Támogassa egyesületünket adójának 1%-ával

Hozzászólás a témához  [ 4096 hozzászólás ] 
Keresés ebben a témában:
Oldal Előző  1 ... 163, 164, 165, 166, 167, 168, 169 ... 205  Következő
Szerző Üzenet

Hozzászólás 2008 szept. 20, 11:33 
Nyuzilla írta:
Sziasztok!
Zottan! Mire leírtam szinte ugyanezt, láttam, hogy már megelőztél! :-)
Nekem van egy olyan párom, ahol az asszonyka szabályosan bezavarja a fiút kotlani, ha ki mer jönni, kikap. Ez a fiú iszonyú haspók, nemrégiben úgy kotlott, hogy becibált a fészekbe egy szál fürtös kölest, és ücsörgés közben falatozott... :-)))
Bespájzolt a kotlási időre :) :)

Hozzászólás 2008 szept. 20, 11:32 
Szia Zottan!
Köszönöm a választ! Akkor tehát semmi gond, emancipált zebra asszonyság, és papucs zebra hím párom van :D

Hozzászólás 2008 szept. 20, 10:44 
Sziasztok!
Zottan! Mire leírtam szinte ugyanezt, láttam, hogy már megelőztél! :-)
Nekem van egy olyan párom, ahol az asszonyka szabályosan bezavarja a fiút kotlani, ha ki mer jönni, kikap. Ez a fiú iszonyú haspók, nemrégiben úgy kotlott, hogy becibált a fészekbe egy szál fürtös kölest, és ücsörgés közben falatozott... :-)))

Valódi név: Herczeg Zoltán

Hozzászólás 2008 szept. 20, 10:11 
Szia Laci!
A zebra már olyannyira domesztikált madárfaj, hogy igazi "alapállás" nincs náluk. A vadon élő zebrapintyeknél mindkét nem üli a fészket, fogságban, a háziasított zebránál előfordul, hogy ha valamelyik szülő kevésbé mutatkozik aktívnak e téren, akkor a másik tölti ki az ő idejét is. Nálam régebben volt olyan pár, aminél a tojót nyugodtan kivehettem volna a tojások lerakása után, mert csak a hím kotlott, illetve nevelt... Most viszont van olyan párom, amelyik "mintaszerűen", szépen felváltva ül, ám a fészekellenőrzés leginkább a hímnél jöhet szóba, mert a tojó nem megy ki az odúból, sőt támad, úgy kell leemelnem a fészekről...

Hozzászólás 2008 szept. 20, 7:44 
Sziasztok!
Kérdésem lenne! Eddig nem tartottam Zebrapintyeket, de nem is olvastam ilyet róluk.Szval van 1 pár standard feketepofájú zebrám, és csak a hím kotlik a tojásokon, és a tegnap kikelt fiókákon is! Gondolom nem ez az alapállás zebráknál!?

Hozzászólás 2008 szept. 19, 21:26 
zalan írta:
Sziasztok!
Kb. mikor vigyem be őket abba a helységbe ahol télen lesznek?
Már színesedik a csőrük is, lehet hogy az összes hím lesz :lol: , de békésen megvannak, estére bepréselődnek még abba a kis fészekbe négyen, a tojó kint alszik.Sárga-vörös köles, fénymag, muharmag tartalmú eleség megfelelő nekik?
Ez mellé még fürtöskölest és a kertből szedett zöld gyommagokat kapják. Van olyan ami mérgező, vagy nem etethető velük?
Lágyeleséget mennyi időnként kapjanak ősszel?

Még annyi hogy ha összerakom őket (a tojót, a fiókákat) egy idősebb hímmel télen akkor zavarják-e a fiatalokat az idősek vagy a hím?

Hozzászólás 2008 szept. 19, 18:43 
Szia Évcsi!
A nemhez kötött öröklődés a madaraknál a következőképp alakul:
A madaraknál a hímeknek két egyforma W nemi kromoszómája van, a tojóknak pedig egy W és egy Z jelű. (Ellentétben pl. az emberrel, ahol a "hímeknek" eltérő, XY, a nőknek pedig XX, tehát egyforma) Vannak olyan tulajdonságok, melyek a W kromoszómához kötötten öröklődnek, pl. a barna színváltozat ilyen. Ez azt jelenti, hogy két szürke madár esetén, ha a hím hordozó (W[b]W), a tojó pedig sima szürke (WZ), akkor az utódok között a tojók lehetnek barnák (W[b]Z) és szürkék (WZ), de a hímek mind szürkék, "simák" és hordozók (WW, illetve W[b]W). Ebből az is következik, hogy ezeket a színeket a tojók nem hordozhatják, vagy barnák (W[b]Z), vagy szürkék (WZ).
Remélem érthető volt. :oops: Ha valami nem okés, írj nyugodtan és igyekszem megválaszolni!

