Támogassa egyesületünket adójának 1%-ával

Hozzászólás a témához  [ 2519 hozzászólás ] 
Keresés ebben a témában:
Oldal Előző  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 126  Következő
Szerző Üzenet
IDRE tag
Valódi név: Puhl Dóra

Hozzászólás 2012 okt. 26, 18:53 
Idén én is tapasztaltam hogy előbb keltek a kicsik 2-3 nappal.

Hozzászólás 2012 okt. 26, 18:16 
Toti írta:
Sziasztok!!
Újabb kérdésem lenne, miért kelnek hamarabb a tojások 3 nappal ellőbb mit kellene?
Elég sok esetben van nálam,most is ez történt hazaérek fióka.Nagyon meglepőnek találom fiatal pártól,illetve első tojásuk. Takarmány,vitaminok befolyásolhatnak?

Szia! Mármint egész évben ezt tapasztalod, vagy csak most? Mert én többnyire azt tapasztalom (általánosságban, nem kifejezetten a gyémántoknál), hogy hidegebb idő esetén lehet kis csúszás, illetve pártól függ, hogy mennyire ülik az első tojástól kezdve aktívan. De a 3 nappal korábban az kicsit durva. Majd Tomi biztos tud okosabbat mondani, ő pontosabban vezeti az ilyesmit. Én nagyjából fel szoktam írni, hogy mikor tojnak és mikor kel a kölyök, de nem biztos, hogy ez nálam 100%-os, mert van,hogy már szürkület van mikor tojik a madár. Ezen is múlhat egy nap. Én meg annyira nem tartom fontosnak, hogy számolgassam mikor kel kelnie, mert látom a tojáson, ha elhalt.

Valódi név: Tóth Tamás

Hozzászólás 2012 okt. 24, 17:03 
Sziasztok!!
Újabb kérdésem lenne, miért kelnek hamarabb a tojások 3 nappal ellőbb mit kellene?
Elég sok esetben van nálam,most is ez történt hazaérek fióka.Nagyon meglepőnek találom fiatal pártól,illetve első tojásuk. Takarmány,vitaminok befolyásolhatnak?

Hozzászólás 2012 okt. 23, 19:27 
Szia Madaras!
Ettől a pártól 5-db lett,ők a legroszabul költők,de néhány sikeres kép az utodokról(sajnos a fehér testvérét
eladtam).A parosItásról nemén tehetek igy vettem de én választottam 1tojó 1him,kb 50db kőzül.
Kép

Kép

Kép

Hozzászólás 2012 okt. 23, 19:10 
Szia Tomi!

Az első kérdést valóban rosszul tettem fel, alapvetően egyértelmű, hogy volt fehér ős mindkét félnél, a kérdés arra akart vonatkozni, hogy ezt Toti tudta is, vagy a véletlennek köszönhető? Tömören: Hordozó madárként adták el neki őket, vagy sima madárként, vagy eleve nála keltek és tudta, hogy fehérek vannak az ősök közt?:)

A második kérdésem csak annyi volt, hogy a pártól származó kölykök hány %-a lett fehér. Azért kérdeztem, mert nálam pl a hordozóknál a 25%-os arány eddig egyik évben sem jött be, megközelítőleg sem. De vehetjük pl Bernát madarát is, amennyiben valóban fehér a kölyke, ha jól sejtem nála se jött be a 25%.
Nem tudom mennyire igaz, de díszbaromfisoknál (olyannál aki egyetemen kutat genetika terén) hallottam már többször, hogy a Mendel-i genetika egyre inkább érvényét veszti. Ezt tapasztaltam én is bizonyos fajtáknál. Persze azok már baromfik, és persze fajták és nem fajok, nagyobb emberi beavatkozással.

laczkó tamás írta:
Sziasztok!

Na azért csak fehér az a fehér :mrgreen: !
A 2. és a 4. kép jól mutatja a szülők színét, a farok tollak szinében van különbség, ezért a hím fehérfarkú ezüst(silver whitetail), a tojó fehérhátú ezüst(silver whiterump).
Akkor a fióka a bizonyíték, hogy valóban fehér örökítők a szülők.

Jani a kérdésed nem értem. "És kb hány 100%-ban jön ki a kölyöknél a fehér szín?"

Szerintem már ha egy sikeres tenyész idényt veszünk a pártól, mondjuk 5 költés=10 fióka, akkor abból látszik a fehér szín %-os aránya.(nálam a gyakorlatban is ezt mutatta a hordozóxhordozó párosítás)

Ezért elméleti síkon is lehet számszerűsíteni, mivel mindkét szülő fehér örökítő/hordozó és a fehér szín recesszív öröklésmenetet követ, akkor a Mendel-i törvényszerűségeket alapul véve:

fehér örökítő x fehér örökítő
Az utódok mindkét ivarban: 50% fehér örökítők
25% nem örökítők
25% fehér

Tehát, ha a fenti párosításból kel 10 utód, akkor annak a negyede lesz fehér szinű, tehát 2-3 madár.

