Támogassa egyesületünket adójának 1%-ával

Hozzászólás a témához  [ 1037 hozzászólás ] 
Keresés ebben a témában:
Oldal Előző  1 ... 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49 ... 52  Következő
Szerző Üzenet

Hozzászólás 2008 máj. 5, 20:59 
Elnézést a hibákért. :oops:

Hozzászólás 2008 máj. 5, 20:57 
Hello!
:idea: Kíváncs lettem én is.Valaki ezeknek a madaraknek is megtuná mondani a színje nevét ,
Kép
ezekét :?:
Kép

Hozzászólás 2008 máj. 2, 9:39 
Leon írta:
Hááát öregem!
Még a standard között is benne van az INO!
A fakó az "vidéki" elnevezés...

Szeva! ;)

No, pont itt a gond, amit lentebb írtam én is: még a standard is keveri a fakót az inóval, mert piros a szeme! :idea:
A fakó elnevezés nem vidéki lenne a nem ino madaraknál, hanem pontos meghatározás!
A hullámosoknál is ez a helyzet. Pedig a szakirodalom már helyenként (neves körben!) megemlíti a különbséget pontos magyarázattal, képekkel ilusztrálva!!! :idea: De mivel még ez a tudományosan pontosított genetikai feltérképezés nem terjedt el megfelelően nagy közegben, addig az összes piros szemű hullámost az ino kategóriában indítják, az idejemúlt, mégis hatályban lévő standard leírás szerint. :wink:

Leon írta:
Fehérekre visszatárve:
Van fehér fekete szemmel, fehér pirosas szemmel, na és az albíno.
Ha egymás mellé teszel egy piros szemű fehéret és egy albínót, egyből meglátod, hogy a szemük szine sem és a LÁBUK szine sem egyforma, legfőképp itt látszik legjobban, mert ugye az albínó telejs pigmenthiánya miatt a láb bőr pirosas-hús színű, látszanak a vérerek is, míg a piros szemű fehérnél (elvileg) szaru színű a láb, mint a fehérnél.

No, erre gondoltam! Van neked gyakorlati tapasztalatod! :D
Erre van szüksége a tenyésztőtársaknak, kezdő sirálykásoknak (beleértve engem is! :wink: )

Leon írta:
A neten a piros szeműről egyegész diplomadolgozat van, persze angol nyelven. Retinavizsgálatokkal elégé belemélyedve, szóval nem is bonyolódtam bele.

Ez egy saját fotó. Mai napig nem tudtam eldönteni, hogy mi is van a kezemben! Nézzétek meg a lábakat is!

Kép

Nekem sajnos nincs időm ennyire belemélyedni a genetikába, és egyenlőre nincs is szükségem rá. Az alap szineket nem keverem, a pearl-é meg nem bonyolult.
Majd egyszer ha nagyon ráérek, talán én is elkezdek kisérletezni.

Igen, a neten rengeteg hasznos információ van, amit rendszereznek, igazolnak és elmagyaráznak. Amikor ezt sikerül párosítani egy tenyésztő kézzelfogható eredményével és tapasztalásával, az rendkívül sokat segít nekünk: magyar madarászoknak! :D

Üdv, Balance :54:

Hozzászólás 2008 máj. 1, 21:40 
Hááát öregem!
Még a standard között is benne van az INO!
A fakó az "vidéki" elnevezés...

Fehérekre visszatárve:
Van fehér fekete szemmel, fehér pirosas szemmel, na és az albíno.
Ha egymás mellé teszel egy piros szemű fehéret és egy albínót, egyből meglátod, hogy a szemük szine sem és a LÁBUK szine sem egyforma, legfőképp itt látszik legjobban, mert ugye az albínó telejs pigmenthiánya miatt a láb bőr pirosas-hús színű, látszanak a vérerek is, míg a piros szemű fehérnél (elvileg) szaru színű a láb, mint a fehérnél.
A neten a piros szeműről egyegész diplomadolgozat van, persze angol nyelven. Retinavizsgálatokkal elégé belemélyedve, szóval nem is bonyolódtam bele.

Ez egy saját fotó. Mai napig nem tudtam eldönteni, hogy mi is van a kezemben! Nézzétek meg a lábakat is!

