Támogassa egyesületünket adójának 1%-ával

Hozzászólás a témához  [ 1945 hozzászólás ] 
Keresés ebben a témában:
Oldal Előző  1 ... 78, 79, 80, 81, 82, 83, 84 ... 98  Következő
Szerző Üzenet

Hozzászólás 2008 júl. 28, 15:31 
Rendben, köszönöm a tanácsot, megpróbálom.
Jöhet a következő kérdés? 8)

Zsolt79 írta:
Szia Spirit,

Én röpdében lévő gouldoknál figyeltem meg hasonló jeleséget.
Nevezetesen, ha nem tetszik a párnak a felkínált odu, akkor abból mindent kipakol, vagy ha teheti áthordja másikba.... ilyenkor lehet párzás is abban az oduban amelyből kihordják az anyagot, ilyenkor a tojó elkezd "tojogatni" ( ahol tud ).

Általában ha kicseréled az odut más típusra, vagy áthelyezed máshová, megoldódhat a probléma.

Ugyanakkor sokminden más is lehet ( tenyészérettségi probléma, genetikai hajlam, ..stb )

Először szerintem kísérletezz az odu hely és típus változatásával.

Hozzászólás 2008 júl. 28, 15:13 
Szia Spirit,

Én röpdében lévő gouldoknál figyeltem meg hasonló jeleséget.
Nevezetesen, ha nem tetszik a párnak a felkínált odu, akkor abból mindent kipakol, vagy ha teheti áthordja másikba.... ilyenkor lehet párzás is abban az oduban amelyből kihordják az anyagot, ilyenkor a tojó elkezd "tojogatni" ( ahol tud ).

Általában ha kicseréled az odut más típusra, vagy áthelyezed máshová, megoldódhat a probléma.

Ugyanakkor sokminden más is lehet ( tenyészérettségi probléma, genetikai hajlam, ..stb )

Először szerintem kísérletezz az odu hely és típus változatásával.

Hozzászólás 2008 júl. 28, 14:08 
Sziasztok! Cs.Misi irányított ebbe a topicba, hogy inkább itt tegyem fel a következő kérdésemet: hogy miután fészket épített, és lerakott egy focicsapatnyi tojást az egyik gould párunk, az egy dolog hogy nem foglalkoztak utána velük, de a hím még módszeresen az utolsó szálig ki is szedte a tojások alól az összes fészkelőanyagot... Miért lehet ez?

Hozzászólás 2008 júl. 28, 13:53 
Ühümm, köszi! És azt hol találom? :D

Cs.Misi írta:
Szia Spirit!

A gould klubbos topikban épp ezekről beszélgetünk, bár lassacskán vannak válaszok.

Hozzászólás 2008 júl. 28, 13:44 
Szia Spirit!

A gould klubbos topikban épp ezekről beszélgetünk, bár lassacskán vannak válaszok.

Hozzászólás 2008 júl. 28, 13:31 
Sziasztok!

Lenne egy-két kérdésem a tapasztaltabbakhoz... Az egyik, hogy miért lehet olyan, hogy szépen fészket rakott az egyik párunk, leraktak egy focicsapatnyi tojást, amikkel nem foglalkoznak, ez még hagyján, de a hím módszeresen az utolsó szálig kirámolta alóluk az összes fészekanyagot. Ennek mi lehet az oka?

Hozzászólás 2008 júl. 28, 12:31 
Sziasztok!

Minőségi törzskönyves,fiatal shar pei szukámat elcserélném gould amandinára teljes felszereléssel 150E Ft értékben.

Aranykoszorús mestertenyésztő
Valódi név: Eszteró Lajos

Hozzászólás 2008 júl. 28, 9:13 
Szia Misi !

