Támogassa egyesületünket adójának 1%-ával

Hozzászólás a témához  [ 2662 hozzászólás ] 
Keresés ebben a témában:
Oldal Előző  1 ... 105, 106, 107, 108, 109, 110, 111 ... 134  Következő
Szerző Üzenet
Valódi név: Cserna Zoltán ifj.

Hozzászólás 2008 júl. 13, 8:59 
Szia pappcsa !

Örömmel tölt el, hogy kiemelten üdvözöltél. Köszönöm !
Bevallom, már régóta kacsintgattam erre a topicra, vannak személyes ismerőseim is (Gyepszi többek között, tényleg Gyepszikém !!! Ha ideolvasnál, üzenem, hogy most már nyugodtan kereshetjük 1mást telcsin, végre hazajöttem Skandináviából), de valahogy nem vitt rá a lélek, hogy idekopáljam gondolataimat. Pedig néha igencsak magvasak születnek jókora fejemben. Mi több, kedves pappcsa, aszem már Veled is taliztam személyesen is, csak nem ismertük egymást. Ezen azonban változtatni fogunk, ígérem rajtam nem fog múlni.
Szóval, egy pár sort magamról. Nemtom, mennyire követted figyelemmel a másik topic-okon történő megnyilvánulásaimat, mert vannak köztük olyanok, melyekből egyértelműen kiderül, honnan a nicknevem.
Óvodás korom óta rajongok a madarakért (apropó, ma reggel egy házi rozsdafarkú életét mentettem meg, gázkazánunk 6hatós segítségével, de ez egy másik történet), különösen a ragacsok és az énekesek, rigó-, és pintyfélék állnak legközelebb a szívemhez. Mivel azonban szakmámból kifolyólag nem tölthetek annyi időt a terepen, amennyit szeretnék, ezért a természet egy darabkáját kellett becsempésznem lakásomba.
Jódarabig színkanárikat tartottam illetve tenyésztettem (sokak által nagy sikereket aratva velük), rajongtam -ami még ma is tart- a melanin mozaik madarakért, achát-, achátopál, achátpasztell csurijaim voltak vörösben, mára azonban a nekem nagyobb kihívást jelentő igazi pintyek tenyésztése hoz lázba, lásd. kapucinus-, és magellán csízek, illetve mozambik csicsörkék stb. Fantasztikus kiállításokra jártam, és büszke lehetek, hogy olyan nagyságokkal versenyezhettem, mint Téglás László, Papp Károly, Zádori Csaba, Takács Zoltán, Takács Tibor, Ár János, hogy a többiekről ne is beszéljek, és persze itt most bocsánatot kell kérjek mindazoktól, akiket nem említettem +.
Száz szónak egy a vége, remélem, jókat fogunk itt és majd személyesen is diskurálni a kanári színekről.
Madárbaráti üdvözlettel:

Cserna Zoli alias

canary1

Regionális Aranykoszorús mestertenyésztő

Hozzászólás 2008 júl. 12, 22:00 
Sziasztok!

Margó, nyugodtan adhatod nekik a paprikát, úgy csutkástól. Én előtte egy kicsit meg szoktam fonnyasztani. Arra vigyázz, hogy ha piros paprikát adsz, könnyen megszínezi a sárga madaradat!

Bugbite, ha nem hordozza a madár a piros faktort, akkor egyszerű a dolog, mert olyan lesz a madarad, mintha tarka lenne és soha nem lesz bronz, mint ahogy Canary1 írta, akit ez úton köszöntök a topicon! Viszont egyáltalán nem hülyeség, amit kérdezel, mert ha a madár hordozza a piros faktort, akkor nehéz megkülönböztetni. Normál fekete-pirosat /bronz/ és normál fekete- sárgát/zöld/ össze szoktak rakni, mert a bronz erősíti a fekete- sárgák szarurészeinek sötétedését. Ebben az esetben úgy lehet megkülönböztetni, hogyha az aljtollazat-ami fekete színű és a madár sorozatát mutatja- fölötti rész, olyan sárgás barnás rozsdás színű, a hasi részen látszik a legjobban, akkor olyan zöld a madár, ami viszi a piros faktort, ami attól van, hogy valamelyik őse vagy fekete- piros normál, vagy fekete-piros mozaik volt. De ez hosszú évek munkája lesz még bármelyik irányban is megfelelő standardot, hozol ki. Ezt azért merem ilyen határozottan kijelenteni, mert a Gyepszi ezt már évek óta műveli.
Küldtem egy pü-t, megkaptad?