Regionális Ezüstkoszorús Mestertenyésztő
Valódi név: Laczkó Tamás

Hozzászólás 2012 okt. 23, 18:53 
Sziasztok!

Na azért csak fehér az a fehér :mrgreen: !
A 2. és a 4. kép jól mutatja a szülők színét, a farok tollak szinében van különbség, ezért a hím fehérfarkú ezüst(silver whitetail), a tojó fehérhátú ezüst(silver whiterump).
Akkor a fióka a bizonyíték, hogy valóban fehér örökítők a szülők.

Jani a kérdésed nem értem. "És kb hány 100%-ban jön ki a kölyöknél a fehér szín?"

Szerintem már ha egy sikeres tenyész idényt veszünk a pártól, mondjuk 5 költés=10 fióka, akkor abból látszik a fehér szín %-os aránya.(nálam a gyakorlatban is ezt mutatta a hordozóxhordozó párosítás)

Ezért elméleti síkon is lehet számszerűsíteni, mivel mindkét szülő fehér örökítő/hordozó és a fehér szín recesszív öröklésmenetet követ, akkor a Mendel-i törvényszerűségeket alapul véve:

fehér örökítő x fehér örökítő
Az utódok mindkét ivarban: 50% fehér örökítők
25% nem örökítők
25% fehér

Tehát, ha a fenti párosításból kel 10 utód, akkor annak a negyede lesz fehér szinű, tehát 2-3 madár.

www.gportal.hu/laczkotomi

Hozzászólás 2012 okt. 23, 13:54 
Köszönöm! Véletlen dolog, vagy tudatosan, eleve fehér ősök vannak a költőpárnál? És kb hány 100%-ban jön ki a kölyköknél a fehér szín? Bocs a sok kérdésért, csak nem túl gyakori a fehér szín, főleg a hordozóktól kelt. Értékes dolog, mivel eléggé egy vérvonal a hazai állomány.

Hozzászólás 2012 okt. 23, 13:45 
Kép

Kép

Kép

Kép
A FEHÉR SZÜLEI: ELSŐ KÉT KÉP A HIM AMOTANI FIÁVAL,A MÁSIK KETTŐN A TOJÓ

Hozzászólás 2012 okt. 23, 13:37 
Toti írta:
Sziasztok.Köszönöm szépen a segÍtséget,és a sok választ. Csináltam képet a fehérről,mert fehér nem ezüst!
Kép

Szia!
Köszi a képet!
Hát ezt jól benéztem!:)
Lehet tudni, hogy honnan származik, miből kelt stb?

Hozzászólás 2012 okt. 23, 13:11 
Sziasztok.Köszönöm szépen a segÍtséget,és a sok választ. Csináltam képet a fehérről,mert fehér nem ezüst!
Kép

Hozzászólás 2012 okt. 21, 21:54 
madaras86 írta:
laczkó tamás írta:
madaras86 írta:
Sziasztok! Tomi, a 3. képen az evezők túl sötét színűek, ez alapján csak erős vakuzás volt és nem fehér a madár, nem?

Hello Jani!

Valóban nem túl jó a kép, meg igazad van a szárnyevező tollak barnás-vöröses szinéről, de az én fehéreimé is ilyenek(inkább sárgás-vöröses), engem a test fehér szinezete sarkallt arra, hogy fehérnek írjam. Való igaz, hogy a makulátlan és valódi hófehérnek mindenhol fehérnek kéne lenni, de az ilyen nagyon kevés!

Tomi, ebben most én akkor is másra tippelek, szerintem ez egy jól elkapott kép egy ezüstről!:) Nézz fel a facebookra, hogy milyen képek születtek ugyanarról a madárról az egyik srácnál. Az egyik képen ezüst a madár, a másikon meg hófehér. Szerintem itt is ez lehet a szituáció. A te madaraidnak a képek alapján szerintem világosabbak az evezői. Na de majd a képek tulajdonosa hátha válaszol a kérdésünkre, ill tesz fel képet még a madárról! Toti, megkérhetnélek rá?

A Bernát madara számomra igazi talány..... Mázlista:)

Ok. Megnézem.

Hozzászólás 2012 okt. 21, 21:22 
laczkó tamás írta:
madaras86 írta:
Sziasztok! Tomi, a 3. képen az evezők túl sötét színűek, ez alapján csak erős vakuzás volt és nem fehér a madár, nem?

