Támogassa egyesületünket adójának 1%-ával

A témát lezárták, nem szerkesztheted a hozzászólásaid, és nem küldhetsz új hozzászólást.  [ 5220 hozzászólás ] 
Keresés ebben a témában:
Oldal Előző  1 ... 247, 248, 249, 250, 251, 252, 253 ... 261  Következő
Szerző Üzenet
Aranykoszorús mestertenyésztő
Valódi név: Eszteró Lajos

Hozzászólás 2007 máj. 3, 8:17 
Hali !

A zöldeleséghez egy adalék.

Mind amit eddig leírtatok nagyon helyes eljárás és be kell tartani főleg a madarak érdekében.

Az egyik madarász állatorvos ismerősöm a mérgezések elkerülésére az alábbiakat javasolta :

A szermaradványok kimosása érdekében bármilyen zöldeleséget (egy maroknyit, vagy egy fej salátát ) 24 órára 1o liter tiszta vízben kell áztatni, majd ezután kivéve folyó vízben lemosni - kicsöpögtetni, aztán felakasztva szikkasztani kell, egészen addig, mig a víz le nem szárad róla. ( a szikkasztási folyamatot lehet gyorsítani letőrléssel is ) Ezután adjuk a madaraknak.
A nem felismerhető mérgezéseket többnyire a lerakodó, a zsírsejtekbe beépűlő szermaradványok okozzák, mely a toxikus szint elérése esetén azonnali halálhoz vezet, főleg az egzotáknál. ( máj és a kiválasztó szervek károsodása)
Én az elöbbi módszert évek óta alkalmazom, még a sárgarépánál is, mivel az intenzív répa termesztésnél vegyszerezik e növényt is.
A módszer bevált és bőven kárpótolja azt a kevés + munkát, mellyel többet kell foglalkozni a kaja előkészítésével.

Erröl a témáról egy ismeret terjesztő sorozat előkészítésén fáradozunk, melyet hamarosan közread a szerző, aki szintén állatorvos + mikrobiológus, ráadásul több éves madarászati múltal rendelkező személy aki hajlandó a tapasztalatait mindenkivel megosztani.

Hozzászólás 2007 máj. 3, 6:27 
Sziasztok,
hat meg nem kestetek le a szulinapom pezsgos koszontojerol, ugyanis ugy tunik majusban 2 szulinapom van. Egyik a honap legelejen, a masik a legvegen.
Koszi a tanacsokat. Most azt tesszuk, hogy reggel ki este be a madarakat, ugyanis tegnap ejjel is talan minusz 1 fok volt itt Marosvasarhelyen.
A zoldnovenyeket a tombhazak kornyekerol szedjuk, itt biztosan nem permetezik, hacsak a kutyak nem, nomeg az autok...De megmossuk ezeket. Amit viszont nem tudtam, hogy ne legyen nagyon friss. Az jo pap holtig tanul. A jo orvos meg holta utan is. A beteg holta utan... Nem akarom ezzel az orvosokat bantani, vicc volt.
No udv.

Valódi név: Neubrandt Gábor

Hozzászólás 2007 máj. 3, 1:40 
Üdv mindenkinek! Persze elsősorban Gizmónak. Ígérem nem fogjuk elfelejteni a szülinapját. Valahogy jövőre mindenkit meghívok május 1.-én egy pohár virtuális pezsgőre. :wink:

Szia Csaba!
A Mama vörösvári sváb leány, vagy a kanári sváb legény? :lol: Ha a madár, akkor nem tudom kitől származhat. Sok kanáris van vörösváron, de akikről tudom melyik egyesületbe tartoznak, azok a H-05 dorogi bandával kokettálnak. Példul V. Tibi barátomnak szenzációs vörös, bronz madarai vannak. Minap beszéltem vele, azt mondta 80 fiatalt gyűrűzött az idén. Nem lehet, ha a verebed ilyen színü akkor elnézted, és nem H-50 hanem H-05 a jelölése? Mert ha igen, úgyhiszem a többi stimmel.