Hozzászólás 2008 júl. 12, 14:36 
Háááát...., Laci bátyánk madarai néha produkáltak meglepő fordulatokat, hi-hi-hi...

canary1

kétszeres Gyémántkoszorús Mestertenyésztő

Hozzászólás 2008 júl. 12, 13:48 
Pedig én láttam a barátomnál kivedlett B-s bronzot és pasztel zöld lett belőle...! Téglás madár volt ezelőtt kb. 20 évvel....

Hozzászólás 2008 júl. 12, 12:05 
Ahhoj bugbite !

Az én olvasatomban a a bronz madár nem más, mint a feket vörös kanári, a fekete sárga pedig a zöld, és akkárhogy légyen is beszínezve, nos, abból az égvilágon nem lesz bronz.
Üdv:
canary1

Hozzászólás 2008 júl. 12, 10:11 
A paprikacsutkához, illetve a magjáról mi a vélemény? Nagyon szeretik a paprikamagot...

Hozzászólás 2008 júl. 12, 10:11 
Sziasztok,

hogyan különböztethető meg egy pirosan színezett fekete sárga egy bronztól, tudom hülye kérdés, de mégis....
Üdv:

Péter

Hozzászólás 2008 júl. 11, 17:56 
Az édes alma a világon a legjobb kanári lédús takarmány ! :59:

Hozzászólás 2008 júl. 11, 15:52 
Köszi Doromboló, ezután még jobban vigyázok az ubival is, még ritkábban adok nekik és csakis egy vékony szeletet....
Az almával nincs ilyen gond? Igaz, hogy többször cserélem a kis vékony gerezdet, -ahogy szárad és nem ették meg, ki is veszem- és akkor esnek neki, amikor frisset kapnak. Azt viszont többször is rakok be neki, főleg most a melegben, de mindig csak egy kis vékonyat...

Hozzászólás 2008 júl. 11, 10:44 
Használom magam is az almaecetet sőt a galambászok már régóta használják jó eredménnyel....A takarmányadalékkal is egyetértek Sanyi !...
Margó ! Az uborkával vigyázni kell mert ettől van ez az egyszer ilyen egyszer olyan közérzet !...Az uborka frissen adva nagyon jó lédús takarmány de semmiképpen sem szabad 1-2 óránál tovább előttük hagyni mert a levegő hatására, kémiai folyamatok mentén olyan mérgező alkaloidák szabadulnak fel benne, melyek a bélrendszer működésében zavarokat okoznak ! Nagyobb dózisban a mérgezési tünetek sokkal határozopttabban látszanak a madár pusztulásához is vezethetnek !..... Erről már írtam igaz már van egy esztendeje is talán !?...

Hozzászólás 2008 júl. 11, 10:35 
Itt van még 2 kb. 1 hónapos kép, amin nem ülnek, de az igazság, hogy akkor tudom őket jól lefotózni, mikor nyugodtak, ha mozognak akkor már nehezebben megy
Kép nekem...

Kép

Hozzászólás 2008 júl. 11, 10:16 
Sziasztok, köszönöm az észrevételeket, pont emiatt féltem berakni ezeket a "ritka alkalmi" képeket, mert tényleg holmi beteg madár látszatát is kelthetik....
Csak mivel annyira meglepett, hogy ilyen szépen nyugodtan elültek, gondoltam ezt lekapom...
Egyébként a sárga előtte fürdött, még kicsit talán vizes is volt...
Valóban dél tájban elpihennek, meg a napon szeretnek felborzolva .
napozni, de egyébként azért most is repkednek, főleg reggel, amikor kiengedem őket és a Pirkó sokat is ugrabugrál, mint egy kerge tyúk, amikor be vannak zárva...
Talán a fehér (Frici) aki inkább többet ül, de ő már azóta ilyen, amióta vettük, csak akkor élénkült fel amikor a Pirkó megjött, akkor hajtotta a Csirit, amiről már tudtok, de most már újra nyugis...
Szerencsére én nem látom, hogy hurutosak lennének, (persze mikor megeszik az uborkát, utána kicsit híg székletük, ami természetes is) mostanában zöldet nem igen esznek, csak az almát (azt sem szabadna?) és néha egy vékony szelet uborkát rakok be, amikor nagy a meleg, hogy oltsák a szomjukat vele... Zöldként csak egy-egy szál sárgarépazöldet rakok a kalitka tetejére, de nem is igen nyúlnak hozzá, inkább csak játszanak vele, hurcolásszák ide-oda... Most ugye nincs tyúkhúrzabálás sem :lol:

Remélem nem lesz nagyobb baj velük, bár a Csirinek megint látom már néha a visszatérő piros duzzadt lábbaját, ami minden nyáron előjön neki, sajnos. A tavasszal olyan fürge-ürge volt, és a lába is szép volt, nem tudom ez mi nála, de ezzel nem tudok már mit tenni, már megedződött szegénykém, kénytelen tűrni velünk együtt a baját...
Sajnos nekünk is fáj már sok minden, mégis el kell viselnünk :wink:
Majd valami lesz, csak ez a hőség ne jönne megint, mert ez embert, állatot megvisel....
További szép és kellemes napot mindenkinek!

Hozzászólás 2008 júl. 10, 22:45 
Szevasztok !
Ismét belebeszélek a nagyok dolgába .
A képeket nézve egy kicsit bágyadt szemek , a nyak behúzva , a szárnyak leeresztve , a farok egy kicsit szintén , olyan kis tollabdáknak néznek ki . Persze ezek csak képek , meg kellene nézni is öket , hogyan reagálnak külső ingerekre . A madarak egyébként szépek !
Lehet , hogy csak a nagy meleg miatt bágyadtak el egy kicsit .
Ha mégis hurut - Doromboló - Te mit szólsz az almaecetes víz itatásához , mint gyógymódhoz ( természetessen a zöld eledel adását ideiglenessen be kell szüntetni )
A táplálékról pedig csak annyit , hogy én úgy tudom , hogy legjobb a hímeknek a repce alapú menü , kiegészítésként kevés ( 1 kávéskanálnyi ) vegyes mag menüvel - mely 1-1 rész kender , fénymag , négermag , köles , muhar , stb -ből áll .

Hozzászólás 2008 júl. 10, 18:52 
Szia Margó ! Megint azt fogod gondolni, hogy direkt cseszegetlek de én nem örülnék ennyire ezeknek a "jó gyerekeknek" ! Nem tudom a többieknek mi a benyomása ezekről a képekről de én úgy látom, hogy ennek a nagy békeségnek oka van ! Jóllehet a vedlő hímek baj nélkül megférnek egymás mellett azonban itt már egészen jól vagy rosszul kivedlett madarakat látni. Ami a fő észrevételem a barátságos hangulat intő jele mellett, hogy a madaraknak nagyon szétt állnak a tollai, különösen a szárnytollak....Már egyszer írtam hogy ne tömjed őket zölddel mert tiszta hurutosnak látszanak...A bélgyulladt madarak szokták ezt a kissé felfújt jelleget mutatni !...Hogy nem kövérek abban biztos vagyok, inkább az ellenkezőjét mutatják....Hurutusan elélhet a madár akár évekig is így, de ha egyszer a gázok miatt megcsavarodik a bél akkor egyik napról a másikra vége is !...
Valaki támogasson meg mert azt hiszi a Margó hogy szórakozok vele !?...

Hozzászólás 2008 júl. 10, 16:43 
Sziasztok!

Én is hoztam pár képet. Tegnapelőtt ilyen békében, nyugiban ejtőztek déltájban, amikor hazaértünk a városból. Nem tudtam ellenállni, hogy le ne fotózzam őket, -csak kicsit bemozdúlt, homályos lett egyik-.
Ilyenkor nagyon imádom őket, amikor ennyire "jó gyerekek"..... :lol:
Pirkó lassan befejezi a vedlést és ilyen szép kis narancsos lett (persze tudtam, hog ő is kifakúl, akár előtte a Csipet, aki elment...), pedig adtam is neki állandóan abból a porból, amit a tenyésztője adott, mikor vettük, de ezek szerint nem használt... Azért nekem így is tetszik ám! A másik kettő most kezd kicsit vedleni, nagyon dús és sok tolluk van, nem is nagyon tudom megnézni a hasukon a bőrt :wink:
Most már vigyázok, nehogy elhízzanak, mivel most ilyen csendes időszakuk van és kevesebbet repiznek. Az a gondom, hogy a zsiványok folyton csak a kendert keresik, azt rögtön kiharcolják egymástól -főleg a Pirkó ijedi el a hasát folyton-, meg a néger és a repce, -pont az olajosak-, a többi meg marad, főleg a köles, azt abszolút nem eszik meg. Az a baj, hogy elég sok van a keverékben belőle. Ma akartam venni tiszta fénymagot, hogy azzakl higítsam, csak pont nem kaptam, majd legközelebb...

