Támogassa egyesületünket adójának 1%-ával

Hozzászólás a témához  [ 2662 hozzászólás ] 
Keresés ebben a témában:
Oldal Előző  1 ... 107, 108, 109, 110, 111, 112, 113 ... 134  Következő
Szerző Üzenet

Hozzászólás 2008 jún. 20, 20:45 
Sziasztok!

Idén először keltek végre kis kanárik nálam hozzáteszem ez volt az utolsó fészekalj! Timbának üzenem hogy "nagymama" lett ugyanis a kis anyuka tőle van! Amúgy 3 csöppség lett amint anyuci jobban engedi képet is csinálok róluk! :49:
Mindenkinek szép estét!

A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Kynyoo 2008 jún. 21, 6:00-kor.

Hozzászólás 2008 jún. 20, 8:57 
Szia Csaba !
Köszi szépen a részletes hozzászólásokat, segitettek megérteni néhány dolgot.
Mostanság sajnos munkahelyi problémáim vannak és minden időmet és figyelmemet a lovak kötik le. Emiatt csak lovas szakirodalmat olvasok, egyébre nem telik idő. Ezért könnyebb igy megkérdezni, ha valami baj van, mint könyvben utána turkálni ...
Úgy néz ki, hogy jövő héten végig Nyiregyházán leszek, akkor majd megpróbálok a Tóth Sándor nyakára járni.
Akkor majd valamikor megpróbálok megint eljutni hozzád is.
Egyébként valószinűleg nem lesz nálam sem több fióka, az utolsó előtti fészekalj már kirepült, nemsokára megy a ropdébe a többi mellé, az utolsók meg most kezdenek kipotyogni a fészekből.
Nem kis problémám, hogy a megmaradt fiókáim fele apáról testvér. Azokat szabad egymással kitenni ? Vagy inkább máshonnan keritsek nekik párt és majd csak az ő fiókáikat szabad összetenni ?

Regionális Aranykoszorús mestertenyésztő

Hozzászólás 2008 jún. 15, 19:32 
Béla írta:
Más, meghalt két himem "sorvadásban". Legalábbis valaki igy nevezte a betegséget. Hiába olvastam a könyvet, nem találtam semmi hasonlót benne. Egy helyi ismerősöm mondta, hogy amelyik madár elkezd úgy ok nélkül fogyni, sorvadni, az nemigen éli túl. Hát igy is volt...

Nem tudom, hogy mitől mentek el a madaraid, de coli vagy salmonella fertőzésnél is hirtelen lekönnyülnek a madarak.

Béla írta:
Más, mit szóltok, mit jelent az, ha madarat kézbe véve,valami nehézkes sipogás hallatszik és a madár alig kap levegőt. Állandóan úgy szipog. Valami légúti baja van ? Mit lehet vele kezdeni? Pláne egy drágább, kintről hozott madarat sajnálnék, ha csak felborulna a ketrecbenés kampec neki ...

Igen légúti megbetegedése van, ami lehet hűléses eredetű, ez többnyire a légutak hurutját idézi elő, súlyosabb esetben a hűlés, fertőzéssel is párosul. Hasonló tüneteket okoz a légcső vagy légzsákatka is. Atkásodás ellen mindenképpen le kellene kezelned a madarakat, de ezen kívül én javasolnék egy antibiotikumos kezelést is az egész állománynak, főleg a többi kérdésed miatt.

Béla írta:
U.i. Csaba, Feri kösz a hozzászólásokat, még mindig nincs válasz a különbségekre. Egyesek már vedlenek, mások még nem?

A vedlést nem úgy kell érteni, hogy egyszerre kezdik, és egyszerre fejezik be a madarak. Van, amelyik hamarabb kezdi, van, amelyik később, nincs ebben semmi különös.

Béla írta:
Kérdés viszont, mitól lesznek béna fiókák? Ennek a párnak kettő is volt. Olyanok, mintha diszpláziájuk lenne, alábaik oldalra állnak ki belőlük, nem alattuk vannak és ettől nem tudnek sem felállni, sem kapaszkodni.