Dorombolónak a zöldeledellel kapcsolatban megint csak igaza van. Csak biztosan vegyszermentes területről gyűjtsünk. A gyommagvaknál meg a gombás fertőzésekre is figyelni kell. Itt konkrétan a muharra gondolok. 2 éve jártam pórul oly módon, hogy bekeveredett egy gyommag kötegbe néhány elszíneződött bugájú vadmuhar(vörösses színű, kicsit deformált alakú volt a fertőzött buga, de láttam ilyesmi fertőzést nagy utifűn is) . Három madaram ment rá. Egyik srácom segített a gyűjtésnél, kötegelésnél, én marha meg nem figyeltem eléggé.
Tehát csak biztosan vegyszermentes helyről, egészséges növényeket gyűjtsünk, etessünk a madarainkkal. Az nagy luxus , hogy ezt a természetadta forrást ne használjuk ki. Ha körültekintőek vagyunk nem lehet baj.

A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára neco 2007 máj. 3, 8:50-kor.

kétszeres Gyémántkoszorús Mestertenyésztő

Hozzászólás 2007 máj. 2, 23:01 
Szia Gizmó !
Mint írtam az előbb, mindent jól csináltál...
Valóban nem szükséges a mindennapi zöld, de aki ahhoz szoktatta a madarait, az csinálja úgy ahogy idáig bevált...Ismerek olyan tenyésztőt, aki egyszer kijelentette, hogy többé nem ad a madarainak zöldet, mert azok olyan hurutosak lettek pont a verseny előtt, hogy néhány bele is pusztult. Azóta csak vitaminokat etet, vagy itat. Sőt ! A Gálos Pista bácsi, öreg erdész kollégám, középeurópa egyik legismertebb nagypapagájosa, kb 2 millió Ft veszteséggel zárta az elmúl évek egyikét, mivel, nagy zöld gyüjtő lévén, szokásának megfelelően sarlózott egy ölrevaló zöldet a réten, amit előtte nap, valami méreggel lefújtak. 36 madara pusztult el 2 napon belűl, pedig Bpestről, Pécsről azonnal jöttek a professzor haverjai .
Olcsó a zöld, de nagyon óvatosa bánjunk vele. Csak ellenőrzött helyről, nem frissen mosottat és ne is legyen totál friss, hanem egy - két órás.
Azt, hogy bevitted a madarakat nagyon jól csináltad !

Hozzászólás 2007 máj. 1, 20:59 
Sziasztok,

hat akkor ezennel, kerem h a nevemet Gizmó-ra tegyetek at.
Milyen gyakorisaggal kapjanak a madarak zoldeleseget? Amint olvasom nem jo naponta...
S amennyiben "normalisak" megteszi alapetelnek gondolom a nalunk kaphato magkeverek. Igy van?
Kitettuk a tegnapelott a madarakat az erkelyre, de arra gondolva, hogy az ejjeli 10 fok koruli homerseklet ne legyen keves behoztuk...
Ma ejjelre ujra. A lakasban nincs futes mar, Kint most (este 10kor)10 fok van, benn 20, nem arthat meg nekik valami teren a ez az ingadozas? Gabesz mondta, hogy esetleg hamarabb beindul a tollcsere. Esetleg masvalami?
Udv, Gizmó

Hozzászólás 2007 máj. 1, 19:40 
Sziaaaa !
Ha már megcsináltad az ampic-kúrát, akkor azt mégegyszer felesleges.
Most inkább erősebb kaját adj neki-k, tehát kendermag mindenképpen, több legyen a megszokottnál és most jobb lenne, ha zöldet nem adnál, hanem helyette az ivóvízbe cseppenthető vitamin koncentrátumot, mert ha a zöldből sokat fogyaszt, már nem lesz annyira éhes a magra értelemszerűen. Zsirt kell produkálni a madarakon ! Feleslegesen ne antibiotikumozzál ! Nézd meg, hogy a kikopott fejrész a régi taknyosság eredménye e, vagy most is az. Ha igen akkor egy másik, széles spektrumú cuccot keress, mint a brulamicin, gentamicin, esetleg rifampicin, ....de van választék a világ minden pontján bőven.
Pusszancs : bé

Bronz fokozatú IDRE díjas
Valódi név: T.G.

Hozzászólás 2007 máj. 1, 11:32 
Kb. ezelőtt egy héttel Fiónával- a dilis tojóval-, együtt megkapta ő is az ampicilines kúrát, de gondolom nem teszek kárt benne, ha megismétlem... Rendesen jön-megy, eszik és etet is... Hagyjam etetni?

