Támogassa egyesületünket adójának 1%-ával

Fórum szabályok

>>> Általános fórumozási szabályok <<<

Hozzászólás a témához  [ 1512 hozzászólás ] 
Keresés ebben a témában:
Oldal Előző  1 ... 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59 ... 76  Következő
Szerző Üzenet
kétszeres Gyémántkoszorús Mestertenyésztő

Hozzászólás 2008 jún. 17, 9:05 
Amit most írtál az nem létezik ! ... A legapróbb lyuku reszelővel reszelj le a kőkeményre főtt tojásból egy GYŰSZŰNYIT, ugyanennyit a kekszporból, amit ugye nehéz lenne a rács közé tenni és ugyanennyi nyers sárgarépát keverj nössze és egy kicsi kis mákkal szórd meg az egészet és keverdd össze ! Ez az egész nem több egy felnőtt hüvejkuj percnyi adagnál !....Ezt tedd egy kicsi tálkába a kalitka aljába, középre hogy ne tudjon beletojni....Ezzel egyidőben semmi más kaja nincs csak a magkeverék !... Ha másnapra nem eszi meg akkor kiugrom az ablakon...!
Nyugi : földszint ! :lol:

Hozzászólás 2008 jún. 16, 23:55 
doromboló írta:
Szia !
Ezt az "ők csipegethetik le"...nem értem ?!...Most akkor kapnak lágyeleséget vagy nem ?...

Ez alatt azt értem, hogy ha lereszelem, nem eszik meg, csak akkor, ha becsíptetek a rácson keresztül pl. egy kis gerezd almát és ők csipkedik ki a húsát, a héját. Ugyanez a helyzet a répával és a főtt tojással is.
Többször is próbáltam a reszelt verziót, de úgy egy falatot sem esznek belőle.

Hozzászólás 2008 jún. 16, 23:04 
Szia !
Ezt az "ők csipegethetik le"...nem értem ?!...Most akkor kapnak lágyeleséget vagy nem ?...

Hozzászólás 2008 jún. 16, 21:13 
Kedves Doromboló!

Köszönöm szépen a jótanácsokat!
A reszelt tojást, répát, almát nem eszik a madaraim, csak akkor, ha ők csipegethetik le.
A kalitka aljába sosem teszek újságpapírt. Van valami smirgli-szerű lap (valami ásványi anyag van ezen is), azt teszem alulra és utána az ásványos homokot szórom.
A kajákat vegyesen szoktam betenni, mindig mindenből, aztán ők döntik el, hogy épp miből esznek.

Hozzászólás 2008 jún. 14, 10:03 
Szia Brigi !
Ennél többet én sem tudok javasolni, pláne így látatlanba ! A domestoszos törölgetés nem rossz, többet ér a meleg víznél de arra azért ügyelj, hogy a madár ne tudjon belelafatyolni a domesztoszos cseppekbe mert attól könnyen feltarthatja a talpát Szent Antal felé !...
Nem lesz elég szerintem a doki ivermektines kezelése. Vegyél egy tubussal és cseppents a hátára, és a torkára egyet a kezeléstől számított 8. napon... Persze a gyengébbik kiszerelésűből ! Hetente 2× lágyeleség (vagy a szárazból, amit lehet kapni szaküzletekben, vagy te magad főzöd keményre a tojást amiből egy ujjhegynyit lereszelsz, ugyanannyi kekszport adsz hozzá ugyanannyi reszelt sárgarépával és kicsi friss mákkal "megsózod"). Zöldet szintén 2× de ne nedvesen és ne is ropogós frissen, azokon a napokon mikor nem adod a lágyeleséget. A többi napokon csak mageleséget kapjon !. Szépia, vagy mészkoncentrátum mindig legyen a rácsba dugva. A kalitka aljába pedig nehogy újságot tegyél, hanem homokot vagy murvát, vagy a zeolitos és nem szagosított egyszerű macskaalmot. Lehet kapni szaküzletekben piretrin alapú porozó vagy sprét amivel ki tudod fújni a kalitka sarkait, az ülőrudacskák végeit, azokat a réseket ahová az atkák előszeretettel behúzódnak a világosság elől. A langyos vizes lemosás az annyi mint halottnak a beöntés ! Lehet szakboltokban kapni olyan porocskát amit egy tálkában betéve megfürdik benne a madár ezáltal kinyíródnak a külső paraziták....Ha egyáltalán ez a baj ?!... Könnyen lehet valami autoimmun betegség is ami csak akkor gyógyul, ha a teremtő mgához rendeli szerény párát !.... :25:

Hozzászólás 2008 jún. 13, 21:43 
doromboló írta:
Brigikém !
Nem kell vacakolnod a takarmánnyal...amit látsz benn hernyókat annak nincs köze az atkákhoz. Ezek molyok, még az se baj ha megeszi a mdár, hisz koncentrált állati fehérje !...Az nem lehet hogy jó idő esetén ki szoktad rakni a kalitkát a szabadba ? Valószínű, hogy a megoldás majd abban lesz, hogy új helyet és új kalitkát kell keresned ha már ők nem lesznek....

Kedves Doromboló!

Én azért nem örülnék neki, ha megennék a döglött hernyókat. Az azért mégsem ugyanaz, mint amikor a természetben ők kapják el.
A kalitkát nem szoktam kitenni az erkélyre, mindig itt vannak a helyükön. Az erkélyajtót nyitom ki nekik, úgy kapnak jó friss levegőt.
Egyébként a kalitka alját domestos-os kendővel szoktam áttörölni. Ezek szerint az nem öli meg a parazitákat?
Akkor visszatérek a hagyományos módszerre, forró vízzel fogom kiöblíteni minden alkalommal és alkalmanként Domestos-t is teszek bele picit. Persze utána jó alaposan kiöblítem megint.
A kalitka rácsos részét milyen gyakran kell átzuhanyozni? És annak elég a forró víz?
Ismét feltenném a kérdést, amit már egyszer beírtam, de konkrét választ nem kaptam, hátha Te tudsz nekem rá felelni: az Ivermectin csepp alkalmazása után hány nap múlva múlik el a nehéz légzés? Mert most még mindig látom, hogy zihál a madárkám. A doki is azt mondta, hogy kb. 2-3 nap mire jobban lesz, de szeretném tudni, hogy mikorra kell teljesen elmúlnia a nehéz légzésnek? Előre is köszi a választ!

Hozzászólás 2008 jún. 12, 8:46 
Brigikém !
Nem kell vacakolnod a takarmánnyal...amit látsz benn hernyókat annak nincs köze az atkákhoz. Ezek molyok, még az se baj ha megeszi a mdár, hisz koncentrált állati fehérje !...Az nem lehet hogy jó idő esetén ki szoktad rakni a kalitkát a szabadba ? Valószínű, hogy a megoldás majd abban lesz, hogy új helyet és új kalitkát kell keresned ha már ők nem lesznek....

Hozzászólás 2008 jún. 12, 7:53 
Sziasztok!
Brigi! A gyógynövények sajnos inkább csak megelőzésre jók, ugyanis gyógyító hatásukat csak hosszú, 2-3 hetes kúra után kezdik éreztetni. Ez az idő egy nagyon beteg madárnak túl sok.
Az atkásodás megelőzésére és enyhe tüneteinek kezelésére létezik egy Rodex nevezetű himbilimbi (bocs, más szót hirtelen nem találtam :-))
Egy egy láncon függő piros műanyag lapocska, amit úgy kell felakasztani a kalitkában, hogy a madarak hozzáérjenek. Nekem az egyik kicsikém kegyetlen módon kattogott, ami a nagyok szerint a légzsákatka jele. Pár nap alatt teljesen elmúlt a kattogás, azóta mindig tartok ilyet a kalitkákban és a röpdében is. Egyébként a Fressnapfban is kapható, igaz majdnem kétszeres áron, mint máshol!
A férgesség megelőzésére az alomhoz keverhetsz gilisztaűző varádicsot vagy izlandi zuzmót.

Bronz fokozatú IDRE díjas
Valódi név: T.G.

Hozzászólás 2008 jún. 12, 7:12 
Brigi_ írta:
Sajnálom, hogy elbizonytalanodtam Fricc véleményét illetően, ő ugye mikor itt volt, mondta, hogy szerinte torokatkája van mindkét madárkának. Akkor kellett volna bíznom a szaktudásában és elfogadni a vitamint. :-( Lelkiismeret-furdalásom van...

