Támogassa egyesületünket adójának 1%-ával

Hozzászólás a témához  [ 4096 hozzászólás ] 
Keresés ebben a témában:
Oldal Előző  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 205  Következő
Szerző Üzenet
IDRE tag
Valódi név: Rédly Szilvia

Hozzászólás 2012 nov. 19, 12:52 
Köszi a tippet!
Nem tudom, miért kezdték ezt csinálni, már volt, hogy ültek tojásokon, de nem volt az igazi a fészek (kosár, felül nyitott) és a felénél abbahagyták. Azt nem értem, hogy elvileg akkor kéne beindulniuk, ha kapnak lágyeleséget, nem? Legalább i smás madár úgy szokta. :D

IDRE tag
Valódi név: Küzmös Csaba

Hozzászólás 2012 nov. 19, 12:40 
És akkor majd szépen az odúba tojt tojásokat fogják megenni... :?
Ha láttad, fontos lenne az hogy melyik ette! Ha a tojó akkor nagy valószínűséggel továbbra is meg fogja enni, ha a hím akkor pedig más párt kellene választani a tojó mellé.
Természetesen lehet próbálkozni a madárkákkal, odú mellé házi tojásos lágyeleség lehet kielégíti az igényüket, de a tojásevés általában berögzült rossz szokássá válik...

Viszont sokszor beválik a műtojásos leszoktató módszer, vagyis olyan tojásnak látszó tárgyra cseréled ki őket, amit nem tudnak sem feltörni, sem megenni (gipszgolyó, bab, műanyag stb). A lényeg hogy fehér legyen mint az eredeti és méretben, alakban se legyen nagyon eltérő.
Csak időben észre kell venni az gazi tojást, még mielőtt reggeli lenne belőle.
Majd ha esetleg megülték a 4-5-6 műtojást, ki kell cserélni az igazira őket.

IDRE tag
Valódi név: Rédly Szilvia

Hozzászólás 2012 nov. 19, 12:14 
Üdv!
A zebrapintyeim odú nélkül és lágykaja nélkül is tojnak és eszik is... rémes! Ma etetésnél láttam, hogy egy fél tojás hever a földön, a kalitkát a szobai maghéj-invázió ellen borító fólia pedig össze van fröcsölve több helyne is tojássárgájával... gondolom nincs más hátra, mint adjak nekik odút?

IDRE tag

Hozzászólás 2012 nov. 19, 11:15 
Hali,

én első sorban az odú levételét javasolnám (mindenféle fészekanyaggal együtt). Ha már kirepültek akkor egyelőre felesleges, a szülőket is némileg lecsillapítja a hiánya.
Ha meg ennyire dolgoznak a hormonok, egy héten belül további problémák lehetnek.

IDRE tag
Valódi név: Bertók Gábor

Hozzászólás 2012 nov. 18, 17:57 
Na, végül egy éjszakai elzárásra ítélte az urat, családon belüli erőszakért. Reggel visszaraktam a helyére, szépen etette a kicsiket. Tegnap este nem láttam hogy volt-e cirkusz, de ha ma is megbolondul, megint ülni fog...
A külön kalitos megoldásra gondoltam én is, de nálam nem kivitelezhető, mert dobozkalitban vannak, ami egy állvány és ők épp a legfelsőbb. Viszont van egy kis szállítóm (az volt a börtön), azt gondoltam berakni a dobozba közéjük, abba is tenni vizet, kaját, aztán aki éhes, kaphat a rácson keresztül...
Most meg néha a tojó hajtja a hímet. Bolond banda ez :) Amíg karanténban voltak, elég kicsi volt a a kalitjuk, és a tojó jól megkoppasztotta a hímet... Van még egy párom, azok egész nyugisak.
Az ellenőrzésre, fióka kiszedegetésre nem érzékenyek nálam, szerintem nyugodtan cseréld kitakaríthatod a fészket, bár nem tudom hogy építed nekik vissza... Nálam az oduban van egy réteg fűréspor-forgács, arra építkeztek (egy madarász barátom ötlete) és az jól felszívja a nedvességet. Van bent ürülék jócskán, de száraz és nem büdös.
Na, ahogy írok, látom hogy megkergült a hím, össze-vissza röpköd meg szövegel. A többiek meg lapulnak a fészekben :)

