Támogassa egyesületünket adójának 1%-ával

Hozzászólás a témához  [ 1945 hozzászólás ] 
Keresés ebben a témában:
Oldal Előző  1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17 ... 98  Következő
Szerző Üzenet
IDRE Gould Amandina Klub tag
Valódi név: Fekete Csaba

Hozzászólás 2012 dec. 5, 13:39 
Nálam 85 X 45 X 60 cm-es doboz kalitkában vannak. Nagyobban persze nyugodtan lehet tartani őket. A doboz kalit előnyös, mert több nyugalmat biztosít a madarak számára. Én a Prestige ausztrál pinty keverékét adom nekik, de persze lehet keverni nekik magot otthon is.
Zöld eleségeket szeretik nagyon, ha fiatal korban hozzászoknak. Ha nem kaptak fiatal korban, akkor küzdelem hozzászoktatni őket, de nem reménytelen.
emellett mindig legyen előttük szépia és gritt, mint kálcium forrás.
Vedléskor és szaporodási időszakban kell nekik lágyeleség, ami lehet bolti, vagy házilag kevert. Házilag kevertbe nem ajánlják a tojássárgáját, mert azt állítják, hogy árt a gouldok májának. Ennek nem tudom mennyi a valóság tartalma, de nem volt kedvem kipróbálni, úghogy tojás sárgáját nálam nem kapnak.
Fürtös köles, az mindig kedvenc. Különösen hasznos, amikor a fiókák kirepülnek, mert ezt kezdik el először eszegetni.
Vedléskor még hasznos, ha kapnak egy kis extra jódot, mert a gouldoknak nagyobb a jód igénye, mint más madaraknak.
A hőmérséklet az érdekes kérdés. Hazájukban nagyon meleg körülmények közt élnek, nyáron akár 45 fok is van.
Olasz tenyésztők télen minden további nélkül tenyésztik a gouldokat 12-15C hőmérsékleten. Azonban szerintem 20 fok felett ideálisabb számukra. Talán a hőmérséklet a legfontosabb a vedléskor. 15fokon már leáll a vedlésük. 22-24 fokon már szépen vedlenek. Ausztrál tenyésztők a vedléskor beteszik a gouldokat 35 fokra, ott nagyon könnyen és nagyon hamar kivedlenek, de ez itthon nem hiszem, hogy opció.
Vásárlás után mindenképpen érdemes a madarakat lekezelni légzsákatka ellen, mert sajnos ez sok tenyészetben jelen van és a gouldok nagyon érzékenyek rá. A szállítás okozta stressz hatására pedig még könnyebben fellángolhat a probléma.

IDRE tag
Valódi név: Rédly Szilvia

Hozzászólás 2012 dec. 5, 12:13 
Üdv! Köszi a választ!
Annyit nézegetem őket, hogy lassan én is kedvet kapok! :) Milyen méretű kalitka kellene nekik, és milyen hőmérséklet? És mi a specialitásuk?

Valódi név: Fekete Tibor

Hozzászólás 2012 dec. 4, 20:31 
Teljesen egyetértek azzal,hogy bemegy másik fészekbe,de ha figyeled öket az eredetibe már nem jár be.Ugyanis egy másik pár kinézte a fészküket és kiverték öket.Ezt én igy tapasztaltam,és ezért nem szeretem és véleményem szerint nem jo a koloniás költetés,föleg szintenyésztésnél.De viszont az eröszakos pár sem megy be költeni addig amig az elözö pár tojásai bent vannak.

Feki

Hozzászólás 2012 dec. 4, 20:13 
Én azzal egyáltalán nem értek egyet, hogy a gouldok nem lépnek félre. Kolóniában tartva minden további nélkül félrelépnek, sőt tojók van, hogy másik fészekbe raknak tojást.

Hozzászólás 2012 dec. 4, 19:15 
Szia Pulipinty.
Ha javasolhatom zöld madarat vegyen az ismerösöd,vagyisTe neki.Olcsobb mint a többi és nem olyan kényes.A him madár erösebb szinü, kontrasztosabb a mell szinezete, hosszabb a farka un.villás.A tojo fakobb rövidebb farokkal.A him énekel.Csak egészséges szép tollazatu ép lábujju madarakat vegyél.A szárnyak ne keresztezzék egymást,a csörük ne álljon keresztbe,a himeknél a fejet körülvevö csik,azaz a nyakszalag vékony fekete legyen mögötte a gallér élénk türkiz szinü,a tojok szalagja lehet szélesebb,a fej szine mindig tiszta és élénk szinü legyen.A tojoké lehet sötétebb,de kerüld a feketével tarkázottat.Nagyjábol ennyi.
Üdv Feki