Kép

Nekem sajnos nincs időm ennyire belemélyedni a genetikába, és egyenlőre nincs is szükségem rá. Az alap szineket nem keverem, a pearl-é meg nem bonyolult.
Majd egyszer ha nagyon ráérek, talán én is elkezdek kisérletezni.

Valódi név: Herczeg Zoltán

Hozzászólás 2008 máj. 1, 20:54 
Dehát ezek szerint tulajdonképpen az ino és a fakó madarak között mindössze az öröklésmenet a különbség, nem? (Varga Sanyi írt erről pár éve egy cikket a DM-be, de sajna nemigen emlékszem már rá, lehet hogy előkeresem.) Szóval a fakók testi, az inók meg nemi kromoszómákhoz kötődve recesszíven öröklődnek. A hullámosnál nem újdonság, ott vannak domináns és recesszív tarka madarak is, tehát az is kétféle öröklésmenetet követő egymáshoz hasonló mutáció (bár ott vannak különbségek, ha jól emlékszem).

Hozzászólás 2008 máj. 1, 20:26 
Zottan írta:
A hullámos genetikáját elég meredek a sirálykákra alkalmazni, mert nekem az a tapasztalatom, hogy egész más eseteket produkálhatnak, még ha alapjaikban egyeznek is. Gondolok itt a (nem létező) kreminóra, ami a hullámosoknál (és minden eredetileg zöld papagájnál) valahol a lutino és az albino madarak között áll: ugyanúgy pigmenthiányos, de a sárga szín nem "mosódik le" róla teljesen, hanem bizonyos helyeken megmarad. Persze ttől függetlenül lehet hogy igazad van és a sirálykáknál is így megy a dolog! :wink:

Szia, látom Te is belesétáltál a csapdába... :wink:
Nem csoda, hisz akkora a fejetlenség!
Amikor felfedezték az albínót, akkor utána az összes piros szemű madarat ide sorolták!
Azóta egy kicsit fejlődött a tudomány, de alig publikálják... :?

Amit Te a hullámosoknál írsz, az nem az albínó és a lutínó madarak keveréke. Az a fakók intermediat keveréke épp úgy, ahogy a zöld és a szürke keveréke a mustárra emlékeztető, hivatalosan szürészöldnek hívott madár.
A fakó szín recesszív a normállal szemben, de a zöld fakó (sárga piros szemmel) és a kék fakó (fehér piros szemmel) egymáshoz képest intermediat, azaz egyidejűleg domináns.
No ezt hívják ""krémino""-nak, holott hangyapikulányi közük sincs az inókhoz! :idea:

Tudod, ezen azért csodálkozom, hisz annyi szakember van, aki tart hullámost és szaporít, mégsem tűnik fel nekik a nemhez- és az ivarhoz kötött öröklés menete! :twisted:

Tudtad azt, hogy van a huligánoknál külön angol és külön német fakó!!!??? :wink:
Nekem van egy olyan madaram, ami ezeknek a hasadása, nem egyszerű ám!!! :idea: :D :wink:
Na, ha ezt bemutatnám, okoznék vele nem kis zűrzavart! :twisted:

Zottan írta:
Hát, ahogy a zebráknál is megmondtam, izgalmas évem lesz! :D Mondjuk, én a "fakóra " gyanakszom a szülőkből és a fészekalj többi kölykéből kiindulva, de mivel még csak a madarak első költése, remélhetőleg még születik ilyen érdekes madárka, és a nagy számok törvénye alapján biztosabban lesz hím! :D

Igazad van, várj ki egy hímet! :wink:

A szüleikről, nagyszüleikről tudsz valamit? :roll:

Az lenne a legnagyobb hecc :P , ha a fióka hozta volna mind a fakó, mind az albínó géneket, csak a körülményektől függően hol az egyik, hol a másik gén nyilvánulna meg! :twisted: :lol:

Üdv, Balance :)

Hozzászólás 2008 máj. 1, 19:32 
Balance írta:
Reménykedj, hogy hím lesz a madarad, mert úgy egyetlen párosítással 100%-os biztonsággal meghatározható a madár hovatartozása. :wink:

Szia Balance!
A nemhez kötött öröklődés alapeseteit már a gimiben és az egyetemen is igyekeztek a fejembe verni, nagyjából sikerült is, szóval azt tudtam, hogy egy ilyen próba pároztatással kideríthetem, de én türelmetlen vagyok és nem akartam addig várni... :oops: Persze az eredmény csak így 100%-os teljesen igazad van, de azt írták az okosok (http://www.zebrafinch.com/SocietyFinch/Albino_Society.html) hogy az albinókat külsőre el lehet különíteni a "piros szemű fehérektől", ahogy te mondod fakóktól...
A hullámos genetikáját elég meredek a sirálykákra alkalmazni, mert nekem az a tapasztalatom, hogy egész más eseteket produkálhatnak, még ha alapjaikban egyeznek is. Gondolok itt a (nem létező) kreminóra, ami a hullámosoknál (és minden eredetileg zöld papagájnál) valahol a lutino és az albino madarak között áll: ugyanúgy pigmenthiányos, de a sárga szín nem "mosódik le" róla teljesen, hanem bizonyos helyeken megmarad. Persze ttől függetlenül lehet hogy igazad van és a sirálykáknál is így megy a dolog! :wink:
Hát, ahogy a zebráknál is megmondtam, izgalmas évem lesz! :D Mondjuk, én a "fakóra " gyanakszom a szülőkből és a fészekalj többi kölykéből kiindulva, de mivel még csak a madarak első költése, remélhetőleg még születik ilyen érdekes madárka, és a nagy számok törvénye alapján biztosabban lesz hím! :D

Hozzászólás 2008 máj. 1, 19:13 
Szia Zottan! ;)

Nekem a hullámosok genetikai ismerete alapján van véleményem.
Nem biztos, hogy a sirálykákra is igaz, de nekem egyre jobban úgy tűnik! :)
Remélem egyikőtök sem bánja, ha belekotnyeleskedek a témába... :oops:

Leonnal beszélgetettetek ezt megelőzően két madárról: egyfekete-barnáról és egy másikról.
A szakirodalom azt állította a másikról, hogy fakó. Szerintem is fakó.
De hogy egészen pontos legyek, az albínónak az egyik legfőbb ismertetőjegye, hogy minta és szín nélküli, amit ránézésre meg lehet állapítani róla.

Másfelől, a kréminó elnevezés alapjaiban TÉVES, és ilyen nem is létezik. Semmilyen madárnál. A nyársfarkúaknál sem és a hullámosoknál sem. :idea:

Kétféle madár a fakó és az ino.
A pontos meghatározásához ellenörző párosítást kell végezni, ha a madáron nincs más szín (fakó rajzolat, folt, stb.) és a szeme piros:

Az albinizmus nemhez kötődő öröklésmenetű, míg a fakó madarak recesszívek.

Piros szemű hím x normál tojó = normál hímek és piros szemű tojók:
:arrow:
Ebben az esetben ino madár volt az apa.

Piros szemű hím x normál tojó = normál hímek/piros szemet örökítő + ugyan ilyen, de nem örökítő és normál tojók/piros szemet örökítő + ugyan ilyen, de nem örökítő:
Ebben az esetben fakó volt az apa.
Fontos, hogy ebben az esetben az anyamadár vérvonalában ne legyen fakó, mert akkor téves eredményt kapunk!

A hullámost tartóknál is elterjedt, a szakirodalmak és neves tenyésztők és kiállítók is sorozatosan tévednek ezt illetően! Náluk is minden piros szemű madár ino, holott ez nem igaz! :idea:
(a hullámost bonyolítja, hogy ott létezik német és angol fakó külön-külön, de erről sokan nem is hallottak!)

Visszatérve a sirálykáidra és kérdésedre:

Zottan írta:
Utánanéztem és állítólag van olyan, hogy hófehér, piros szemmel és nem albino. Hogy tudom meg, hogy melyik lehet? Albino vagy nem?

Igen, van ilyen fakó (hófehér piros szemmel): rajz nélküli. :wink:
Ezek recesszív öröklésmenetűek.
Ellenörző párosítással kiderítheted, hogy Neked melyik van.

1. Amennyiben hím lesz a hófehér pirosszemű madarad, akkor állítsd párba egy garantált nem hordozó (sem albínó és sem fakó) tojóval.
Ha ennek ellenére a fészekaljban az összes tojód piros szemű lesz, akkor albínó a madarad. Ha mind normál kinézetű, akkor fakó madarad van.
(ebben az esetben viszont a fiókák 50%-a hordozó lesz mindkét nemet illetően.)