Ne mondjam, hogy mióta kiköltöztettem a madaraimat, azóta csak borús és hűvös idő van... Tegnapelőtt pedig jégeső hullott elég kitartóan... Nylonnal körbnevontam a röpdét, remélem nem fáztak meg... Most sincs jobb idő, sajna.

Hozzászólás 2007 máj. 1, 10:15 
Csókolom Nemzetesasszony !
Az ön kanárija taknyos, vagy az volt !!! Kapott az antibiotikumból ő is, mert ha nem, a kúrát neki is csináld meg !

Hozzászólás 2007 máj. 1, 8:40 
Isten áldja, komámuram! :D

Fonzót alávetettem egy tüzetes vizsgálódásnak. A mellcsontja határozottan tapintható, kiálló... A has normális hússzínű, talán kicsit dudoros, tojásalak... Ami feltűnő a madaramon, az a csőre és szeme melletti tollhullás... Azaz nem kopasz, de látszik, hogy ott ki van "kopva"...

Hozzászólás 2007 ápr. 30, 22:51 
Szevasz Sógorasszony !
Fogjad meg a Fonzót ! Kézbe !...Tudod, hogy kell a rigót tartani kézben ?..
Tehát...a ketrecben megfogott madarat, határozottan, mégis kellő óvatossággal a hátára fekteted, méghozzá úgy, hogy a feje feléd álljon. Fújdd fel a madár tollát a hasán..., ha a has hússzínű, normális méretű, akkor minden rendben, de ha sárga színű, tehát dagadt, akkor piheghet is. Vagy ellenkezőleg, túlságosan lestrapálódott, szegényem, ilyenkor a mellcsont nagyon határozottan tapintható, érezni a madáron, hogy pihe könnyű és a has be van esve. Ha a vizsgálatod elvégezted kérlek jelentkezz...!?

Hozzászólás 2007 ápr. 30, 20:34 
Minek a tünete az, ha egy madár hangosan szuszog??? Tüdőgyulladás jutna eszembe, de semmilyen körülmény nem idézhette elő, hisz a fiakkal együtt van idebenn... Szegény Fonzót annyit emlegettem, hogy most tessék, valamilyen nyavajával tényleg felhívja magára a figyelmemet :? Nem folyamatosan van ez a hangos szuszogás... Szegény, elég csapzott állapotban van... Ezek szerint őt viselte meg legjobban a fiókanevelés... Adjak neki is antibiotikumot???

IDRE tag
Valódi név: Küzmös Csaba

Hozzászólás 2007 ápr. 29, 7:30 
neco írta:
Nem az én madaram volt a Mama kanárija. 4 év kihagyás utás 2004-ben kezdtem újra madarászni, de azóta is csak rollert gyűrűztem.
Csak gondoltam megkérdem, ugyanis Pilisvörösvárról származik...
gzsylm írta:
...Mar kezdem is elvezni a Gizmo elnevezest.
Csak neked, eltudom intézni a névváltoztatást Gizmóra :wink:

Hozzászólás 2007 ápr. 28, 22:35 
Neeem Doromboló...... Kitárgyaltuk akkor, csak annyi fele osztod az észt, hogy nem emlékszel. A gond a madaraim felkészítésénél a következő volt. Felhívtad a figyelmem, hogy a kövér hímektől túl sok jót ne várjak. Megbeszéltünk egy diétát, amit a röpdéből kifogott negyedkilós hímeken elkezdtem alkalmazni szeptember végén. Gyönyörűen haladtak a madarak decemberig, majd elkezdtek kicsit visszaesni. Ekkor volt egy félórás eszmecserénk, aminek a végén Neked esett le a tantusz, hogy talán alulkondicionáltak már a versenyzők. Teljes mértékben igazad is volt, picit kondisabb takarmánnyal néhány nap alatt újra belendültek, jók is lettek a versenyre. Na de nehogy azt képzeljétek hogy az éhhalál szélén voltak a verebek, csak egy kicsit kedvetlenebbül nótáztak a napi meghallgatásnál, ami feltünt az addigi folyamatos javulás után.
Különben nem hiszem hogy túl sok zöldet kapnak a rigóim. A már nem költő öregek, meg a teljesen önálló fiatalok a röpdében minden másnap kapnak valamit, de semmiből sem sokat. Tyúkhúr vagy gyermekláncfű, csíráztatott mag, lágyeleség, alma, félérett gyommag felváltva. Amikor a kaja mellett adom ezeket, kb.20%-al kevesebb száraz magot kapnak. Tehát úgy tíznaponta kapnak csak ugyanazt. Meg hát ez a recept sincs kőtáblára vésve, ha nincs időm van olyan hogy két- három napig is csak magon vannak. A gyommagvakat is csak azért említettem, mert tényleg jó szolgálatot tesznek (szárazon és frissen is), hogy ne induljon el a vérengzés. Mindemellett az élettani hatásuk sem elhanyagolható( húúú.... de piszok tudományosan fogalmaztam :shock: ). A többi zöldet meg ugyanezért célszerű rögzíteni a ketrec valamely pontjára. Inkább ezeket cincálják a madarak mint egymást.
Az idén ősszel remélem nem lesz gond a kondicióval. Hozzátettem az alapkeverékhez +2 rész repcét meg 1 rész fénymagot. Folyamatosan figyelem őket, nem fog kelleni olyan szigorú diéta mint tavaly.

