Nálam 85 X 45 X 60 cm-es doboz kalitkában vannak. Nagyobban persze nyugodtan lehet tartani őket. A doboz kalit előnyös, mert több nyugalmat biztosít a madarak számára. Én a Prestige ausztrál pinty keverékét adom nekik, de persze lehet keverni nekik magot otthon is.
Zöld eleségeket szeretik nagyon, ha fiatal korban hozzászoknak. Ha nem kaptak fiatal korban, akkor küzdelem hozzászoktatni őket, de nem reménytelen.
emellett mindig legyen előttük szépia és gritt, mint kálcium forrás.
Vedléskor és szaporodási időszakban kell nekik lágyeleség, ami lehet bolti, vagy házilag kevert. Házilag kevertbe nem ajánlják a tojássárgáját, mert azt állítják, hogy árt a gouldok májának. Ennek nem tudom mennyi a valóság tartalma, de nem volt kedvem kipróbálni, úghogy tojás sárgáját nálam nem kapnak.
Fürtös köles, az mindig kedvenc. Különösen hasznos, amikor a fiókák kirepülnek, mert ezt kezdik el először eszegetni.
Vedléskor még hasznos, ha kapnak egy kis extra jódot, mert a gouldoknak nagyobb a jód igénye, mint más madaraknak.
A hőmérséklet az érdekes kérdés. Hazájukban nagyon meleg körülmények közt élnek, nyáron akár 45 fok is van.
Olasz tenyésztők télen minden további nélkül tenyésztik a gouldokat 12-15C hőmérsékleten. Azonban szerintem 20 fok felett ideálisabb számukra. Talán a hőmérséklet a legfontosabb a vedléskor. 15fokon már leáll a vedlésük. 22-24 fokon már szépen vedlenek. Ausztrál tenyésztők a vedléskor beteszik a gouldokat 35 fokra, ott nagyon könnyen és nagyon hamar kivedlenek, de ez itthon nem hiszem, hogy opció.
Vásárlás után mindenképpen érdemes a madarakat lekezelni légzsákatka ellen, mert sajnos ez sok tenyészetben jelen van és a gouldok nagyon érzékenyek rá. A szállítás okozta stressz hatására pedig még könnyebben fellángolhat a probléma.