Rátapintottál. Az minden fajnál helytálló, hogy azt az eleséget eszik szívesen, melyhez hozzá vannak szokva. Ezért van az, ha uj madarat viszünk a haza, meg kell kérdezni a tulajdonost arról, hogy mit adott neki enni. Ezután 2-3 hétig is kell szoktatni az saját keverékedhez, és kiegészítőkhöz.
A vanilin kristály, vagy vaniliás cukor az illatanyagok miatt valóban elősegíti a lágyeleség fogyasztását, de ezt is rászoktatással érhetjük el.

Hozzászólás 2008 júl. 28, 9:04 
Szia Zsolt

Gondoltam megvárom a többiek reagálását is, de...

Szóval az arány, én nem foglalkoztam vele, mindkető van előttük, amelyik épp jobban tetszik nekik. A szójára és vanília aromára nem tudok mit írni, mert nm próbáltam még ki.
Viszont a lágy kérdés érdekes, mivel van, ahol szinte csak azt eszik a madarak, valahol pedig szinte hozzá se nyúlnak, ez attól függ nyilván, hogy mihez szokott hozzá a madár.

Hozzászólás 2008 júl. 22, 15:55 
Üdv mindenkinek.
Szépen fejlődik a kis gouldom a sirályka alatt.

Kép
Kép

Hozzászólás 2008 júl. 22, 10:00 
Szia Misi,

Sok érdekes dolgot írtál.

"""""Hátránya: Mivel nem ürül ki a madár tápláléktartaléka, s ráetet a sirályka, emésztési zavarokat okozHAT!!! Ez abban nyilvánul meg, hogy a madár a második harmadik vedlése közben egyszerűen lefogy, s elpusztul, tehát két-három évesen. Vagy abban is jelentkezhet, hogy lassabban megy a vedlés, esetleg tollhiányos részek jönnek ki, pl. a fejen, stb.""""

Én nem tudtam, hogy ez a sirálykázástól is eredhet :oops:

Még annyit, pont ezen az indokok miatt, előtérbe helyezik azokat a kérdéseket, hogy milyen összetételű táppal etessük
a fiatalokat....
Milyen arányban kapjanak mageleséget és " lágy nevelőtápot" .
Mosttanában próbálkoztam a szójagranulátummal, de nincsenek sikereim
mindent megesznek kivéve a szóját. ..
Olvastam, hogy ha a lágyeleségbe vanílaaromát keverünk akkor a madarakat szinte bármire rá lehet szoktatni :idea:
Van erről tapasztalat???
Ugyanakkor, nagyon kíváncsi vagyok Dobosapa megfigyeléseire, tapasztalataira a nevelőtáppal kapcsolatban. Beleértve a Purinás indítótápokat is...

Hozzászólás 2008 júl. 21, 10:58 
Sziasztok!