Valódi név: Péter

Hozzászólás 2012 nov. 18, 11:51 
Szia!

nekem jövőhétre várható a kicsik kirepülése, és a hím a tojóval hasonlóan agresszív esténként... pont ugyan így fordul elő, azt nem tudom h nálam a kicsiket kergetni fogja-e, de szerintem jó megoldás lehet ha kiveszed a hímet estére és egy olyan kalitkába rakod ami összeér a saját kalikájukkal, hogy lássák egymást... az agresszió ellen én is sok dolgot próbáltam már (sikertelenül), de ezek szerint nem csak én fogtam ki ilyen zebrákat.

elviekben a tojó is képes felnevelni a kicsiket, bár ez sokkalta nagyobb megterhelést jelentene a számára..

de én is kezdő vagyok, esetleg ha valaki tud más módszert annak örülnénk mind ketten:)

Az én kérdésem az lenne h a fészket takaríthatom-e amég a fiókák nem szálltak ki (elég büdös már), vagy biztos ami biztos ne háborgassam őket?

IDRE tag

Hozzászólás 2012 nov. 17, 0:32 
Köszi Nelson!

Ma repültek ki, mind a négyen :)
Mondjuk elég érdekes esemény volt. Tegnap még néztem őket, nagyon nyugisak voltak. Ma is levettem az odut, hogy megnézzem őket, erre egyikük fogta magát és kirepült. Mire észbekaptam már mind a négy kireppent. És persze egyszerre tele lett a szoba kis zebrákkal... Nagy nehezen összeszedtem őket, némi bútormozgatás árán...
Csak van egy kis baj... A hím elég agressziv, eddig esténként a tojót kergette csak, hogy menjen már vissza az oduba. De most a kicsiket abajgatja, méghozzá nagyon :(
Az a kérdésem, hogy ha kiveszem, a tojó képes lesz-e egyedül tovább etetni a kicsiket? Mert úgy tudom, hogy zebráéknál kirepülés után ez a hím feladata.
Vagy, mivel ez az agressziója esténként jön elő, csináljam azt, hogy este kiveszem, reggel meg visszateszem, és így, amíg a kicsik nem lesznek önállóak?
Vagy hagyjam rájuk, oldják meg maguk?

Üdv, Gábor

Hozzászólás 2012 nov. 6, 19:42 
Szia, nagyon aranyosak:D nekem is mára kelt ki az első madárka:D pont így néz ki ő is... kaptak tojásos lágyeleséget, de még nem etetik a kicsit, remélem holnap már fogják:)

IDRE tag

Hozzászólás 2012 nov. 1, 20:31 
Első szaporulat, ahogy madarászok:

Kép

Hozzászólás 2012 okt. 24, 14:48 
Köszönöm a gyors választ, megvan a második tojás.. ezek szerint akkor minden rendben eddig... majd meglátjuk hogy alakul:)

IDRE tag

Hozzászólás 2012 okt. 24, 10:27 
Szia,

valószínűleg nincsenek szinkronban a madarak, vagy tényleg nem egy vérmérsékletűek.
Ha a letojások közt több nap kimarad, nem szép sorban "minden napra egy tojás" jön, akkor nyugodtan kikukázhatod, illetve megszakíthatod a folyamatot. (odú levétel). Általában ilyenkor nem lesznek jók a tojások, vagy a kotlásnál/kelésnél lesznek problémák.

Ha viszont a tojások letojásának idejével minden rendben van, akkor adhatsz még nekik időt, hátha a kotlás lenyugtatja a kedélyeket. A 6 nap környékén már egyértelműen látod az eredményt.

