Harcizeller írta:
Üdv!
Pár hónapja már írtam ide. Nekem volt a nimfám akinek nem nőtt a tolla, meg kaparta a hátát. Elvittem már négyszer orvoshoz, köztük Beregi Attilához. Tolltépkedős. Nem tudom (meg ő se), hogy mitől lett ilyen, mert régen teljesen normális tollkupac volt. Szóval a doki javasolta, hogy tegyek rá gallért. Ez meg is történt, ki is nőttek a tollai, el is múlt a seb a hátáról. De miután levettem a gallért, újra és újra ugyan ott kicsipdosta a bőrét és kiszedte a tollait. Gondoltam még egy próbát megér a gallér. Most vettem le róla pár napja. Nem is volt semmi baj, de aztán észrevettem, hogy véres a csőre.
A szárnya tövénél (meg mostmár a hátán is) látok sebeket, szárnya tövénél nagyobb, háta közepénél meg most kezdi alakítani. Én már nem tudom mit csináljak vele, mindig kenem neki körömvirágkenőccsel meg neogranormonnal, varrasodik is, de örökké hátranyúl a kis fejével. Van neki játéka, fűzfaág a kalitkában, mindig kint van, itthon vagyok minden nap, velem van. Lapja a vitaminokat, tojást, sárgarépát. Mindent. És amikor épp nem a fejét vakarom, fogja, hátranyúl és a bőrét kaparja... Van neki a sebe, az ilyen gödör szerű. És a szélét fogja a csőrébe és elkezdi húzni, kaparni... És már a hátán is. És mindig ugyan ott csinálja. Már 4 doki (egy helyi, 2x Beregi doktor, 1x egy miskolci kisállatklinika orvosa) nézte meg.
Most rakjam vissza rá a gallért és élje úgy az egész életét? Mert megszokta, meg nincs vele baja, csak szegénykém annyira... hát biztos nem jó neki. Meg akkor a nyakán kezdi el tépni a tollakat. Annyira gyönyörű kismadár volt, nem értem miért lett ilyen.
Hím madár. Az étrendjébe szinte alig van dió, mogyoró, meg napraforgó. Magkeveréket kap, régen Vitakraftot most meg valami mást, mert a boltokban az előbbit nem találom. De ez is ilyen vitaminos magkeverék. Kormivint is kapott mindig. Szoktam fürdetni is, azt eltűri, nem repül el, inkább ledermed. Aztán infra mellett szokott melegedni, mióta eltörten a lámpáját, azóta meg jősugárzót kapcsolok a szobába hogy jó meleg legyen.
Most beszélek azzal akitől vettem, valószínű, hogy szerzek mellé egy párt. Remélem akkor már nem fogja ezt csinálni. Azt megfigyeltem nála, hogy időnként furcsa hangokat ad ki, széttárja a szárnyát és táncol, meg ugrál... Lehet párhiánya van. Hát nem tudom, de most rajta a gallér, a sebe szépen varrasodik. Neogranormonnal kentem neki mindig, el is múltak a kis sebek. Főt tojást, sárgarépával keverve, meg kis háztartási kekszet darálva kap minden héten. Az almaecetet majd kipróbálom.
Egyénként arany madár, a mindene a fejsimogatás, még az újjamat is követi, alábújik, csak megkapja a nai adagot. Nem is értem mitől lett neki ilyen baja, de remélem a pár megoldja a dolgot. Mondta az orvos, hogy lehet a párja is elkezdi magát tépni.. Hát én már félek ettől.
Nagyon félénk madár. Az idegenektől elrepül, fél tőlük. A hullámosom az mindig piszkálja, (őt találtam egy buszmegállóban, elkaptam és azóta velem lakik). Azon is gondolkodtam, hogy nem-e a kis hullámos idegeli fel. De nincsenek együtt kiengedve sose. Ha lesz is pár, akkor nem tudom, hogyan szoktassam hozzá Oszit, mert mint mondtam, mindentől fél ami picit is idegen.