Szóval már rég megígértem, hogy írok pár sort a sirálykázásról, s most van egy kis időm, így belekezdek. Tehát:
Sokat hallom, hogy sokan mennyire ellenzitek a sirálykázást, mindenki szidja azokat, akik nagyüzemszerűen használják, ám konkrétan nem tudják, hogy mi a baj vele. Nem akarok senkit se megbántani, de sokszor úgy ellenálltok ennek, mintha bűn lenne. Pedig, ha megkérdezem, hogy mi baj lehet belőle sokan csak azt mondjátok, hogy nem nevel…. Ha még csak ez lenne…
Nézzük meg mindkét szemszögből:
Előnye: Vannak olyan tenyésztők, akik azért sirálykáznak, hogy szebb madarakat kapjon, tehát vigye a prímet a kiállításon. Mért is szebb? Nos a válasz egyszerű, amikor kikel a gould, 1-2 napig nem eteti a picit, piciket. Ez alatt fogy ki a madarak addigi táplálék tartalékai, s ezután jön az etetés fázisa. Nos a sirályka rögtön etet, szinte agyontömi szerencsétlen madarat, így az jobban fejlődik. Hisz ugye mindenki tudja, hogy a madár életében az első két hét a legfontosabb, itt alakul ki, itt adja meg az alapot a csontrendszer, stb. Tehát ha agyon van tömve, erősebb lehet a madár. Majd ezt az előnyét végig megtartva igen kelletősen nézhet a későbbiekben ki.
Hátránya: Mivel nem ürül ki a madár tápláléktartaléka, s ráetet a sirályka, emésztési zavarokat okozHAT!!! Ez abban nyilvánul meg, hogy a madár a második harmadik vedlése közben egyszerűen lefogy, s elpusztul, tehát két-három évesen. Vagy abban is jelentkezhet, hogy lassabban megy a vedlés, esetleg tollhiányos részek jönnek ki, pl. a fejen, stb.
Mivel a kiállításokon egy éves gouldokat lehetett eddig kiállítani, ezt sok helyen alkalmazták, mert „kit érdekel a cím megnyerése után a madár”. Most hogy idéntől két éveseket is ki lehet vinni, talán javul a helyzet.
Másrészről a szaporodási problémák:
Ha sirálykázik az ember, 3 hetes korában le kell választani a piciket, s olyan helyre tenni, ahol gouldok vannak. Amint leválasztható, le kell szedni, mert egyre nagyobb esély lesz, hogy nem a saját fajához fog vonzódni. (hány gouldot láttam már, amelyik nyugodtan eszeget, majd ha megszólal egy sirályka, úgy felkapja a fejét, mintha….) Bár ez máshol is így van, állítólag a zebráknál van a legrosszabb arány a párba állásra. De ugye itt is van probléma, mert ha három hetesen leválasztja az ember, s új helyre teszi, még így is lehet, hogy korai, s elhullás következhet be. Tehát mérlegelni kell.
A másik, az ösztön:
Nem lehet különbséget tenni gould által nevelt picinél, illetve sirályka által nevelt picinél. Mindkettőnél van jó, és rossz szülő, nem ettől függ. Ha pl. letojik a gould, s kikel alatta néhány kicsi, előfordulhat, hogy amikor kirepülnek a kicsik, a tojó ismét letojik, s megkotlik rajta, nos itt van a gond, mert ha sok kicsi repült ki, nem biztos, hogy a hím akarja, tudja e etetni őket, így azok éhen is pusztulhatnak, ezért el szoktuk venni a tojásokat, hogy normálisan neveljék a piciket tovább. S ha ezek a madarak a szokottnál értékesebbek genetikailag, akkor betesszük sirálykák alá, hogy hátha kijön a kívánt mutáció (nagy számok törvénye). Na evvel a kis gouldal, ha időben le lesz választva nem lesz semmi baj a további költésével. De ha olyan tojást teszünk a sirályka alá, ahol a szülők már nem is akarnak nevelni, csak letojnak, akkor ezt az öröklődési menetet viszik tovább, s okozzák a gondot a kevésbé tapasztaltabb madarászoknak. Itt a természetes szelekció kihagyása a hiba, viszont ahogy Zsolti is utalt rá, ez a felelős az újabb színmutációk megtartásához is, tehát indokolt esetben ez fontos is lehet.
Tehát összegezve, a sirálykás madárral sok probléma lehet, de kiemelten fontos esetekben indokolt a használata, itt az a baj, hogy sokan a pénzt látják e kis remek madarak tulajdonságaiban, s a messzemenőkig kihasználják a gouldot, s a sirálykát is, na ezek nem madarászok, hanem nagytermelők.
Én sosem titkoltam, hogy van sirálykám, 20 pár gouldra, 6 pár sirályka, de az utóbbi négy évben, 3szor kellett őket gould nevelésre használni( 3szor az 3 fészekaljat jelent). Igaz, nem is jön ki tőlem sok madár, általában évi 50-60 pici fejlődik ki. De azokra büszke vagyok.

