Szia!
Köszi a választ! A helyzet az, hogy én nem akartam tenyészteni, épp azért, mert a madaraim örökbefogadott jószágok, és ebből adódóan nem százasok. A tojó tolltépő + a hím tépi a tojót, a többi madár sem százas... Tehát a lehető legrosszabb lenne őket tenyészteni. No igen ám, de nekem most ért véget a vizsgaidőszak, most értem haza, miután három hétig anyámék gondozták a madarakat. Mikor hazaértem már láttam, hogy egy felfordított cserép és cserépalátét van betéve - odút rögtönözve... és benne két tojás. A szüleim önkényesen úgy gondolták, hogy a letojt tojásokat meg kellene tartani, mert úgy is olyan kevés problémánk van itthon... Eddig is időközönként lerakott a tojó 1-1 tojást, de azokat mindig elvettem tőle, mert nem akartam, hogy költsenek. Most viszont már késő volt, mert az egyik tojáson már volt egy kis lyuk és hangos csipogás jelezte, hogy valaki bizony jönni akarna... Na mindegy, a helyzet most az, hogy a madárkáim boldogan költenek egy felfordított cserépben, melynek az oldalán van egy lyuk. Az "odú" alja egy cserépalátét, mely az a tipikus műanyag, benne ilyen kis kiemelkedésekkel (azok a sugaras sávok) + forgács. A szülők eddig szépen nevelik, főleg a hímre vagyok büszke, mert nagyon szépen eteti, de a tojó is ok. Csak ugye attól félek, hogy mikor fordulnak a fióka ellen, mikor kezdik azt is tépkedni, ill. nem etetni. Ezért sem állok olyan pozitíven ehhez az egészhez, de ha már itt vannak, akkor neveljék. Eredetileg négy tojás volt anyám állítása alapján, de az egyiket valahogy széttörték, a másikra pedig a hím ütött lyukakat - mint kiderült, amúgy is üres volt. És most van ez a fióka, meg még egy tojás, mely szintén termékeny, de még nem kelt ki... Mindenesetre készítettem néhány képet és videót, amiről talán meg tudjátok mondani, hogy mennyire normális ez a viselkedés fiókáknál.
A két videó
http://s1081.photobucket.com/albums/j353/Mirjam69/?action=view¤t=MOV01835.mp4 http://s1081.photobucket.com/albums/j353/Mirjam69/?action=view¤t=MOV01834.mp4És a kép:
Üdv
L.