Hello Jani!

Valóban nem túl jó a kép, meg igazad van a szárnyevező tollak barnás-vöröses szinéről, de az én fehéreimé is ilyenek(inkább sárgás-vöröses), engem a test fehér szinezete sarkallt arra, hogy fehérnek írjam. Való igaz, hogy a makulátlan és valódi hófehérnek mindenhol fehérnek kéne lenni, de az ilyen nagyon kevés!

Tomi, ebben most én akkor is másra tippelek, szerintem ez egy jól elkapott kép egy ezüstről!:) Nézz fel a facebookra, hogy milyen képek születtek ugyanarról a madárról az egyik srácnál. Az egyik képen ezüst a madár, a másikon meg hófehér. Szerintem itt is ez lehet a szituáció. A te madaraidnak a képek alapján szerintem világosabbak az evezői. Na de majd a képek tulajdonosa hátha válaszol a kérdésünkre, ill tesz fel képet még a madárról! Toti, megkérhetnélek rá?

A Bernát madara számomra igazi talány..... Mázlista:)

Hozzászólás 2012 okt. 21, 19:03 
madaras86 írta:

Hello Jani!

Hozzászólás 2012 okt. 21, 18:47 

Hozzászólás 2012 okt. 21, 15:59 
Toti írta:
Sziasztok! Idén kezdtem gyémántozni de még sok mindent nem tudok róluk. 3páral kezdtem most 29-en vannak. Az jó??? Segitséget szeretnék kérni szin meghatározásban.
Kép

Kép

Kép

Szia Toti!

Köszöntelek az Idre fórumán!

A színmeghatározások és elnevezések tekintetében én a www.internationaldovesociety.com oldalán szereplő angol elnevezéseket tartom irányadónak, a diamond dove-ra kattintva találsz infót a szinekről, színkombinációkról stb. Némi alap angol nyelv ismerete szükséges.

A kérdésedre válaszolva, az álltalad írt eredmény kezdői szinten jónak mondható. A 3 pártól 20 fióka, az 6-7fióka/pár, szerintem elégedett lehetsz a tenyészmadaraiddal, de az igazán jó pároktól 10-12 fióka is fogható szerencsés esetben. Én csak gratulálni tudok az eredményekhez, csak így tovább!
Az első képeden a fészken egy fehérhátú kék(blue whiterump), mellette fehérfarkú kék(blue whitetail) világos színtónusban vagy inkább átmenet a fehérfarkú ezüstbe(silver whitetail).
A második képen fehérhátú sárga(yellow whiterump) látható, de igazából jó lenne a nyitott szárnyú(opening wings) képet is látni a madarakról, mert az evezőtollak színe mutatja az egyes színmutációkat.
A harmadik képen a fehér(snow white) szín látható.

Hozzászólás 2012 okt. 21, 14:59 
Sziasztok! Idén kezdtem gyémántozni de még sok mindent nem tudok róluk. 3páral kezdtem most 29-en vannak. Az jó??? Segitséget szeretnék kérni szin meghatározásban.
Kép

Kép

Kép

IDRE tag
Valódi név: Puhl Dóra

Hozzászólás 2012 okt. 18, 21:58 
Sziasztok :D

http://www.dorestubi.eoldal.hu/fenykepek/ropdek/gyemantgalambok-teli-helye/

Hozzászólás 2012 okt. 18, 20:17 
Bernát írta:
laczkó tamás írta:
Bernát!

Dobjál már fel képet légyszi a meglepetés fiatalod szüleiről!
Érdekelne az is, hogy a szülő madarakat hol vagy kitől vásároltad.esetleg nálad keltek?
Talán a nagyszülők szinéről is van infód?

Szia!

Vadas tojó Ricsitől,ezüst hím Lipót Pétertől.

Kép

Köszi. Hát nem gondoltam volna. De mégis, hogy lehet ez a meglepetés :roll: ? Talán a Ricsitől való madár egyik szülője fehér? (a Ricsi fontolgatta, hogy tarkát fehérrel párosítana), a Petitől származó hímből kinézem, hogy fehér örökítő.

Valódi név: Füredi Bernát

Hozzászólás 2012 okt. 17, 23:41 
laczkó tamás írta:
Bernát!

Érdekelne az is, hogy a szülő madarakat hol vagy kitől vásároltad.esetleg nálad keltek?

Szia!

Vadas tojó Ricsitől,ezüst hím Lipót Pétertől.

Kép

Hozzászólás 2012 okt. 17, 22:50 
Bernát!

Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Hozzászólás a témához  [ 2519 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 126  Következő