Tisztában vagyok, hogy sok ellenző fogja a fejét rázni az írottamon. Amit itt leírtam, az külföldi szakkönyvek, saját tapasztalatok, s elismert tenyésztő társaim összességéből szűrődött le. Ha valakinek mások a tapasztalatai, nyugodtan írja le, én mindenkit meghallgatok, hisz vannak nálam ezerszer jobb madarászok, nem is kevesen.

Hozzászólás 2008 júl. 10, 21:42 
a sirályka illetve a dajkamadár ha ésszerüen van használva akkor fontos szerepet játszhat egy komoly mutácio kialakitásában értékes kicsi megmentésében ha beteg vagy elpusztul a szülő. de az üzletszerü dajkásitás szerintem gyalázatos természetellenes dolog. ha a gould nem nevel kihajigálja akicsikat akkor nem szabad szaporitani. a gould tenyésztést uj alapokra kell helyezni komoly emberekkel komoly szándékkal hogy jo madarakat állitunk elö. mi néhányan már cserélgetjük a jó madarakat. nem adjuk el 3- 4 000forintért. aki ennyiért árul az hogyan szaporit . magok ára kiegészitök ára tenyészalapanyag stb . ismerek olyan tenyésztőt csepelen aki elmondj hogy sirálykázik de azokat a madarakat megjelöli és ugs adja el hogy tájékoztatja a vevöket.de aki versenyeken osztja az észt és közben tömegtermel sirálykával azt nem birom elviselni

Hozzászólás 2008 júl. 10, 19:23 
Szia Csaba,

A Sinlac gyógyszertárban kapható, 650 gr kb 3000 Ft. (támogatás nélkül)

Néhány adat:

Rizsfehérje: 15,5
Szentjános kenyérmag fehérje: 3,6
+
(kálium, kalcium, magnézium, vas, jód)
+ A, D3, E, C, B1, B2, B6, folsav, B 12, biotin..) vitaminok.

+ Te is eheted :wink:

IDRE Gould Amandina Klub tag
Valódi név: Fekete Csaba

Hozzászólás 2008 júl. 10, 19:02 
Zsolt!
A sinlak-ot milyen boltban szerzed be?

Hozzászólás 2008 júl. 10, 7:53 
Idézet:
Szia Lajos,

Mivel nem vagyok biológus, sőt egyáltalán még tenyésztőnek sem vallom magam csak egy aktív hobbistának így eléggé laikus de nagyon pozitív megfigyeléseim vannak a nevelőtáppal kapcsolatban.

Pont erre a megfigyelésekre van szükség, mivel ezeket még nem sokan adták közre, főleg a Gould tenyésztése során, viszont a mínőségi tenyésztés kikísérletezése nagyon fontos munkává válik a jövőben. Ehhez nem kell biológusnak lenni ... elég ha a tapasztalatokat feljegyezzűk, majd kontroll megfigyeléseket is végzünk. Persze ez több éves munka és több személy egyidejű kisérlete szükségeltetik hozzá, de Ti még korotok miatt igencsak alkalmasak vagytok rá. Erre szolgálna a klub munka is, csak fel kell állítani a tenyésztési célt. Szakemberek már vannak az egyesületen belől, csak a közös cél nincs körvonalazva. Ez is lehetne az egyik.

Hozzászólás 2008 júl. 9, 22:12 
eszterolajos írta:
Szia Zsolt79 !

Ha megtennéd, hogy részletes megfigyelési leírást is készítenél a fiatal Gouldok nevelésének kezdetétől az őnnálósodásig sokat segítenél a gouldosoknak, megérteni a kezdeti táplálás fontosságát, módszerét.
Ezeket a tapasztalatokat más fajoknál is összevethetnénk és akár tudományos megfigyelési szintre is helyezhetnénk.

Szia Lajos,

Mivel nem vagyok biológus, sőt egyáltalán még tenyésztőnek sem vallom magam csak egy aktív hobbistának így eléggé laikus de nagyon pozitív megfigyeléseim vannak a nevelőtáppal kapcsolatban.