Ez valószínűleg a ”propellerláb” lesz, amit szintén bakteriális fertőzés okoz, ezért javasoltam fentebb, hogy az egész állományodat le kellene kezelni. Ha olvasod a Tóth Sanyi könyvét erről a betegségről minden le van írva a 46. oldalon.

Hozzászólás 2008 jún. 13, 18:56 
Én is köszönöm a válaszokat, hozzászólásokat! :)
Endre

Hozzászólás 2008 jún. 13, 18:54 
Én nem mondtam, hogy ez egy csúcs madár, csak annyit, hogy szép, meg hogy szerintem a sorozata barna és nem izabella. Az izabella madarak kinézetükben a legfinomabbak a rajzolatuk sokkal gyengébb. Az igaz, hogy a barna madarak lábának és a csőrének barnás színezetűnek kell lennie, de szerintem ez a madár, hordozó azért világosabb a láb és a szarurészek

Szia, bugbite!

Nem kérdeztél hülyeséget a sárga zsírszín és a barna melanin kombinációja váltja ki ezt a szép hatást. Legjobb, ha sorozaton belül maradsz, és sárga-barnával rakod össze, de rakhatod sárga-izabellával, vagy sárga-barna pheoval ,ill.sárga szatinéval, de ezekből már csak hordozót kapsz. Harmadik kérdésedre a válaszom: sárga-achát.

.

kétszeres Gyémántkoszorús Mestertenyésztő

Hozzászólás 2008 jún. 13, 17:32 
Nem akartam írni de ez a ritkaságnak kikiáltott madárnak azéert erősen kivánnivalót hagy maga után a szarú szintelensége ?!...Vagy nem jól láttam !?..A barna sorozatben már kívánatsabb a sötétebb csőr és lábszín ?!...Lehet hogy nem jól emléxem ?!...

Bronzkoszorús mestertenyésztő

Hozzászólás 2008 jún. 13, 16:54 
Sziasztok!
Barna-sárga:A barna oxidáció maximális a tollazaton a csör és a lábak barnás szinüek a hát és szárnytollak erős barna csikozást mutatnak ami kontrasztban áll a barna alapszinnel.A nem intenziv és fehér alapszinű madaraknál mérsékelt phaeomelanin jelenléte a jellemző.
Majd később leirom az izabellát és rakok fel képet,hogy lássátok a külömbséget.Üdv:andré

Hozzászólás 2008 jún. 13, 15:38 
Köszönjük a gyors választ pappcsa!
A sárga alapszínt barna pheomelanin színezi erre az aranyos, rozsdás árnyalatra, vagy butaság amit kérdezek?

Üdv:

Péter

PS: Milyen színekkel állítható párba, sárga-barna és azok "hígabb" árnyalatai?

PS2: Ha egy madár a fentiekkel azonos alpszínt mutat, de a mintázata inkább szürkés feketés az melyik szín lehet?

Hozzászólás 2008 jún. 13, 14:14 
bugbite írta:
Sziasztok,

le tudnátok írni az aranybarna színt a com kulcsok szerint is, melanin ugye,de milyen lipochrom szín (már kezdtem azt hinni, hogy kezdek eligazodni a színek világában most visszasüllyedtem a kiindulópontra)....
Üdv:

Péter

Sziasztok!

COM kulcs szerint nincs, olyan besorolás, hogy ”aranybarna”, ez a madár népi megnevezése, ezek még akkor alakultak ki, amikor még nem ismertük a COM kulcsot. Hivatalosan sárga- barna, vagy barna-sárga, ahol a sárga a madár lipochrom alapszíne a barna pedig a sorozata. Vannak még ilyen kifejezések pl. ”zöld ”COM kulcs szerint sárga-fekete, ”bronz”COM kulcs szerint piros- fekete, ”ezüst-achát”COM kulcs szerint fehér-achát, ”kék”COM kulcs szerint fehér-fekete. Nagyon vigyázni kell ezekkel, a kifejezésekkel, mert mint a példa mutatja a kezdők, könnyen megzavarodnak. Ma már a COM kulcs szerinti besorolást használjuk legfeljebb, zárójelben oda írjuk a népi elnevezést is. Ilyen népi elnevezés a csapper is.