Hozzászólás 2012 dec. 4, 18:46 
Üdv Zozo
A hely nagysága tökéletes.A gouldok komolyan gondolják a párválasztást ezért nem is kacsingat félre egyik fél sem.A pár annyira kötödik egymáshoz,hogy az ujra pároztatás igen nehéz feladat.Ha komolyan akarsz velük foglalkozni,biztosan lesz még meglepetés,csalodás, bosszuság számodra.Ne add fel megéri velük bajlodni, mert sok örömet is tudnak szerezni.Biztos vagyok benne lessz,hogy letojik és nem ülik,kikeltik és nem gondozzák,a him kidobálja a kicsiket ,kotlanak de 3-4nap után otthagyják stb.Ezeket kell tulélni és nem elkeseredni.A magas hömérséklet gyorsitja a vedlést,26fok erre jo,ha ezt folyamatosan tudod biztositani hamar kivedlenek.
Sok sikert.

Feki

Valódi név: Vazga Zoltán

Hozzászólás 2012 dec. 3, 20:25 
Páronként tartom őket 100x50x55-ös vitrinekben. Tehát még félre sem kacsingathatott a tojó. A kicsik hatan vannak egy volierben. Mivel elég zárt 26° állandó hőmérséklet van náluk. Olvastam a neten hogy minnél melegebb van annál hamarabb vedlenek át. Mondjuk nem siettetem a dolgot, de így jól érzik magukat. Bár nem tagadom most egy kicsit türelmetlenebb lettem a szokottnál. Vajon milyen meglepetések várnak még rám.

Hozzászólás 2012 dec. 3, 19:01 
Szevasz Zozo
A fehér mell azért jelent meg mert a madaraid hordozzák ezt a mutáciot.Az hogy ennyi ideig nem jött elö a fehér ez meg a véletlen.A kék szin ugyan ezen alapszik,tehát a madaraid kék hordozok.Nekem van egy zöld narancs fej fehér mellü párom egyszer vot egy kék fiokájuk azota sem.Egyszer volt egy barna gouldom,költött,nállam kelt.Három évig volt nálam már örültem de erre ö átvedlett zöldé.A vedlés egyedtöl függ.A három honap jo,de ne lepödj meg ha egy évig vedlik valamelyik.Nem törvényszerü,hogy a tojok elöbb vedlenek.A méret egyáltalán nem függ össze a vedléssel.Jol tetted,hogy ezeket választottad továbbtenyésztésre.

Üdv Feki

Hozzászólás 2012 dec. 3, 18:30 
Egy härom eve együtt tartott pärnäl ez tenyleg erdekes.
Amugy päronkent tartod vagy közös röpdeben?

A testmeret/vedles összefügges azert vetödött fel nällam, mert 2 pär utodaibol kineztem
magamnak 1-1 különösen szep älläsu, a többihez kepest nagyobb meretü madarat.
Es pont ezek vedlettek a legtoväbb, legmaceräsabban. Lehet csak engem akartak bosszantani....

Hozzászólás 2012 dec. 3, 17:51 
Köszi a hozzászólást!
Igen , valóban tojó a madár amelyik már átvedlett. Még ezt sohasem figyeltem meg hogy a tojók hamarabb átvedlenek, most majd megfigyelem ezt is. De ez a madár akkor is gyorsan átvedlett, 9.-én lessz három hónapos!
A fehé mellén meg azért lepődtem meg mert a szülők három éve egy párt alkotnak és mos lett elösször fehérmellű utóduk. Örülök is neki mert nálam még nemszületett fehérmellő madár. Sőt, két testvére kéklett.
A fiú kék, de nemszokott kék útódja lenni.

Hozzászólás 2012 dec. 3, 17:44 
Én fészekaljakon belül is elég nagy szórást szktam látni a vedlésben annak ellenére, hogy ugyanúgy vannak tartva. Azt nem figyeltem, hogy testméret befolyásolja-e a vedlést, de van olyan pár, aminek a fiókái villámgyorsan vedlenek, és van olyan pár, ahol elég macerás a vedlés.

Hozzászólás 2012 dec. 3, 17:26 
Szia Zozo.

A ket lilamellü madarad fehermellü hordozo, igy lett a fioka fehermellü.
A fehermellüseg recessziv modon öröklödik, a hordozokat ränezesre nem
lehet megkülönböztetni a nem hordozoktol. Manapsäg a legtöbb madarban benne van.

A gouldoknäl ÄLTALÄBAN a tojok sokkal hamarabb vedlenek mint a himek.
A vedles befejezese nällam a tojok eseteben 4-5 honapos korban, a himeknel 6-7 honapos korban
szokott lenni. Ez nem törvenyszerü, 1 himem volt iden amelyik 4,5 honapos korära teljesen kiszinesedett.

Remelem mäs is hozzäszol meg. Tapasztaltabb madaräszoktol kerdeznem figyeltek e meg olyat, hogy a nagyobtestü peldänyok vedlese lassabban avagy kesöbb következik be mint a kisebbeke?