Az én receptem jelenleg: 1/3 orlux + 1/3 ad sinlak ( rizsfehérje vitaminokkal ) 1/3 ad purina pulykatáp indító. Ezt összetöröm mozsárral
és 2/3 -ad 1/3 -ad arányban tojással keverem.
Így inkább száraz morzsalékos anyaghoz jutok, amit addig török össze még az állaga apró kölesmag formát nem vesz fel.

Úgy rápatantak a madarak hogy szinte csak ezzel nevelnek ebben az időszakban a mageleséget is jelentősen visszaveszem.

Emelett ásványi zuzalék + almaecet + ekodiár.

Ami mindenképp érdekes, hogy a fiatalok szembetűően szebbek, mint egy dongó olyan erősen repülnek.

Én egy évben 1x maximum 2x költetek és passz, utána madarak a kinti klímán erősödnek tovább, az eső a nap éri őket a legjobbak megmaradnak feszes tartású erős madarakká válnak.

A sirálykára visszatérve ami szerintem egy bonyolult komplex kérdéskör.
Dobosapa szerintem az emberi tényezőre gondoltál,személy szerint elítélem én is az ilyen "gould sirályka üzemeket" az ilyen profithajhász majmokat - de mindemellett tagadhatatlan, hogy a sirálykának fontos szerepe volt a gould domesztikációjában. Csak ezt profik végezték és nem számító kereskedők....

Hozzászólás 2008 júl. 9, 21:08 
Nem baj, amit írtál, én is veled értek egyet, csak arra akartam célozni, hogy nem lehet kiszűrni ki sirálykázik, s mennyit.
Mert ha itt tartunk, nekem is van 6 pár sirálykám, de az is igaz, hogy egy szezonba, max 2-3szor költetek gould tojást, egyszerre, tehát nem páranként. Most akkor én is sirálykázok, mert évente kb 5-10 madár ott kel ki??

Tehát mi a megengedett?

nyilván az arányokon van a hangsúly, csak kényes a téma., de holnap leírom avéleményem, tapasztalom a sirálykákról, csakm legyen aki végigolvassa.

Hozzászólás 2008 júl. 9, 20:34 
Cs Misi. nem értem mi a baj . van aki elismeri hogy sirálykázik és nem jár versenyre. ő szaporit és kész. van aki eljátsza a nagy tudóst versenyeket nyer leszól mindenkit akinek nem minden madara gyürüzött. közben 2 3 évente minden tenyészmadara tönkremegy minden gould párra 3 4 pár sirályka van nevelönek. 300 madarat megcsinál egy évben kivedlés előtt eladja a kicsiket nekik köszönhetően 3000 4000 ft egy gould- ezek az emberek szégyeljék magukat.tönkreteszik a gould tenyésztést. Te aki 80 100 párral akarsz dolgozni szerintem más értrékrendet vallasz magadénak.

Hozzászólás 2008 júl. 9, 8:43 
Szia Zsolt79 !

Idézet:
Nekem már csak szép nagytestű vöröseim vannak, nem használok sirálykákat a Lajos által "összepakolt " pulykatápos koktélt etetem, és gyönyörűek az utódok, olyan szép masszívak nagy kerek fejjel, szivesen összevetném őket egy sirálykás madárral.... ami meg ugye lehet gyatra is ha nem megfelelő a genetikai háttér.

Ha megtennéd, hogy részletes megfigyelési leírást is készítenél a fiatal Gouldok nevelésének kezdetétől az őnnálósodásig sokat segítenél a gouldosoknak, megérteni a kezdeti táplálás fontosságát, módszerét.
Ezeket a tapasztalatokat más fajoknál is összevethetnénk és akár tudományos megfigyelési szintre is helyezhetnénk.

Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Hozzászólás a témához  [ 1945 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 78, 79, 80, 81, 82, 83, 84 ... 98  Következő