Hozzászólás 2008 szept. 19, 18:21 
Spirit írta:
Szia Zottan! Kérdezhetek még a gyűrűzéssel kapcsolatban?

Ha a zebrák beindulnak, nem hiszem hogy lesz idő a gyűrűrendelés előtt még az egyesületi tagságot is elintézni, így végülis az egésznek a menete érdekelne...

avagy: hogyan is kell megrendelni a gyűrűket...

a galambászkuckóban majd úgyis tudják hogy mit kell tenni, vagy nekem is kéne tudnom valamit?

Szia!
Elég ha írsz egy emailt a Kuckónak, hogy hány db gyűrű kell, színes-e vagy natúr, törzsszámos vagy monogramos és ők tudják a többit, vissza fognak írni, hogy mikorra lesz meg.
Szerintem mire elkészülne, addigra meg tudjátok oldani a csatlakozást is, azért annyira sok egyesület a fővárosban sincs. :) Pl. a H-1es csoport, akiknek az elnöke Tóth István világbajnok tenyésztő, és tagja pl. a Fórumról Csicsörke azaz dr. Dezső Péter.

Valódi név: Nagy Éva

Hozzászólás 2008 szept. 16, 17:32 
Szia Zottan,
örülök, és köszi, hogy írtál, már azt hittem, hogy érdektelen vagyok itt, pedig úgy szeretem ezt a fórumot olvasgatni!
A szülő párom bent van a szobában az ablak alatt (nyáron kint laktak 1 hónapot), úgyhogy remélem, jót fognak pihenni tavaszig a jó meleg szobában.
Nem így a röpdelakók, akiknél a napokban fogom befóliázni az oldalát, aztán figyelem, hogy hogy megy az áttelelés. Később még odúkat is fogok nekik berakni, hogy abban aludjanak.
Igen, tudom, te tanácsoltad, hogy a hímeket tegyem külön a tojóktól, de sajnáltam a röpdét megfelezni, reménykedtem, hogy ha nincs semmiféle fészekanyag, akkor nem tojnak, de már találtam pár tojást az egyik felső sarokban, ahol meg tudnak ülni, mert úgy áll a drót. Majd valami befogókalitkát barkácsolok, és szépen törelmesen kifogdosom a tojókat onnan.
Nekem is van olyan tojóm, mint Péternek, nagyon halvány szürke, nagyon tetszik, elegáns színnek tartom. A pofafoltos tojók számomra újak - megint egy olyan mutáció, amitől nem szívesen válnék meg:D
Egyébként a nemhez kötött öröklődés azt jelenti, hogy a tojó az anyjától örököl valamit, a hím meg az apjától? Vagy inkább azt, hogy egy bizonyos tulajdonságot csak hímek vagy csak tojók visznek tovább?
Üdv.: Évcsi

Hozzászólás 2008 szept. 16, 15:22 
Szia Zottan! Kérdezhetek még a gyűrűzéssel kapcsolatban?

Ha a zebrák beindulnak, nem hiszem hogy lesz idő a gyűrűrendelés előtt még az egyesületi tagságot is elintézni, így végülis az egésznek a menete érdekelne...

avagy: hogyan is kell megrendelni a gyűrűket...

a galambászkuckóban majd úgyis tudják hogy mit kell tenni, vagy nekem is kéne tudnom valamit?