Mostmár kifele haladtok a betegségből, nagyon reméljük! Lelkiismeretfurdalásod lehet :roll: , de szerintem Fricc sem vitaminnal kezelte volna a madarad a légzsákatka ellen... Azt viszont nehezen tudom elképzelni, hogy ezek az atkák az élelemmel kerültek volna a madaraid közé... Megfelelő táptalaj szükséges nekik is. Inkább egy beteg madártól került át közvetve vagy közvetlen valahogyan. De majd itt elmondják nekünk :wink: !

Hozzászólás 2008 jún. 11, 23:41 
Kedves Doromboló!

Biztosan igazad van, de féltem attól, hogy nehogy többet ártsak, mint használjak. Hiszen a neten több helyen azt olvastam, hogy nagyon nem mindegy az adagolása az Ivermectinnek. És az ismerősöm is azt mondta, hogy ha gyenge a madár, akkor ezek a szerek még jobban legyengítik.
És ugye, mint írtam, nem vagyok az európai orvoslás híve, inkább bízom a természetes gyógymódokban. Ez a vélemény sajnos sok negatív élmény miatt alakult ki bennem, akár humán-, akár pedig állatorvosi téren, mikor az orvos nagyobb bajt csinált.
Nehéz dolog a döntés és sosem tudható előre, hogy helyes-e vagy sem.
Sajnálom, hogy elbizonytalanodtam Fricc véleményét illetően, ő ugye mikor itt volt, mondta, hogy szerinte torokatkája van mindkét madárkának. Akkor kellett volna bíznom a szaktudásában és elfogadni a vitamint. :-(
Lelkiismeret-furdalásom van, hogy szegény madárkámat veszélybe sodortam a bizonytalanságommal, pedig csak az ő megóvása lebegett a szemem előtt.
Nagyon örülök, hogy rátaláltam erre a fórumra és hálás vagyok Nektek a jó tanácsokért, biztos vagyok benne, hogy rengeteget fogok még tőletek tanulni.
Arra vonatkozólag nem tudsz valami ötletet adni, hogyan lehet biztosan megelőzni az atkásodást?
A doki azt mondta, lehet, hogy a mag miatt lettek azok.
Mindig a Fressnapfban veszek, vákumos eledelt. Most nekiálltam átszűrni az összes magkeveréket. Megdöbbentő, az egyik zacskóban döglött kukacszerű valamiket találtam. Lehet, hogy az ilyenek az atka hordozói?
Mostantól minden zacskó kaját vásárlás után átszitálok, mielőtt adnék nekik belőle. És lehet, hogy célszerű lenne kiteríteni tálcára és kitenni a napra egy kicsit, úgy talán elpusztulnak a kórokozók, amik esetleg rajtuk vannak. Neked mi a véleményed erről a módszerről? Hatásos lehet?

Hozzászólás 2008 jún. 11, 23:27 
Szia Brigi ! Ezt már rég megtehetted volna !...Az ivermektin spot-ont pedig nyugodtan nyomhattad volna az erősebből is semmi baja nem lett volna, sőt ! Ha nagyon beteg a madár akkor nem lehet itt tökörészni ! Hanem durr ! Elő az ágyut !..Ha érted mire gondolok....

Hozzászólás 2008 jún. 11, 21:11 
Kedves Gabesz!

A helyzet az, hogy ma hajnalban arra riadtam, hogy Csőrikém úgy sipol, mint egy gumikacsa. Ettől pánikoltam úgy be, s ezért is írtam a fórumra, mert láttam, hogy mindenképp kell valami drasztikus beavatkozás, mégsem úszom meg enyhébb gyógymóddal.
Szombat óta fokhagymás vizet adtam nekik, mert az ismerősöm azt mondta, hogy ez gyengédebb eljárás, mint az Ivermectin, ám ugyanolyan hatásos.
Nos, sajnos úgy látszik, ez mégsem használt, mert ma már az ötödik nap volt és semmi javulást nem láttam.
Akartam venni ma Ivermectint, és végül az egyik e-bolthoz tartozó állatklinikára bukkantam, ahol azt olvastm, hogy díszmadarakkal is foglalkoznak. Felhívtam őket, és elmondtam a tüneteket. A doktor azt mondta, hogy haladéktalanul menjünk be. Úgyhogy elvittük mindkét madarat. Kaptak mindketten Ivermectint és a kislánynak valami plusz antibiotikumot kell csepegtetnem a csőrébe 10 napig.
Remélem, helyrejönnek. Kérlek, drukkolj értünk!
És köszönöm, hogy így figyeled a sorsát a drágáimnak.