Sleepingdancer, köszöntelek a fórumon, szép kis madarad van, bár szerintem sárga-barna és nem sárga-izabella!

Hozzászólás 2008 jún. 13, 9:37 
bugbite írta:
Sziasztok,

le tudnátok írni az aranybarna színt a com kulcsok szerint is, melanin ugye,de milyen lipochrom szín (már kezdtem azt hinni, hogy kezdek eligazodni a színek világában most visszasüllyedtem a kiindulópontra)....
Üdv:

Péter

nos ez engem is érdekelne, mert asszem érintett vagyok :wink:

Hozzászólás 2008 jún. 13, 9:30 
Sziasztok,

Üdv:

Péter

Hozzászólás 2008 jún. 13, 9:06 
Sziasztok, Szinesek !
Csak be akartam jelentkezni, hogy ne higyjétek, egészen elmentem.
Sajnos nem sok minőségi jelentenivalóm van... A kutyulék tenyészállományom még mindig produkál, a szépek, az értékesek nem.
Van egy tojóm, amire azt mondtátok, nem is szinkanári, mert sapkája van... Azt a madarat már többször ki akartam adni, mert nem csinált semmit, meg olyan furcsán piheg is, ha kézbe veszik... de aztán csak bent hagytam egy olyan tarka-nemtommilyenszinű himmel. A him valamikor allitólag tiszta festett piros volt, de miután kivedlett, olyan furcsa foltos-tarka lett (az a szin nem tudom micsoda, már olyasmi féle madárról volt itt már régebb kép...). Szóval, első nekifutásra produkáltak egy kis nyomorék tarka fiókát, amelyik néhány nap után meg is halt. Na akkor akartam őket kivágni, de nem tudtam, melyikkel van a baj, úgyhogy együtt maradtak. Eltelt másfél hónap semmi változás nélkül, aztán egyszer csak visszatojt. Megint lett egy béna fióka, azt kidobtam, de másik kettő megmaradt. Meggyűrűztem őket, már vigan repkednek, nemsokára mennek a röpdébe. Itt jön az érdekesség... Mind a kettőnek lett sapkája, nem is akármilyen... Nem tudom pontosan, milyen kell legyen egy szép/jó kanári sapka, de ezeknek valami érdekes van... Van egy teljesen lapos, vizszintes tányér a fejükön és van egy másik, vagyis a felsőnek a meghosszabbitása függőlegesen a tarkójukon ... Nem tudom, miféle, de ilyet még a gloszteres képeken se láttam. Megkérdezném, hogy szerintetek micsoda, de nincs kép róluk, úgyhogy nem tudjátok megnézni. Majd később pótolom ...
Más, van még három fiókám, amelyikből az egyik zöldes lesz, olyan natór szinű, a másik kettő világos sárga. Nem tudom, hogy elefántcsont-e , de majd róluk is lesz kép.
Más, meghalt két himem "sorvadásban". Legalábbis valaki igy nevezte a betegséget. Hiába olvastam a könyvet, nem találtam semmi hasonlót benne. Egy helyi ismerősöm mondta, hogy amelyik madár elkezd úgy ok nélkül fogyni, sorvadni, az nemigen éli túl. Hát igy is volt...
Más, mit szóltok, mit jelent az, ha madarat kézbe véve, valami nehézkes sipogás hallatszik és a madár alig kap levegőt. Állandóan úgy szipog. Valami légúti baja van ? Mit lehet vele kezdeni? Pláne egy drágább, kintről hozott madarat sajnálnék, ha csak felborulna a ketrecben és kampec neki ...
Egyelőre a fajmadarakkal nem sok szerencsém volt, a régi piros mozaik himemtől lett egy fióka, amit kaptam Csabától, nem akart visszatojni, külön vannak, a recessziv fehér tojó, amelyik szintén tőle van, még kérte a himet a többi mellett is, betettem neki a párját, lett is négy tojás. Abból mire észrevettem, a him kettőt eltört, egy kikelt, de pár nap után az is meghalt, úgyhogy semmi nem lett belőle. A tojót visszattettem a röpdébe, jövőig csak sport neki, semmi sex ...
Érdekes, hogy a faj himeim stabilan hallgatnak, a mocsok tarkák meg egész nap fütyülnek. Annyit dumálnak, mintha legalábbis nők lennének. Nem baj, legalább nincs olyan csend a házban...
Múlt héten megint volt utam Nyiregyházán keresztül, de akkor Tóth Sándor el volt foglalva, nem tudtam meglátogatni. Nem baj, majd jövő héten ...
A múltkori látogatásom nála sajnos erősen rövid volt, mert nagyon siettem visszafelé. egyótt akartam a két élményról beszámolni, de akkor jó lesz igy külön is...
Kedves bajuszos öregurat találtam, aki egészen kellemes emlékeket idézett bennem. Körbevezett a tenyészetében, megmutatta a madarakat és a ketreceket, röpdéket is, a takaritási módszerét, a fészkeket, fészekrakó segitő módszerét, a tojás megőrző módszerét és a bolti tápjait is. Aztán vásároltam könyveket is és egy kicsit tudtunk beszélgetni is, aztán már rohantam is tovább. Megigértem, következőkor majd többet ülök és beszélgetünk nyugodtan.
Hasznos és gazdagitó találkozás volt, aminek biztos lesz folytatása.

