászólás 2012 máj. 30, 9:59 
Gabesz írta:
Na ki tudja, mi a márkája? :D

pedig nincs is szüksége rá, alapból is elég komoly fegyverzettel rendelkezik a szirti :D

Bronz fokozatú IDRE díjas
Valódi név: T.G.

Hozzászólás 2012 máj. 28, 14:07 
:lol: :lol: ...valami hasonló megfejtésre számítottam! :D :lol:
Jót nevettem! :D Köszi!

Igazából az történt, hogy a csalinak szánt húst ezzel a késsel darabolták a fotósok és hát megtörtént, hogy ottfelejtették a hóban... Sasunk meg lecsapott rá :wink: :lol:

IDRE tag
Valódi név: Görbe Gábor

Hozzászólás 2012 máj. 28, 11:55 
Helló!

Gabesz írta:

A késnek, vagy a madárnak??

Szerintem valami útonálló kánya lehet, és a késsel fenyegeti az arra járó madarakat, az élelmiszer és egyéb értéktárgyaik átadására.
Vagy csak fel akarja vágni a halat amit fogott, mert csőrtő gyulladása van.
Esetleg fészekanyagot akar gyűjteni, és nem találta a metszőollót.
Az is lehet, hogy a turistáktól csente el és most minden nap repül vele egy kört, hagy lássák a pórnépek mije is van neki.
Az is lehet, hogy csak egy becsületes megtaláló, és a tulajdonosa után viszi, de siet, nehogy az illető felszálljon a buszra, mielőtt kézhez kapná elhagyott kését.
Kis KÉSés nem a világ.
Vagy a ragadozó madarak rohamos evolúcióját látjuk, néhány év múlva ennek a madárnak az utódja távcsöves puskával vadászik majd.
Lehet, hogy kisebb területvitába került a szomszédos revír gazdájával, és most kenyértörésre viszi a dolgot.
Ki tudja....

Üdv:
G.G.

Bronz fokozatú IDRE díjas
Valódi név: T.G.

Hozzászólás 2012 máj. 27, 21:52 

Kép

(Kép innen: http://www.dailymail.co.uk/news/article ... KNIFE.html )

IDRE díjas

Hozzászólás 2012 máj. 23, 12:02 
Izraeli kémnek véltek egy döglött gyurgyalagot
2012. május 17. csütörtök 15:29

"Izraeli kémnek véltek egy döglött európai vándormadarat egy faluban, és a nyomozásba egy ponton még a terrorelhárítás is bekapcsolódott.

A hírszerzőnek nézett madár, egy méhfaló gyurgyalag egyik lábán fémgyűrű volt "Izrael" felirattal. Az állat élettelenül hevert egy mezőn Törökország délkeleti részén, Gaziantep városának közelében, amikor rábukkantak a falusiak. Azt nem tudni, hogy átfutott-e agyukon, vajon van-e olyan ország, amely kémein feltünteti kilétét, de azt igen, hogy gyanúsan nagynak találták a madár csőrén a légzőnyílásokat és úgy vélték, mikrocsipet építhetett bele az izraeli titkosszolgálat.

A falusiak értesítették a rendőrséget, az meg a kémelhárítást, míg végül a török mezőgazdasági minisztérium helyi hivatalának szakértői alaposan megvizsgálva, "rehabilitálták" a döglött gyurgyalagot mondván, nem kém volt, hanem ártatlan. Elmagyarázták, hogy gyakori gyakorlat madarak megjelölése gyűrűvel, hogy követhető legyen vándorlásuk.

A minisztérium egy tisztségviselője a BBC sajtóorgánumnak elmondta, hogy nem kis erőfeszítésbe került, míg sikerült a helyi rendőröket meggyőzni arról, hogy a madár nem fenyegeti a nemzetbiztonságot."
(mti)

IDRE díjas

Hozzászólás 2012 máj. 22, 16:19 
A gyurgyalag lesz 2013 madara

"Egy csodaszép madár, a gyurgyalag nyerte az év madara szavazást, így jövőre ennek a fajnak a védelmével foglakozik kiemelten a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület."
http://richpoi.com/cikkek/kultura/a-gyurgyalag-lesz-2013-madara--kepek.html

Kép

Hozzászólás 2012 máj. 21, 22:03 
Idén felénk több a gyurgyalag mint a molnárfecske!!??
Viszont, örvös galambot ennyit még nem láttam, tele velük a város.

IDRE díjas

Hozzászólás 2012 ápr. 25, 13:37 
Harcba szállt a kutyájára lecsapó sassal egy brit nő

"Kutyát akart elragadni egy szirti sas Spanyolországban. A ragadozó madárral szembeszállt a kutya gazdája, egy brit nő, de a sas nem tágított. A nő maga is megsebesült a harcban.
Sasmadár próbálta meg elragadni egy brit nő kutyáját a spanyolországi Costa del Sol feletti hegyekben. A 43 éves nő egy turistaösvényen sétáltatta Jack Russel-terrierjeit, amikor az egyikre lecsapott a nagytestű ragadozó.
"Hirtelen csapott le az ösvényre ez a hatalmas madár. Az egyik karmát az orrába mélyesztette, a másikkal a nyakát markolta meg, és már azt hittem vége is a kutyának, de egy pillanatra megtorpant (a madár), és akkor nekiestem" - idézte a Telegraph brit lap a Spanyolországba kitelepült nőt.
A nő megragadta a madár szárnyát, és elkezdte lefeszegetni karmait a kutyáról. "Megfordult és belém csípett, de a kutyát elengedte." A sas azonban nem tágított, még vagy húszszor rájuk csapott, miközben a nő és két kutyája menedéket keresve menekült. "Szürreális és ijesztő volt" - mondta a nő.
A gazda tele lett karmolásokkal, Kora nevű kutyája pedig az orrán sérült meg. A madarat szirti sasként azonosították. A nő szerint bőrszíj és csengők lógtak rajta, ami arra utalt, hogy fogságból szökött meg. "Úgy tűnt, nem fél az emberektől. Gyönyörű és fenséges madár volt, de meg kell akadályozni, hogy valakinek a kedvencét elragadja" - mondta a nő, aki a helyi rendőrséget is értesítette az esetről."
http://www.origo.hu/nagyvilag/20120425-megkuzdott-harcba-szallt-a-kutyajara-lecsapo-sassal-egy-brit-no.html
Kép

IDRE tag
Valódi név: Darázs Ádám Péter

Hozzászólás 2012 ápr. 23, 15:45 
ritka szép :D

Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Hozzászólás a témához  [ 2014 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 ... 101  Következő