IDRE tag
Valódi név: Rédly Szilvia

Hozzászólás 2012 dec. 3, 14:15 
Üdv!
Ismerősöm kérte, hogy vegyek neki 1 pár gould amandínát. Én nem értek hozzájuk, mire figyeljek a vásárláskor, mit kell nézni rajtuk? Budapesten tudtok ajánlani valakit akinél van eladó pár?
Köszi!

Hozzászólás 2012 dec. 3, 14:12 
Sziasztok!
Segítenétek nekem fénytderíteni egy számomra furcsa dologban? Van egyszülőktöl de kettő fészekaljból származó 8db gouldom. 7. hó elején születtek az elsők, 9. hó elején a második fészekaljba való madarak.
Van közöttül 1db madár a késöbb szöletettek közül amelyik kiszinesedett! A többi még jelétsem mutatja a vedlésnek! Szerintetek hogylehet hogy ez az egy ennyire elsiette? Még az is furcs hogy fehérmellű lett, pedig mindkét szülő lilamellű!

Hozzászólás 2012 dec. 2, 16:29 
Fekete Csaba írta:
Én "feketefejű sárga" hímről írtam. Itt elég egyértelmű, hogy csak a háta lehet sárga.

Számodra biztosan egyértelmű volt, de én nem tudom, hogy hogyan szoktad nevezni azokat a példányokat amelyikek fekete fejűek, és homozigóták a naracssárga maszk kialakulására?

Természetesen igaz, hogy százas, sőt ezres nagyságrendű statisztikai adathalmaz szükséges megbízható következtetések levonásához, de nem becsülném alá a tenyésztő tábor jelentősőgét sem. Idehaza is hallottam több helyről , ahol több tucat pár dolgozik és akkor ott van még az összes külföldi tenyésztő is.
Csak kellene valami megerősítés, hogy fekete és nem fekete fejű párosításoknál az utódok közel fele elpusztul és a maradékban nagyságrenddel (12:1) magasabb a hímek aránya!?
Biztos vagyok benne, hogy a világ tenyésztői összességében szinté sok száz párral dolgoznak, többezer fióka születik évente, és mégha egyenként kisebb adathalmazt is tudnak átlátni , azoknak az eredményeknek legalább köszönő viszonyban kellene lenni az ausztrál kutatási eredményekkel. (Drasz példái pl 180 fokban ellene mondanak ennek. :shock: )

Hozzászólás 2012 dec. 2, 10:19 
Ebben egyetertek veled, egy pär x utodja, legyen az 5-6 vagy akär 20-30
meg nem elegendö egy komolyabb következteteshez.

Hozzászólás 2012 dec. 2, 10:10 
Én "feketefejű sárga" hímről írtam. Itt elég egyértelmű, hogy csak a háta lehet sárga.
Az igazság az, hogy egy-egy fészekalj méretében és nem arányában akkora a szórás, hogy a mi körülményeink közt soha nem fogunk kihozni ilyen tekintetben mérvadó statisztikát. A cikk szerzői egy kicsit több madárral dolgoznak egy tenyészetben, mint amennyit mi valaha is el tudunk képzelni. 500 párral dolgoznak évi több ezer fiókával. Ez már olyan szám, ahol a statisztika mérvadó és elég jól kiesik a véletlen szórások hatása.

Hozzászólás 2012 dec. 2, 9:54 
Sziasztok

Mivel kiväncsian követem a fejtegeteseteket, hozzäjärulok en is nehäny adattal.
Mondjuk ez most inkäbb bonyolitani fogja a kerdest.

Feketefejü him+särgafejü tojo= 12utod, 8tojo-4him
Särgafejü him+pirosfejü tojo(tarka maszk,sok feketevel,anyja feketefejü volt)= 14utod, 12him-2tojo

Toväbbä volt regebben egy särgafejü madar feketefejüvel pärban, ha jol emlekszem itt is a him volt feketefejü,de nincsenek mär meg a jegyzeteim. Itt az egyik feszekaljban 4him+2tojo kelt, a következö feszekaljban meg 4tojo+1him.

Hozzászólás 2012 dec. 2, 8:41 
Hol sárga a hím? Elsőre a hátra gondolnék, de most inkább a fejekről beszélgetünk.
Ámbár azt gondolom, hogy a piros vs.narancs maszknak sincs jelentősége.
A 6:2 arány ebbe az irányba mutat. Vannak valakinek nagyobb szám adatai is?

Hozzászólás 2012 dec. 1, 20:37 
Van egy feketefejű sárga hímem, ezt tettem össze egy vad színű, piros fejű tojóval. Tavaly egy fészekaljuk volt, ott 5 fiókából egy volt tojó, 4 hím. Az idén ugyanettől a pártól egy fészekaljban 3 fióka lett egyelőre. 2 hím, egy tojó.

Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Hozzászólás a témához  [ 1945 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17 ... 98  Következő