U.i. Csaba, Feri kösz a hozzászólásokat, még mindig nincs válasz a különbségekre. Egyesek már vedlenek, mások még nem? Egyesek kidolgozták magukat a nevelésnél, mások nem? Majd jövőre remélem másképpen lesz és akkor majd össze tudom hasonlitani. Akkor majd ami nem elég termelékeny, az elmegy és jön más helyette.
Kérdés viszont, mitól lesznek béna fiókák? Ennek a párnak kettő is volt. Olyanok, mintha diszpláziájuk lenne, alábaik oldalra állnak ki belőlük, nem alattuk vannak és ettől nem tudnek sem felállni, sem kapaszkodni.

Üdv mindenkinek

Hozzászólás 2008 jún. 13, 0:07 
fric32 írta:
Szia,sleepingdancer!!!

Üdvözölek a kanáriktartok táborába,én is csak megerősíteni tudom,hogy jó és ritka szép madarat sikerült vásárolnod a Rudytól,azt szeretném kérdezni,hogy fütyült e már nálad ez a madár?
Hol tartod lakásban,esetleg nem zavar,hogy nagyon hangos az éneke?

Üdv:Fric

Szia Fric,
köszönöm az üdvözletet. Örülök, hogy itt lehetek és örülök, hogy nektek, szakértőknek is tetszik a madár. Bizony fütyül!! Igen, lakásban tartom, és néha elég hangos, engem nem (nagyon) zavar (egyelőre), de félek, hogy áthallatszik a szomszédba. Főleg reggel szokott fütyülni, meg ha süt a nap :-), meg ha hallja, hogy gyakorolok a trombitán, akkor ő is rákezd. igazából rollerre gondoltam először, mert azt olvastam mindenhol, hogy annak halkabb, lágyabb az éneke, de aztán mivel úgy tűnt, nehezebb azt beszerezni, ennél a madárkánál kötöttem ki. Nagyon értelmes, pl ha délután lefekszem aludni, akkor ő is pihen, nem fütyül :-). legalábbis ma így történt... :-)
Endre

http://sleepingdancer.freeblog.hu

Valódi név: Nyíri Ferenc

Hozzászólás 2008 jún. 12, 23:53 
Szia,sleepingdancer!!!

