Hali !
A zöldeleséghez egy adalék.
Mind amit eddig leírtatok nagyon helyes eljárás és be kell tartani főleg a madarak érdekében.
Az egyik madarász állatorvos ismerősöm a mérgezések elkerülésére az alábbiakat javasolta :
A szermaradványok kimosása érdekében bármilyen zöldeleséget (egy maroknyit, vagy egy fej salátát ) 24 órára 1o liter tiszta vízben kell áztatni, majd ezután kivéve folyó vízben lemosni - kicsöpögtetni, aztán felakasztva szikkasztani kell, egészen addig, mig a víz le nem szárad róla. ( a szikkasztási folyamatot lehet gyorsítani letőrléssel is ) Ezután adjuk a madaraknak.
A nem felismerhető mérgezéseket többnyire a lerakodó, a zsírsejtekbe beépűlő szermaradványok okozzák, mely a toxikus szint elérése esetén azonnali halálhoz vezet, főleg az egzotáknál. ( máj és a kiválasztó szervek károsodása)
Én az elöbbi módszert évek óta alkalmazom, még a sárgarépánál is, mivel az intenzív répa termesztésnél vegyszerezik e növényt is.
A módszer bevált és bőven kárpótolja azt a kevés + munkát, mellyel többet kell foglalkozni a kaja előkészítésével.
Erröl a témáról egy ismeret terjesztő sorozat előkészítésén fáradozunk, melyet hamarosan közread a szerző, aki szintén állatorvos + mikrobiológus, ráadásul több éves madarászati múltal rendelkező személy aki hajlandó a tapasztalatait mindenkivel megosztani.