Szia Csaba!

Nem az én madaram volt a Mama kanárija. 4 év kihagyás utás 2004-ben kezdtem újra madarászni, de azóta is csak rollert gyűrűztem.

Szeva (lady) Gabesz!

Nem fog az öreglány már tojni az idén. Most vészelt át egy fertőzést, költött is már, társaságba is került gondolom jó nagy helyre. A friss levegő, napfény meg a változatos kaja helyrerántja hamar. Jövőre meg annyi fiatalod lesz ha betartod Doromboló 10 pontját, hogy nem tudod hová rakni őket! :D A verseny december végén lesz Szegeden. Gyere el ha tudsz! Szerintem kevesebbet kéne utaznod mint Dorombolónak.

Üdv mindenkinek : neco

Valódi név: Eszteró Lajos

Hozzászólás 2007 ápr. 28, 18:56 
Szia Béla !

Már két hete nem jó az E-mail fogadó programom. A szerelő meg még nem jött, illetve kibelezte, majd átmenetileg összetákolta így aztán se küldeni, se fogadni nem tudok a saját E-mail címemen. A privát üzenetet viszont tudom kezelni ide írj légyszi. Ha van Skyped azon tudunk beszélgetni is.
Keress meg rajta (Eszteró Lajos Szeged)
Üdv -el-

Hozzászólás 2007 ápr. 28, 12:02 
:lol: Hogy neked milyen humorod van :lol: Te, ha ezt elolvasnák a minden hájjal megkent korondi biznicárok, hát holnaptól már árulnák is a "korondi mintás szemetesvödröt"... :lol:

Szóval egy kis odafigyeléssel elkerülhető. Már ki is költöztettem 8 madarat+ a kis dilis tojómat, remélve, hogy a friss (hűvös) levegő észhez téríti. Akkora fürdésnek, pancsolásnak jártak a végére, hogy csak na! Fonzó papa az 5 kölökkel marad még idebenn (még nem önállóak), míg felesége eldönti, hogy komely-e a fészekrakási szándéka...

Külön köszönöm a megtisztelő címet 8) Ehhez egy újabb emotikont kellene kitalálni :lol:

Mikor lesz a verseny? Ügyesek legyetek, bár úgyis a madár dönti el, hogy milyen nótát fog eldalolni nektek a nagy napon :wink: Szorítok!

Hozzászólás 2007 ápr. 28, 9:05 
Semmi gáz, lapunk egyetlen királnője !
A fiatalok nem fognak beizgulni, jövő kora tavaszig, ettől nem kell tartanod. A sok zöld eleség csak az "öregek" tojásrakását stimulálja, de ha egyben vannak akkor még fog tojni a földre a Fonzóné, amint nemes eleganciával, de kellő elszántsággal belebaszarintod a korondi mintás szemetesvödrödbe !.....
A zöld tuladagolása a növényi és állati fehérjék harmóniáját rontja, tehát tartsd be a megfelelő arányokat ! Az élő szervezet mindig ahhoz a tényezőhőz igazodik amelyik a leg kevezőtlenebb mértékben van jelen...ez a minimum törvény, melyet alapvetően a növényekre találtak ki de a bonyolultabb szervezeteknél, így a melegvérű állatoknál is "működik".
A tuladagolt zöldek még különféle hurutos megbetegedések megindítója is lehet, ami még az aljtollak elveztésével, azaz részleges vedléssel, de erős lesoványodással is járhat !!! Itt vagy Neco !!!!!!!!!!!!! Most kezd összeállni a kép, hogy tavaly miért eshettek vissza a rigóid ?!... Nem spejzoltál nekik egy kis zöldséget a verseny előttre ???....Juj! Elkéstem!....