Kép

Kép

Kép

Regionális Aranykoszorús mestertenyésztő

Hozzászólás 2008 júl. 10, 11:33 
Sziasztok!

Néhány kép az idei fiatalokról.

Kép
Kép
Kép
Kép
Kép
Kép
Kép
Kép
Kép
Kép

Hozzászólás 2008 júl. 7, 17:43 
Csatoltam néhány képet is, a pirosak (vagy inkább rózsaszínek) közül az elöl ülőt támadta a hím (ez a kép még korábban készült).
A melaninok pedig az első nálunk kelt fészekaljból, ők már a kerti röpdében vannak (a pirosak a második).

Kép

Kép

Kép

Kép

Hozzászólás 2008 júl. 7, 17:17 
Köszönöm a tanácsokat!

A két kicsi közül az amelyiket a hím támadott durvább erősebb testfelépítésű, a másik kisebb csinosabb karcsúbb. Lehet benne valami, hogy a hím felismeri a hímet benne.

A hím rálát a tojóra, lehet ennek rossz hatása, lehet ez fokozza a nemi aktivitását?

Üdv:
Péter

Hozzászólás 2008 júl. 7, 16:29 
bugbite írta:
Igazad van bird, köszi a választ!

Van egy nagy problémám, a hímmel elválaszott két fióka közül az egyiket egy hét után a hím nem eteti tovább sőt kergeti. Le van szegény soványodva és gubbaszt, a másik kicsi jó kondiban van.
Mit tegyek (a hímet egyenlőre elválasztottam és mindenhova lágyeleséget meg kicsit megtört magot raktam, magot áztatok is...), nem láttam, hogy a társa eteti-e, ő ma reggel egy kicsit turkált a lágyeleségben.
Mit kellene még adnom mézet, négermagot, kendert, tört, napraforgómagot??? A röpdébe nem akarom kirakni ahhoz elég gyenge.

Jó lenne, ha tudnátok segiteni!
Üdv:

Péter

Szia Péter!
Ez egy érdekes dolog.Nálam is szinte minden évben előfordul,hogy egy a fiataljaival leválasztott hím a fiatalok közül megtámad néhányat.A tapasztalataim szerint a megtámadott fiatalokból egytől egyig hím madár lett.Amelyekből később tojó lett,azokat korábban a hím madár sosem bántotta.Az etetés kérdésében csatlakozom Necó gondolataihoz...

Aranykoszorús mestertenyésztő
Valódi név: Neubrandt Gábor

Hozzászólás 2008 júl. 7, 11:39 
bugbite írta:
Igazad van bird, köszi a választ!

Van egy nagy problémám, a hímmel elválaszott két fióka közül az egyiket egy hét után a hím nem eteti tovább sőt kergeti. Le van szegény soványodva és gubbaszt, a másik kicsi jó kondiban van.
Mit tegyek (a hímet egyenlőre elválasztottam és mindenhova lágyeleséget meg kicsit megtört magot raktam, magot áztatok is...), nem láttam, hogy a társa eteti-e, ő ma reggel egy kicsit turkált a lágyeleségben.
Mit kellene még adnom mézet, négermagot, kendert, tört, napraforgómagot??? A röpdébe nem akarom kirakni ahhoz elég gyenge.

Jó lenne, ha tudnátok segiteni!
Üdv:

Péter

Szeva' Péter!

A kendert is roppantsd meg, mert nem fogja tudni lehántani. Az alapmagkeveréket meg áztasd be 3-4 órára, mert úgy könnyebben boldogul vele. Jó szolgálatot tesz ilyenkor a szezámmag is. Könnyű lehántolni és kalóriadús. Figyeld milyen magokat eszik. Ha nem eszik ezekből egyáltalán, csak mint írtad a lágyeledelt piszkálja, szórj az áztatott keverékből egy keveset a lágykaja tetejére, így előbb rákap. Ússzon a kajában. És jól kezdted! Ne tedd a többiek közé csak ha összeszedte magát.

http://rollercanary.hupont.hu/

Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Hozzászólás a témához  [ 2662 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 105, 106, 107, 108, 109, 110, 111 ... 134  Következő