2. Amennyiben tojó lesz a fehér piros szemű madarad, akkor gáz van! :lol: Ugyanis hiába állítod párba normállal, az első nemzedék mind normál lesz, ha albínó, ha fakó akkor is! :idea:

Albínó tojót feltételezve a fiókáknál az összes hím albínó hordozó lesz, de normál kinézetű.
Fakó tojót feltételezve 50%-os arányban normál kinézetű fakó hordozót kapsz mindkét nemet illetően, + 50% normált, ami nem is hordozó.
Az F1 nemzedék normál kinézetű tojóit (nem csak egyet, mert csak 50%-a hordzó) vizsgálva és párba állítva fehér piros szemű hímekkel és így 50% piros szemű fehéret kapsz, úgy kizárhatod az albinizmust, mert azt csak a hímek vitték tovább! Tehát fakó volt az eredeti tojód.
Remélem érthető volt... :oops:

Reménykedj, hogy hím lesz a madarad, mert úgy egyetlen párosítással 100%-os biztonsággal meghatározható a madár hovatartozása. :wink:

Remélem nem vettétek feles okoskodásnak a hozzászólásom, egyikőtöket sem akartam "kioktatni"! :)

Hozzászólás 2008 máj. 1, 17:44 
Szassz Leon!
Nyűgöm van!! A múltkor felrakott ötös fészekaljamban már kis korukban megfigyeltem, hogy két madár (a két legkisebb) pirosszemű. Az egyikük vörös(vagy minek mondják az okosok :roll: )tarka, ám a másik hófehér! Azért nem kiabáltam el eddig, mert vártam a világosbarnás tollakra, hogy kreminó lesz, de nincsenek! Épp olyan tiszta fehér mint két idősebb (fekete szemű) tesókája. Utánanéztem és állítólag van olyan, hogy hófehér, piros szemmel és nem albino. Hogy tudom meg, hogy melyik lehet? Albino vagy nem?
Így néz ki:

Kép

Itt összehasonlításként az egyik feketeszeművel:

Kép

Hozzászólás 2008 ápr. 30, 21:30 
Kynyoo írta:
Na ebből igazodjon valaki ki! Én a google képek között kerestem!

Fekete barna és Kréminó :wink:

Hozzászólás 2008 ápr. 30, 20:55 
Na ebből igazodjon valaki ki! Én a google képek között kerestem!

Hozzászólás 2008 ápr. 30, 20:54 
Kynyoo írta:
Értem!

Köszönöm a segítséget!

Szivesen!
Spec amelyik oldlról szedted, azon Sötét fekete-barnát ír (sztem ilyen nincs...) simán fekete-barna, a másikra meg FAKÓT.... pfff :lol: azok széép Kréminók :wink:

Hozzászólás 2008 ápr. 30, 20:51 
Értem!

Köszönöm a segítséget!

Hozzászólás 2008 ápr. 30, 20:44 
Kynyoo írta:
Kép

Kép

Sziasztok! remélem nem túl picik a képek ezek milyen színek?

De elég kicsik!
A felső fekete-barna (legegyszerűbben, de közeli képen lehet valamelyik változata), az alsó meg Kréminó!

Hozzászólás 2008 ápr. 30, 20:41 
Kép

Kép

Sziasztok! remélem nem túl picik a képek ezek milyen színek?

Hozzászólás 2008 ápr. 30, 20:41 
Balance írta:
Szia Leon! :)

Egyre jobban tetszenek ezek a madárkák! :D

A színekről szeretnék kérdezni.
Van olyan, hogy fekete pearl? (nekem a sötét színek tetszenek)
A tarkák közt van szimmetrikus?

Egyáltalán, mit lehet tudni a színtenyésztésről?
Mely színek keverednek, s melyek nem?
Melyek a recesszívek, intermediatok, dominánsak?
Van nemhez kötött öröklésmenetű?

A standard méret az mekkora?