Hozzászólás 2007 ápr. 28, 8:06 
Köszi, Neco. A gyermekláncfüvet én azért csinján merem adni, hisz azt adva tudtommal csak fokozzuk a szaporodási ösztönüket, vagy nem? Valamiképpen azt szeretném, hogy fölösleges fészekrakás mentesen legyenek kinn a röpdében... Élvezzék a nyarat :D Ám, és itt van megint egy gondom, az összes madaramat eddig egy helyen tartottam a röpiben és ez a felállítás csak kicsit változott: egy zebra és egy kanári hím, zebra tojó és esetleges fiókái, 2 kanári tojó és a felcseperedő ifjúság. Mostanra Fonzó papa a rangidős, ám egy felnőtt hím is marad az állományomban, aztán plusz egy tojó a fiatalokból. Ezenkívül jönnek még az idei fiókák... No, ide s tova összesen 16 madaram van, ebből megtartanék 7 vagy 9-et. A kérdés az lenne, milyen eledelt adhatok e díszes társaságnak (rokonság!), hogy aránylag békésen, "szaporodási késztetés" nélkül együtt maradhassanak együtt a röpdében? Elég zavarosan fogalmaztam :)

IDRE tag
Valódi név: Küzmös Csaba

Hozzászólás 2007 ápr. 28, 7:40 
Sziasztok,

tegnap megfogtam anyósom hím kanáriját és megnéztem a gyűrűjét.
H50 19 04 29
Necó ez nem a tied volt véletlenül?

Kellemes hétvégét kívánok én is.

Hozzászólás 2007 ápr. 28, 1:54 
Sziasztok!
A tolltépés ellen a spárga mellett a fűmagvak bugái is remekek. Imádják a madarak, és órákig elvannak vele. Dróttal szoktam csomóba kötni úgy lógatom be nekik, öröm nézni ahhogy tornáznak rajt'! Júniustól lehet gyűjteni a bugákat egészen szeptemberig. Én néhányat köteget meg is szárítok, a tél folyamán jó szolgálatot tesz ha nagyon unatkoznak a madarak. A fehérje- és vitaminhiány mellett ugyanis az unalom, és a zsúfolt tartás is lehet a kanibalizmus kiváltó oka. Iyenkor tavasszal a pitypangot, tyúkhúrt is érdemes úgy adni, hogy tornázniuk, cibálniuk kelljen a madaraknak hogy hozzájussanak ezekhez. Láttam némely tenyésztőnél csak bedobva a kalit aljára a zöldet, más meg kis tálkában összevágva adja. Mindkettő baromság . Az első nem éppen higénikus megoldás, a második meg egy félnapos szórakozástól fosztja meg a madarakat.

Postáztam a csomagot Doromboló! Jelezd légyszíves ha megkaptad.

Jó pihenést mindenkinek a hosszú hétvégére.

Üdv : neco

Hozzászólás 2007 ápr. 27, 23:44 
Helló Gizmó !
Hol a franciskában voltál idáig ?!...
Gabeszka ! A 3. fészekalj után álj le. Én kettőt szoktam....Igazából nem a kiköltés az igazi strapa, hanem a nevelés, tehát amelyik nem nevelte fel, az még mehet egy ráadást, ha gondolod...A madarak persze, hogy kimehetnek ebben a remek időben. Amelyiknek még nem repültek ki a fiókái és már megint fészkelni akar, annak tegyél be fészekanyagot mert külömben szed a kicsikből !!!

Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
A témát lezárták, nem szerkesztheted a hozzászólásaid, és nem küldhetsz új hozzászólást.  [ 5220 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 247, 248, 249, 250, 251, 252, 253 ... 261  Következő