Hozzászólás 2008 jún. 11, 20:34 
Szia, Brigi!

Ez azt jelenti, hogy pont jó 8) ! Tudod mit? csináld meg először a kezelést :wink: !, aztán lesz időd majd utánaolvasgatni, ijedezni, aggodalmaskodni :lol: 3 hét alatt elfelejted, milyen szörnyűséges dolgokat olvastál erről a gyóccerről, úgyhogy bátran megismételheted (a nagyok szerint).

Puszi!

Hozzászólás 2008 jún. 11, 12:19 
Kedves Péter!

Ez pontosan mit jelent?

Hozzászólás 2008 jún. 11, 11:56 
Szia,

a spot on termékek bőrre cseppentés után szisztémás hatást fejtenek ki.
Üdv:

Péter

Hozzászólás 2008 jún. 11, 11:38 
Sziasztok!

Lehet, hogy mégis atkásak a madárkáim. Ezért lenne egy-két kérdésem:

Azt meg tudja nekem valaki mondani, hogy honnan tudható előre, hogy a kanári túlérzékeny-e az Ivermectin Spot On Light-ra?
Merthogy a neten az olvasható a készítménynél, hogy nem használható, ha a madár túlérzékeny rá. Mik ennek a jelei?

A másik kérdésem az lenne, hogy a belső torok- ill. légzsákatkát is elpusztítja biztosan, ha a nyak bőrére cseppentünk? Mert az interneten olyan oldalt is találtam, ahol azt írták, hogy bőrön keresztül csak a külső parazitákat pusztítja el.

És mégegy utolsó kérdésem lenne. Ha cseppentettünk a madárkára, mennyi idő alatt múlik el a nehéz légzés?

Köszönöm szépen előre is a válaszokat.

Hozzászólás 2008 jún. 8, 15:05 
Brigi_ írta:
...ezt a kort nálam érték el a kis kedvenceim. Abszolút családtagként szeretem őket.
Beszélek hozzájuk, nagyon fontosak nekem.

:31:
Ez igggen! Gratulálok!!! Akkor mindent úgy csinálj mint eddig, plusz mit Lajos javasolt! Jó kezekben vannak 8) .

A salátamagok lehet, hogy nem voltak életképesek és azért nem keltek... Hetente újraültetve egy virágcserépben kis helyen mindig friss és tutibió salátád lesz a madaraidnak akár az újpesti kilencediken is :wink: ! Mindig a nagyobb palántákat szedd ki, hogy a kicsiknek is legyen hely nőni.

Az okosságokra meg csak annyit, hogy nem kell mindent meghallani...

Puszi neked!

Hozzászólás 2008 jún. 8, 14:06 
Kedves Gabesz!

Azért kérdeztem ezt a tápérték dolgot, mert ugye nap, mint nap kitalálnak az okosok valamit. Múltkor azt hallottam, hogy a répát hiába esszük nyersen szétrágva meg, úgy semmit nem ér, mert csak akkor épül be a szervezetbe, ha lereszelve esszük meg. Ezt elég furcsának találom, mert hiszen egyrészt, a rágás következtében pont olyan állagú lesz a répa, mint mikor lereszeljük, másrészt jót tesz a fogaknak, ha zöldséget rágunk. Szóval nem értem az okosságot, de már vagy 2-3 helyről is hallottam. Ettől függetlenül én maradok a jól bevált módszernél és rágom a répát, mint a nyuszik. Lehet, hogy nem épül be a vitamin, de legalább jólesik. :-)
A fenti okfejtésből kiindulva kérdeztem a csírát, mert simán el tudom képzelni, hogy erre is van, aki azt mondja, hogy szétvágva már nem olyan a tápértéke, mert kiszárad, vagy mit tudom én.
A salátaneveléssel már próbálkoztam télen, de nem jött össze. Viszont maradt még mag azt hiszem, talán az erkélyen most nagyobb sikerem lesz.
Sajnos panelban lakom a kilencediken, Újpesten. Így saját magam termesztgetni nem nagyon tudok és lent begyűjteni sincs sok esélyem, mert itt akkora a légszennyezés. Azt olvastam, hogy a pitypang is jó a kanáriknak, de megmondom őszintén innen a környékről nem merem felszedni, mert ha a saláta szennyezett, akkor ez pláne az.
De azt hiszem, itt az ideje, hogy elmenjek biopiacra, ott biztos találok még olyan zöldet, amit a madarak is megehetnek.
Egyébként ezt a kort nálam érték el a kis kedvenceim. Abszolút családtagként szeretem őket. Beszélek hozzájuk, nagyon fontosak nekem.
Köszönöm a jótanácsokat!