Hozzászólás 2012 okt. 23, 18:17 
hát az a probléma állt elő, hogy meglett az első tojás a madárkáimnál, aminek alapból nagyon örülnék illetve örülnöm kéne, csak teljesen "összevesztek". már egy ágon se maradnak meg... a tojó kergeti a hímet... úgy gondoltam, hogy a fészket védi, de hát együtt alszanak benne, illetve napközbe is együtt ülnek benne, tehát mindenhol kergetőznek, kivéve a fészekben...

valószínűleg le fogom cserélni az egyiküket (nem döntöttem még el hogy ki legyen az, a hím is kergeti a tojót illetve az is a másikat, meg nagyon hozzám nőttek, rossz érzés h nem akar semmi se összejönni)

a tojások szerintem üresek lesznek mind ( 4-5 napja nem láttam őket pározni, csak zaklatják egymást). de úgy gondoltam a költés végét megvárom még, hátha lesz belőle valami. amíg a végleges tojásszám nincs meg nem venném őket külön kalitba. azt se tudom h a tojót nem strapálná-e le nagyon ez az egész, ha egyedül csinálná végig. igazából már minden megoldást végig gondoltam, eldöntöttem hogy pár csere lesz (ez a helyzet már tarthatatlan) csak az addigi időt kéne valahogy kibírniuk, ki gondolta volna h a költésnél fog pont eldurranni az agyuk.

tehát a kérdésem az lenne, hogy a költés megszakítását javasoljátok, vagy most már várjam ki azt a 3 hetet amíg letojja az összes tojást és kikelnek a fiókák (ha egyáltalán szemesek-e a tojások)?

Valódi név: Harnos György

Hozzászólás 2012 okt. 23, 10:53 
Warhawk köszönöm a gyors választ remélem csak megfázás a baj! mert ahonnan vettem ott ették egymás tollát és most ezért nem sok van a tójon de már kezd neki nölni ezért gondoltam énis erre hirtelen hogy megfázott

IDRE tag
Valódi név: Malmarits Tamás

Hozzászólás 2012 okt. 23, 9:50 
Badr Hari írta:
Köszönöm a választ Warhawk hát szerintem csak megfázott de ha légzsákatkája van mivel tudnám orvosolni meg a megfázást is?

A kettőt egyszerre nemigen lehet, próbáld meg a megfázást elsőre (ha tényleg az a baja, akkor elegendő lesz). A Hema cégnek van egy Lappa Columba nevű készítménye, azzal próbálkozz most (ez természetes anyagokat tartalmaz, bajt nem okozhatsz vele).

Ha viszont légzsákatka, akkor a legelterjedtebb (és könnyen beszerezhető) készítményt az Ivermectin Light-et javasolnám. Van ennél hatékonyabb is, csak az nem kapható nálunk. :(

Hozzászólás 2012 okt. 23, 9:20 
Köszönöm a választ Warhawk hát szerintem csak megfázott de ha légzsákatkája van mivel tudnám orvosolni meg a megfázást is?

IDRE tag
Valódi név: Malmarits Tamás

Hozzászólás 2012 okt. 22, 20:13 
Most a hidegebb idő beálltával elég sokan jeleznek hasonlót... nem lehet, hogy megfázott? Ha nem, akkor esetleg még a légzsákatka is szóba jöhet...

Hozzászólás 2012 okt. 22, 17:37 
Sziasztok lenne 1 gondom van 1 pár zebrapintyem és a tojó már vagy két napja furcsán veszi a levegőt tátog mitől lehet ez ?

