Szia, Béla!
A színtáplálással kapcsolatban tudnod kell, hogy a színtápláló anyagok csak az ”élő tollakra” hatnak, tehát látványos eredményt csak az első tollak kifejlődésekor, ill. tollváltáskor érhetünk el. A kész tollak megváltoztatására nincs lehetőség! Nagyon fontos már a fészekben elkezdeni a színtáplálást, mert a fiatal madarak az első évben általában nem dobják el a kormány és evező tollaikat, így később ezek festésére már nincs lehetőség.
Másik kérdésedre, hogy mitől eredménytelen az idei költési szezonod nagyon nehéz egyértelmű választ adni. Egy dolgot azért mindenkinek elmondanék, illetve elmondtam már. A madarak indításánál –és csak akkor!!!- tartok egy antibiotikumos kúrát. Miért? Vannak olyan alattomos betegségek amelyek a tenyészmadarakon nem látszanak, de utána jönnek a terméketlen tojások, befulladt fiókák, párnaposan elpusztult madarak. Ilyenkor már a tenyészmadarak ivarszervei betegek, fertőződöttek és ez átmegy a tojásra és a fiókákra is, ami könnyen végzetes lehet. Ennek elkerülése végett én is meg a Feri is indításnál ”leitatjuk” a madarainkat, 5 napig antibiotikummal, amit követ 5 nap probiotikum és végül 5 nap vitamin, így teljes egy kúra. Nem mondom, hogy ezzel minden el van intézve és ha ezt valaki végig csinálja, akkor biztos , hogy minden rendben lesz, de nálunk működik. 16 tenyészpártól 97 fiókát gyűrűztem meg az idén, több mint 30 recesszív fehér madaram van, aki tartott recesszív fehéret az tudja mit jelentenek ezek a számok.
Zsoltnak is ebből a szerből küldtem ki Szerbiába, mert sikertelenek voltak az idei költései, azóta már a madarai is kirepültek.
Természetesen nem kötelező ezt megfogadni, de akit érdekel, szívesen segítünk.
Most vinnem kell a gépemet a szervizbe, péntekig csak akkor tudok lenni, ha lányom odaenged a laptopjához, nem egyszerű az élet!
Béla, nem írtál még nekünk semmit a Tóth Sanyinál tett látogatásodról. Rövid volt az idő? Kicsit későn szóltál, ennyit tudtam intézni.