Hozzászólás 2008 szept. 16, 14:35 
Sziasztok!
Köszi kuvik a kiegészítést!
Balázs, remélem jóra fordulnak a dolgok!
Péter!
A tojód színét be tudom azonosítani, de nem tudom a magyar nevét... Régen márványozott volt, de most fogalmam sincs mi a helyes... :?: :?: Varga Sanyi COM fordítása az angol név (chestnut-flanked white CFW) fordítása, azaz mogyoróbarnával szegélyezett fehér, ami szerintem erőltetett. A lényeg az hogy ez egy olyan mutáció, aminél az alapszín kifehéredik, de a mintázat megmarad. Két típusa van, az egyiknél a barna szín halványodik ki, a másiknál az alap, szürke. Az eredetet a könnycsík színe alapján lehet következtetni. Van vörös és fekete szemű is belőlük, ezekkel azonban nem vagyok tisztában, hogy és miként alakulnak. Nemhez kötötten, a világoshátúval kapcsoltan öröklődő színváltozat.
ui: Ha valamit nem jól írtam, javítsanak ki a hozzáértők. :)

Hozzászólás 2008 szept. 15, 18:50 
Szia Zottan!
Válaszod elolvasása után logikusnak tűnik a madaraim viselkedése. Annyira próbáltam arra koncentrálni, hogy az egyedül maradt zebrámnak társat találjak mielőtt elpusztul, hogy a részletek -sajnos- háttérbe szorultak. Ha nem is a "hozzáállásomnak", mint inkább a hozzá nem értésemnek köszönhetem a kialakult helyzetet.
De mint tudjuk, jó pap is holtig tanul, hát még az amatőr; van min munkálkodnom, hogy a két hím zebrám tényleg jól érezze magát, és újra visszaálljon a régi "paradicsomi hangulat".
Köszönöm a segítséget!
Üdvözlettel: Balázs

Hozzászólás 2008 szept. 15, 18:39 
Sziasztok.
Szép képek jöttek,amióta nem néztem ide.Nekem a vad/alap szinekben tetszenek legjobban a zebrák.Ahogy kezdenek nálam is gyülni már látom meg kell tanúljam mi-micsoda,vagy legalábbis próbálom figyelni amit írtok.
Amit korábban mutattam képet a fekete mellű hímről,az megváltozott.Ezt a párt ajándékba ugy kaptam,nem szerették a lakásban.Ahímet még tudom is azonosítani,de a tojó az 'nekem' fehér,de talán jobbszemü többet látott szakik mást mondanak.
Egyébbként a legszorgosabb pár a csapatban,3-5-4,a nyári költésük.
Kép

Bronz fokozatú IDRE díjas

Hozzászólás 2008 szept. 15, 18:09 
Helló!!

A gyűrű szinéhez annyit, hogy a natúr szin MINDEN kiállításon elfogadott, de előfordulhat, hogy nem lehet jól leolvasni bírálatnál, és ezért egyszerűbb a szines gyűrű "esete". Ez viszont nem akadály egyetlen esetben sem. Ez akkor jelenthet problámat -csak- ha a passziválatlan gyűrű esetleg "befogja" (elszinezi) a madár tollát. A lényeg, hogy elfogadott a "natúr" gyűrű is, még a COM kiállításán is.

Hozzászólás 2008 szept. 15, 14:40 
Szia Balázs!
A csalódások oka valószínűleg a madarakhoz való hozzáállásodban keresendő, nem a madarakban... Nem érdemes túlidealizálni ezt a dolgot, a régi madaraid valószínűleg testvérek voltak, vagy fiatalon kerültek össze, azért fértek meg jól (ha két hím volt, de azt sem tudom milyen nemű madarad repült el??). Viszont egy új hím (rivális) berakásából a madár megszokott otthonába (revír) egyenesen következik az általad leírt megfigyelés. Mindkét madár feszült, kényelmetlenül érzi magát a helyzetben, ezért szűnt meg a vidámság... Igazából szerencsésnek mondhatod magad, hogy eddig nem volt verekedés, bár valószínűleg azért nem történt ilyesmi, mert tojó nincs bent náluk.
Ha mindenképp két hímet akarsz tartani, akkor azt ajánlom, hogy költöztesd át őket egy új helyre, amibe egyszerre kerülnek be, mindkettejüknek idegen lesz a környezet és együtt szoknak bele, nem pedig az egyik madár otthonába kényszerül betelepedni egy idegen... Ha pedig ezt nem tudod megtenni, akkor egy időre vedd ki a madarakat, takarítsd ki és amennyire tudod rendezd át a kalitkát és a fészket, majd rakd be az új madarat és egy-két óra múlva a régit. Így talán megszokják egymást.