Hozzászólás 2012 okt. 21, 14:01 
körülbelül egy éve vannak együtt, de a nap 90%ában jól megvannak, most is per pillanat hordja a hím a fészekanyagot a tojó meg építi be a legnagyobb összhangban... az első kb 4-5 hónapba nem is volt semmi ilyen probléma. vígan megvoltak, utána a hív elkezdte néha kergetni a tojót (kb ekkor lettek ivarérettek) nem okoznak egymásnak sérülést, meg pár kör után abba is hagyják, csak nekem mennek benne tönkre az idegeim:)

meg hát a mostani lenne az első költésük, nem számítok elsőre valami nagy eredményre, ha össze jönne akkor boldog lennék:)

Hozzászólás 2012 okt. 21, 13:10 
Szia Nelson!

Nekem is volt egy párom akik állandóan balhéztak. Ott is a tojó hajtotta a hímet.
Sajnos nálam a pár csere segített a dolgon.
Fogalmam nincs mi lehetett a gond, mert utána bármilyen hímet tettem mellé azt elfogadta. Csak az az egy nem tetszett neki.
Azóta sem volt ilyen gondom a zebrákkal.
Mióta vannak együtt a zebráid?

Nelson írta:
Illetve még azt szeretném megkérdezni, hogy normális-e az amikor állandóan kergetik egymást a madarak? egy olyan 10 éve már voltak zebráim, akkor ez nem fordult elő, nyugodtan elvoltak, költöttek...

de ezzel a párral annyira megszenvedek, ugyebár elvileg a zebra nem párválasztó madár és párba áll azzal akivel összerakjuk, de nincs jobb ötletem (meg hát nem gépek ezek, mindegyik egy egyéniség), és mivel nincs más madaram nem tudom különrakni őket, hogy esetleg más párral nem problémáznának-e. Eddig csak a hím kergette a tojót naponta párszor, amióta építik a fészket a tojó kergeti a hímet.. hím viszi a fészekanyagot, közösen beépítik, együtt alszanak, tollászkodnak.. de egyszerre mintha megkattanna valami a fejükben elkezdenek ordítani és a tojó agresszívan üldözi a hímet, utána vissza a fészekbe mindketten. és megy tovább minden... csak olyan rossz látni...

amúgy egészségesek, most kapnak lágyeleséget, zöldet minden nap (Zeolit is van benn nekik, zúzott főtt tojás héj)+kapnak általános vitamin cseppet 2-3 naponta a vízbe.

A másik kérdésem, hogy a tojó meddig képes tárolni a hímivarsejteket? Mert a fészket hiába építik együtt, nem látom őket pározni reggelente, régebben naponta többször is sor került rá.

Köszönöm a türelmet)

Hozzászólás 2012 okt. 21, 12:43 
Illetve még azt szeretném megkérdezni, hogy normális-e az amikor állandóan kergetik egymást a madarak? egy olyan 10 éve már voltak zebráim, akkor ez nem fordult elő, nyugodtan elvoltak, költöttek...

de ezzel a párral annyira megszenvedek, ugyebár elvileg a zebra nem párválasztó madár és párba áll azzal akivel összerakjuk, de nincs jobb ötletem (meg hát nem gépek ezek, mindegyik egy egyéniség), és mivel nincs más madaram nem tudom különrakni őket, hogy esetleg más párral nem problémáznának-e. Eddig csak a hím kergette a tojót naponta párszor, amióta építik a fészket a tojó kergeti a hímet.. hím viszi a fészekanyagot, közösen beépítik, együtt alszanak, tollászkodnak.. de egyszerre mintha megkattanna valami a fejükben elkezdenek ordítani és a tojó agresszívan üldözi a hímet, utána vissza a fészekbe mindketten. és megy tovább minden... csak olyan rossz látni...

amúgy egészségesek, most kapnak lágyeleséget, zöldet minden nap (Zeolit is van benn nekik, zúzott főtt tojás héj)+kapnak általános vitamin cseppet 2-3 naponta a vízbe.

A másik kérdésem, hogy a tojó meddig képes tárolni a hímivarsejteket? Mert a fészket hiába építik együtt, nem látom őket pározni reggelente, régebben naponta többször is sor került rá.

Köszönöm a türelmet)

Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Hozzászólás a témához  [ 4096 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 205  Következő