Hozzászólás 2008 jún. 8, 13:34 
Brigi_ írta:
Ugye azzal nem veszít a csíra tápértékéből, hogy összevágom?

:shock: :lol: Brigi, kedves! Te sem vagy egy könnyű eset... Miért veszítene a tápértékéből??? Hisz nem vettél el, nem vontál ki belőle semmit!
DE: 8) igencsak dícséretedre van, hogy ilyen szép kort megéltek a madaraid!!! Bizony, a 6 éves madár már idősebbnek számít és a 11 éves már kifejezetten az. Mióta vannak nálad? Ha kezdetektől a te madaraid, akkor azt jelenti, hogy kitűnő tartásban részesítetted őket a legnagyobb odafigyeléssel.

A salátát nemcsak a vegyszerezés miatt ellenzik- amit le lehet mosni a levélről, -de a táptalajból felszívott nitrit és nitrát (műtrágya) a nagyon veszélyes ilyen pici tömegű madár esetében, míg az emberekre nem :roll: . Pótólhatod esetleg tyúkhúrral, de termeszthetsz te magad is biosalátát. Egy virágcserépbe szórjál salátamagot és az egy hét múlva már levelezik is :D . Te magad is mondtad, hogy a gyógynövényeket részesíted előnyben a gyógyszerekkel szemben. Hát gyűjtsél belőlük megbízható helyről és azt add nekik zöld helyett :!:

Gyors felépülést kívánok a kis betegnek!
Gabesz

A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Gabesz 2008 jún. 8, 14:07-kor.

Hozzászólás 2008 jún. 8, 12:18 
Kedves -El-!

Köszönöm a véleményed!
A madárkám 6 éves, így bizony tényleg nem fiatal már. Bár a hím 11 éves, így ahhoz képest a lányka még kislány. :-)
Pénteken szőlőcukros vizet adtam nekik, ezt egy szintén madártenyésztő barátom javasolta, azért, hogy erőre kapjon.
Biztos segített neki, mert mint írtam, mire lefeküdtem, feltornázta magát az első lécre. Sőt, tegnap este a második szintre is eljutott. Éjszakára a helyére tettem, mert a második fokról próbálkozott odaugrani / repülni, csak nem sikerült neki és leesett a földre. A legfelső lécen szokott mindig aludni és ott van a saláta is. Abból nagyon sokat evett. Sajnos reggelre megint a földön találtuk. De ott is van neki most víz és mag, hogy tudjon enni.
Salátát minden nap adok nekik. Tudom, hogy ezt nagyon sokan ellenzik, mondván, hogy sok a vegyszer rajta, de ők nagyon szeretik, ha nem adok nekik, szó szerint követelik.
Ezért kapnak, de úgy, hogy nagyon alaposan hosszú percekig zuhanyozva és kézzel dörzsölve, átmosva adom nekik és teljesen leszárítva a vizet róla.
A búzacsírával is próbálkozom ismét, de nem akarják enni. Sem a magot, sem pedig a zöldet.
Tegnap azt találtam ki, hogy a 2 napos csírát pengével összevagdostam és belekevertem a mageleségbe. Talán így nagyobb az esélyem, hogy rákapnak. Azt hiszem a zöldjét is bele fogom keverni. Ugye azzal nem veszít a csíra tápértékéből, hogy összevágom?
Répát is rendszeresen kapnak, bár reszelve nem eszik meg, csak úgy, ha ők csipegethetik le. Ugyanez a helyzet az almával is.
Megmondom őszintén, főtt tojássárgáját eddig még sosem adtam nekik, mindig csak a fehérjét, mert féltem, hogy ahogy minket, úgy őket is fullaszthatja. Tegnap viszont pont kipróbáltam és betettem egy fél főtt tojást. A kis tojó nem eszi, de fiú egész este csipegette a fehérjét is, meg a sárgáját is.
Te milyen zöldeleséget és immunrendszer erősítő étrendet javasolnál még?

Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Hozzászólás a témához  [ 1512 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59 ... 76  Következő