Hozzászólás 2008 szept. 15, 14:30 
Évcsi írta:
Sziasztok!
Zottan!
Én is mutatok pár képet a pintyeimről, hogy milyen változatosak. Örülnék, ha megírnád a véleményedet róluk. 12-en vannak, ugyanattól a pártól, 3 fészekalj. A legidősebbek 5, a legfiatalabbak 2 hónaposak.

Szia Évcsi!
Az előbb leírt okokból neked is csak most tudok írni.
A 3 költés egymás után nem olyan nagy probléma, ha utána tudnak rendesen pihenni. Nálam is most az egyik párnál fent hagytam az odút a harmadik fészekalj odún kívüli nevelése alatt is, és mire észbe kaptam, már egy hete ültek a tojásokon... A három tojásból kettő fias lett és nem volt szívem elvenni az életüket, így beraktam egy unatkozó sirályka pár alá a tojásokat, a napokban kell kelni...

A madaraidról néhány szó: Ezek is nagyon szép madarak, a fiókák változatossága valószínűleg az apának köszönhető, akinek az alapszínét meg sem tudom mondani, annyiféle változat van benne... Az biztos, hogy egy kontyos tarka madár, de az alapszíne??... Nem tudom, talán barna achát lehet, de a fejnél némi szürkét is látok... A tojó egy sima világoshátú szürke, szép madár. Azok a madarak amiket a pofafoltjaik alapján hímnek gondolsz, tojók. Ez biztos. Ez egy ilyen színváltozat, azt hiszem a magyar neve barnaarcú. Itt találhatsz képeket és infókat a szürke-, ill. barnaarcú zebrapintyekről. A képen lévő többi madár is szép, normál szürkék, tarkák és márványozottak (vagy most mi a magyar neve???...) vannak köztük. Nálad az lesz a probléma, hogy együtt tartod az egész ivarérett családot, aminek majd a következő költési időszakban lesznek következményei... :? Szerintem ha több párat akarsz tartani, érdemes lenne cserélni valakivel és így frissíteni a vérvonalat, mert a testvérházasságnak sok degenerált fióka lehet a következménye...

Hozzászólás 2008 szept. 15, 14:15 
Szia Spirit!
Bocsánat, hogy ilyen későn válaszolok, de az elmúlt napokban időm se nagyon volt és egy darabig be sem tudtam lépni a Fórumra... Most volt egy kis időm és elolvastam a "kimaradt" hozzászólásokat.

Spirit írta:
Mi valószínűleg a galambászkuckótól rendelnénk, róluk mi hír járja ilyen tekintetben?

Én is tőlük rendeltem, nem sietnek el semmit...
Spirit írta:
És a natúr gyűrű az milyen? Ha évek szerint vannak a színesek, akkor a natúrt hogyhogy elfogadják? Vagy hogy van ez?

Ez jó kérdés... Szerintem, mivel a natúr (fémszínű) gyűrű is tartalmazza a szükséges adatokat, így megfelel azonosításra és szerintem kiállítani is lehet vele, de külföldön lehet hogy nem fogadják el. E tekintetben nekem is hiányosak az ismereteim, kérem, ha valaki szakavatottabb jár erre, javítson ki!
Spirit írta:
Belépjünk valamelyik egyesületbe? Vagy anélkül is lehet?
Lehet, de nem érdemes... Mindenképp megéri belépni valahová.

Hozzászólás 2008 szept. 14, 20:46 
Ok! Köszönöm!
Zottan írta:
Skrachlaci írta:
Zottan! Köszi, kérdezd meg lécci az ismerősöd! Vörösmellűeket szeretnék szerezni, ha van rá lehetőség!

Oks, megkérdezem és írok ha van valami!

Hozzászólás 2008 szept. 14, 20:44 
Skrachlaci írta:
Zottan! Köszi, kérdezd meg lécci az ismerősöd! Vörösmellűeket szeretnék szerezni, ha van rá lehetőség!

Oks, megkérdezem és írok ha van valami!

Hozzászólás 2008 szept. 14, 20:20 
Idézet:
Skrachlaci!
Emlékszem, melyik zebrákra gondolsz, én is nézegettem őket... Vörösmellű/feketemellű barna tojói vannak egyik ismerősömnek, ha gondolod megkérdezem, mennyiért adja. Hímet én is csak hordozót tudtam szerezni, bár a múltkor a győri börzén is szép kínálat volt

Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Hozzászólás a témához  [ 4096 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 163, 164, 165, 166, 167, 168, 169 ... 205  Következő