Üdvözölek a kanáriktartok táborába,én is csak megerősíteni tudom,hogy jó és ritka szép madarat sikerült vásárolnod a Rudytól,azt szeretném kérdezni,hogy fütyült e már nálad ez a madár?
Hol tartod lakásban,esetleg nem zavar,hogy nagyon hangos az éneke?

Üdv:Fric

Hozzászólás 2008 jún. 12, 23:30 
Na szóval tényleg szoktam viccelni de most egyáltalán nem volt szándékomban ! A Gabesz idős édesanyjának igaz, hogy feltételeztem a megkopott hallást ugyanis ez 60 év felett kivétel nélkül minden ember sajnálatos tulajdonsága ! .... Azthittem ez elég lett volna a különbségek érzékeltetéséhez de hála Gabeszkának most éjjnek idején akkor leírom részletesen a különbségeket immár sokadszor !
Szóval a csapperek (ide tartoznak a szín és az alakkanárik) erős és magas hangokon FÜTYÜLNEK, a roller kanárik pedig sokkal halkabban és mélyen ÉNEKELNEK ! Ez a nemzetközi megállapítás. A színkanárit a szép színekért tartják bevállalva a sokszor fületbántóan éles és magas üveghangokat. A rollert, amely sárga és zöld, ill. a kettő tarkájában, ritkán fehér színben fordul elő kizárólag az énekéért tartják a lakásban, az ember közvetlen közelében, mert bizonyítottan relaxáló lágy éneke nyugtató hatású... A rollereknek énekversenyeket rendeznek minden év végén az azévben kelt fiatalok részére szerte a világon. A nemzeti versenyeket követően világbajnokságra is mehetnek az országok legjobbjai.
A kanárik közül a roller kanárikat szokták különféle hangzásokra megtanítani a régi időkben, ilyenek voltak a hunyadi énekesek, melyek a hunyadi induló alap motívumát tudták énekelni... Aztán a fülemüle énekére is megtanították azelőtt, de mostanában annak örülünk, ha a saját jellemző énekfutamukat minél jobban hozzák...
Tehát a te aranyizabellád csapper típusú madár ennek értelmében számolnod kell, hogy zavarni fog a füttye. Javaslom, ha lehetőséged van rá, akkor a lakásod legnagyobb légterű részébe tegyed hogy íly módon megoszlik az erős hanghatás. Ezeket a csodás színeket a másik topikon szereplő kiválló tenyésztők madárházaikban tartják és kiállításokon minősíttetik az éppen legérdekesebbeket.
Sokan nem ismerik a roller kanárit ezért a köztudatban általánosan ismert színkanárit vették lakásba. A legtöbb esetben elajándékozás szokott a dolog vége lenni, de azért akadnak olyanok is, akik azt mondták, hogy ha már megvették akkor becsülettel gondozzák életük végéig vállalva az ezzel járó kellemetlenségeket.
Nos hát röviden ennyi a helyzet....

Hozzászólás 2008 jún. 12, 22:58 
ajaj, akkor ez itten egy féreértett félreértés a részemről... sebaj. asszem madárkám már elmúlt egyéves, ezek szerint ne nagyon tanítsam énekelni... nagyon tartottam attól, hogy majd ha a trombitával gyakorlok, halálra rémül. Mondjuk egy ajtó elválaszt minket, de akkor is... erre ő: ha hallja, hogy fújok, ő is rázendít :-)
endre

http://sleepingdancer.freeblog.hu

Bronz fokozatú IDRE díjas
Valódi név: T.G.

Hozzászólás 2008 jún. 12, 22:40 
:57:
Kedves Endre!