Köszönöm előre is, üdv, Balance :)

Aha... kössssssz!
Ennyi kérdésből egy könyvet lehetne írni!
Mellesleg a lényeg már benne van a fajtaleíró jegyzetemben :D

Szimmetrikus tarka szinte lehetetlenség, de mindenképpen erre kell törekedni, pl ha "sapkás" vagy "hátpajzsos", hogy az a folt szépen szimmetrikusan terüljön el.... na de ilyen csak a mesében,meg rajzon van!
Megközelítő példányok előfordulnak, de a tarka jellegnél nem igazán rögzül az öröklődés folyamána folt nagysága, alakja, elhelyezkedése!
Szerintem... Kicsit sem vagyok nagy genetikus (állatnemesítés vizsgám az egyetemen csak 3-as lett :? )

Színtenyésztés? Megvannak az alap keresztezések.
Vannak oylan faktorok, amik nem képesek keveredni, szóval rakhatsz össze különböző szineket, a fészekalj vagy mindkét színt vagy csak az egyik színt, a dominánsat tartalmazza, és ezt az utódok hordozhatják, de olyan is van, hogy nem képes örökíteni.
Áhhh... kavarognak a gondolatok,nem egyszerű... itt jön szób a nemhezkötött öröklés! A Pearl is ilyen. (asszem egyedüli)

DE én mindig csak az alap, tiszta keresztezések híve voltam-vagyok, szóval nem is foglalkoztam ezekkel, de a lényeg levan írva egyértelmű ábrákkal, keresztezési kulcsokkal írva a jegyzetben!

Ha tudtok várni Július-Augusztusig, akkor megpróbálom megfizethető áron kiadatni!

Hozzászólás 2008 ápr. 30, 20:31 
Balance írta:
Leon írta:
Balance írta:
Zottan írta:
Leon írta:
addig várnod kell :wink:

:( :( :(
És addig nem lehetne esetleg itt, a fórum hasábjain vagy a főoldalon a "Díszpintyek"-nél egy kis ismertetőt a tudásra szomjazóknak?? :)

Úgyúgy! :72:

Szia Leon, jó látni Téged is, rég jártál erre! :)

Lehet, hogy elcsábulok én is egy-két szép madárkára Monoron. ;)
Tudnál képet feltenni a pearl-okról? :)

Az első meg a harmadik képen lévő madarak a PEARL-ök!!!
Nagyrésze előre elvan adva, de mégvan!

Ha létezik fekete-pearl, biztos nem tudok majd nekik ellenállni... :oops:

Olyan beza nincs,nem létezik!

Hozzászólás 2008 ápr. 29, 15:10 
Leon írta:
Balance írta:
Zottan írta:
Leon írta:
addig várnod kell :wink:

:( :( :(
És addig nem lehetne esetleg itt, a fórum hasábjain vagy a főoldalon a "Díszpintyek"-nél egy kis ismertetőt a tudásra szomjazóknak?? :)

Úgyúgy! :72:

Szia Leon, jó látni Téged is, rég jártál erre! :)

Lehet, hogy elcsábulok én is egy-két szép madárkára Monoron. ;)
Tudnál képet feltenni a pearl-okról? :)

Az első meg a harmadik képen lévő madarak a PEARL-ök!!!
Nagyrésze előre elvan adva, de mégvan!

Ha létezik fekete-pearl, biztos nem tudok majd nekik ellenállni... :oops:

Hozzászólás 2008 ápr. 29, 15:08 
Szia Leon! :)

Egyre jobban tetszenek ezek a madárkák! :D

A színekről szeretnék kérdezni.
Van olyan, hogy fekete pearl? (nekem a sötét színek tetszenek)
A tarkák közt van szimmetrikus?

Egyáltalán, mit lehet tudni a színtenyésztésről?
Mely színek keverednek, s melyek nem?
Melyek a recesszívek, intermediatok, dominánsak?
Van nemhez kötött öröklésmenetű?

A standard méret az mekkora?

Köszönöm előre is, üdv, Balance :)

Hozzászólás 2008 ápr. 26, 20:28 
Király skacok!
Csak így tovább!
Én még be sem índítottam a tenyészcsapatot, lehet nem is fogom, vagy majd csak később... minimum monor után... Annyi madaram van, hogy nem férek :?
Szóval hajráá, ősszel kezdődnek a versenyek!!!
Najóó azért hagyok pár tavalyi kölyköt, nehogymááá ne versenyezzek :D

LEHET LENTEBB VISZEM A feketék, fehérek, tarkák árát!!!
Pearl-ök maradnak 5ezrek, azt nem szabad...

Szóval szóljatok ha kell, és viszem Monorra a bandát!

Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Hozzászólás a témához  [ 1037 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49 ... 52  Következő