Semmi baj az anyukám hallásával :77: ... Igaz, néha olyan, mitha szelektíven hallana, de attól minden ok :lol: . Most téged kicsit csőbe húzott ez a hólyag Doromboló, de te ne hagyd magad, hanem olvasgass még kicsit itt a környéken, és akkor rájössz, hogy itt a humor az alapelem :89: . No, persze a kanárik hangját is rendesen kibeleztük :75: a decibelektől (nyitott csőrrel éneklő) a különböző hangszíneken át a kifinomult zenei elemekig (roller). Csibikémről csak annyit, hogy ő roller és csapper szülők dalnok fia, ki betyárul képviseli mindkét fajta kanári előadói stílusát :53: .
Innen az üveghang 8) .

Hogy befolyásolható-e a madarad fütyülése? Hooogyne! :72: :61: Bekapcsolod a zenegépet és ő máris rázendít, hogy aztán megpróbálja túlharsogni azt! Most komolyan: ha a madarad fiatal még, igen, tanítható az énekre, ám eljön majd egy bizonyos idő, az a 8-9. hónap, amikor "kitörli" az emlékezetéből és a saját fajtájára jellemző hanganyagot hozza ki magából :wink: . Most nem emlékszem, hogy ezt csak roller kanárikon tesztelték-e, de azt hiszem, hogy egy kutya :wink: , bocsánat, egy madár -énekes. Ezen belül mindkettőnek sajátos dallamú és előadásmódú az éneke. Sőt! A szöveg is más :87: .
Folyt. köv. :lol:

Üdv: Gabesz :D

A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Gabesz 2008 jún. 12, 23:01-kor.

Hozzászólás 2008 jún. 12, 22:05 
doromboló írta:
Asszem kicsit félreérthető volt a Gabesz ! Azért van az olyan fajta madara az anyukájánál, mert ő már nem hall elég jól és nem hallja azokat a fületsértő üveghangokat amik miatt már nincs a madár a Gabeszéknál !....

HÁT EZT TÉLLEG FÉLREÉRTETTEM, :-)))
viszont ha már itt tartunk, megkérdezném, befolyásolható-e egy csapper fütyülése ha hallgattatok vele valamit (más szép madárfüttyöt vagy szépen éneklő kanárit) pl hifiről? Vagy nagyon buta ez a kérdés?

Hozzászólás 2008 jún. 12, 21:51 
Asszem kicsit félreérthető volt a Gabesz ! Azért van az olyan fajta madara az anyukájánál, mert ő már nem hall elég jól és nem hallja azokat a fületsértő üveghangokat amik miatt már nincs a madár a Gabeszéknál !....

Hozzászólás 2008 jún. 12, 18:30 
Gabesz írta:
Hahó, fiúk! Sziasztok!

Neco, Doromboló még egy félcentivel sem előzött meg, mert hajszálpontosan egyidőben és ugyanazt írtátok mindketten! Na jó... talán félcentivel :lol: .
De ez a gyors reakció és időzítés...Ezzziggen! :89:

Endre, aranyos a kanárid nagyon :D ! mint kiderítették a szakik, szó szerint is :lol: . Nekem is van egy Csibikém, édesanyámat boldogítja. Újabban gyönyörű ri-ri-ri hangzású üveghangokat produkál 8) ! Ha majd olvasgatsz itt a topikon, vele is összetalálkozol majd. És van itt minden, mi kanárisokat érdekel: színes és rolleros szakcsoport. Olvasgass, böngéssz kedvedre! Ez itt pedig a mindenféle nyavalyával foglalkozó kanáris :wink: .

égy üdvözölve!

Szia Gabesz,
köszönöm a biztatást, az üdvözletetet. Nem is tudtam,hogy a kanárinak változhat (?) a hangja. Biztos, hogy sokat fogok errefelé olvasgatni. Minden fórumozót szeretettel köszöntök!

Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Hozzászólás a témához  [ 2662 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 107, 108, 109, 110, 111, 112, 113 ... 134  Következő